Historisk fund dukket op: Kæmpe maleri var skjult i årtier
Aalborg er en by fuld af historie, og der dukker næsten altid fortidsminder op, når der bliver gravet ud til nye byprojekter.
Det har man senest set i midtbyen, hvor der for nyligt både er fundet skeletter, en massegrav og et helt sensationelt middelaldersværd.
Men det er ikke kun under jorden, at man finder helt unik Aalborg-historie.
Lige nu er City-Ejendomme Aalborg ved at gennemrenovere det tidligere Aalborg Danse Center på Østerågade 17, hvor McDonalds holder til i stueetagen.
Kæmpe vægmaleri fundet
I forbindelse med renoveringen af dansesalen, har de fundet et unikt gammelt vægmaleri bag tapetet.
“Dansestudiet har haft store spejle på væggen, og derudover var der sat tapet direkte over maleriet. Derfor har det jo været skjult i et godt stykke tid,” fortæller Hans Andersen, adm. direktør ved City Ejendomme til MigogAalborg.
Han fortsætter:
“Det er jo ikke ligefrem en guldskat, men det er stadig noget helt unikt og originalt, som vi er utroligt glade for, at vi er stødt på under renoveringen.”
Aalborg Danse Center har haft dansestudie i lokalerne i 50 år, så maleriet har højst sandsynligt været gemt væk i en del år.
Helt unikt fund
MigogAalborg var med, da City-Ejendomme Aalborg havde konservator, Kurt Nedergaard, med oppe for at se nærmere på maleriet.
Han kunne fortælle, at det er et oliemaleri, som med høj sandsynlighed er malet ud fra et foto, som er taget af den kendte fotograf Heinrich Tønnies i perioden omkring 1870-1880.
Maleriet viser Nytorv som det så ud i gamle dage, og forestiller dermed den selvsamme bygning, som maleriet er placeret i.
Det er stadig usikkert hvornår selve maleriet er fra, men brugen af plante-ornamentik i kanterne af maleriet tyder, ifølge konservatoren, på at maleriet også er malet i slutningen af 1800-tallet eller i det tidlige 1900-tallet.
Derudover mener museumsinspektør, Morten Pedersen fra Aalborg Historiske Museum, at maleriet sandsynligvis kunne være malet i forbindelse med ombygningen og moderniseringen af huset i 1889, hvilket altså også stemmer overens med konservatorens vurdering.
Maleriet viser blandt andet bygningen, der i gamle dage hed Kompagnihuset.
En sjov detalje ses helt til venstre på maleriet, hvor Svalegården anes. Gelænderet foran bygningen er afskærmningen til den åbne Østerå.
Bygningen til højre, Østerågade 19-21, blev i 1919-1920 erstattet af en ny bygning, hvor Landmandsbanken havde til huse. De gik dog konkurs i 1921.
Du kan læse mere om Østerågade 17’s historie her.
Maleriet bliver bevaret
Maleriet trænger til mere end en kærlig hånd efter at have været gemt væk i flere årtier, og som det ses på billederne af maleriet, er himlen blandt andet slemt beskadiget. Derudover er der enkelte revner og huller i maleriet.
Og selvom lokalerne i Østerågade lige nu gennemgår en omfattende renovering, vil man bevare maleriet.
City-Ejendomme Aalborg fortæller, at det er iværksætterne fra Shaping new tomorrow, som flytter ind i lokalerne 1. august.
“Vi har været i tæt dialog med dem, og de er positivt indstillede på, at bliver en del af deres kontor-miljø. Maleriet er jo noget helt unikt, som fortæller noget om byens stolte historie.
Vi er i dialog med en dygtig konservator, som sørger for, at det bliver renset og restaureret efter alle kunstens regler.”