Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fra Matador til Aalborg Teater: Kirsten Olesen er aktuel i ny forestilling

Af Stine Kjølby Christensen

Det er nu et år siden, at skuespilleren Kirsten Olesen blev afskediget ved Det Kongelige Teater efter 44 års tro tjeneste.

Det var der dog ikke noget videre dramatisk i, da teatret blot havde udfaset brugen af et fast ensemble.

Siden har hun været en fri fugl, så da telefonen ringede kort tid efter, og Aalborg Teaters daværende direktør spurgte hende, om hun kunne være interesseret i en rolle i det nordjyske, holdt intet hende tilbage.

“Det ville jeg da gerne. Jeg har jo ingen forpligtelser derhjemme, så jeg kunne nemt flytte mig.

Og så var det jo en spændende rolle, han tilbød,” siger hun til MigogAalborg, da vi møder hende en forårsdag på teatret.

Rollen er som Charlotte i Ingmar Bergmans “Høstsonaten“, hvor et anspændt mor- og datterforhold kommer under lup.

Fra Matador til Aalborg Teater: Kirsten Olesen er aktuel i ny forestilling

En tryg barndom

Charlotte er ikke blot en berømt koncertpianist, men også mor til døtrene Eva og Helena.

Eva har, qua morens karriere, brugt sit liv på at passe sin handicappede søster, og da de mange år efter genforenes, kommer alle årenes skyld og bebrejdelser op til overfladen … og opgøret er uundgåeligt.

“Et mor/datter-forhold er jo aldrig uinteressant, men især i denne forestilling er der virkelig brug for, at vi husker at kramme hinanden mellem prøverne, fordi vi er så onde,” siger hun med et grin.

Som i alle andre roller, Kirsten Olesen har spillet, gør hun naturligvis brug af sine egne personlige erfaringer og følelser.

Selv fik hun aldrig børn, men til gengæld er hun jo en mors datter, der også gennem livet har skullet løsrive sig fra den person, som mange i barndommen har været allernærmest.

Fra Matador til Aalborg Teater: Kirsten Olesen er aktuel i ny forestilling

“Min egen mor var meget omkring mig, da jeg var lille, hvilket var en stor tryghed – men ikke noget, jeg tænkte over eller satte pris på dengang.

Man stiller jo så store krav til sin mor, og hvis hun fejler, får hun det også at vide råt for usødet. Børn har svært ved at tilgive, hvis deres forældre ikke er perfekte – men det er de jo ikke,” siger hun reflekterende.

Når forældre tager egoistiske valg

I “Høstsonaten” oplever man netop, hvordan Charlotte og Eva aldrig har fået talt ud om de ting, der har naget og fyldt i dem begge gennem årene.

Disse undertrykte følelser når et klimaks en sen nat, da de mødes i dagligstuen.

“Man kan jo mærke, at det sidder helt oppe i halsen på dem, og til sidst vælter det bare ud.

Det er en smertefuld erkendelse for dem begge, for vi mennesker har svært ved at indrømme, når vi svigter dem, vi elsker mest,” siger hun, og uddyber:

“Det sker jo ind i mellem, at forældre tager nogle egoistiske valg; for eksempel at vælge karrieren på bekostning af nærvær og opmærksomheden hos ens børn.

Det kan da klart opleves som et svigt, hvilket også gør sig gældende for datteren Eva i Høstsonaten.”

Fik aldrig selv børn

Den følelse, kan Kirsten ikke umiddelbart genkalde hos sig selv, da hendes mor trak sig fra arbejdsmarkedet, efter hun fik Kirsten og hendes søster.

Til gengæld har det skabt rum for eftertanke over hendes eget liv, hvor hun selv kan se tilbage på en lang og succesfuld karriere – men ingen børn.

“Det var aldrig et bevidst valg, at min mand og jeg ikke fik børn. Jeg var gravid engang, men det blev aldrig til mere. I stedet arbejdede vi begge en masse.

At være skuespiller er jo også et tosset arbejde, hvor man arbejder, når andre har fri, så det kræver et godt netværk, hvis man samtidig vil have en familie,” siger hun.

“Jeg har heldigvis haft masser af børn omkring mig alligevel, fordi min søster har produceret fire, som jeg alle har et nært forhold til.”

Kirsten & Agnes

Det er svært at sige Kirsten Olesen uden også lige at nævne Matador.

Selvom der er gået 42 år siden optagelserne til den ikoniske tv-serie sluttede, er det stadig rollen som Agnes, der ofte først nævnes, når man taler om den erfarne skuespiller.

Mens hun siden har fyldt sit repertoire med utallige karakterer og roller på både teater og tv, er det fortsat Agnes, der synes at have sat det dybeste aftryk i danskernes hjerter.

Fra Matador til Aalborg Teater: Kirsten Olesen er aktuel i ny forestilling

“Det har jeg ikke noget imod, for det var en dejlig rolle og en dejlig serie at være med i.

Det sker stadig, at nogen kommer og siger, de har opkaldt deres datter efter mig, hvortil jeg svarer “Hedder din datter Kirsten?” – men så hedder hun Agnes,” fortæller hun med et grin.

“Matador” var da heller ikke blot en tv-serie, men blev også en kulturarv, der for mange står som et højdepunkt i dansk tv-underholdning. Ifølge Kirsten er der flere grunde til, at den blev så populær:

“Den var simpelthen så velcastet, hvilket jeg også tror er én af grundene til, at den er så holdbar,” forklarer hun.

Teatret fremfor tv

Selvom det er svært at forestille sig, så fyldte rollen som Agnes ikke synderligt meget i Kirstens liv dengang.

De fleste skuespillere havde nemlig gang i mange andre roller imens, da alle indspilningerne kun foregik om formiddagen – og primært i efterårsperioden.

“Balling lavede Olsen Banden resten af året, så det var meget begrænset, hvor meget tid, vi brugte på settet,” siger hun, og fortsætter:

“Nogen har måske en forestilling om, at vi var én stor familie, men sådan var det slet ikke.

Der er utrolig mange skuespillere, jeg aldrig så, for når skuespillerne var i banken, så havde Agnes fri – og når den scene var i kassen, satte man en ny dekoration op, og så skulle Agnes og Laura på arbejde, mens de andre holdt fri.”

Tv-serien gjorde Kirsten Olesen folkekær, men siden gik hun altså primært teatervejen – og i over fire årtier ved Det Kongelige Teater.

“Det var heller ikke bevidst, at jeg gik den vej. Men det er helt bevidst, at jeg gik efter de gode roller.

Jeg vil hellere spille en god rolle på teatret end at være med i en lille rolle i en tv-serie,” slår hun fast.

Og det får hun nu lov til i “Høstsonaten”, der har premiere på Aalborg Teater den 27. april.

Drømmer du om at opleve Høstsonaten, kan du koble dit teaterbesøg sammen med en middag på det nye Scene11 – endda til en virkelig fordelagtig pris.

Fra Matador til Aalborg Teater: Kirsten Olesen er aktuel i ny forestilling

Del artikel

Andre læser også