Jernmanden Stig fra Aalborg: Klar til at cykle 5000 kilometer tværs over USA

Skrevet af: Michael Qureshi

Verdens hårdeste cykelløb!

Tour de France vil de fleste nok mene. Men her tager man grueligt fejl. Det er nemlig Race Across America.

Knap 5000 kilometer tværs over USA på 12 døgn, hvor der skal cykles igennem bl.a. fire tidszoner, bjergkæder i minusgrader og ørkener i bagende varme.

Race Across America begynder på den amerikanske vestkyst i Californien og slutter i Annapolis ved USA’s østkyst.

Man kommer igennem det hele. I aften går det løs for Stig Nicolaysen fra Aalborg, som er en mand af en helt speciel støbning.

En jernmand med en jernvilje. I år skal det være. Han vil gennemføre løbet og samle så mange penge ind til Børnecancerfonden som muligt.

Måtte give op i 2016

Race Across America er ikke fremmed for Stig Nicolaysen. I 2016 var han blandt deltagerne i verdens hårdeste cykelløb.

Desværre lykkedes det ikke for den seje nordjyde at gennemføre hele løbet. Med mindre end 1.000 km tilbage til målstregen måtte han opgive, fordi en nerve i hånden var så medtaget, at han havde svært ved at bremse.

Det var simpelthen uforsvarligt at fortsætte. Stig Nicolaysen var grædefærdig, da han stod af cyklen.

“Det var et hårdt øjeblik at træffe den beslutning. Men det var simpelthen for risikabelt, fordi der blandt andet var nedkørsler forude.

På alle andre punkter var jeg fint kørende til at gennemføre, så det var virkelig ærgerligt, at det stoppede mig,” fortæller Stig om nedturen dengang.

Det er en mere erfaren og klog Stig, der tirsdag aften dansk tid hopper på sadlen og skal stort set være i gang i døgndrift 12 dage i træk.

Sønnen fik konstateret kræft

Og hvorfor er det så lige, at en gut fra Aalborg er i gang med et så vanvittigt projekt?

Stig’s søn Max fik konstateret lymfekræft i 2013. Midt i mørket satte de et fælles mål for at fjerne fokus fra sygdommens fangarme.

Stig skulle deltage i det ekstreme Race Across America, og Max skulle være med i ledsagerbilen.

Projektet i det brede perspektiv var en kæmpe succes. Max har ikke længere spor af cancer i kroppen, og cykel-missionen har bragt far og søn endnu tættere sammen.

Men det sidder stadig lidt dybt i Stig Nicolaysen, at han ikke kom over målstregen i løbet, hvor han blandt kom igennem ørken-strækninger. Temperaturerne vekslede i løbsperioden fra 43 grader til minus 3.

Så nu skal det altså være.

Tennisstrømpe med isterninger

Den nordjyske jernmand er heller ikke i tvivl om, at han er bedre forberedt. Nu kender han omstændighederne, og hvad man bliver udsat for. Og det er absolut ikke småting.

”Det kræver eksempelvis stor logistik omkring påklædningen. Du går fra den ene yderlighed til den anden. Jeg havde brugt fem døgn i ørkenen på at træne i forhold til varmen. Vi fandt for eksempel en god enkelt løsning med en lang tennisstrømpe fyldt med isterninger, som så var bundet rundt omkring halsen.

Den kølede mig så meget ned, at jeg kunne fortsætte. Jeg havde det sådan set fint med varmen, selv om der var omkring de 40 grader nogle gange og luften stod helt stille,” fortæller Stig Nicolaysen.

”Det at cykle i en ørken var nok den største oplevelse. De skovler jo sand, som vi skovler sne på en hård vinterdag. Vi oplevede sandstorme, hvor jeg stort set ikke kunne se længere end en halv meter frem. Det er denne slags, som gør Race Across America så exceptionelt,” uddyber Stig.

Støt Børnecancerfonden

Omkring indsamlingen til Børnecancerfonden skriver Stig på Facebook;

“Vi håber, at du ved, at du kan støtte os og vores mission samt Børnecancerfonden ved at købe lodder til 82 kr (via Mobile Pay på 2664 5806) i konkurrencen om et gavekort på 20.000 kr til Principia Bikes.

De 82 kr er udgiften for hver kilometer, der venter os tværs over USA. Vi vil gerne helt i mål med fundraisingen, så yderligere overskud også kan gå til Børnecancerfonden. Ud over de 75.000 kr, der allerede er sendt afsted.”

Følg Stigs kamp mod tiden lige her