Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ikke godt nok: Alt for mange nordjyder gør det

Af Nathalia Hentze Nielsen
Foto: GF Fonden
Foto: GF Fonden

På trods af storstilede kampagner og politiets voksende bødeblok er nordjyderne og resten af danskerne stadigvæk slemme til at bruge deres mobil, når de kører på vejene.

Det viser tal fra både Nordjyllands Politi og fra GF Forsikrings fond.

En sms fra konen, en venneanmodning på Facebook, en meddelelse om breaking news fra nyhedsappen. Det er sjældent, at nordjyderne får lov til at køre bil uden konstante notifikationer fra deres mobiltelefoner.

Og det er desværre også sjældent, at notifikationer blot får lov til at være notifikationer.

“Næsten hver gang jeg er ude at køre, oplever jeg medtrafikanter, der har mere travlt med at betjene deres mobiltelefon end at være opmærksomme i trafikken.

Jeg synes, det er foruroligende og skræmmende, at bilister benytter håndholdt mobiltelefon, mens de kører.

Det er kun et øjebliks uopmærksomhed, der kan være skyld i en ulykke, som kan få fatale konsekvenser – ikke kun for føreren af bilen, men også for alle os medtrafikanter,” siger Bjarne Christensen, der er bestyrelsesformand i GF Aalborg.

2522 sigtelser hos Nordjyllands Politi

Formanden for den lokale afdeling af GF Forsikring er ikke alene med sine oplevelser på de nordjyske veje.

Samme tendens kan man nemlig se hos Nordjyllands Politi, der i 2020 sigtede intet mindre end 2522 bilister for at anvende håndholdt telekommunikationsudstyr under kørsel.

Derfor er det heller ikke overraskende, at størstedelen af respondenterne i en analyse fra GF Fonden oplever, at deres medtrafikanters uopmærksomhed især skyldes brugen af mobiltelefon.

Hele 8 ud af 10 angiver, at de af og til oplever, at andre bilister taler i håndholdt mobil. Og så er det faktisk kun halvdelen af bilisterne, der angiver, at de ikke selv læser og svarer på beskeder, imens de kører bil.

“Det virker helt utroligt, at vi i et land som Danmark – med alle de teknologiske muligheder vi har – har så mange bilister, der sender sms’er og taler i telefon, som om de sad i deres sofa,” siger GF Fondens bestyrelsesformand, Jens Jørgen Vinther.

Der er enormt meget at vinde

At trafikanterne på de nordjyske veje er uopmærksomme i trafikken, er ikke kun irriterende for deres medtrafikanter. Det er også en kraftig og direkte medvirkende faktor til trafikulykker.

Faktisk skyldes omkring 9 ud af 10 trafikulykker den såkaldte menneskelige faktor – altså vores adfærd i trafikken. Og 6 ud af 10 ulykker skyldes direkte uopmærksomme trafikanter eller utilstrækkelig orientering.

“Man skulle tro, at den skærpede straf for at bruge mobilen under kørsel, ville få flere til at tænke sig om en ekstra gang, inden de hev mobilen op af lommen.

Men på trods af, at man nu både får et klip i kørekortet, en bøde på 1.500 kroner og bliver pålagt at betale 500 kroner til Offerfonden, ser det ikke ud til at have haft den store effekt,” siger Jens Jørgen Vinther og fortsætter:

“Derfor kan jeg kun tale til danskernes samvittighed og bede dem overveje, hvor mange liv de sætter i fare, når de vender fokus mod mobilen i stedet for vejen.

For der er enormt meget at vinde, hvis vi alle sammen tager ansvar for vores egen opmærksomhed i trafikken,” slutter han.