ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

I nat skal urene stilles: I morgen får du en time mindre under dynen

Af Redaktionen
Udsigt fra Comwell
Udsigt fra Comwell

Det sker hvert år, men kommer altid bag på de fleste: I nat skal urene stilles til sommertid.

Det betyder, at vi i morgen – søndag – får en hel time mindre under dynen.

Hele idéen med sommertiden, som det hedder, når vi i marts måned stiller urene en time frem, var oprindeligt et spørgsmål om energibesparelse – og blev faktisk indført ved lov under 2. verdenskrig.

Her mente tyskerne, at man ved at indføre sommertid, kunne få befolkningen til at udnytte dagslyset bedre og dermed spare penge, der i stedet kunne gå til krigens ressourcer.

Sommertiden blev dog først permanent i Danmark i 1980.

Snart slut med sommertid?

I marts 2019 traf et flertal i Europa-Parlamentet beslutning om, at de enkelte EU-lande inden april 2020 skulle afgøre deres stilling. Målet var, at skift mellem sommer- og vintertid (korrekt kaldet normaltid) skulle ophøre i 2021.

Men her i 2023 er det ikke sket. Ministerrådet har nemlig vist sig ikke at være enige med Europa-Parlamentet. I hvert fald er det ikke lykkes at nå frem til en fælles position, og de enkelte medlemslande præges også af delte meninger.

Emnet er heller ikke på dagsordenen i Kommissionens seneste reviderede arbejdsprogram.

Hvis skiftet mellem sommertid og normaltid skal afskaffes, er det helt store spørgsmål, om det så er sommertid eller normaltid, der skal gøres permanent.

Generelt er der en bekymring for, at en forskel i administrationen af tidszoner kan betyde, at et land har en anden tidszone end nabolandet. EU-medlemslandene er enige om, at dette vil være uhensigtsmæssigt.

Flere lande har givet udtryk for at de foretrækker at skifte til permanent sommertid, hvilket dog har den bivirkning, at vi vil opleve meget mørke morgener om vinteren.

I Danmark har der været tale om at overgå til permanent normaltid, men der tegner sig et flertal blandt EU-landene om at foretrække permanent sommertid.

Fordele og ulemper ved sommertid

Kristeligt Dagblad har lavet en liste over fordele og ulemper ved sommertid.

Blandt fordelene kan nævnes energibesparelsen, der dog efterhånden er blevet minimalt i takt med den moderne udvikling.

Vi benytter i langt højere grad alternative energikilder, der gør, at den energimæssige effekt i dag er meget lille.

Sommertiden har dog også vist sig at have en negativ effekt på både mennesker og dyr, der i kroppen bliver stressede og forvirrede over at dagene pludseligt starter en time tidligere.

Men selvom menneskets (og dyrenes) biologi ikke er skabt til det unaturlige tidsskifte, så viser undersøgelser samtidigt, at sommertiden har positiv effekt på dem, der eksempelvis lider af depression – hvor mængden af dagslys spiller en vigtig rolle.

Du kan se resten af listen lige her.

Del artikel

Andre læser også