Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

I rivende udvikling: Derfor er de store infrastrukturprojekter i Aalborg-bydel vigtige

Af Emil Kjær Jørgensen
Egnsplanvej ved Selma Lagerløfs Vej – flag fra ekspropriation
Aalborg Kommune, Aalborg Øst
Foto: Lars Horn / Baghuset 
Dato: 03.04.23
Egnsplanvej ved Selma Lagerløfs Vej – flag fra ekspropriation Aalborg Kommune, Aalborg Øst Foto: Lars Horn / Baghuset Dato: 03.04.23

Indrømmet.

Vejarbejder er irriterende, frustrerende og besværlige – noget alle trafikanter helst vil undgå.

Når vi kaster et blik mod det østlige Aalborg, kan det virke næsten uoverskueligt at se, at vi fra 2023-2025 står over for hele fem store infrastrukturprojekter, som vil påvirke hverdagen for de mange mennesker, der bevæger sig igennem området dagligt.

Men bare rolig, der er en mening med det hele.

I rivende udvikling: Derfor er de store infrastrukturprojekter i Aalborg-bydel vigtige
 Oversigtskort, Aalborg Kommune 

Et område i rivende udvikling

Eternitten, Karolinelund, Plusbus, Godsbanearealet, udvidelsen af AAU og Stigsborg er blot nogle af de mange eksempler på, at der i disse år sker store positive forandringer i Aalborg.

I de kommende år er der ét område i kommunen, som for alvor vil skille sig ud.

Der sker nemlig markante forandringer i det østlige Aalborg og især området omkring Nyt Aalborg Universitetshospital, som bliver et kæmpe trækplaster for både sygehuspersonale, nye beboere, nye arbejdspladser, fede kulturtilbud – og meget mere.

Planen er, at det nye Aalborg Universitetshospital åbner i midten af 2026, og mens Supersygehuset er en vigtig del af områdets udvikling, er det ikke den eneste årsag til den store og spændende fortælling om vækst, potentiale og fremtidsperspektiver.

Byplankonkurrencen City in Between i 2011, satte skub i en udvikling, der i 2019 førte til, at Aalborg Øst fik byplanprisen i 2019. Det var også her, der blev gjort forsøg med Danmarks første førerløse bus på Astrupstien.

De fem infrastrukturetaper i det østlige Aalborg:

Etape 1: Selma Lagerløfs Vej (Aalborg Kommune).
Status: Man er i gang og forventer at afslutte arbejdet i december 2023.

Etape 2: Hadsundvej, Gistrup (Aalborg Forsyning)
Status: Forventes gennemført april 2023 – december 2023.

Etape 3: Egnsplanvej inkl. Hadsundvej (nord) (Aalborg Kommune)
Status: Forventes gennemført maj 2023 – maj 2024

Etape 4: Samkørselsplads T.H. Sauersvej (Vejdirektoratet)
Status: Forventes gennemført juni 2023 – december 2023.

Etape 5: Hadsund Landevej og Universitetsboulevarden (Vejdirektoratet)
Status: Forventes gennemført 2. kvartal 2024 – 3. kvartal 2025

Du kan læse meget mere om de fem etaper her.

En forandret bydel er på vej

Der er allerede travl aktivitet i området i dag, og den vil kun blive større i fremtiden.

Aalborg Kommune planlægger f.eks. Universitetskvarteret, en helt ny bydel, Port of Aalborg er i vækst, Aalborg Universitet fortsætter sin udvikling, nye virksomheder etablerer sig i området, og Plusbussen når helt frem til det nye universitetshospital.

I fremtiden vil mange flere mennesker søge mod det østlige Aalborg, hvilket understreger behovet for investeringer i infrastruktur.

”Hos Aalborg Kommune mærker vi en stadig stigende interesse for at blive en del af udviklingen i det østlige Aalborg. Mange virksomheder viser interesse for at etablere sig i området, og flere har allerede etableret sig.

Med nye virksomheder – og eksisterende som vokser – følger flere arbejdspladser, som ikke overraskende øger interessen for at bo i området,” fortæller rådmand i By og Land Jan Nymark Rose Thaysen.

Den positive udvikling i det østlige Aalborg betyder, at infrastrukturen er nødt til at følge med. Det handler blandt andet om at udvide, etablere og sammentænke veje, cykelstier, forsyningsledninger og den offentlige transport i ét stort puslespil.

“Opgaven med at udvikle og fremtidssikre infrastrukturen i området er uhyre kompliceret. Der er tale om et puslespil med et antal ukendte brikker, da vi ikke med sikkerhed kan forudse for eksempel, hvilke typer virksomheder, der slår sig ned i området i fremtiden,” fortæller stadsingeniør i Aalborg Kommune, Mette Skamris Holm.

Den positive udvikling i det østlige Aalborg betyder, at Aalborg Kommune igennem flere år har været i fuld gang med at planlægge, hvordan vi bedst fremtidssikrer infrastrukturen i området.

I rivende udvikling: Derfor er de store infrastrukturprojekter i Aalborg-bydel vigtige
Mette Skamris Holm. Stadsingeniør og Rådmand By og Land Jan Nymark Rose Thaysen Aalborg Kommune Foto: Lars Horn / Baghuset Dato: 29.03.23

Det hele giver mening i sidste ende

De mange projekter vil påvirke hverdagen for alle, der færdes i området – pendlere, beboere og erhvervsdrivende.

Dette skyldes ikke mindst, at flere af projekterne er nødt til at blive gennemført samtidigt.

Men hvorfor gennemføre fem store etaper næsten oven i hinanden?

“Projekterne er nødt til at overlappe hinanden, da infrastrukturen skal være færdig til åbningen af Nyt Universitetshospital,” forklarer Brian Sortfeldt Aagard, teamleder hos Aalborg Kommune.

Selvom det umiddelbart kan virke både ukoordineret og dårligt timet, så hænger det hele sammen.

I rivende udvikling: Derfor er de store infrastrukturprojekter i Aalborg-bydel vigtige
Egnsplanvej ved Selma Lagerløfs Vej – flag fra ekspropriation Aalborg Kommune, Aalborg Øst Foto: Lars Horn / Baghuset Dato: 03.04.23

“Vi har planlagt det sådan, at udvidelsen af Egnsplanvej og Selma Lagerløfs Vej skal være klar til, at Vejdirektoratet går i gang med ombygningen af Universitetsboulevarden og udvidelsen af Hadsund Landevej.

På denne måde kan de udbyggede kommunale veje bedre aflaste trafikken i området, når Vejdirektoratet går i gang med arbejdet på statsvejene.

Af samme årsag udføres separatkloakeringen af Hadsundvej i Gistrup samtidigt, så Hadsundvej kan benyttes ind og ud af Gistrup, mens vejdirektoratet arbejder på statsvejene,” forklarer han videre.

De trafikale ændringer i området vil eksempelvis være vognbaneindsnævringer, vejspærringer, omkørsler samt indskrænkninger i de nuværende adgangsforhold til området.

Du kan finde mere info om projekterne på Aalborg Kommunes hjemmeside

Du kan læse MigogAalborgs artikel med detaljer om de enkelte etaper her.

Del artikel

Andre læser også