Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

I international topklasse: Gigantisk udvidelse på vej i Aalborg

Af Emil Kjær Jørgensen
PR-foto
PR-foto

På globalt plan vender aktørerne i vindenergibranchen blikket mod Aalborg, når der skal findes viden, udvikles teknologier og hentes arbejdskraft.

Seneste bevis på Aalborgs styrkeposition er et kæmpeprojekt, der netop er gået i gang i Aalborg.

Det skriver Port of Aalborg i en pressemeddelelse.

Over de kommende år skal stålproducenten Bladt Industries og entreprenørvirksomheden Semco Maritime i samarbejde producere fem 880 MW transformerstationer, der kommer til at udgøre centrale dele af gigantiske internationale havvindmølleprojekter.

Og de skal produceres på Østhavnen lige her i Aalborg.

“Aalborg og Nordjylland har gennem årene positioneret sig som en særdeles stærk lokation for vindindustrien, hvor vi med leverandører og underleverandører som Bladt, Siemens Gamesa, BLAEST, AAU, Test Centre Østerild og mange andre har en stærk værdikæde, der er med i den absolutte verdenstop af vindsektoren.

Det vidner Bladt Industries’ og Semco Maritimes projekt også om – og det kan vi godt tillade os være stolte af,” siger Kristian Thulesen Dahl, adm. direktør, Port of Aalborg.

Projektet er de to virksomheders 21. fælles projekt siden 2003, og hos Port of Aalborg er man meget begejstret for det tætte samarbejde, der rækker langt ud over den konkrete opgave.

“Dette projekt er fantastisk for erhvervsudviklingen på havnen. Når nogle af områdets aktører spiller så vigtig en rolle i udviklingen af grøn vindenergi og placerer produktionen i Aalborg, er det et udtryk for, at vi er gode til at skabe rammerne for innovative aktører, der bidrager til grøn vækst og nye arbejdspladser i området. Så vi strækker os gerne langt for at lykkes med sådanne projekter, siger Kristian Thulesen Dahl.

Markant udvidelse af areal og infrastruktur

Port of Aalborg har dedikeret et 110.000 m2 stort ekstra område til projektet – svarende til omtrent 15 fodboldbaner. Og kører man igennem rundkørslen ved Tranholmvej og Rørdalsvej på Østhavnen, kan man se, at klargøringen af det store areal allerede er i fuld gang.

“Lige nu arbejder vi tæt sammen med Port of Aalborg om forberedelse af det nye areal her på havnen. 60.000 m2 skal bruges til produktion af de kommende transformerstationer med fuld infrastruktur over og under jorden.

De øvrige 50.000 m2 vil blive brugt til opbevaring og samling af store dele, siger Søren Schlott Mikkelsen, VP Operations Management Office, Bladt Industries.

Hver transformerstation vejer mellem 2.500 og 4.500 tons og er af en ganske anselig størrelse. Som en del af projektet udvides vejen hen til kajen derfor til 30 meter i bredden med fuld asfaltbelægning, så de færdige transformerstationer kan transporteres direkte til kajkanten uden at skulle igennem produktionsområdet.

Ligeledes udvides platformen på kajen, så de kan køres direkte ombord på skibene, og vanddybden ved kajkanten øges fra 9,7 meter til 11 meter.

“Vi er ydmyge og stolte over at være tildelt opgaven, fordi det er en stor anerkendelse af vores kompetencer og know-how. Vi har nogle af de dygtigste specialister på vores felt, og de har i forvejen stor erfaring med transformerstationer. Men selvom det ikke er første gang, vi skal producere transformerstationer, er opgaven noget særligt, fordi omfanget er så stort,” siger Søren Schlott Mikkelsen.

Produktionen af transformerstationerne påbegyndes efter planen i efteråret, når de rå stålkonstruktioner dertil lander i Aalborg.

Derudover skal Bladt Industries også producere 176 såkaldte transition pieces til samme projekt.

Del artikel

Andre læser også