Ikke kun for hippier: Hf Bæredygtighed kickstarter deres første klasse


I starten af 2023 lancerede HF&VUC NORD en helt ny uddannelseslinje, hf Bæredygtighed, hvor du både får en “klassisk” 2-årig hf og bliver klogere på forskellige former for bæredygtighed.
Den første klasse startede i august, og allerede en uge inde i deres nye studie har de 30 elever været på tur til Råt&Godt, der sætter socialansvarlig og bæredygtig i højsædet.
Netop muligheden for at se, hvordan social bæredygtighed helt konkret kan udfoldes i ens lokalmiljø, er en af de bærende årsager til, at Råt&Godt er blevet en samarbejdspartner.
“Jeg har eleverne til geografi og kan vise dem den miljømæssige del af bæredygtighed, men de skal også kunne knytte det naturvidenskabelige med økonomiske, kulturelle og sociale aspekter,” fortæller Kristian Rosborg Larsen og fortsætter:
“Social bæredygtighed er super vigtigt for Christian, der er direktør for Råt&Godt, så derfor vil vi gerne have dem herned og arbejde på en case.
Det er meget vigtigt for os, at studiet på den måde bliver praksisnært for eleverne.”
Udover rundvisningen i Råt&Godts flotte lokaler er planen, at klassen senere udarbejder cases baseret på et af virksomhedens genanvendelige affaldsprodukter. Eleverne får endvidere mulighed for at benytte værkstedet på Godsbanen.

En klar plan for fremtiden
Selvom klimaforandringer er en global udfordring, er det vigtigt for HF&VUC Nord, at hf Bæredygtighed også indeholder lokale problemstillinger, som kan inspirere eleverne til at skabe konkrete forandringer i deres nærmiljø.
Oveni det pensum, som skal nås på et skoleår, vægtes det højt, at eleverne gennem de forskellige cases med bl.a. Råt&Godt får lov til at forme deres egen uddannelse – og dermed deres fremtid.
Julie Læsø Madsen er en af de nye elever, og hun har allerede en klar vision for, hvad hun skal bruge hf Bæredygtighed til.
“Jeg valgte uddannelsen, fordi bæredygtighed er noget, som kommer os alle ved. Det er noget, som vi skal have ud i vores arbejdsliv.
Lige nu er min plan at komme ind på arkitektskolen, hvor jeg i fremtiden vil kigge på bæredygtigt byggeri og forhåbentligt hjælpe til at sætte det i gang,” forklarer hun.

Spurgt ind til, hvordan hele opstarten på den spritnye linje har været, lægger hun især vægt på sine medstuderende.
“Jeg synes, det har været spændende at se de forskellige typer mennesker, der går ind for bæredygtighed. Folk tænker jo kun, at det er hippier, men det er det altså ikke – det er helt almindelige mennesker,” fortæller hun med et smil.
Diyar Basrawi har også søgt ind på hf Bæredygtighed med sin fremtid for øje.
For ham handler det, ligesom Julie, om at bidrage positivt gennem sit karrierevalg.
“Jeg går op i bæredygtighed, og da jeg læste fagene, og måden uddannelsen er sat sammen på, så jeg, at det var lige noget for mig.
Når jeg er færdig, vil jeg læse videre til civilingeniør. Der er rigtig mange ting, man kan gøre i det felt på en bæredygtig måde, både i forhold til bygninger og byggeriet,” siger Diyar.

Giver mennesker og materialer en chance
Både Julie og Diyar udtrykker begejstring for deres opstart på studiet, og hos Christian Helweg, direktøren hos Råt&Godt, er der også stor glæde at spore efter rundvisningen.
“Jeg synes, at det er helt genialt, at de har startet uddannelsen. Det er jo det, der er behov for. Hele verden skriger på bæredygtighed og den grønne omstilling.
Og det er jo afgørende, at nogen er frontløbere på dette,” understreger han og tilføjer, at det også er vigtigt, at de studerende tænker bæredygtighed i mere end den grønne forstand.
“Det er også vigtigt at tænke mennesker ind, og hvordan både mennesker og materialer kan få en chance til. Derfor valgte vi også at indgå i dette samarbejde.”
Planen er, at klassen løbende skal deltage i workshops og arrangementer sammen med teamet hos Råt&Godt, så de lærer, hvordan de kan blive bæredygtige i praksis.
Råt&Godt er dog ikke den eneste lokale virksomhed, som er samarbejdspartner.
Klassen vil også introduceres til fødevareproduktion, hvor en kok fra den anmelderroste restaurant Alimentum bidrager med sin viden, og Aalborg Kommunes Center for Grøn Omstilling hjælper til at gøre eleverne klogere på bymiljø- og planlægning.