Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Høj løn og fuld beskæftigelse: Tag optagelseskurset til maskinmester i Aalborg

Af Stine Kjølby Christensen

Et nyt studieår nærmer sig med hastige skridt, og for mange udløser det en lang række spørgsmål og tanker.

For hvad skal fremtiden egentlig bringe?

MARTEC i Frederikshavn står klar med åbne arme til de kommende studerende, der vælger at gå den maritime og polytekniske vej.

Især maskinmesteruddannelsen har vind i sejlene, da arbejdsløsheden i dette erhverv er nede på omkring 3 % – hvilket betyder fuld beskæftigelse.

Jobsikkerhed og høj løn

En fremtid med alsidigt og givende voksenliv samt jobsikkerhed, høj løn og internationale karrieremuligheder til lands og til vands står naturligt højt på ønskesedlen for mange.

Maskinmesteruddannelsen er især tiltrækkende for tidligere erhvervsstuderende, der drømmer om et job, der er mindre hårdt for kroppen og ikke er i fare for på sigt at blive overtaget af teknologien.

Selve maskinmesteruddannelsen gennemføres på MARTEC i Frederikshavn, mens adgangskurset udbydes gennem Aalborg Universitet og tager seks. måneder.

Her læser den studerende op på fagene Dansk, Engelsk, Fysik og Matematik, og kan hernæst vælge at gennemføre Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg eller i maskinmestermiljøet på MARTEC.

Den 12. august er der igen opstart på maskinmesteruddannelsens adgangskursus – både i Aalborg og i Frederikshavn.

Når det halve år er afsluttet, kan de studerende fortsætte hovedforløbet på skolen i Frederikshavn. Herefter tager det 3 år, og så er professionsbacheloren som maskinmester i hus.

Tilfredse studerende glæder sig til fremtiden

Svend Stoklund Rafn og Mikkel Ahrenkiel Jensen har netop afsluttet det halve år på skolens adgangskursus og har begge besluttet sig at fortsætte på fjerde semester.

De beretter begge om et halvt år, der både har udviklet dem fagligt og personligt –  på trods af, at de begge tidligere har gennemført en erhvervsuddannelse og egentlig var rustet til arbejdsmarkedet.

“Jeg har tidligere taget uddannelsen til mekaniker og har også arbejdet selvstændigt i flere år. Rent økonomisk løb det da også sådan rundt, at jeg både havde købt hus på Læsø, købt et fly, og generelt levede en meget stabil tilværelse.

Jeg var dog kørt lidt træt i de meget ensformige opgaver og hørte tilfældigvis om uddannelsen som maskinmester. Jeg ringede til dem og fik at vide, at adgangskurset begyndte på mandag, og at jeg var velkommen,” fortæller Svend med et grin.

Høj løn og fuld beskæftigelse: Tag optagelseskurset til maskinmester i Aalborg

Herefter skulle der ikke meget overvejelse til, før Svend låste døren efter sig på Læsø og rejste tilbage til fastlandet.

Fra lave karakterer til 12 over hele linjen

Han havde ellers valgt mekanikeruddannelsen, da han havde en overbevisning om, at et stillesiddende skoleforløb ikke var noget for ham.

Indtil han startede på MARTEC.

“Skoleformen på MARTEC har været en kæmpe succes for både mig og alle mine klassekammerater,” fortæller han.

“I folkeskolen lå jeg i den lave ende af karakterskalaen, men i år fik jeg 12 i fem ud af seks eksamener. Undervisningen er tilrettelagt på en måde, så os fra en erhvervsuddannelse også kan følge med og være beskæftiget.”

Økonomien er Svend heller ikke spor bekymret for – selvom det har været en omvæltning at gå fra et lønnet fuldtidsjob til livet på SU.

“Hvis man har udsigt til et job som maskinmester, er der ikke noget at være bange for … overhovedet.”

Stor faglighed og en fed fremtid

Også Mikkel, der er uddannet elektriker, har været mere end tilfreds med forløbet på adgangskurset.

“Jeg har hele tiden tænkt, at jeg ville læse videre, og da jeg så hørte nogen fortælle om maskinmester, var jeg solgt.

For det første hang den rigtig godt sammen med elektrikeruddannelsen, da en fjerdedel omhandler el og så tiltalte hele det tekniske aspekt mig meget,” fortæller Mikkel.

Høj løn og fuld beskæftigelse: Tag optagelseskurset til maskinmester i Aalborg

Foruden det faglige, fremhæver både Svend og Mikkel også, at det sociale på skolen har været én af de helt store overraskelser.

“Skåret helt ud i pap, så må jeg sige, at jeg aldrig har prøvet noget lignende. Allerede fra dag to kendte vi hinanden ud og ind og havde det godt sammen allesammen, ” siger Mikkel og fortsætter:

“Og det samme med lærerne; hvis vi havde brug for hjælp, så havde de masser af tid – vi følte allesammen, at vi havde lært mere på det halve år, end vi gjorde i hele folkeskolen,”

Masser af fremtidsmuligheder

Både Svend og Mikkel glæder sig nu til at fortsætte på fjerde semester, hvor de også hen ad vejen skal finde ud af, hvilken fremtid de drømmer om.

Men med de mange muligheder, som maskinmesteruddannelsen giver, er det svært at lægge sig fast på én retning.

“Når de næste tre år er gået, vil jeg gerne ud og opleve noget med uddannelsen. Som det ser ud lige nu, så er jeg meget fascineret af vindmøller, vedvarende energi og solceller – men det kunne også være spændende at komme ud at sejle og opleve verden,” slutter Svend.

Der er stadig ledige pladser på adgangskurset til maskinmesteruddannelsen. Det kan du læse mere om her.

Kommer du med en studenterhue, er der også plads på det indledende forløb, Værkstedsskolen, både i Frederikshavn og i Aalborg.

Læs mere her.

Del artikel

Andre læser også