ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Jagten er sat ind: Aalborg Kommune igangsætter regulering af råger

Af Stine Kjølby Christensen
Stockfoto
Stockfoto

I perioden 16. maj til 15. juni er det ifølge den danske lovgivning muligt at regulere bestanden af fugle. Den chance griber Aalborg Kommune nu.

Det bliver skytten Klaus Godiksen fra Aalborg Kommune, der fra i dag står for at skyde råger ned, der ellers iht. EU-fuglebeskyttelsesdirektivet er en fredet fugl.

“Det er Naturstyrelsen, der tager stilling til, om man kan få tilladelse til at regulere bestanden. Det kan gøres på forskellige måder, men den måde, vi gør det på, er at skyde dem ned.

Det er også den mest effektive,” forklarer Klaus Godiksen til MigogAalborg, og fortsætter:

“De voksne fugle er fredede, så det er ungerne, vi skyder – når de forlader rederne.

At regulere de voksne ville heller ikke være noget værd, for går man efter dem tidligere på året, så bygger de bare deres reder andre steder og så er vi lige vidt.”

En delikat spise

Reguleringen af råger gælder for Klaus Godiksen kom på kommunens arealer – såsom Mølleparken, hvor kolonierne er store. Har man problemer med råger på private områder – såsom i boligforeninger – er det op til disse selv at regulere antallet.

“For Aalborg Kommune handler det om at bringe antallet af råger ned på et niveau, hvor det er tåleligt.

Lige nu har vi en koloni på 1077 reder, hvilket betyder, at vi med fem unger pr. rede kan risikere at bestanden øges med 4000 bare her i Aalborg.

Med reguleringen kan vi sørge for, at de ikke eksploderer i antal og dermed begrænse den larm og svineri, der også ville følge med,” forklarer Klaus Godiksen, der får hjælp til reguleringen af lokale jagtforeninger.

De nedskudte råger kommer dog ikke til at gå til spilde. Ifølge Klaus Godiksen er de nemlig en enorm delikat spise.

“Fuglene kan sagtens spises, og de smager faktisk virkelig godt.

Den 24. maj allierer jeg mig derfor med to kollegaer og inviterer alle til et arrangement i Fjordhuset i Vestre Fjordpark, for at sætte fokus på netop rågerne, hvordan man flår og tilbereder dem – og så kan man selvfølgelig også få lov at smage,” siger Klaus.

Du kan læse mere om rågeregulering lige her. 

Del artikel