Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Husk dette når du vælger elaftale

Af Redaktionen

Ved du, hvad du skal se efter, når du vælger elaftale? Priserne kan variere – men det er ikke kun elprisen, der afgør, om du har den mest fordelagtige elaftale. Her får du brugbare tips, som du kan bruge, når du skal vælge elaftale.

 

De fleste er vant til at betale en elregning, men for mange er regningen blot endnu en rudekuvert, som bliver betalt, uden at man egentlig sætter sig ind i, hvorfor prisen er, som den er.

Det er selvfølgelig oplagt at se på prisen på elektriciteten, men da prisen afgøres af udbud, efterspørgsel og tidspunkt for forbrug, er det sjældent den eneste faktor der spiller ind – medmindre du har valgt en fast pris på elektriciteten i din elaftale.

Hertil kommer selvfølgelig prisen på abonnementet og eventuelle tillægsaftaler.

Hvorfor ændrer prisen på elektricitet sig?

Prisen på elektricitet afgøres som nævnt af flere faktorer.

Elektricitet i Danmark forhandles på den nordiske elbørs Nord Pool, og bestemmes, som så meget andet, af udbud og efterspørgsel.

Faktisk udgør elprisen kun cirka 17% af de fleste elregninger – resten går til skatter, afgifter og transport af elektriciteten. Dette skal du have in mente, når du foretager dit valg af elaftale.

Danmark er en del af et nordeuropæisk elnet, som omfatter Danmark, Norge, Sverige og Tyskland.

Det vil sige, at hvis for eksempel Norge, som producerer meget strøm via vandkraft, har haft en dag med storm, høj vandstand og derved overproduktion, vil den overskydende strøm blive solgt på elbørsen. Via elnettet bliver elektriciteten videredistribueret til de lande, som på dagen ikke har produceret tilstrækkeligt strøm til deres kunder.

Udover den pris som strømmen bliver handlet for, har det også betydning for prisen, hvornår på dagen du bruger strøm – igen, udbud og efterspørgsel.

Der bliver oftest brugt mest elektricitet i Danmark mellem kl. 17-20, da mange kommer hjem på dette tidspunkt og tænder lys, laver mad og ser TV.

Hvilken elaftale er bedst for dig?

Hvilken elaftale som er optimal for dig, afhænger af dit forbrug, og hvornår du bruger mest strøm.

Overordnet set er der to ting, som du skal se efter, når du sammenligner elaftaler. Nemlig prisen pr kWh og abonnementsprisen.

Hvis du har et lavt forbrug, hvor meget af dit strømforbrug ligger udenfor de tidsrum, hvor strømmen er dyrest, vil en fleksibel elaftale, hvor du betaler, hvad elektriciteten koster time for time, ofte være mest fordelagtigt.

Har din husstand derimod et højt forbrug, kan en elaftale med en højere abonnementspris – men derimod fast pris på elektriciteten, ofte bedre betale sig.

Derudover skal du også overveje, om du har lyst til at vælge grøn strøm, hvilket også er muligt hos næsten alle elselskaber. Gør du det, så forpligter energiudbyderen sig til at købe strøm fra vedvarende energikilder – svarende til det strømforbrug, du bruger i din husstand.

Der er ikke én elaftale, som er bedst for alle – det kommer som nævnt an på dine forbrugsvaner. Hvis du vælger elaftale ud fra dem, så har du derfor et bedre grundlag for at vælge den elaftale, som gør det muligt for dig at spare penge i længden.

 

 

Del artikel

Andre læser også