Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nomineret til europæisk pris: Omdannelse af Aalborg-bydel vækker opsigt i udlandet

Af Stine Kjølby Christensen

Himmerland Boligforening er blandt finalisterne til europæisk pris for omdannelsen af Aalborg Øst.

Himmerland Boligforening er netop blevet offentliggjort som en af finalisterne til The European Responsible Housing Awards 2022, som hvert tredje år belønner aktører, der gør en særlig indsats inden for sociale boligprojekter.

Himmerland Boligforening er nomineret for omdannelsen af Kildeparken samt den overordnede omdannelse af det østlige Aalborg og skal dyste mod projekter i Barcelona, Milano og Bologna om den prestigefyldte pris.

Aalborg Øst har de seneste år gennemgået en omfattende omdannelse fra udsat boligområde til levende bydel.

Byudviklingsplanen for det østlige Aalborg er flere steder blevet beskrevet som et af de bedste eksempler på omdannelse af udsatte boligområder i dansk kontekst og blev i 2019 hædret med Bygherreprisen og Byplanprisen sammen med Aalborg Kommune.

Nu modtager tilgangen, som i faglige kredse omtales ”Aalborg-modellen”, således også international anerkendelse.

Nomineret til europæisk pris: Omdannelse af Aalborg-bydel vækker opsigt i udlandet

En særlig indsats for CSR

Himmerland Boligforening er nemlig netop blevet nomineret som finalist til den prestigefyldte europæiske social housing-pris til The European Responsible Housing Awards 2022 i kategorien Building strategic alliances, fostering community participation.

Organisationen bag belønner hvert tredje år sociale boligprojekter, der gør en særlig indsats for CSR-indsatser samt udveksling af viden og værktøjer til at forbedre vilkårene i udsatte boligområder.

Blandt de øvrige nominerede finder man anerkendte projekter fra City of Barcelona, bystyret i Bologna samt projektet Milano2035. Finalisterne er udvalgt blandt mere end 70 indstillinger fra 20 lande.

“Det er kæmpestort, at omdannelsen af Aalborg Øst nu modtager international anerkendelse, og vi er utroligt stolte over at blive sat i forbindelse med en række af verdens mest succesfulde byudviklingsprojekter.

Vi har naturligvis et håb om, at opmærksomheden kan lede til, at de anvendte metoder vil udbredes yderligere og således tjene til inspiration for andre områder med lignende udfordringer i ind- og udland,” lyder det fra direktør i Himmerland Boligforening Ole Nielsen.

Nomineret til europæisk pris: Omdannelse af Aalborg-bydel vækker opsigt i udlandet

Ville løfte og mangfoldiggøre bydelen

Himmerland Boligforening er helt konkret nomineret for omdannelsen af området ved Kildeparken i det østlige Aalborg.

Projektet omfatter blandt andet en større renovering af i alt 1.100 boliger med et særligt fokus på at løfte og mangfoldiggøre bydelen.

Området råder i dag over mere end 30 forskellige boligtyper og kan således imødekomme flere behov fra eksisterende såvel som nye beboere.

Himmerland Boligforening har ligeledes opført et sundheds- og kvartershus i Kildeparken med mere end 1.000 daglige besøgende.

“Vi tror ikke på, at renovering alene kan forandre en bydel, og ligeledes tror vi ikke på, at vi som boligforening har alle svarene.

Derfor har det været vigtigt for os at samle beboerne, kommunen samt det lokale erhvervs- og foreningsliv om det samme bord for i fællesskab at skabe en bydel, der kan rumme alles behov og ønsker, forklarer Ole Nielsen.

Nomineret til europæisk pris: Omdannelse af Aalborg-bydel vækker opsigt i udlandet

Samarbejder er nøglen til varige forandringer

Selvom Himmerland Boligforening er nomineret for projektet i Kildeparken, er det i høj grad den samlede udvikling i det østlige Aalborg, der vækker international opsigt.

Udviklingen fra socialt udsat bydel til levende lokalsamfund skal ifølge direktøren i høj grad tilskrives en nytænkende tilgang til byudvikling på tværs af aktører.

“Udviklingen er i høj grad drevet af en stærk vilje til at samarbejde på tværs af det lokale erhvervsliv, kommunen, foreningslivet samt forsknings- og vidensorganisationer, som alle har spillet en stor rolle i tilblivelsen af det Aalborg Øst, som vi kender i dag,” forklarer Ole Nielsen og uddyber:

“Vi har tidligere været dygtige til at lave de fysiske omdannelser og sociale indsatser hver for sig, men ved at tænke de to ting sammen har vi opnået de ønskede ændringer hurtigere.

Samtidig har vi gjort det på en måde, hvor de eksisterende beboere kan se sig selv i udviklingen, hvilket vi mener, er med til at skabe den bedst mulige, varige forandring.”

Det er fjerde gang, at The European Responsible Housing Award uddeles, og prisuddelingen finder sted den 16. juni i Helsinki.

Del artikel

Andre læser også