Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Hvorfor dør pindsvinene?: Det skal forsker fra AAU undersøge

Af Nathalia Hentze Nielsen

Er du have-ejer, har du sikkert mødt det sørgelig syn af døde pindsvin på din græsplæne.

Men hvad er det, der dræber de små, nuttede gæster om natten?

Der har længe været spekulationer om, at det er robotplæneklipperne, der er de store syndere, men det er aldrig blevet videnskabeligt bevist.

Derfor vil pindsvineforsker fra Aalborg Universitet, Sophie Lund Rasmussen, nu undersøge, om der er hold i myten.

Hundebid mulig årsag

Det lyder ellers sommer efter sommer, at det er robotplæneklippere, der kører om natten, som er dødsensfarlige for de nataktive danske pindsvin.

“Danskerne holder meget af pindsvin og er søde til at minde hinanden om, at pindsvin fx ikke tåler mælk og kan finde på at gemme sig blandt grenene ved sankthansbålet,” forklarer pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen.

“Vi har dog ikke videnskabeligt bevis for, at robotplæneklipperne reelt er dem, der påfører pindsvinene de skader, som vi ser. Vi ved, at nogle af skaderne kan forårsages af andre haveredskaber som kanttrimmere, men også hundebid.”

Forskeren har tidligere undersøgt 697 døde, indleverede pindsvin, og her var der ingen sammenkobling med robotplæneklipperen som årsag til skader eller dødsfald.

Det Danske Pindsvineprojekt

Nu skal der så undersøges, hvad den egentlige dødsårsag er for de mange pindsvin.

Sophie Lund Rasmussen starter til september som postdoc på Aalborg Universitet, hvor hun fortsætter sin forskning i Det Danske Pindsvineprojekt.

Pindsvineforskeren vil bl.a. undersøge, om det er nogle særlige typer af robotplæneklippere, der er farlige for pindsvinene, og når resultaterne foreligger vil hun samarbejde med producenter om at lave mere pindsvine-venlige robotplæneklippere.

Projektet udføres i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse, Pindsvine Plejerne, WildCRU på Oxford University og British Hedgehog Preservation Society.

Del artikel

Andre læser også