Høj løn og fuld beskæftigelse: Tag optagelseskurset til maskinmester i Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Et nyt studieår nærmer sig med hastige skridt, og for mange udløser det en lang række spørgsmål og tanker.

For hvad skal fremtiden egentlig bringe?

MARTEC i Frederikshavn står klar med åbne arme til de kommende studerende, der vælger at gå den maritime og polytekniske vej.

Især maskinmesteruddannelsen har vind i sejlene, da arbejdsløsheden i dette erhverv er nede på omkring 3 % – hvilket betyder fuld beskæftigelse.

Jobsikkerhed og høj løn

En fremtid med alsidigt og givende voksenliv samt jobsikkerhed, høj løn og internationale karrieremuligheder til lands og til vands står naturligt højt på ønskesedlen for mange.

Maskinmesteruddannelsen er især tiltrækkende for tidligere erhvervsstuderende, der drømmer om et job, der er mindre hårdt for kroppen og ikke er i fare for på sigt at blive overtaget af teknologien.

Selve maskinmesteruddannelsen gennemføres på MARTEC i Frederikshavn, mens adgangskurset udbydes gennem Aalborg Universitet og tager seks. måneder.

Her læser den studerende op på fagene Dansk, Engelsk, Fysik og Matematik, og kan hernæst vælge at gennemføre Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg eller i maskinmestermiljøet på MARTEC.

Den 12. august er der igen opstart på maskinmesteruddannelsens adgangskursus – både i Aalborg og i Frederikshavn.

Når det halve år er afsluttet, kan de studerende fortsætte hovedforløbet på skolen i Frederikshavn. Herefter tager det 3 år, og så er professionsbacheloren som maskinmester i hus.

Tilfredse studerende glæder sig til fremtiden

Svend Stoklund Rafn og Mikkel Ahrenkiel Jensen har netop afsluttet det halve år på skolens adgangskursus og har begge besluttet sig at fortsætte på fjerde semester.

De beretter begge om et halvt år, der både har udviklet dem fagligt og personligt –  på trods af, at de begge tidligere har gennemført en erhvervsuddannelse og egentlig var rustet til arbejdsmarkedet.

“Jeg har tidligere taget uddannelsen til mekaniker og har også arbejdet selvstændigt i flere år. Rent økonomisk løb det da også sådan rundt, at jeg både havde købt hus på Læsø, købt et fly, og generelt levede en meget stabil tilværelse.

Jeg var dog kørt lidt træt i de meget ensformige opgaver og hørte tilfældigvis om uddannelsen som maskinmester. Jeg ringede til dem og fik at vide, at adgangskurset begyndte på mandag, og at jeg var velkommen,” fortæller Svend med et grin.

Herefter skulle der ikke meget overvejelse til, før Svend låste døren efter sig på Læsø og rejste tilbage til fastlandet.

Fra lave karakterer til 12 over hele linjen

Han havde ellers valgt mekanikeruddannelsen, da han havde en overbevisning om, at et stillesiddende skoleforløb ikke var noget for ham.

Indtil han startede på MARTEC.

“Skoleformen på MARTEC har været en kæmpe succes for både mig og alle mine klassekammerater,” fortæller han.

“I folkeskolen lå jeg i den lave ende af karakterskalaen, men i år fik jeg 12 i fem ud af seks eksamener. Undervisningen er tilrettelagt på en måde, så os fra en erhvervsuddannelse også kan følge med og være beskæftiget.”

Økonomien er Svend heller ikke spor bekymret for – selvom det har været en omvæltning at gå fra et lønnet fuldtidsjob til livet på SU.

“Hvis man har udsigt til et job som maskinmester, er der ikke noget at være bange for … overhovedet.”

Stor faglighed og en fed fremtid

Også Mikkel, der er uddannet elektriker, har været mere end tilfreds med forløbet på adgangskurset.

“Jeg har hele tiden tænkt, at jeg ville læse videre, og da jeg så hørte nogen fortælle om maskinmester, var jeg solgt.

For det første hang den rigtig godt sammen med elektrikeruddannelsen, da en fjerdedel omhandler el og så tiltalte hele det tekniske aspekt mig meget,” fortæller Mikkel.

Foruden det faglige, fremhæver både Svend og Mikkel også, at det sociale på skolen har været én af de helt store overraskelser.

“Skåret helt ud i pap, så må jeg sige, at jeg aldrig har prøvet noget lignende. Allerede fra dag to kendte vi hinanden ud og ind og havde det godt sammen allesammen, ” siger Mikkel og fortsætter:

“Og det samme med lærerne; hvis vi havde brug for hjælp, så havde de masser af tid – vi følte allesammen, at vi havde lært mere på det halve år, end vi gjorde i hele folkeskolen,”

Masser af fremtidsmuligheder

Både Svend og Mikkel glæder sig nu til at fortsætte på fjerde semester, hvor de også hen ad vejen skal finde ud af, hvilken fremtid de drømmer om.

Men med de mange muligheder, som maskinmesteruddannelsen giver, er det svært at lægge sig fast på én retning.

“Når de næste tre år er gået, vil jeg gerne ud og opleve noget med uddannelsen. Som det ser ud lige nu, så er jeg meget fascineret af vindmøller, vedvarende energi og solceller – men det kunne også være spændende at komme ud at sejle og opleve verden,” slutter Svend.

Der er stadig ledige pladser på adgangskurset til maskinmesteruddannelsen. Det kan du læse mere om her.

Kommer du med en studenterhue, er der også plads på det indledende forløb, Værkstedsskolen, både i Frederikshavn og i Aalborg.

Læs mere her.

Lucia i Kajak gentages: Spektakulært syn i vente på Havnefronten

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: OnAdventure
Foto: OnAdventure

Julen er lig med traditioner, og en af de nyere af slagsen finder sted den 13. december i Limfjorden.

Ja, du læste rigtigt: i Limfjorden.

For femte gang er OnAdventure nemlig klar til at skabe et noget anderledes Lucia-optog i Aalborg, når havkajakker bliver pyntet med både lys, nisser, grantræer og glimmer, og så går turen ellers langs Limfjorden, hvor de lysende kajakker vil give et spektakulært syn.

Det kan måske umiddelbart lyde som en spøjs oplevelse, men efter at vi tog traveskoene på sidste år og stak i løb langs havnefronten, efter de lysende kajakker, er vi slet ikke i tvivl:

Det blev ikke sidste gang.

Derfor kan vi kun opfordre til, at du tager det varme tøj på og tager et smut forbi havnefronten den 13. december.

Nyt startområde i år

Men alt er dog ikke helt som det plejer.

Som noget nyt er startområdet flyttet til Limfjordsværftet, som byder på varm suppe og tænder op i grillen.

Plan A for ruten er at tage en tur rundt i havnen mellem 17 og 19.

“Den bliver små 6 kilometer lang, og bringer os forbi havnefronten i Aalborg hvor vi synger luciasang, ud til Østre Havn og retur – enten langs havnefronten i Aalborg, eller med et kryds over fjorden og hjem på  Nørresundby-siden,” skriver OnAdventure om optoget.

Så hvis man trækker ned mod Havnefronten mellem 17.30-18.00, så bør man have god mulighed for at opleve det ekstraordinære Lucia-optog.

“Ruten afhænger af vejret, og kan blive ændret i tilfælde af hårdt vejr. Endelig rute annonceres til alle tilmeldte den 13. december, samt ved startbriefing kl. 16:40 i skudehavnen.”

Sikkerhed frem for alt

Turen er for havkajakroere, og det er gratis at deltage.

Som deltager skal du selv stå for sikkerhed, udstyr og logistik, og have færdighederne og udstyret til at ro kajak i koldt vand.

“Hvis vi krydser fjorden, gøres det i organiserede, overskuelige grupper. Turen er forbeholdt havkajakker for at optimere sikkerheden. Arrangementet kan blive aflyst hvis vejret er for hårdt.

Som deltager er dit ansvar at holde dig sammen med gruppen. Det forventes at du melder klart ud hvis du vælger at ro væk fra gruppen, eller får brug for hjælp,” skriver de videre.

Foto: OnAdventure

Programmet for luciaoptog på Limfjorden

16:00-16:40 Klargøring af kajakker. Limfjords-værftet serverer varm suppe.

16:40-16:50 Sikkerhedsbriefing for alle deltagere

17:00-19:00 Rotur i Aalborg

19:00-20:00 Vi pakker sammen, og grillen er tændt, og vi ønsker god jul!

NB: Husk pandelampen: Solen går ned kl 15:38.

Hvad: Lucia i Kajak 2019
Hvor: Fra Limfjordsværftet og ind mod havnefronten
Hvornår: 13. december

Du finder mere info her.

Kæmpe fodboldfest på Gammeltorv: Alle EM-kampe bliver vist på storskærm

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Aalborg City
Foto: Aalborg City

Gennemsnitspulsen var formentlig noget højere end sædvanligt i de danske hjem mandag aften, da det skulle afgøres om Danmark kunne kvalificere sig til EM-slutrunden, som finder sted næste sommer.

Men ét sted i Aalborg var spændingen næsten ikke til at holde ud.

“Vi har lige afholdt vores årlige årsmøde, hvor over 150 detailbutikker deltog, og her præsenterede vi også aktivitetskalenderen for 2020.

Vi havde valgt at tage klaphatten på og skrevet “EM på storskærm” på fra 12. juni – 12. juli.

“Men vi havde gjort slettelakken klar, hvis det utænkelige skulle ske.

Så jeg var da noget nervøs, da Irland pludselig udlignede til 1-1 … Men nu kan vi ånde lettede op, og smide slettelakken i skraldespanden,” fortæller direktør for Aalborg City, Flemming Thingbak, til MigogAalborg.

Foto: Aalborg City
Foto: Aalborg City

Derfor er det officielt, at samtlige EM-kampe bliver vist på storskærm på Gammeltorv fra 12. juni – 12. juli.

Nu kan Aalborg City sammen med samarbejdsparterne for alvor trække i arbejdstøjet og få alle detaljerne på plads, men Flemming Thingbak kan allerede nu afsløre lidt af planerne over for MigogAalborg.

Kæmpe fanzone med storskærm, ansigtsmaling og fadøl

Under VM 2018 var Gammeltorv omdannet til én stor folkefest, hvor samtlige VM-kampe blev vist – med en stor fanzone, hvor der både var mulighed for at købe fadøl, lækkert mad og ikke mindst få fodboldstemningen helt ind under huden.

“Vi glæder os til at lave en endnu større folkefest til sommer.

Vi er lige nu i dialog med DBU, om man kan gøre Aalborg til en officiel fanzone, men uanset hvad bliver stemningen helt i top, og når man ankommer til Aalborg midtby, vil byen summe af fodboldfeber og hyggeligt samvær”, siger Flemming.

Endnu større storskærm?

Som det helt store trækplaster under storskærmsvisningen i 2018, havde man lejet en 30 kvadratmeter storskærm, som svarer til godt 620 tommer.

Foto: Aalborg City

“Storskærmen bliver mindst lige så stor til sommer, og måske endda endnu større.

Til VM var vi nødt til at sætte en ekstra storskærm op, da Danmark skulle møde Kroatien i ottendelsfinalen. Det vil vi gerne undgå i år,” siger Flemming.

Aalborg City var sidste sommer meget spændte på, hvordan stemningen ville være til de lidt mindre kampe, men der var fans til samtlige kampe, som skabte en fantastisk atmosfære.

Foto: Aalborg City

“Det vil vi gerne bygge videre på til EM, så vi viser selvfølgelig samtlige kampe. Vi kan kun opfordre til, at man venter med at holde ferie til efter 12. juli,” siger Flemming Thingbak.

Hvad: Storskærmsvisning af samtlige EM-kampe (med fanzone)
Hvor: Gammeltorv
Hvornår: 12. juni – 12. juli 2020

Bøger, kaffe og hjemmebag: Ny café er åbnet i Aalborgs midtby

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

“Stedet hvor mennesker mødes, bøger læses, kaffe nydes og sulten tilfredsstilles.”

Sådan lyder sloganet for Aalborgs helt nye café, Café Nørregade, som sjovt nok ligger i Nørregade i centrum af Aalborg.

Den har til huse i forlængelse af Hovedbiblioteket, hvor bl.a. KaffeFair tidligere har haft café.

Du træder direkte ind på caféen, hvis du benytter indgangen ud til Nørregade.

Bag den nye café står Charlotte Egelund, som også driver Den Blå Café i Lønstrup, der kun har åbent om sommeren.

Derfor er der nu plads i kalenderen til at åbne et helt nyt sted i Aalborg, og det er bestemt ikke café-erfaringen, der mangler.

“Jeg har nærmest ikke lavet andet hele mit liv,” fortæller Charlotte til MigogAalborg.

Hovedbiblioteket er et populært sted, for både læselystne og travle studerende, og derfor har Charlotte også lavet en aftale med biblioteket om, at alt mad og drikke må tages med videre op i læsesalen.

Derudover er man også velkommen til at fordybe sig i faglitteratur eller den sidste nye krimi i caféen, hvor der er næsten 40 siddepladser.

 

Masser af lækkerier på menuen

På caféen kan du naturligvis få alt inden for varme drikke; fra filterkaffe til en flad 20’er, diverse espresso-varianter, luksus te eller varm chokolade lavet på Callebaut-chokolade. Det hele fås selvfølgelig også to go.

Af den kølende slags byder menukortet på alt fra hjemmelavet saft, sodavand, økologisk juice, is-latte og øl.

Ifølge børnesangen bor der jo en bager i Nørregade, og det er faktisk også tilfældet i Café Nørregade.

Hoveddelen af brødet er nemlig hjemmebagt, og du kan sætte tænderne i surdejsboller med valgfrit pålæg, diverse sandwich og så vores favorit: lun panini, som jo altid er et sikkert hit på farten.

Caféen åbner allerede kl. 08.00, sammen med biblioteket, og de morgenfriske kan stifte bekendtskab med en morgentallerken med surdejsbolle med pålæg eller ost og økologisk skyr med kompot og hjemmelavet müsli for 59 kr.

Der er også frokosttallerken (110 kr.), månedens varme suppe og årstidens friske salat på menuen.

Caféen går ind for at stoppe madspild, og derfor kan du købe 6 boller to go for 35 kr. mellem kl. 17.00-18.00 – selvfølgelig efter først-til-mølle.

Hvad: Café Nørregade er åbnet
Hvor: Nørregade (ved Hovedbiblioteket)
Hvornår: Åbent fra kl. 08.00 – 18.00 (mandag-lørdag)

Du kan finde mere info om Café Nørregade her.