Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Hjælp i en svær tid: Landsforeningen for Børn og Forældre giver vigtig rådgivning i Aalborg

Af Emil Kjær Jørgensen
Fra venstre: Ditte Christiansen (jurist i LFBF), Birgit Nielsen (socialrådgiver i LFBF), Morten Thorsøe Secher, (stifter og direktør i LFBF), Lene Braad (advokat hos Storm)
Fra venstre: Ditte Christiansen (jurist i LFBF), Birgit Nielsen (socialrådgiver i LFBF), Morten Thorsøe Secher, (stifter og direktør i LFBF), Lene Braad (advokat hos Storm)

Når to mennesker bliver gift er det med troen på, at man skal leve et helt liv sammen i både medgang og modgang.

Men uanset forventningerne om et lykkeligt og meningsfuldt liv sammen, ender næsten halvdelen af alle ægteskaber og parforhold i Danmark alligevel med en skilsmisse eller samlivsophør.

En skilsmisse kan i værste tilfælde udvikle sig til en decideret familiekonflikt, hvor børnene kan risikere at ende som ofre i et meget komplekst system.

Men der er heldigvis hjælp at hente her i Aalborg, hvis man har brug for hjælp til at løse en konflikt omkring samvær, bopæl eller økonomiske forhold.

Landsforeningen for Børn og Forældre har for ganske nyligt åbnet kontor her i Aalborg, og deres hovedformål er at gøre skilsmissen til en bedre start på en ny livsfase for hele familien.

Det gør de ved hjælp af tværfaglig rådgivning, hvor fagprofessionelle rådgivere, med baggrund som henholdsvis socialrådgivere, psykologer, jurister, pædagoger, lærere m.fl. bidrager med løsningsorienteret hjælp i forhold til familiære problematikker.

Den fjerde mandag i hver måned, fra klokken 17.30 – 19.30, tilbyder de tilmed gratis og anonym skilsmisserådgivning, hvor du altid vil møde mindst to faguddannede rådgivere (1. mandag i måneden dog fra kl. 16.00-18.00 i Aalborg i samarbejde med en familieretsadvokat fra STORM Advokatfirma).

Du kan her få en konstruktiv snak om alt fra samværsordning, bopæl, kommunale sager, og hvad du ellers har af spørgsmål på det familieretslige område.

Ønsker du derudover et forløb der er tilpasset netop dine behov og din situation, tilbyder de også betalt rådgivning, konfliktmægling og bisidderordning. Læs mere her.

Børnene skal være i fokus

Organisationen tæller i dag hele 63 personer, og man har både kontorer i Viborg, Aarhus, Herning, Aalborg og snart også i København.

En stor kontrast til opstarten i november 2016 hvor stifter, Morten Thorsøe Secher, drev det hele fra sin stamplads på en café i Viborg.

“Den 5 årsplan jeg i sin tid lavede, har vi eksekveret på 1,5 år, og jeg er enormt stolt af den forskel, som vi har gjort for så mange familier,” fortæller Morten.

Idéen til konceptet opstod, på baggrund af hans egne personlige erfaringer med et komplekst skilsmissesystem, hvor børnene endte med at blive ofre.

“Vi, som forældre, fik skabt en situation, hvor vi stod på hver vores ø og bekrigede hinanden, mens vores børn sejlede væk i en helt anden retning. Vores fokus var på hinanden og vores krig/konflikter, fremfor at se vores børn og deres behov.

Jeg troede egentlig, at der i en velfærdsstat som Danmark var et system, som tog ordentlig hånd om vores børn og os som forældre, men det var ikke tilfældet, og vi endte som en del af statistikken.

Derfor fik jeg idéen til organisationen med et ønske om at skabe ro, afklaring og give løsningsorienteret rådgivning til forældrene, så de i sidste ende kan få hjælp og støtte til at etablere et større overskud til at hjælpe sig selv og dermed også deres børn,” forklarer Morten.

Unikt samarbejde med STORM Advokatfirma

Landsforeningen for Børn og Forældre gør en dyd ud af at samarbejde med andre lokale foreninger og organisationer, og de samarbejder blandt andet med Business Aalborg, det boligsociale område, Danner, Fonden for Socialt Ansvar, Headspace, Børns Voksenvenner, Folkekirkens Familiestøtte og De Frivilliges Hus.

Det helt unikke her i Aalborg er samarbejdet med STORM Advokatfirma, som den første mandag i hver måned fra kl. 16.00 – 18.00 tilbyder gratis rådgivning med en familieretsadvokat.

I Corona-krisen vil det dog primært foregå på telefon, læs note i bunden af artiklen.

”Landsforeningen for Børn og Forældres helt store styrke er deres fokus på en helhedsorienteret indsats, hvor man kan få tværfaglig rådgivning.

Det er et formål, som vi gerne vil støtte op om ved at vejlede inden for det juridiske område, og være med til at løse konflikterne så tidligt i processen som muligt,” fortæller Lene Marie Braad, advokat hos STORM Advokatfirma.

Retshjælpen fra STORM er helt gratis og anonym, og der vil også altid være en rådgiver med en anden faglig baggrund tilstede.

”Vi kan hjælpe med at danne et overblik over en ofte uoverskuelig situation, og vurdere om der er brug for juridisk bistand, eller om det eventuelt er noget, som landsforeningen kan hjælpe med.

Vi har et fælles mål om, at en eventuel sag skal løses så skånsomt som muligt for hele familien –især for børnene,” fortæller Lene.

Få hjælp til at få læst post i e-Boks

Men Landsforeningen for Børn og Forældre hjælper også på andre områder.

De starter eksempelvis snart et nyt og banebrydende koncept op, som kaldes MEDLÆSER.

MEDLÆSER er et abonnement, som borgere kan tilmelde sig og få hjælp til at få læst deres post i e-Boks.

Breve fra det offentlige kan af forskellige årsager være svære at læse, enten fordi det sprogligt er svært at gennemskue indholdet, eller fordi indholdet kan være så følsomt eller belastende, at nogle borgere får ondt i maven ved tanken om, at åbne breve i e-Boks.

Formålet er at støtte borgere, der står i en skilsmisse/samlivsophør, eller andre familiære problemer, i at få overblik over deres post fra det offentlige, og dermed blive kvalificerede i deres møde med det offentlige, og blive pejlet i den rigtige retning af deres egen personlige og fagligt kvalificerede Medlæser.

Landsforeningen vil med MEDLÆSER-abonnementet hjælpe borgere med at læse og forstå post fra offentlige instanser, herunder kommuner, Familieretshuset, Ankestyrelsen, Familiedomstole og Udbetaling Danmark.

MEDLÆSER starter op i løbet af foråret, men det er allerede nu muligt, at tilmelde sig på forhånd via lfbf.dk.

En gevinst for samfundet

Tallene taler også deres tydelige sprog;

Landsforeningen gør en markant forskel for de familier, som søger hjælp og rådgivning.

Økonomer Uden Grænser har lavet en uvildig analyse af organisationen, og mere end 9 ud af 10 respondenter oplever, at organisationens ydelser har forbedret kommunikationen mellem de involverede parter, bidraget til nedtrapning af konflikter, gjort sagens forløb mere overskueligt, reduceret individuelle, negative konsekvenser forbundet med skilsmisse eller samlivsophør og gjort det lettere for forældrene at passe deres arbejde eller komme tilbage på arbejdsmarkedet under skilsmisseforløbet.

Derudover har Økonomer Uden Grænser estimeret, at samfundet får 5,36 kr. igen for hver krone, der investeres i organisationens indsatser, set over en femårig periode – hvilket svarer til et afkast på hele 32,3 % hvert år.

Du kan kontakte Landsforeningen for Børn og Forældre på telefon 8862 6062 eller sende en mail på lfbf@lfbf.dk.

Du kan også finde mere info på hjemmesiden eller på Facebook.

NB: Til info, har Landsforeningen stadig åbent, på trods af Corona-virus, og står klar til at hjælpe pr. telefon, med eventuelle samværsordninger. Til dette, er der oprettet yderligere 2 akut-telefoner, 4265 1387 og 4265 1805.

Del artikel

Andre læser også