Hvem tør?: Besøg spøgelseskrypt på helt særlig mørkevandring
Efterårsferien er fyldt med sjove aktiviteter i altid skønne Nordjylland.
På Nordjyske Museer er man også klar med et opfattende efterårsferieprogram – hvor der er noget for enhver smag.
Du kan bl.a. komme på en helt særlig mørkevandring, besøge Rakkerens Hule, møde vikingerne og MEGET mere.
Få overblikket her:
Mørkevandring på Hals Skanse
Er du bange for mørke? Eller er du hunderæd for at møde gamle spøgelser? Så skal du nok ikke tage med på den særlige mørkevandring ved Hals Skanse onsdag 18. oktober.
For på denne stemningsfulde aftenvandring for både store og små tages I med rundt på skansen og hører historier om overtro i gamle dage.
Er I modige, kan I også besøge spøgelseskrypten, hvor man kan mærke på øjeæbler og tarme og smage helligt vievand og de underjordiskes trylledrik.
På gårdspladsen er der bål, hvor man kan riste skumfiduser og drikke varm kakao, kaffe og te.
Book billet her.
Besøg Rakkerens Hule
Både tirsdag og torsdag (17. og 19. oktober) kan du besøge det skumle fangehul Rakkerens Hule, der ligger gemt under Algade.
Efterfølgende kan du opleve forbrydelser og straf i Aalborg fra de sidste 500 år, og byvandringen fører dig blandt andet med til Gammeltorv, hvor bødlen halshuggede forbrydere i middelalderen.
Du får også historien om det skumle værtshus Kridtpiben, hvor prostituerede holdt til i 1800-tallet, og om dengang Aalborg blev kendt under de knap så flatterende avisoverskrifter som ”Danmarks Sodoma” og ”Den usædeligste By i Landet”. Og meget andet fra det syndige Aalborg.
Book billet her.
For børn: Fra rakker til renæssancekøbmand
17. og 19. oktober kan du komme med på en rejse tilbage til renæssancens Aalborg. Her oplever du det skarpt opdelte samfund mellem rig og fattig – for du besøger både fangehullet Rakkerens Hule, hvor der serveres tørt brød, tyndt øl og vand fra åen, og den rige købmandsstue, hvor der er luksusvarer på bordet.
Undervejs ser man på skeletter og en ægte bispelort i museets udstilling, og man kan prøve renæssancens højeste mode blandt de rige købmænd: pibekraven. Denne særlige renæssancetur er især egnet til børn i alderen 6-10 år.
Book billet her.
For hele familien: Magisk Medicin i det gamle apotek
Er du mere til Harry Potter-magi, så kan I besøge Apotekersamlingen allerøverst oppe i Jens Bangs Stenhus. Torsdag 19. oktober kan hele familien nemlig gå på opdagelse i det gamle apotek.
Her er der blandt det gamle apoteksinventar sjove krukker og flasker, som gemmer på magiske miksturer og salver.
Undervejs kan I selv slå tabletter og lave brusende medicin med den særlige sodavandskande. Det er ren magi – præcis som det var i gamle dage, da medicinen bestod af eksotiske ingredienser som pulveriserede mumier, hvalolie, spanske fluer og andre mere eller mindre mærkværdige ingredienser.
Book billet her.
For børn: Vikingelege og runejagt
Onsdag, torsdag og fredag i efterårsferien (18.-20. oktober) kan børn lege forskellige i vikingelege på Vikingemuseet Lindholm Høje. Prøv fx at Gå til Island efter sild, Kast med knogler, Stik Odins øje ud og Thors hammer. Det foregår udenfor ved museet og er gratis.
Indenfor i udstillingen er der runejagt. Her kan du hjælpe vikingen Embla, der skal besøge vølven, som kan spå om fremtiden. Men Embla har glemt, hvor Vølven bor. Børn kan hjælpe Embla med at finde de skjulte runer, så hun kan finde ud af, hvor vølven bor.
Anbefales til børn i alderen 5-12 år.
Vikingemuseet Lindholm Høje er åbent hver dag kl. 10-17.
Besøg de gamle klosterruiner midt under Algade
Midt i Aalborg lige ved Sallings indgang begynder en rejse 800 år tilbage i tiden. En elevator tager dig med til fortiden tre meter under gadeniveau – for de gamle ruiner af byens Gråbrødrekloster ligger her endnu.
Her kan duse de markante ruiner efter klosteret, der blev opført i 1240’erne og nedlagt igen i 1530, og der er skeletter fra de nærliggende kirkegårde. Museet fortæller også om munkenes liv, og i udstillingen kan du se fund fra vikingetidens og middelalderens Aalborg.
Klosteret lå præcis på det sted, hvor byen Aalborg opstod allerede i slutningen af 700-tallet. Museet fortæller derfor også om den første markedsplads på stedet, om byhusene og om de ukendte kirker, som måtte vige pladsen, da Gråbrødrene kom til byen i 1240’erne.
En tur med elevatoren koster 50 kr., og I kan være helt op til 750 kg – så der er plads til hele familien for blot en 50’er.
Vikinge-verdensarv på Fyrkat
Harald Blåtands vikingeborg Fyrkat ved Hobro blev i september udnævnt til verdensarv af UNESCO. I efterårsferien kan du komme helt tæt på vikingerne dernede.
Vikingegården ved Fyrkat er nemlig fyldt med liv og ægte vikingestemning. Her kan børn og voksne i alle aldre møde vikinger fra nær og fjern og opleve livet på godt og ondt, som det så ud for mere end tusind år siden, da vikingerne levede.
I løbet af ferien er der aktiviteter for hele familien – blandt andet bueskydning. Der er rundvisning på borgområdet hver dag kl. 11 og kl. 14.
Det er gratis for børn under 18 år, og en voksenbillet gælder hele efterårsferien.