Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Hvordan kom Hitler til magten?

Af Annoncør

Hitlers vej til magten var en barsk og langtrukken, men de ustabile politiske og økonomiske forhold i 1920’ernes Tyskland udgjorde den perfekte spillebane for demagogen og folkeforføreren. Læs mere om Hitlers vej til magten.

Nederlag, ustabilitet og fængsel

De politiske forhold i Tyskland var meget ustabile i 1920’erne efter Første Verdenskrig. Versailles-traktaten, der blev pålagt Tyskland af de allierede magter, forårsagede en masse økonomiske problemer for landet og begrænsede tysk militærmagt. Betalingen af den store krigsskadeerstatning førte til hyperinflation for den tyske økonomi. Det banede vejen for Adolf Hitler, der påstod at kunne løse landets udfordringer.

Allerede i 1923 forsøgt Hitler med Ølkælderkuppet at gennemføre et nationalsocialistisk kupforsøg i spidsen for NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei). Det mislykkedes, og han blev i 1924 dømt til 5 års fængsel. Der var dog så tilstrækkelig med nationalistiske strømninger og opbakning til Hitlers ideer, at han blev løsladt senere samme år.

Han skrev det meste af sit politiske manifest, “Mein Kampf”, mens han var fængslet og erfarede samtidig, at hans nationalsocialistiske revolution skulle bygges op fra bunden gennem nazipartiet. Fra 1924 og frem til 1933 lovede Hitler den tyske befolkning guld og grønne skov, hvis de bragte ham til magten. Han ville gøre en ende på den politiske og økonomiske ustabilitet og løse landets problemer.

Det var i særlig grad Hitlers evne som taler, der gjorde det muligt for ham at forbinde sig med mennesker på et følelsesmæssigt plan. Det hjalp ham med at vinde millioner af tyskere over på sin side, der fulgte og til sidst støttede ham.

Hitlers vej til magten gennem propaganda

Så hvornår kom Hitler til magten? Det teknisk korrekte svar er 1933 efter at være blevet udnævnt til kansler af præsident Hindenburg. Hitler konsoliderede herefter hurtigt magten og blev Nazi-Tysklands diktator.

Han begyndte dog langt tidligere at indtage en magtposition i samfundet som leder af NSDAP. Befolkningen levede under vanskelige vilkår og efterspurgte to ting: 1) Nogen, de kunne give skylden og stille til ansvar for deres kummerlige vilkår og 2) én, der kunne ordne landets økonomiske problemer. Hitler var svaret på begge dele.

Gennem massiv propaganda og sine oratoriske evner fik Hitler placeret ansvaret for nederlaget og tabet efter 1. verdenskrig hos jøder og kommunister, hvilket førte til voldsom antisemitisme, racisme, fremmedhad og nationalisme. Dernæst lovede han at kunne løse alle landets problemer, hvis han blev valgt som leder af Tyskland. Hans mest berømte plan var at skabe en “overrace” udgjort af det ariske, tyske folk.

1933 til 1939: Sådan startede 2. verdenskrig

Da Hitler i 1933 var blevet Tysklands kansler, etablerede han en fascistisk ideologi med målet om at gøre Tyskland til en verdensmagt. Ideologien var baseret på ekstrem nationalisme og antisemitisme og vejen til verdensmagten skulle ske ved at overtage andre lande og territorier.

Han startede 2. verdenskrig i 1939 ved at invadere Polen, hvilket førte til, at Frankrig og England to dage senere erklærede Tyskland krig. Krigen faldt som bekendt ikke ud til fordel for Tyskland, og Hitlers tid på magten sluttede brat i 1945, da han tog livet af sig selv i sin private bunker. 

Del artikel

Andre læser også