Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Hyg med en øko-gris: Nordjyderne inviteres til hyggelig “Sofari”

Af Nathalia Hentze Nielsen

Er der noget mere nuttet end en grisling?

Elsker du også de små lyserøde øffere, kan du komme helt tæt på dem, når der søndag den 21. maj kl. 10.00-14.00 afholdes “Sofari” i Nordjylland.

Her kan du gratis besøge Thomas Bertram og Hans Henrik Thomsen på deres gårde ved Brønderslev – og selvfølgelig se de mange grissebasser.

Det er to innovative landmænd, der hver især har opfundet egne staldsystemer, skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Hyg med en øko-gris: Nordjyderne inviteres til hyggelig “Sofari”
Landbrug og Fødevarer – Sofari – Hanne Børsch / Besøg hos Sofari vært Thomas Bertram i Nordjylland.

Grisene slår sig løs

Thomas Bertram har udviklet grisehytter af gamle ølkasser til sine 250 søer, der bor sammen 4 og 4. Hele året rundt lever søer og smågrise på markerne ved Jerslev og nyder det fri liv under åben himmel.

En del af Thomas Bertrams små grise sælger han videre til Hans Henrik Thomsen nær Brønderslev, der opdrætter slagtegrisene i mobile stalde.

Vigtig information:

Landbrug & Fødevarer skriver, at man er velkomne til at besøge begge gårde, men det er vigtigt, at I følger i grisene fodspor.

Altså først besøge Thomas Bertram, derefter Hans Henrik Thomsen. 

Normalt må man ikke besøge to grisegårde lige efterhinanden. Men fordi de to landmænd arbejder sammen, må I gerne besøge begge, blot I husker at følge samme ”vej” som grisene: fra soholdet (Thomas Bertram) til slagtegriseholdet (Hans Henrik Thomsen). Det er af hensyn til de små grises sundhed.

Her er der friske græsmarker hver dag til grisene hos Hans Henrik Thomsen. På Sofari-dagen kan man kl. 11.00 og 13.00 opleve de rullende stalde med flyttet og grisene kaste sig over det friske græs

”Grisene er vilde med det. Og det er jeg også – for det er meget livsbekræftende at se mine grise slå sig løs, når de får et nyt stykke jord.

Samtidig bliver deres gødning fordelt ud over mine marker. Det er rigtig godt, fordi det både gavner frugtbarheden i jorden og mine afgrøder, som bliver sået i markerne bagefter.

Så det er en win-win både for jorden, for mig og for grisene,” siger Hans Henrik Thomsen.  

Hyg med en øko-gris: Nordjyderne inviteres til hyggelig “Sofari”
Safari 2022 – Hanne Børsch / Til Safari hos Nicolaj Pedersen i Hovborg. Over 700 mennesker besøgte Nicolaj og Lisbeth Pedersen landbrug Stenbjerg Økogris til dagens Safari arrangement.

Både Hans Henrik Thomsen og Thomas Bertram glæder sig rigtig meget til at vise aalborgenserne det økologiske griseliv.

“Jeg håber virkelig, at mange fra Aalborg har lyst til at komme ud og besøge os.

Vi lover, at alle får en både sjov og inspirerende dag i selskab med de økologiske grise.

Vi glæder os til at vise jer, det økologiske griseliv og den gode dyrevelfærd, der er forbundet hermed.  Jeg mener virkelig, at vores grise har et liv i første klasse,” siger Thomas Bertram.

Sofari arrangeres i et bredt samarbejde mellem Landbrug &Fødevarer, Friland, Organic Pork, Tican, Økologisk Landsforening og foreningen FØKS (Foreningen for Fremme af Økologisk Kvalitetssvinekød).

Del artikel

Andre læser også