Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Hvad er tekstforfatning?

Af Annoncør

Når du hører ordet ”tekstforfatning”, så tænker du nok blot på det at skrive en tekst. Og i bund og grund er det også i essensen, hvad det er. En person sætter sig ned, og skriver en tekst omkring et bestemt emne.

Men kunsten er aldrig blot, hvad den i essensen er. Der er en masse aspekter, der hører sig til, og som du skal mestre, for at blive en god tekstforfatter, der skriver gode og fangende tekster. I denne artikel vil vi dykke længere ned i, hvad tekstforfatning egentligt er, og hvordan du bliver god til det.

Et rigt ordforråd

Når du skal skrive en tekst, så er målet at få folk til at læse den. Og hvis folk skal læse den, skal den være interessant og velskrevet. Men for at skabe en velskrevet og interessant tekst, så kræver det at man har styr på grammatikken, og har et bredt og rigt ordforråd, der kan gøre den lækker og krydret.

Dygtige og professionelle tekstforfattere er ofte rigtig gode til at vende og dreje ord og sætninger på mange måder, for at få den helt rigtige mening og følelse frem. Og de kan tilpasse deres ordforråd til de målgrupper, de har fokus på, for at holde dem i øjenhøjde.

Øje for struktur og opsætning

At skrive en tekst er ligesom at bygge et hus. Du skal have en plan for en meningsfuld og bekvem struktur. Tekstforfattere er ofte bekendte med mange forskellige genrer, og ved lige præcis, hvordan de skal opsætte en tekst, så den kan fange opmærksomhed og også vedligeholde den.

Hvad er tekstforfatning?

Det er vigtigt at kunne gøre det klart, når du begynder på en ny pointe og afslutter en gammel. Ofte gøres dette ved at lave paragraffer eller afsnit. Laver du afsnit, skal du ydermere også kunne skabe interessante overskrifter, der reflekterer afsnittets indhold. Hvis læseren nemt kan navigere rundt i det, der interesserer dem i teksten, så er det en succes.

Den røde tråd

Et nøglebegreb som altid er oppe at vende her, er ”den røde tråd”. Hele teksten skal kunne fungere som noget organisk, der hænger sammen fra første ord til det sidste. Læseren skal kunne opsnappe mening fra starten, kunne udbygge denne mening undervejs, og nå hen til et færdigt synspunkt til sidst.

Den røde tråd er vigtig, fordi den sikrer, at læseren ikke bliver forvirret undervejs. Det er ligesom, når du tager et tog fra Odense til København, så forventer du ikke, at du skal et smut til Hamborg først. Det er forvirrende, og det ødelægger ens flow. Tekstforfattere er gode til at holde sig til det essentielle og vigtige, uden at lave for mange sidespring til irrelevante emner og problematikker.

Tekstforfatterens værktøjer

En tekstforfatter arbejder typisk disse dage på en computer. Rigtig meget tekst, der skrives, skal nemlig bruges til hjemmesider med det formål at enten linkbuilde eller som indhold, der er optimeret til at klare sig godt i internettets søgemaskiner.

For at kunne skabe indhold, der er veloptimeret til internettets søgemaskiner, så bruger tekstforfattere ofte SEO-værktøjer. Sådanne værktøjer kan bruges til at undersøge hvilke keywords, der er gode for det pågældende emne, hvor lang teksten skal være, og de kan endda hjælpe til med at gøre den lettere læselig. Et populært værktøj er for eksempel online visibility platformen Semrush, som kan hjælpe til med alt det ovenstående.

Hvad er tekstforfatning?

Lad os tage et eksempel. Du skal skrive om en populær app der hjælper med at finde sundere Takeaway.  Med et SEO-værktøj vil du så fortælle det, at du skriver om apps, sund mad og takeway. Værktøjet vil så fortælle dig, hvor lang teksten skal være, for at være konkurrencedygtig, og den vil forsyne dig med at hav af keywords. Disse keywords skal du så vidt som muligt så inkorporere i teksten, og den vil dernæst klare sig bedre i en søgemaskine.

Keywords er dog også vigtige af andre grunde end blot performance i en søgemaskine. Det er ord, folk bider mærke i. De fanger deres interesse, og får dem til at klikke og læse.

Mere end som så

Med alle de aspekter, vi i denne artikel har gennemgået, så står det nok klart, at tekstforfatning ikke blot bare er at skrive en tekst. Der ligger mange overvejelser og taktikker som grundlag for skriveprocessen. Men dette er noget langt de fleste mennesker kan og gør i deres hverdag. Bliver du mere bevidst over disse processer, så kan du blive en rigtig dygtig tekstforfatter.