Humor og dystre tider: Ib Grønbechs sange bliver til en teaterkoncert
Vendsyssel Teater slår den 13. september dørene op til urpremieren på MEN HER GÅR DET GODT – en teaterkoncert baseret på Ib Grønbechs sange.
Teaterkoncerten er ikke bare en hyldest til manden bag en lang række uforglemmelige melodier, men også en mulighed for publikum at opleve Grønbechs liv og musikkarriere i en ny form.
I 40 år har han været en af Nordjyllands mest unikke stemmer – nu bringes hans livsværk til scenen i en forestilling, der både er morsom og alvorlig, da den fremstiller nogle meget eksistentielle følelser.
Du kan købe billetter til forestillingen her.
Fra tanke til teaterkoncert
Samarbejdet mellem Ib Grønbech og Vendsyssel Teater begyndte, da teateret tog kontakt til den nordjyske spillemand.
“De spurgte, om de måtte bruge mine sange til en forestilling, og jeg tænkte: “Ja, det kan I da bare gøre – hvis I virkelig gider,” fortæller Ib Grønbech til MigogAalborg med et grin – og sætter samtidig en stor, fed streg under sin nordjyske og ydmyge indstilling til sin karriere.
Men selvom det var nemt for Ib Grønbech at sige ja, så har processen også siden vist sig at være meget overvældende for ham.
“Det er en stor ting at overdrage sit livsværk til andre og bare sige “Værsgo!”.
Jeg har slet ikke set, hvad mine sange er endt med at blive til på scenen, så det er generelt meget spændende for mig,” forklarer han.
Han understreger dog, at han har stor tillid til teaterets team og er tryg ved, at de formidler hans sange på teaterscenen.
Blå Bog: Ib Grønbech
Født: 21. april 1955 i Løkken, Nordjylland.
Karriere: Ib Grønbech er en dansk komiker og musiker, der slog igennem i 1985 med debutalbummet Så går tiden med det, som solgte over 25.000 eksemplarer.
Han er især kendt for sine humoristiske og satiriske sange, hvoraf de største hits inkluderer “Hvorfor må jeg ik’ få Beatles-hår?” og “Peter lå i telt” (en duet med Jodle Birge). Udover sin solokarriere har han skrevet sange til Birthe Kjær, Brødrene Olsen, Tørfisk, Fede Finn og flere andre.
Udmærkelser: Modtager af Modersmål-Prisen 2024.
Fritid: Aktiv stenhugger ved siden af musikken.
Bopæl: Har boet i Hjørring, nu bosat i Bjergby.
Det er instruktør Rolf Heim, der har fået æren af at være instruktør på forestillingen – og som gennem de sidste mange måneder har sparret med Ib Grønbech.
Han fortæller:
“Teaterkoncerten er en musikforestilling, der tager udgangspunkt i Ib Grønbechs sangmateriale.
Sangene iscenesættes og visualiseres med skuespillere og musikere. Ved at dykke ned i Ibs musikkatalog har vi fundet frem til de sange, som var særligt spændende og som fortalte noget om ham og Vendsyssel.
Derfra har vi udviklet forestilling, og sammen med skuespillerne har vi arbejdet os frem til essensen af Ib Grønbechs musikalske univers. “
Sjove og alvorlige sange
Forestillingen rummer et udvalg af Grønbechs bedste sange – både de klassiske hits og mindre kendte perler, som er skrevet for op til 40 år siden.
“Der er både sjove og alvorlige sange med,” forklarer Ib Grønbech.
“Jeg har ikke altid haft det let, og det afspejler sig i nogle af teksterne, som handler om alt fra kærlighed til angst.”
Og som Rolf Heim tilføjer:
”Nogle gange har vi også at gøre med noget materiale, som er mere i mol og eftertænksomt. Det er nogle sange, som Ib Grønbech ikke er så kendt for, men som viser det hele spektrum af ham.”
Ib Grønbech fortæller ærligt, at han som barn led af en angstneurose, hvilket fortsatte indtil han fyldte 38 år.
“Det var en grim periode, men den har også givet mig noget at skrive om. De personlige sange har bare været svære for mig at synge, fordi de ligger så tæt på mit eget liv.
Derfor er der ikke mange, der har hørt dem,” siger han.
Det er netop denne kontrast mellem det lyse og det mørke, som vil præge teaterkoncerten.
En unik musikalsk fortælling
Forestillingen er ikke kun en hyldest til Ib Grønbechs karriere, men også en fortælling om de mange forskellige facetter af det menneskelige liv, som vi alle kan genkende.
“I meget af Ib Grønbechs materiale belyser han nogle eksistentielle spørgsmål om det at være menneske.
Om at være menneske i et lille samfund, om ikke blive set, ikke blive anerkendt, og om at have nogle længsler og behov, som ikke kan tilfredsstilles.
Det er noget, som vi alle kender. Men man skal lige lytte to gange til hans musik og tekster for at blive opmærksom på, hvad det egentlig er, som han synger om,” siger instruktør Rolf Heim.
For publikum er det en chance for at få et indblik i de følelser og oplevelser, der har inspireret nogle af hans største hits.
Som Ib Grønbech siger: “Når man har det ad helvede til, ved man også, når man har det godt.”
Teateret har derfor lagt stor vægt på autenticitet, og Ib Grønbechs vendsysselske dialekt spiller også en vigtig rolle i forestillingen.
“Det skal være nordjysk,” understreger Ib Grønbech bestemt – og han har lyttet godt efter, når skuespillerne har sunget hans tekster.
“Det svarer til, at man skrev en roman, og så kom der pludselig et sønderjysk ord ind. Dialekten er vigtig, fordi det er den, jeg har skrevet fortællingerne på,” siger han.
Mekanikeren bag musikken
Det er ikke kun Ib Grønbechs kreative gøren inden for sangtekster, der har gjort ham til den særprægede kunstner, han er i dag.
“Jeg har en baggrund som elektronikmekaniker, hvilket også har skinnet igennem i min musikkarriere.
Jeg har blandt andet bygget et mekanisk orkester i menneskestørrelse, som tog fire år at færdiggøre.
Simpelthen bare fordi, jeg ikke har kunnet lade være,” siger han med et grin. Med 26 sange på repertoiret til forestillingen og over 250 sange skrevet til andre kunstnere, er Grønbech en produktiv sangskriver.
Han har leveret hits til store navne som Birthe Kjær, Brødrene Olsen og Kandis, og flere af hans sange har vundet anerkendelse i form af priser som Grammy’er.
En aften for hele Nordjylland
For Ib Grønbech er det en stor ære, at Vendsyssel Teater vælger at hylde hans musik og liv. Han er især glad for, at det er et lokalt teater, der har påtaget sig opgaven.
Det samme er instruktør, Rolf Heim:
“Ib Grønbech er for mig en slags antropolog eller etnolog.
Ikke en, der ser på Vendsyssels kultur udefra, men beskriver den indefra med sine egne oplevelser af genkendelige situationer og mennesker.
Derfor er det noget meget personligt sangmateriale, som vi har med at gøre. Det beskriver Vendsyssel på en meget humoristisk og kærlig måde,” siger han.
Billetsalget går allerede strygende, og Ib Grønbech ser især frem til at tage sin familie med til premieren – selvom han ikke helt ved, hvordan han vil reagere.
“Jeg har aldrig hørt andre synge mine sange, så det bliver helt sikkert en speciel oplevelse,” siger han.
“De få stykker af koncerten, jeg har fået lov at se, gav mig gåsehud på en måde, jeg aldrig har oplevet før. Derfor er jeg også noget spændt på, hvordan jeg reagerer, når jeg skal opleve mine livsværker fremført på scenen på den måde.
Men jeg glæder mig. Rigtig meget,” slutter han.
Du kan købe billet til teaterkoncerten lige her.