Høj løn og fuld beskæftigelse: Tag optagelseskurset til maskinmester i Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Et nyt studieår nærmer sig med hastige skridt, og for mange udløser det en lang række spørgsmål og tanker.

For hvad skal fremtiden egentlig bringe?

MARTEC i Frederikshavn står klar med åbne arme til de kommende studerende, der vælger at gå den maritime og polytekniske vej.

Især maskinmesteruddannelsen har vind i sejlene, da arbejdsløsheden i dette erhverv er nede på omkring 3 % – hvilket betyder fuld beskæftigelse.

Jobsikkerhed og høj løn

En fremtid med alsidigt og givende voksenliv samt jobsikkerhed, høj løn og internationale karrieremuligheder til lands og til vands står naturligt højt på ønskesedlen for mange.

Maskinmesteruddannelsen er især tiltrækkende for tidligere erhvervsstuderende, der drømmer om et job, der er mindre hårdt for kroppen og ikke er i fare for på sigt at blive overtaget af teknologien.

Selve maskinmesteruddannelsen gennemføres på MARTEC i Frederikshavn, mens adgangskurset udbydes gennem Aalborg Universitet og tager seks. måneder.

Her læser den studerende op på fagene Dansk, Engelsk, Fysik og Matematik, og kan hernæst vælge at gennemføre Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg eller i maskinmestermiljøet på MARTEC.

Den 12. august er der igen opstart på maskinmesteruddannelsens adgangskursus – både i Aalborg og i Frederikshavn.

Når det halve år er afsluttet, kan de studerende fortsætte hovedforløbet på skolen i Frederikshavn. Herefter tager det 3 år, og så er professionsbacheloren som maskinmester i hus.

Tilfredse studerende glæder sig til fremtiden

Svend Stoklund Rafn og Mikkel Ahrenkiel Jensen har netop afsluttet det halve år på skolens adgangskursus og har begge besluttet sig at fortsætte på fjerde semester.

De beretter begge om et halvt år, der både har udviklet dem fagligt og personligt –  på trods af, at de begge tidligere har gennemført en erhvervsuddannelse og egentlig var rustet til arbejdsmarkedet.

“Jeg har tidligere taget uddannelsen til mekaniker og har også arbejdet selvstændigt i flere år. Rent økonomisk løb det da også sådan rundt, at jeg både havde købt hus på Læsø, købt et fly, og generelt levede en meget stabil tilværelse.

Jeg var dog kørt lidt træt i de meget ensformige opgaver og hørte tilfældigvis om uddannelsen som maskinmester. Jeg ringede til dem og fik at vide, at adgangskurset begyndte på mandag, og at jeg var velkommen,” fortæller Svend med et grin.

Herefter skulle der ikke meget overvejelse til, før Svend låste døren efter sig på Læsø og rejste tilbage til fastlandet.

Fra lave karakterer til 12 over hele linjen

Han havde ellers valgt mekanikeruddannelsen, da han havde en overbevisning om, at et stillesiddende skoleforløb ikke var noget for ham.

Indtil han startede på MARTEC.

“Skoleformen på MARTEC har været en kæmpe succes for både mig og alle mine klassekammerater,” fortæller han.

“I folkeskolen lå jeg i den lave ende af karakterskalaen, men i år fik jeg 12 i fem ud af seks eksamener. Undervisningen er tilrettelagt på en måde, så os fra en erhvervsuddannelse også kan følge med og være beskæftiget.”

Økonomien er Svend heller ikke spor bekymret for – selvom det har været en omvæltning at gå fra et lønnet fuldtidsjob til livet på SU.

“Hvis man har udsigt til et job som maskinmester, er der ikke noget at være bange for … overhovedet.”

Stor faglighed og en fed fremtid

Også Mikkel, der er uddannet elektriker, har været mere end tilfreds med forløbet på adgangskurset.

“Jeg har hele tiden tænkt, at jeg ville læse videre, og da jeg så hørte nogen fortælle om maskinmester, var jeg solgt.

For det første hang den rigtig godt sammen med elektrikeruddannelsen, da en fjerdedel omhandler el og så tiltalte hele det tekniske aspekt mig meget,” fortæller Mikkel.

Foruden det faglige, fremhæver både Svend og Mikkel også, at det sociale på skolen har været én af de helt store overraskelser.

“Skåret helt ud i pap, så må jeg sige, at jeg aldrig har prøvet noget lignende. Allerede fra dag to kendte vi hinanden ud og ind og havde det godt sammen allesammen, ” siger Mikkel og fortsætter:

“Og det samme med lærerne; hvis vi havde brug for hjælp, så havde de masser af tid – vi følte allesammen, at vi havde lært mere på det halve år, end vi gjorde i hele folkeskolen,”

Masser af fremtidsmuligheder

Både Svend og Mikkel glæder sig nu til at fortsætte på fjerde semester, hvor de også hen ad vejen skal finde ud af, hvilken fremtid de drømmer om.

Men med de mange muligheder, som maskinmesteruddannelsen giver, er det svært at lægge sig fast på én retning.

“Når de næste tre år er gået, vil jeg gerne ud og opleve noget med uddannelsen. Som det ser ud lige nu, så er jeg meget fascineret af vindmøller, vedvarende energi og solceller – men det kunne også være spændende at komme ud at sejle og opleve verden,” slutter Svend.

Der er stadig ledige pladser på adgangskurset til maskinmesteruddannelsen. Det kan du læse mere om her.

Kommer du med en studenterhue, er der også plads på det indledende forløb, Værkstedsskolen, både i Frederikshavn og i Aalborg.

Læs mere her.

Mere kø: Stort kryds i Aalborg indsnævres de næste to uger

Skrevet af: Redaktionen

Det ligner en ond cirkel for tiden.

Hvis du hader at sidde i kø, så bør du overveje en anden vej, hvis du normalt kører omkring Universitetsboulevarden/Th. Sauers.

I sidste uge var den gal med signalanlægget, der styrer trafiklyset i det store kryds på Universitetsboulevarden/Th. Sauers vej ved Sohngårdsholmsvej.

Nu venter der nye udfordringer, som allerede blev igangsat i går tirsdag.

Flere vognbaner spærres

Således meddeler Aalborg Kommune, at et vejarbejde vil spærre flere vognbaner samt cykelsti omkring krydset.

“Vi roder desværre igen ved krydset Th. Sauers Vej – Universitetsboulevarden – Sohngårdsholmsvej.

I dag begynder arbejdet med at omlægge en fjernvarmeledning i krydset og derfor bliver to vognbaner, samt cykelsti, på Universitetsboulevarden spærret.

Den manøvre kan desværre ikke løses uden at genere trafikken, så der forventes kø i krydset fra øst / Universitetsboulevarden mod Th. Sauers Vej og mod Sohngårdsholmsvej.

Vi skynder os alt hvad vi kan, men kom afsted i god tid og bær over med os i de to uger arbejdet står på.”

Så et godt råd herfra er at undgå krydset i myldretiden de kommende 14 dage.

Kæmpe nyhed: Aalborg Zoo tænder 100.000 julelys

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Juletiden nærmer sig med hastige skridt, og mange lokale virksomheder er allerede i fuld gang med den helt store planlægning.

Især i Aalborg Zoo bliver julen i år noget helt særligt.

Der venter nemlig gæsterne en helt enestående oplevelse i haven denne jul.

JUL I ZOO og fejrer julen med en gigantisk lysfest, hvor haven illumineres med 100.000-vis af lys, der fører gæsterne på en stemningsfuld julerejse verden rundt.

JUL I ZOO giver gæsterne en helt ny og anderledes oplevelse af haven og dyrene.

Her tændes lys i vintermørket og sætter særligt fokus på dyrenes tilpasning i den mørke tid og de kolde egne.

Lysvandring gennem haven

Med udgangspunkt i havens dyr, deres særkende, adfærd og de verdensdele de oprindeligt kommer fra inviteres gæsterne på en lysvandring gennem haven.

Fra Grønland i nord til Afrika i syd oplever gæsterne julens atmosfære og traditioner.

Ruten gennem Zoo er designet sådan at lys og stemninger skifter, og der hele tiden venter nye overraskelser på vejen.

Den eventyrlige oplevelse begynder allerede ved Bjørnemanden, Aalborg Zoos vartegn, der byder velkommen smukt oplyst af et stort rødt hjerte.

Herfra leder lyset gæsterne gennem haven: På bygninger og på telte, i hytter og på træer og i et stort juletræ på plænen.

På deres vej gennem haven går gæsterne blandt andet gennem en lystunnel, hvor de kan dele deres juleønsker på små røde hjerter.

De kan opleve den grønlandske jul med spektakulært nordlys, alternative juletræer og grønlandsk streetfood, og i den julepyntede afrikanske landsby venter et festfyrværkeri af farver.

Hyggelige juleaktiviteter

Det er selvfølgelig ikke en rigtig jul uden julemanden. Hans hytte ligger lige ved siden af rensdyrenes stald, og her kan alle artige børn komme og hviske deres største ønske i julemandens øre.

I løbet af november og december vil der desuden være en lang række arrangementer og events, der fejrer julen med blandt andet sang, gudstjeneste, og hyggelige workshops.

JUL I ZOO er udviklet i tæt dialog med Aalborg City, City Syd og Aalborg Storcenter, Aalborg Events og Visit Aalborg og bidrager til at styrke Aalborgs position som Nordjyllands jule- og handelsby nummer ét.

Aalborg Zoo vil således også aktivt være til stede på julemarkedet på Gammeltorv med en julehytte.

JUL I ZOO kan opleves fra fredag den 15. november.

Åbningstider:

15.-17. november, 22.-24. november samt 29.-30 november kl. 16-21

Alle dage i december kl. 16-21 (dog undtaget 24. og 31. december)

25 år med Fast Eddie’s Pool Hall: Fejres med tilbud og stor fødselsdagsfest

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

De seneste år er en række af Aalborgs helt legendariske steder lukket.

Der findes heldigvis stadig de berømte etablissementer, der lever i bedste velgående, og ét af dem kan nu fejre 25-års jubilæum.

Fast Eddie’s Pool Hall har eksisteret siden 1994 og bærer titlen som Aalborgs ældste  pool hall.

De 25 år skal fejres med stil, og Eddie’s inviterer alle til en stor jubilæumsfejring i deres nyrenoverede lokaler lørdag den 21. september på 1. sal af Maren Turis Gade 9. 

Festlighederne starter om eftermiddagen med en reception fra kl. 12.00 til 15.00 og fortsætter fra kl. 21.00 til 24.00 om aftenen med live musik fra bandet Upstairs og masser af god stemning.

Er du frisk på et udfordrende spil pool, vil der også være mulighed for at prøve kræfter med nogle af Fast Eddie’s Pool Hall turneringsspillere i løbet af aftenen.

Hvis du vinder over en af de erfarne spillere, har Eddie’s en gratis øl klar til dig i baren.

Fast Eddie's Poolhall

Old-school charme

Når man tager trappen op til Fast Eddie’s Pool Hall – eller bare Eddie’s som det hedder i folkemunde – er det som at træde ind i en anden tidsalder.

Mørkbejdset træ dominerer lokalerne og skaber en hyggelig, omfavnende atmosfære, hvor det virker som det mest naturlige i verden at lade sig sænke ned i de brune lædersæder i en af de mange båse og nyde en drink.

Renoveringen af lokalerne er sket i tråd med poolhallens sjæl, og der er både blevet plads til et lounge-område med ekstra siddepladser og storskærm samt en “ny” rustik bar, hvor du kan bestille øl fra en af 10 haner eller få dig en drink fra det ekstra store udvalg af spiritus.

Havde Eddie’s være placeret i USA og ikke Aalborg, kunne man snildt forestille sig, at den old-school poolhall med al sin charme ville have været et perfekt stamsted for pool-legenden Fast Eddie, som lægger navn til stedet – og som blev portrætteret af Paul Newman i The Hustler og The Color of Money.

Men man skal endelig ikke tage fejl; poolhallen er i høj grad også gearet til unge mennesker.

Man kan bl.a. udfordre ens venner i et spil bordfodbold eller dart, slå sig ned i sæderne og se fodbold på storskærm, spille brætspil i loungen eller prøve chancen på spilleautomaterne i spillehallen, hvor der er 88% udbetaling.

Og selvfølgelig er der poolborde – masser af poolborde.

Hele ni for at være eksakt, hvor man ikke er tvunget til at betale for en hel time, men derimod kan betale 0.75 kr i minuttet om dagen og 1.17 kr i minuttet om aftenen i hverdage eller 1.33 kr i minuttet fra fredag til lørdag.

Fast Eddie's Poolhall

En uge med gode tilbud

Hvis du ikke kan nå med til festlighederne om lørdagen, er der heldigvis masser af gode tilbud at benytte sig af i hele denne uge.

Du kan bl.a. spille pool til kun 25 kr hele ugen i én time mellem 12.00 og 18.00.

Udover at kunne spille pool til billige penge, vil der også være masser af gode tilbud på øl og sjusser i uge 38.

Du kan bl.a. købe en Classic Tuborg fad til 25 kr fra mandag til torsdag, sjusser til 25 kr fredag og lørdag, og 0,5 l sodavand til 25 kr om søndagen.

Kan du generelt ikke få nok af pool, kan du for 250 kr om måneden spille alt det pool, du vil – bortset fra når der er fuldt hus.

Fast Eddie’s er også med i ClubAalborg, og du kan hele september få 1 times pool samt 2 fadøl (0,4 l) eller 2 sodavand (0,5 l) til kun 100 kr.

Hvad: Fast Eddie’s Pool Hall jubilæumsfest

Hvor: 1. sal, Maren Turis Gade 9

Hvornår: 21. september, reception 12.00 – 15.00 og live musik 21.00 – 24.00

Gode tilbud hele denne uge