#instaworthy sommer: Få fotografens tips til de bedste feriebilleder

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Sommeren er over os, og det betyder for de flestes vedkommende dermed også sommerferie — og forhåbentlig en masse gode oplevelser i vente.

Vi lever i en tid, hvor de bedste øjeblikke helst og gerne skal foreviges – ofte med et kamera eller en smartphone. Men kan det måske tænkes, at du i realiteten kunne få endnu mere ud af dine redskaber og gøre øjeblikke endnu mere #instaworthy?

Her hos MigogAalborg har vi allieret os med Morten Henriksen, der til daglig er professionel fotograf hos Fotograf Aalborg.

Morten deler i denne artikel ud af hans 6 bedste tips til at få endnu bedre billeder af sommerens mange oplevelser.

Tips, hvor alle kan være med, uanset kamera og selv med små virkemidler, der gør, at du kan få mere levende og spændende billeder.

1: Gå tættere på

Folk går ofte ikke tæt nok på deres motiv, og det er en skam. Ved at gå tættere på motivet får man ofte flere gode detaljer med og bedre mulighed for at skære forstyrrende elementer væk; som for eksempel skilte, lygtepæle, skraldespande osv.

Billedtekst: Der er 2 meters forskel på det her billede, men billedet bliver mere spændende og levende. (Kamera: iPhone 11 – Redigering: Ingen)

2: Leg med vinklerne

Vinkler er altafgørende for et fedt billede.

Vinkler kan være med til at skabe et mere dynamisk og levende billede – og kan ofte gøre et måske kedeligt motiv mere spændende.

En bygning skal eksempelvis ikke altid fotograferes lige på – men måske fra siden eller nedefra? Prøv selv!

Billedtekst: Ved at lege med vinklerne i et billede giver det ofte en anden dynamik, og en bygning skal måske ikke altid fotograferes lige på? (Kamera: iPhone 11 – Redigering: Ingen)

Nyere smartphones har ofte flere kameraer og mange indstillinger, så som vidvinkel, panorama og zoom – leg med dem.

3: Det gode billede tager tid

Det gode billede får du ofte ikke ved blot at stoppe op, pege på dit motiv og gå videre.

Ofte kan det kræve ventetid, før det helt rette øjeblik er der, det rigtige lys indfinder sig – eller at irriterende elementer så som busser, biler og andre personer er helt eller delvist ude af billedet.

Så hav tålmodighed, når du tager billeder – det kan sagtens betale sig.

… og nå ja, så er der de situationer, hvor dit motiv ikke har tid til at få taget billeder, så vent hellere.

4: Leg med dine billeder, efter de er taget

Det har aldrig været nemmere at redigere billeder, uanset om billederne skal igennem Photoshop på computeren, eller du blot redigerer dem på mobilen.

Der er et hav at fede (og nemme!) muligheder for at rette op på dine billeder, beskære dem og måske ændre på lys, kontrast, farver, skarphed osv.

Billedtekst: Et ellers fint billede kan blive endnu bedre ved lige at blive rettet op, få ændret kontrast og lys. (Kamera: iPhone 11 – Redigering: Standard iPhone billedredigeringsværktøj)

Nyere smartphones har et stort udvalg af diverse fede funktioner – udnyt dem!

5: Øvelse gør mester

Uanset hvilket kamera du har et dyrt spejlreflekskamera eller en billig smartphone – så gør øvelse mester.

Så har du interesse i at tage bedre billeder, gælder det om at komme ud at lege og finde sin egen stil.

Heldigvis har det aldrig været nemmere og billigere at komme i gang med at tage gode billeder – og dårlige billeder kan nemt slettes – udnyt det, og se så at komme ud og tage en masse billeder, og kend dit grej.

Er man god nok, vil man med lethed som god fotograf, der kender sit udstyr og teknikker, kunne tage bedre billeder med en smartphone end en amatør med et dyrt professionelt kamera.

6: Brug din fantasi og humor, når du tager billeder

Det vigtigste aspekt I at tage gode, sjove og anderledes billeder, er at bruge sin fantasi – og brug den grundigt!

Det kræver en helt del øvelse, og at være kreativ på kommando kan være svært …

Men ta’ og udfordre dig selv på det på. Du bør kunne få noget ud af selv de mindste ting – og er nedenstående eksempelvis et par pølser eller to ben?

Hvad kamera tager fotografen selv med på sommerferie?

“Som fotograf slæber jeg til dagligt rundt på store spejlreflekskameraer fra Canon, men jeg må erkende, at på ferie har jeg ”bare” min iPhone med – af samme årsag som de fleste andre: den fylder ikke ret meget, billederne er nemme at dele og se igen.

Men vigtigst af alt er, at kvaliteten på de fleste nyere smartphones i dag så høj, at man sagtens kan forevige gode oplevelser med dem.

Har man mod på at være mere kreativ med et kamera, ja så er der fortsat ingen vej uden om et rigtigt kamera,” understreger han.