Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Historie under jorden: Kom på rundvisning i Gråbrødreklosteret

Af Stine Kjølby Christensen

OBS! Rundvisningen er udsolgt. Der vil blive frigivet nye datoer i den kommende uge.

De fleste har nok bemærket den – men måske ikke tænkt nærmere over, hvor den førte hen.

Elevatoren, der er placeret midt i Algade ved Salling indgang, fører dig nemlig ikke ind i et topmoderne stormagasin.

Tværtimod bliver du kørt tre meter ned under gadeniveau – og lige ind i Aalborgs fortid.

Her kan du besøge Aalborg præcis som byen så ud for 750 år siden. Her ligger de gamle ruiner af byens Gråbrødre Kloster, der blev etableret omkring år 1250.

Nu kan du komme med på en rundvisning blandt de gamle ruiner af klosteret, hvor museets guide fortæller om klosteret og munkeordenens dramatiske historie i Aalborg.

På rundvisningen fortælles om selve dagliglivet i middelalderen for både de rige og de fattig.

For hvordan var det egentligt at leve i en verden, hvor religion var fremherskende og centrale institutioner som sygehuse og skoler ikke eksisterede?

Undervejs kan du bogstaveligt talt møde nogle af middelalderbyens mennesker, som stadig ligger der, hvor de blev begravet for flere hundrede år siden.

MigogAalborg har tidligere været på en guidet rundvisning med Nordjyllands Historie Museum:

Bliv klogere på Aalborg som by

Det ældgamle kloster er placeret in-situ, hvilket betyder, at det den dag i dag stadig ligger lige præcis dér, hvor det i sin tid blev opført.

Museet er bygget op omkring ruinerne af det oprindelige kloster:

Kældergulvet fra den ene klosterfløj ligger stadig, hvor munkene lagde fliserne for 750 år siden; skeletterne fra den tilhørende kirkegård ligger, hvor de døde blev begravet for flere hundrede år siden, og endelig kan du blive en helt del klogere på den by, som allerede i 900-tallet opstod ved bredden af Østerå.Historie under jorden: Kom på rundvisning i Gråbrødreklosteret

Algade og området, hvor Gråbrødre Kloster lå, er nemlig arnestedet for Aalborg bys fødsel, og her arkæologerne har fundet de allertidligste spor af Aalborg.

Faktisk blev der revet flere byhuse ned, da klosteret blev bygget ca. år 1250. Det viste de arkæologiske undersøgelser, da klosteret blev udgravet i midt 90’erne.

Det koster 40 kr. for en elevatortur ned til Aalborgs fortid, og I kan være ligeså mange, som man kan proppe ind i elevatoren. Museet har åbent tirsdag-lørdag fra kl. 10.00-17.00. Nedkørsel med elevator lukker kl 16.30.

Helt speciel rundvisning i vente

Vil du gerne have en endnu mere speciel tur ned i Aalborg historie, har Nordjyllands Historiske Museum lige åbnet op for en enkelt rundvisningsdag torsdag d. 2. april, kl. 18-19.

Her kan du komme med på en rundvisning blandt de gamle ruiner af klosteret, hvor museets guide fortæller om klosteret og munkeordenens dramatiske historie i Aalborg.

På rundvisningen får du derfor også fortællingen om byens allertidligste historie fra at være en sæsonbetonet handelsplads omkring år 750 til det bliver en egentlig by i begyndelsen af 900-tallet.

Du kan blive klogere på, hvorfor byen netop ligger ved Limfjordens smalleste i den østlige del af Nordjylland samt selve byens navn – ikke mindst byens tidligst kendte navn ”Alabu”, for hvad betyder det egentligt?

Billetter til rundvisningen koster 85 kr. (+ 10 kr. i online administrationsgebyr). Man mødes ved elevatoren til Gråbrødrekloster Museet i Algade 19.

Du finder info om billetkøb lige her.

Hvad: Rundvisning i Gråbrødrekloster Museet
Hvor: Gråbrødrekloster Museet i Algade 19
Hvornår: Torsdag d. 2. april, 18-19

Del artikel

Andre læser også