Hvem tør?: Nu kan du besøge Rakkerens Hule
Aalborg gemmer på mange uhyggelige og tankevækkende historier om forbrydere, og hvordan de er blevet straffet gennem tiden.
Men et af de mest unikke her i Aalborg er og bliver Rakkerens Hule, der er et af byens mest uhyggelige og skumle steder.
Nu er der igen mulighed for at besøge det helt særlige sted, når Aalborg Historiske Museum inviterer på deres populære byvandring med navnet: Forbrydelse og straf – med besøg i Rakkerens Hule.
Der er åbnet for billetsalg til både 19. april, 20. april, 9. maj, 10. maj, 11. maj. 7. juni og 8. juni.
Det skal du glæde dig til
På byvandringen får du historier om alt fra hekse, røvere og mørke fangehuller til prostitution, rufferi og skumle værtshuse.
Byvandringen begynder med i et eksklusivt besøg i et af Aalborgs gamle fangehul: Rakkerens Hule. Det ligger i dag gemt under Algade ud for Aalborg Historiske Museum og er ikke umiddelbart tilgængelig for offentligheden.
Oprindeligt er der tale om kælderen i middelalderens Vesterport, som nævnes første gang i 1440. Den mistede dog allerede sin funktion som byport i midten af 1500-tallet, men frem til 1700-tallet blev kælderen brugt som fangehul for såkaldte uærlige fanger, hekse, tiggere, byens rakker og andre småkårsfolk. Deraf navnet Rakkerens Hule, som stadig i dag bruges om kælderen.
Derefter fortsætter turen til blandt andet Gammeltorv, hvor bødlen halshuggede forbrydere i middelalderen, og til Gabels Torv, hvor byens arrest lå fra 1861 og frem til 1947. Arresten blev nedrevet i slutningen af 1960’erne i forbindelse med opførelsen af et nyt Føtex-varehus, men den gamle retsbygning ligger stadig på hjørnet af Gabels Torv og fungerer i dag som landsret.
På byvandringen får du også historien om prostitution og rufferi i Aalborg – blandt andet om det skumle værtshus Kridtpiben, hvor prostituerede holdt til i 1800-tallet, og om dengang Aalborg blev kendt under de knap så flatterende avisoverskrifter som ”Danmarks Sodoma” og ”Den usædeligste By i Landet”.
Besøget i Rakkerens hule er ikke for gangbesværede, og turen ned i kælderen foregår på eget ansvar.