Hvem er Nordjyllands bedste? To Aalborg-kokke kæmper om prestige og penge

Skrevet af: Michael Qureshi
Dennis Carlsen fra Restaurant Bühlmann
Foto: PR
Dennis Carlsen fra Restaurant Bühlmann Foto: PR

Der er fart over feltet i den nordjyske kokkebranche i disse dage.

Ikke nok med at nye hotte restauranter skyder op over det hele i både Aalborg og resten af Nordjylland, så er der også gang i en del prestigefyldte konkurrencer.

Vi har allerede omtalt det store slag mellem Nordjylland og København 20. august i Kødbyen i Copenhagen Cook-off. Det ser vi frem imod med stor spænding.

Men allerede på lørdag afvikles endnu en interessant kokke-konkurrence, og det er lige her i Nordjylland.

Nordjyske Mesterskaber i brug af lokale råvarer finder sted i Hirtshals i morgen lørdag 6 august, og det er altså en af dem, som der er en enorm prestige i at vinde.

Vinderen henter ud over æren i at være nordjysk mester også en pengepræmie på 20.000 kr. Derudover går vinderen videre til landsfinalen under Food Festivals i Aarhus 4. september.

Det er Hirtshals Fiskefestival der igen i år arrangerer kokkekonkurrencen Local Cooking Nordjylland. Festivalens gæster får mulighed for at overvære den spændende konkurrence mellem otte af Nordjyllands bedste kokke på klos hold.

Otte af Nordjyllands toprestauranter er repræsenteret. Så hvis man vil se, hvordan rigtige top-kokke arbejder koncentreret og få inspiration derigennem, så bør man tage til Hirtshals.

Der er også god grund til at tage turen fra Aalborg. To af Aalborgs dygtigste drenge er i aktion i kamp på lørdag. Det er Mads Hyllested fra Applaus, der også er teamchef for Nordjyllands hold i dysten mod København senere på måneden.

Aalborg
Applaus holder til Ved Stranden

Og så deltager også Dennis Carlsen fra den anerkendte gourmet-restaurant Bühlmanns.

Mads Hyllested fra Applaus fortæller her, hvorfor det er vigtigt for ham og Applaus at deltage i Local Cooking Nordjylland.

“At deltage i Local Cooking er for mig en festlig ting. Eventen kører på andet år og har til formål at skabe bevågenhed omkring nordjyske råvarer, fisk såvel som ingredienser fra det nordjyske landskab.

Jeg er på mange måder rigtig glad for, at Applaus er en del af denne event. Jeg er stolt over, at vi blev udtrukket blandt de deltagere, som skal kokkerere på havnen i Hirtshals, men ligeså meget for at have muligheden for at støtte op om de fødevarer arrangementer, som bliver sat i værk. Jeg synes, at det er vigtigt at stille op og vise flaget når diverse events sættes op. For kun på den måde gider arrangørerne at blive ved, og bevågenheden omkring den nordjyske restaurantscene forstærkes.”

Om vinderchancerne siger Mads Hyllested;

“En ting er sikkert og vist. Jeg tager til Hirtshals for at vinde! Kan ikke overskue andet, haha.”

Bühlmann i Aalborg
Dennis Carlsen fra Restaurant Bühlmann ved Hotel Scheelsminde repræsenterer Aalborg sammen med Applaus
Foto: PR Bühlmann

De øvrige seks toprestauranter, som Aalborg-stederne skal dyste imod er følgende

Ruths Hotel i Skagen

Essens i Frederikshavn

De2Have i Skagen

Svinkløv Badehotel

Fyrklit i Hirtshals

Brøndums Hotel i Skagen

Dommerne er:

Ole Troelsø, anmelder og madredaktør på Børsen
Mikael Christensen, Food & Beverage manager på Musikkens Hus
Michael Pedersen, køkkenchef på den kommende genåbnede Tabu og Can Blau
Thorsten Schmidt, topkok og konsulent hos Malling & Schmidt
Lars Enevold Pedersen, direktør i Visit Nordjylland
Lars Kragelund, udviklingsdirektør hos Arcusgruppen som laver Rød Aalborg og Gl. Dansk

Arrangør René Langdahl fortæller, hvad det er, man vil opnå med det store event i Hirtshals.

“Vil vil sætte fokus på lokale råvarer i hele Danmark, og her i Nordjylland vil vi selvfølgelig sætte fokus på regionens bedste fisk. Meningen er, at deltagerne skal servere deres deltagerret ude på restauranterne i den efterfølgende periode. Turister skal have bedre madoplevelser i ferietiden, ude langs de danske kyster og opleve bedre sammenhæng mellem en lokal madkultur, tilgængelighed af lokale råvarer og det regionerne slår sig op på markedsføringsmæssigt.”

Hvilken prestige er der for den enkelte kok og restauranten at vinde det her?

“20.000 kr. og æren som den bedste og skarpeste kok, der oven i købet kan formidle den gode historie om de nordjyske kvalitetsråvarer, idet storytelling tæller med i pointregnskabet. Vores region har så gode restauranter efterhånden, at de fortjener langt mere fokus, også overfor turister, der måske ovenikøbet kunne finde på at vælge en rejse til den nordjyske region NETOP fordi her er så gode spisesteder og ikke adgang til den bedste fisk og skaldyr.”

HVOR

Beddingkajen på Hirtshals Havn

HVORNÅR
Lørdag den 6. august klokken 10:00-14:00

HVOR MEGET
Konkurrencen er åben, og det er gratis at følge med, når kokkene tilbereder, serverer og bedømmes.

Læs mere om arrangementet her

Fik du læst interviewet med Dennis Carlsen fra Restaurant Bühlmann.

Blev fundet på jobnet: Aalborgs nye stjernekok nomineret til pris

Dennis i Aalborg

Andelsboliger er hotte igen: Så hurtigt rives de væk

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Ejerlejlighedsmarkedet og lejeboligmarkedet er eksploderet med høje priser de sidste par år.

Det har medført at boligsøgende har søgt andre muligheder for at finde et tag over hovedet.

En ny opgørelse fra Boliga viser, at andelsboliger er blevet mere eftertragtet og flere boligsøgende har valgt at blive andelshavere.

Laveste antal af udbudte andelsboliger i 10 år

Schweiziske obligationer, renteswap og konkurs har ofte været sat i forbindelse med køb af en andelsbolig. Men de dage lader til at være talt.

Til trods for de skrækhistorier, som har gjort, at flere har holdt sig væk fra andelsboligforeningerne i adskillige år, så er udbuddet af andelsboligerne lavere end det sidste årti.

Opgørelsen viser, at fra perioden d. 1 april til 1. oktober 2018, har der været 2.716 andelsboliger offentlig til salg.

Det er ikke mange, hvis man kigger tilbage i samme periode i 2013 – der blev der sat 12.569 andelsboliger til salg.

En forskel på intet mindre end 9.853 andelsboliger.

Årsagen til at andelsboligerne er blevet så eftertragtet kan skyldes, at de økonomisk kan være mere tilgængelige end de tilsvarende ejerboliger, mener cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Reakredit Danmark.

”Det er en naturlig konsekvens af de senere års kraftige prisstigninger på ejerboligmarkedet, mens mange andelsboliger er bundet af maksimalpriser,” siger Christian Hilligsøe Heinig til Boliga.

Har du læst vores artikel om hvad forskellen på en andelsbolig og en ejerbolig er – klik her.

En andelsbolig kan kun sælges til den maksimalpris, som andelsboligforeningen har sat andelsværdien til.

Det betyder i praksis, at sælgeren af andelsboligen ikke frit kan bestemme, hvor stor en pose penge andelsboligen skal koste, når den udbydes til salg.

Derfor må boligen højst sælges til den beregnede maksimalpris.

Køberne skal være hurtige på aftrækkeren

Valgmulighederne for køberne har været meget færre end for fem år siden, og opgørelsen fra Boliga viser også, at køberne har skulle træffe en beslutning hurtigere.

Statistik fra Boliga.dk

For også liggetiderne har haft en betydning – de er dalende, hvilket viser hvor eftertragtet andelsboligerne har været i år.

I år nåede en andelsbolig en liggetid på 118 dage på landsplan i gennemsnit.

Sidste år var liggetiden 180 dage, altså et halvt år, og i 2012 på 261 dage. I øjeblikket er liggetiden i Aalborg  gennemsnitlig på 148 dage.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig forventes det økonomiske opsving at fortsætte, og det vil betyde, at der stadig er en efterspørgsel på andelsboliger.

”Det vil bevirke, at der stadig over det kommende års tid vil være stor rift om mange andelsboliger, og at de primært vil blive solgt uden om en ejendomsmægler,” siger han til Boliga.

Prøv Aalborgs nye søgeportal på ejer- og lejebolig

MigogAalborg Bolig har lanceret Boligswipe som er en ny og meget lettere måde at søge boliger på. Find de boliger der matcher dig inden for location og søgekrav – og nærstuder så de rigtige

Følg vores nye boligmedie MigogAalborg Bolig her – alt med ejendomme og de fedeste boliger i Aalborg

INFO:

På MigogAalborg Bolig skriver vi om de spændende boliger i Aalborg og omegn, som skiller sig ud på den ene eller anden måde. Vores artikler er ikke sponsoreret, medmindre det står tydeligt markeret.

Er du ejendomsmægler eller har en bolig til salg og mener MigogAalborg Bolig bør omtale en bolig eller projekt, så skriv til christine@migogaalborg.dk eller direkte på vores Facebook.

Den nye øl-is er på markedet: Her kan du købe den i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

De fleste er enige om, at en øl skal serveres iskold.

Der stopper sammenligningen mellem is og øl nok også for de fleste.

Men det vil de to Thy-virksomheder Premier Is og Thisted Bryghus gerne anfægte.

I slutningen af maj lancerede de nemlig en helt ny øl-is. Det gav genlyd i hele Norden, og således også her på MigogAalborg. Læs mere om det her.

Den kan købes i Aalborg

Nu er Thagaard-isen så på markedet.

“Vi har mærket en stor interesse for at få isen på markedet, og nu er vi klar,” siger Kommerciel Direktør Christian Brink, Premier Is/Mejerigaarden, i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at mange faktorer spiller ind, når man skal lancere en helt ny is i et nyt samarbejde.

“Da der er tale om en speciel is i forhold til normalen, har Thisted Bryghus skullet producere smagsingredienserne, isen har skullet produceres, produktet skal godkendes af fødevaremyndighederne og så videre.

Det er baggrunden for, at alle har måttet vente,” siger Christian Brink.

Thagaard-isen er baseret på smagene fra Thagaard-øllen, der er en del af Nationalpark-serien fra Thisted bryghus.

“Vi glæder os over samarbejdet med Premier Is, og en øl-is er et helt nyt marked for os. Vi glæder os til at se, hvad øl-isen måske fører med sig af andre projekter i fremtiden, siger Bryggeridirektør Aage Svenningsen, Thisted Bryghus.

Thagaard-isen kan købes i udvalgte MENY-butikker over hele landet. Her i Aalborg kan du altså finde den i Kennedy Arkaden og på Otto Mønsteds vej 1 ved City Syd.

Sådan smager den

Processen for at lave øl-issen er en meget omfattende og detaljerig proces.

I forsommeren plukkes de ny-udsprungne birkeblade og de lysegrønne granskud i skoven tæt på Nors Sø i Nationalpark Thy.

På Thisted Bryghus bliver de naturlige aromaer fra skoven indfanget, når man brygger den milde og friske Thagaard Øl.

Øllet udgør en særdeles spændende og sansebehagende smagsingrediens, og bidrager med lette aromaer af pebermynte og citrus i Thagaard Isen.

Smagsoplevelsen understreges af den cremede flødeis, der har sin oprindelse fra danske landmænd, hvis køer leverer fløden til de lækre og velsmagende flødeisvarianter fra Mejerigaarden og Premier Is i Thy.

MigogAalborg Shop

Har du i øvrigt set, at MigogAalborg lige har lanceret en webshop med lave priser på kvalitetsprodukter?

Tjek det ud her – eller klik på billedet

JØRN gentager succes: Julefrokost med udsigt over Limfjorden

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Hvis der er én restaurant i byen, som kan prale af den helt perfekte placering, kan det næsten kun være Restaurant JØRN.

Den er placeret i den arkitektoniske perle, Utzon Center, tæt ved både fjord og by.

I de helt unikke omgivelser serverer de dagligt elegante frokostretter, med sans for både detaljer og smag.

Om torsdagen har de stor succes med deres Wine & Dine, hvor de serverer lækker aftensmad til hverdagspris. Det kan du læse meget mere om her.

Sidste år lancerede Restaurant JØRN deres helt særlige form for julefrokost, som var yderst populær.

”Julefrokosten sidste år var en stor succes, så det vil vi selvfølgelig gerne gentage. Det bliver med mange af de samme elementer,” fortæller køkkenchef, Tina Jakobsen, til MigogAalborg.

Foto: Restaurant JØRN
Foto: Restaurant JØRN

God mad i godt selskab

De fleste har nok stiftet bekendtskab med den vilde julefrokost, hvor mad og drikke indtages i bizarre mængder, og skandalerne står i kø.

Hos JØRN vil man gerne tilbage til rødderne, hvor det handler om at hygge sig med god mad og socialt samvær.

”Med al respekt for de julefrokoster med fuld musik på anlægget og dans på bordene, holder vi det lidt mere low key og hyggeligt hernede. Der skal være plads til at snakke og nyde hinandens selskab, selvfølgelig med god mad og drikke involveret.”

Julefrokostmenuen kan deles af selskaber fra minimum otte personer, imens man i ro og mag kan nyde hinandens selskab i den hyggelige restaurant – og selvfølgelig udsigten udover den smukke Limfjord.

Uden trængsel og alarm

Som man kender det fra JØRN, er maden anrettet let og elegant, så man ikke bliver overmæt og oppustet bare ved synet af de mange julegodter.

”Vi vil gerne skabe en oplevelse, hvor alle sanser bliver forkælet. Maden er lavet fra bunden med de bedste råvarer, og de rammer vi serverer det hele i er jo en fryd for øjet,” siger Tina og fortsætter:

”Maden serveres ved bordet, som en slags siddende buffet. På den måde kan gæsterne holde samtalen kørende og koncentrere sig om at hygge sig, mens maden bliver serveret.”

Et besøg på Restaurant JØRN er altid karakteriseret ved de bedste råvarer, og det gælder også, når det kommer til dem med procenter i.

”Vores juleøl er fra Fur Bryghus, og vores snaps er fra Nordisk Brænderi, som virkelig leverer noget af den højeste kvalitet på markedet.”

Lokale råvarer af høj kvalitet

De lækre julespecialiteter kan nydes for 350 kr. pr. person (fra otte personer).

Julefrokost hos JØRN tager imod aftenreservation (fra otte personer) på fredag og lørdage fra 9. november til 15. december. Det er også muligt at bestille bord andre dage i ugen. Her dog min. 20 personer – eller alternativt til frokost, alle ugens dage fra 11-15.

Menuen består af otte retter, som alle er lavet på lokale råvarer af høj kvalitet:

Menu:

Stegt sild – æggecreme – løg

Gravad laks – sennepsdressing – dild

Bagt laks – håndpillede rejser – citron

Grov leverpostej – svampe – bacon – rødbede

Julemedister – sennep – æbleflæsk

Rosastegt andebryst – rødkål – andesauce

Braiseret svinenakke – kartofler – tyttebær

Risalamande – mandler – kirsebærsauce

Danske oste – chutney – oliven – kiks

Serveres med rugbrød og surdejsbrød

Du finder info om bordbestilling og mere info her.