Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fra atombunker til fangehul i Aalborg: Kom gratis ind på historiske steder

Af Michael Qureshi
Rundvisning Hadsund Kommandocentral
Rundvisning Hadsund Kommandocentral

For andet år i træk afholder Nordjyske Museer “Historisk Festival”.

Sidste år var første afgang, man afprøvede den nye festival grundet navneskifte til Nordjyske Museeer, og her inviterede man nordjyderne gratis indenfor i en hel uge på en række spændende steder i både Aalborg og i resten af Nordjylland.

Denne gang løber Historisk Festival over en weekend op til sæsonstart på mange af deres afdelinger.

Lørdag 30. april og søndag 1. maj er der således fri entré til en række museer, lige som de udbyder byvandringer, foredrag og andre spændende arrangementer ganske gratis.

Da der er et begrænset antal pladser, skal man booke en billet på forhånd.

Vær opmærksom på, at det først er muligt at booke sine gratis billetter fra i dag, onsdag 20. april kl. 10nordjyskemuseer.dk

Da museet ønsker, at så mange mennesker som muligt kan tage del i oplevelserne, kan man maks. booke to billetter pr. transaktion.

Du finder det direkte link til billetsalg her

Åben udgravning, udstilling om Cirkus Miehe, stenalderdage, vikingelege på Fyrkat, forskellige foredrag og byvandringer – det er blot nogle af de mange arrangementer, museumsgæster kan opleve ganske gratis.

Hele festivalprogrammet kan ses på nordjyskemuseer.dk , og herunder er der nærmere beskrivelser af udvalgte arrangementer.

Fra atombunker til fangehul i Aalborg: Kom gratis ind på historiske steder
Rakkerens Hule

Arrangementer i Aalborg

Besøg Rakkerens Hule – Aalborgs gamle fangehul

Helt eksklusivt kan man i år besøge Rakkerens Hule – kælderen under Aalborgs gamle Vesterport fra 1400-tallet.

Den ligger ud for Aalborg Historiske Museum ved Budolfi Plads.

Kælderen blev i en årrække brugt som fangehul for såkaldte uærlige fanger, hekse, tiggere og andre småkårsfolk – deraf navnet Rakkerens Hule.

De sidste rester af selve Vesterport blev revet ned i 1870’erne, men under jorden er kælderen stadig bevaret, og under Historisk Festival åbner Aalborg Historiske Museum stedet for publikum.

Her fortæller en guide fra Nordjyske Museer historien om kælderen, hvorefter man kan gå ad den gamle spindeltrappe ned i kælderen.

Magisk medicin i det gamle apotek

I næsten 350 år lå der et apotek i stueetagen af Jens Bangs Stenhus midt i Aalborg.

Under Historisk Festival kan børn og voksne sammen gå på opdagelse i det gamle apotek til en særlig familierundvisning blandt sjove krukker og flasker, som gemmer på magiske miksturer og salver.

Apotekernes gamle sager, sære apparater og eksotiske medikamenter findes nemlig i dag i Apotekersamlingen på loftet i Jens Bangs Stenhus.

Som en del af rundvisningen lærer man at slå tabletter – helt som apotekeren gjorde i gamle dage – samt at lave brusende medicin med den magiske sodavandskande. Her vejer man de forskellige ingredienser af på apotekets gamle vægt, inden de blandes i kanden, og magien opstår.

Stenalderdage på Lindholm Høje

Hvordan var det at leve i stenalderens Danmark?

Under Historisk Festival kan man på Vikingemuseet Lindholm Høje i Nørresundby komme helt tæt på stenaldermenneskene og se, hvordan de for tusinder af år siden fremstillede de fine genstande og redskaber, som vi i dag kender fra arkæologiske fund.

På området ved museet viser en gruppe af bondestenalderfolk forskelligt håndværk, og der er rundvisninger i museets oldtidsudstilling.

Har man en sten eller en flintesten liggende derhjemme og tænker; er det mon et redskab fra stenalderen? så er der også hjælp at hente.

I forbindelse med Historisk Festival kan man nemlig tage stenredskaber med til Vikingemuseet Lindholm Høje, hvor en arkæolog med ekspertise i stenalderen sidder klar til at vurdere, hvad det er, man har med.

For det kan væres svært at afgøre for en lægmand, om det bare er en sten, eller om der er tale om et flere tusind år gammelt menneskeskabt redskab.

Der er stenalderdage på Vikingemuseet Lindholm Høje både lørdag 30. april og søndag 1. maj.

Fra atombunker til fangehul i Aalborg: Kom gratis ind på historiske steder
Rundvisning Hadsund Kommandocentral

Resten af Nordjylland

Kold Krig: Hadsund Kommandocentral og REGAN Vest

Hvordan og hvorfra skulle samfundet ledes, hvis Den Kolde Krig havde udviklet sig til en regulær krig?

Mange bygninger rundt om i Danmark havde en helt særlig funktion under Den Kolde Krig – nogle mere hemmelige end andre. Fra kommandocentralerne skulle det civile beredskab styres i tilfælde af et krigsudbrud, og under den kolde krig lå der lidt over 100 kommunale kommandocentraler spredt over hele Danmark.

Det var herfra det lokale politi, borgmesteren, civilforsvaret og den kommunale ledelse kunne koordinere beredskabet, hvis den kolde krig havde udviklet sig til en regulær krig.

En af dem var Hadsund Kommandocentral, og søndag 1. maj kan man komme med på rundvisning i den fuldt møblerede bunker og høre mere om dens rolle under den kolde krig.

I slutningen af 2022 åbner en anden koldkrigsbunker i det Nordjyske, REGAN Vest, som man kan høre mere om ved et foredrag på Kulturstationen i Skørping lørdag 30. april.

Her fortæller museumsinspektør ved Nordjyske Museer, Bodil Frandsen, om selve det underjordiske anlæg, der blev bygget i perioden 1963-68, og om de folk, der ved en krig skulle med derned.

Foredraget kommer også ind på den omfattende, men for de fleste mennesker ukendte, krigsplanlægning, som REGAN Vest var del af.

Pløje- og sådag på Boldrup Museum

Oplev traktorer fra da bedstefar var dreng, når der lørdag 30. april skal pløjes og sås på Boldrup Museum. Denne dag har museet allieret sig med Motor- og Traktorklubben Jylland, der kommer og klarer forårsarbejdet på museets marker.

De gamle traktorer ruller ind på museet allerede fra den tidlige morgenstund, og kl. 10 begynder markarbejdet. Udover at se de gamle maskiner, kan du også besøge museets mange dyr, der tæller både høns, grise, får og kaniner. Der er altid masser af dyrebørn på denne tid af året.

Åben udgravning: Jernalderlandsby i Svenstrup

Lørdag 30. april kan du komme med på en rundvisning i den aktuelle udgravning af en landsby fra ældre jernalder ved Svenstrup.

For ca. 2000 år siden lå en jernalderlandsby på en bakketop syd for Godthåb med udsigt over ådalen. Arkæologer fra Nordjyske Museer er netop nu i gang med at udgrave og registrere landsbyen, der stammer fra ældre jernalder (dvs. ca. 500 f.Kr.-500 e.Kr.).

Indtil nu er der blandt andet fundet velbevarede stenlægninger, bevarede ildsteder og mindst 30 langhuse, som har ligget på stedet i århundrederne omkring år 0.

Vikinger på Fyrkat

I 980 byggede Harald Blåtand en række ringborge – én af dem var Fyrkat Ved Hobro.

Under Historisk Festival er der rundvisninger på området, hvor borgen lå, og ikke langt derfra er der vikingeaktiviteter på vikingegården.

Den er en rekonstruktion af en stormandsgård fra vikingetiden med beboelse, stald og værksteder.

Både lørdag og søndag demonstrerer vikingerne gamle håndværk. Har man lyst til at lære at skyde med langbue, som vikingerne gjorde, er der bueskydning med professionel instruktion om lørdagen.