Humørsvingninger og stor kærlighed: Parents Playlist udforsker forældreskabets mange sider
Det vælter ned med rosende ord til teaterkoncerten Parents Playlist, der fik premiere på Teater Nordkraft den 26. maj.
Forestillingen, der følger et pars op- og -nedture som forældre gennem et helt liv, rammer direkte ind i hjertekulen og lattermusklerne.
Med næsten 12 forestillinger under bæltet er kvartetten af skuespillere og musikere “spillet varme”, som de selv udtrykker det, og nu er overskuddet der både til at nyde arbejdet – og svare på spørgsmål fra journalister.
Vi har sat os rundt om bordet i teatrets skuespillerrum med de fire hovedroller (Laura Kold, Thomas Nielsen, Jonas Ervolder Bové og Anna Kathrine Lystbæk) til en afslappet samtale om parforhold, forældreskab og kaos.
Danser rundt i humørsvingninger
I er alle forældre. Kan I egentligt identificere jer med de her karakterer i stykket? Er det oplevelser, I har haft i jeres parforhold og familieliv?
“Helt klart, ja. Et stykke hen ad vejen. Og så er der noget af det, som jeg har kæmpet lidt med, fordi jeg ikke har kunne genkende det,” forklarer Laura Kold, der spiller ‘moren’ i Parents Playlist.
“Jeg synes, der er meget af det, jeg kan genkende,” supplerer Thomas Nielsen, der udgør den anden del af forholdet som ‘faren’, og tilføjer:
“Jeg fik en datter for snart halvandet år siden, og jeg synes, at den omvæltning, det er at få sådan et lille menneske ind i sit liv, og den kærlighed man føler, bliver flot beskrevet i stykket.
Den omvæltning, synes jeg, rusker i nogle ting i en. For eksempel de humørsvingninger man hele tiden danser rundt i.
Og hvordan klarer man lige det hele? Det er der jo ingen facitliste på. Det partnerskab, hvor man finder ud af det sammen, det synes jeg er sindssygt spændende.”
Netop det faktum, at forestillingen centrerer sig omkring parforholdets blomstring og forfald inden for rammerne af forældreskabet – og dermed ikke kun om forældreskabet selv – pointeres også af Jonas Ervolder Bové, der er en del af musikerduoen på scenen.
“Selvfølgelig er det en forestilling om forældreskab, men frem for alt er det en forestilling om et parforhold gennem forældreskab.
Børnene er heller ikke fysisk repræsenteret i stykket, men kun via genstande. De bliver dermed mere en katalysator for, at man kan snakke om parholdet.
Og lige der synes jeg, at mange af de situationer, som karaktererne ender i, er nogle jeg kan genkende fra mit eget liv. For eksempel der, hvor Thomas og Laura indgår i dumme skænderier over ligegyldige ting, fordi de i forvejen er presset,” siger han ærligt.
Noget af det vigtigste i livet
Hver akt i forestillingen repræsenterer en forskellig fase i livet, og vi får lov til at følge forældreparret fra den lykkelige, men nervøse babyboble til de svære teenageår, den endnu sværere midtlivskrise og selve afslutningen på livet.
Det er dermed livsfaser, som vi alle på en eller anden vis kan genkende, uanset om man har voksne børn, er nybagte forældre eller simpelthen bare er barn af nogen.
“I nogle af scenerne er der ting, man ikke selv har gennemlevet endnu, så der er det meget mine forældre, jeg kigger på. Faktisk reflekterer jeg hver aften over, hvordan det har været for mine forældre at have børn,” forklarer Laura.
Anna Kathrine Lystbæk, der er stykkets anden musiker, kan også genkende sin egen rolle som mor glimtvis i stykket, og er enig i, at man genkender sine forældre i både de lykkelige og de hårde situationer.
“Det er et stykke, der går rigtigt tæt på, fordi alle har familie. Det er jo også noget af det vigtigste, man har i livet,” fortæller hun.
Forestillingen har tydeligvis rørt noget i alle fire, og det gælder også for publikum.
I det komfortable rum, som Teater Nordkraft er kendt for at skabe, har hundredvis af mennesker forestilling efter forestilling følt sig trygge nok til både at grine, græde, eksklamere højlydt – og ikke mindst synge med på de mange sange.
En kraftpræstation af firkløveren
Sangene har utvivlsomt en stor del af æren i forestillingens succes.
Parents Playlist er nemlig en teaterkoncert med STORT T. Der er 31 fantastiske sange, som er alt fra en elektropoppet version af Vårvise til en vild a cappella blanding af Baby Shark og Bohemian Rhapsody, og så bliver Mr. Vain forvandlet til en rigtig ballade.
Fordi der er så mange sange, skrues der ned for dialogen, og instruktør Minna Johannesson har taget det modige valg, at lade musikken fortælle historien.
“Musikken er jo allerede skrevet, så vi har ikke kunne ændre de store linjer i sangene,” forklarer Laura, og Jonas nikker samstemmende.
“Al musikken er baseret på allerede eksisterende sange. Der er ikke skrevet nogle tekster til stykket, der fortæller dig eksplicit, hvad du skal tænke undervejs.
I stedet lægges fortolkningen op til publikum, og jeg tror, at de fleste, der har set forestillingen vil kunne forstå præcis, hvad der skete, og hvad handlingen var. Det er en ret konkret fortælling på den måde,” siger han.
At lære 31 sange, der skal fyres af på en over 2-timer lang forestilling, oveni koreografi og replikker er en kraftpræstation, og firekløveren indrømmer også, at det har været stressende til tider.
“Det har været mega fedt at være med, og også mega hårdt, fordi der er så meget materiale og information. Alle har givet den 100 procent og lidt mere til.
Nogle gange har vi været i tvivl om, vi kunne passe alle delene sammen til premieren, men nu er det en helhed, og jeg ægte nyder at spille de her forestillinger,” siger Anna, der er helt ny på de skrå brædder.
“Virkelig respekt til Minna, at hun har kunne blive ved med at have overblikket. Der har nemlig også været gange, jeg har tænkt, at dette kommer da aldrig til at hænge sammen,” fortæller Laura til stor latter fra hele rummet.
At forestillingen først for alvor faldt på plads på selve premiereaftenen, har alle os, der overværede den, været lykkeligt uvidende om; utvivlsomt fordi, at Parents Playlist i forvejen emmer af kontrolleret kaos.
Et rungende ja til familielivet
Snakken flyder, og klokken nærmer sig 18.30. Der er ikke længe til, at Laura, Thomas, Anna og Jonas skal på scenen igen og give et nyt publikum en vild teateroplevelse.
Det føles passende for stykkets natur at slutte af med et lidt frækt metaspørgsmål.
Parents Playlist er lidt ligesom en fast-forward af livet som forældre og par. Det er ikke alt, der kommer til at ske i det virkelige liv, men noget af det kan man godt forvente – både af medgangen og modgangen. Med tanke på, hvad der måske venter jer: Er forældrelivet og parholdet det værd?
“Et stort og rungende JA herfra,” svarer Thomas prompte.
“Partner? Nej!” siger Anna med et glimt i øjet. “Der er jeg lidt mere til bedsteforældre, men helt klart ja til børn og familien.”
“Altså, jeg har aldrig rigtig været skruk, men jeg tror altid, jeg har tænkt, at jeg skulle have børn på et tidspunkt. Og hold kæft jeg er glad for, at jeg har valgt at stifte familie,” byder Laura ind.
“Selvom det kan være hårdt, vil jeg ikke undvære det for noget i verden,” siger Jonas og afrunder interviewet.
Har du lyst til at se Parents Playlist på Teater Nordkraft, kan du stadig nå at købe billet. Forestillingen varer til og med den 21. juni 2023.