Vær med til at redde liv: Kom til Hjertestarterdag i Aalborg
I dag er det for 11. år i træk Hjertestarterdag, og i hele landet er der gratis arrangementer, hvor børn og voksne kan få en introduktion til livreddende førstehjælp.
Vil du gerne afsted i Aalborg, skal du tage til Røde Kors genbrugsbutik i Vejgaard Bymidte i tidsrummet mellem kl. 10.00-17.00.
Det skriver Dansk Råd for Genoplivning i en pressemeddelelse.
Til arrangementet kan du prøve, hvordan det er at give hjertelungeredning og bruge en hjertestarter, så du kan være klar til at træde til med genoplivning, hvis du skulle blive vidne til et hjertestop.
Alt er gratis, og der serveres også kaffe, te og vand.
Det kan du prøve
Både børn og voksne er velkomne til at kigge forbi og blive klogere på genoplivning.
Der vil være genoplivningsdukke til voksne og bamse til børn, som man kan afprøve sine evner på.
Som besøgende vil man kunne deltage i følgende aktiviteter:
- Afprøve hjertelungeredning på dukker og/eller på bamse
- Demonstration af en hjertestarter med mulighed for at prøve den
- Tegneaktiviteter særligt henvendt til børn
- Aktivitet med hjerte-klistermærke: Hvor sidder hjertet?
- Quiz om genoplivning
- Mulighed for samtale med en sundhedsfaglig person ved evt. spørgsmål indenfor førstehjælp
- Information om TrygFondens Hjerteløberordning
Fokus på rekruttering af hjerteløbere
Tid er afgørende, når der sker et hjertestop. Derfor er hjerteløberne og andre frivillige førstehjælpere i Danmark med til at øge chancerne for overlevelse ved at påbegynde livreddende førstehjælp, inden ambulancen ankommer.
Jo hurtigere den livreddende behandling begynder, efter at hjertestoppet er indtruffet, jo større er chancen for at overleve til et godt liv, og det rummer et stort potentiale særligt i yderområderne, hvor der kan gå længere tid, før ambulancen når frem.
“Hjerteløberne kommer i mere end halvdelen af alle tilfælde før ambulancen, og vi ved, at i områder med lav befolkningstæthed sker det meget oftere end i fx de store byer, hvor ambulancen som regel er fremme inden for få minutter.
Det betyder også, at hjerteløberne i Danmarks yderområder oftere kan gå i gang med den livreddende hjertelungeredning og stød med hjertestarter, inden ambulancen kommer frem.
Derfor er hjerteløbere særligt vigtige i netop disse områder,” siger Astrid Marie Rolin Kragh, forsker og ph.d.-studerende ved Hovedstadens Akutberedskab, og fortsætter:
“Det er vigtigt at understrege, at Hjerteløberordningen er et supplement til det professionelle beredskab. Hjerteløberne må aldrig føle et ansvar for, at de SKAL acceptere en alarm.
Men det er klart, at jo flere hjerteløbere vi har – også i yderområderne – desto større chance er der for, at der dukker frivillige op til hjertestoppet. Derfor er der brug for fortsat fokus på rekruttering af hjerteløbere.”
Læs mere om Hjertestarterdagen her.