Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fleksibel skoledag: Læs når det passer dig med fjernundervisning på HF&VUC NORD

Af Emil Kjær Jørgensen

Uanset om du ønsker at forbedre din folkeskoleeksamen, tage en hf eller supplere din studentereksamen, har HF&VUC NORD en bred vifte af uddannelser.

Men udover de specifikke uddannelsesretninger, har HF&VUC NORD også forskellige uddannelsestilbud, der tilgodeser lige netop dit behov og din hverdag.

En af de helt store succeser på HF&VUC NORD er muligheden for fjernundervisning, hvor du både kan læse AVU-fag (9./10. klasse) eller hf-enkeltfag som eksempelvis dansk, engelsk og matematik.

Fleksibel skoledag: Læs når det passer dig med fjernundervisning på HF&VUC NORD
Foto: HF&VUC NORD

Stor fleksibilitet i din hverdag

Det er langt fra alle, der tager den lige vej fra folkeskolen til ungdomsuddannelse og måske videre på en videregående uddannelse.

Livet kommer jo ofte “i vejen”, men uanset om du har en travl hverdag med arbejde, børn eller noget helt tredje, så er det stadig muligt at læse videre uden at være afhængig af at møde til undervisning i et fast tidsrum.

Karina er en af de studerende, der har haft stort gavn af at tage hf-enkeltfag som fjernundervisning. Hun er først kommet i gang med en ungdomsuddannelse i en sen alder, og det voksne liv er i fuld gang – bl.a. med en til tider hektisk hverdag med børn.

“Jeg ville ikke have en jordisk chance for at tage en ungdomsuddannelse, hvis jeg skulle møde op på en skole.

Jeg elsker den fleksibilitet som fjernundervisningen giver, og jeg kan sætte mig ind i stoffet på de tidspunkter af døgnet, hvor jeg har tid,” fortæller Karina og uddyber:

“Hver mandag tikker opgaverne ind i det smarte undervisningsprogram på computeren, og så kan du begynde at tilrettelægge din uge efter opgaverne og det stof, som du skal igennem.”

Fleksibel skoledag: Læs når det passer dig med fjernundervisning på HF&VUC NORD
Foto: HF&VUC NORD

Alt andet end et brev-kursus

Birgitte Meiborg er lektor i dansk og engelsk, og hun er en af de undervisere, som du kan møde i fjernundervisningen i hf-fag på HF&VUC NORD.

“Det er meget inspirerende og spændende, både pædagogisk og didaktisk, at lave noget undervisningsmateriale, som gerne skal gå rent ind fra starten.

Lidt firkantet kan man sige, at jeg kun har ét skud i bøssen, selvom eleverne naturligvis altid har mulighed for at spørge, hvis de er i tvivl om noget.”

Hver uge udarbejder Birgitte en lektion til det pågældende hold, hvor der både indgår spørgsmål, tekster og øvelser, som også bliver suppleret med små video-sekvenser mv. Eleverne sender det udarbejdede retur til Birgitte, som giver individuel feedback.

“Den undervisning vi tilbyder er på en helt særlig form, som ikke findes på andre skoler.

Vi tilbyder ikke blot et “brev-kursus”, men i stedet en undervisning, som er meget feedback-orienteret, som den også ville være i et almindeligt klasselokale. Jeg taler faktisk med mine elever, modsat hvad mange måske tror,” forklarer Birgitte.

“Selvom det er på en anden form, så har vi masser af dialog i løbet af en uge, og eleverne kan løbende stille spørgsmål i vores digitale klasselokale,” forklarer Birgitte.

“Der er simpelthen så god hjælp at hente hele tiden. Lærerne er utroligt forstående over for vores individuelle behov, og de er dygtige til at motivere og støtte os,” supplerer Karina.

Fleksibel skoledag: Læs når det passer dig med fjernundervisning på HF&VUC NORD
Foto: HF&VUC NORD

Eksamen er som juleaften

Når man tænker fjernundervisning, kan man måske godt have en fordom om, at undervisningen netop er både fjern og upersonlig. Men det er langt fra tilfældet.

“Der bliver netop taget hensyn til den enkelte person – både fagligt og på det menneskelige plan. Der er ikke nogen, der kan gemme sig bagerst i klasselokalet og være med på en fribillet. Alle bliver hørt og får individuel feedback, og derfor får vi også et helt unikt forhold til hinanden.

Det er kun ansigtet, der mangler,” siger Birgitte med et grin.

Når eksamen står for døren, møder Birgitte eleverne for første gang, og det er meget specielt.

“Det er ligesom juleaften for mig, og jeg bliver gang på gang mødt af censorer, der bliver positivt overraskede over, hvor godt vi egentlig kender kursisterne.'”

En stor portion selvdisciplin er vigtig

Selvom fjernundervisningen tager højde for den enkelte elev og deres hverdag, er der i høj grad også brug for en stor portion selvdisciplin.

“Vi arbejder sammen om at nå det fælles mål, men det er klart, at det er benhårdt. Følger man et hf-fag har man typisk 32 lektioner i løbet af et skoleår med en aflevering hver uge, og du kan ikke bare springe en aflevering over.

Men det er vigtigt at understrege, at vi naturligvis er fleksible og forstående, hvis hverdagen vælter omkring dig. Har man syge børn eller noget andet, så kan man tage en snak med os, og så kan man eksempelvis aflevere to afleveringer ugen efter,” siger Birgitte.

Karina troede aldrig, at hun skulle få en ungdomsuddannelse, men med stor hjælp fra underviserne og en stor portion selvdisciplin, kan det lade sig at gøre for alle.

“Jeg vil faktisk påstå, at den type fjernundervisning HF&VUC NORD tilbyder, kan passe ind i alle folks liv,” siger Karina.

Praktisk information

  • Du skal hver uge aflevere en opgave i dine fag
  • Du skal være vant til at arbejde med computer
  • Computeren er dit primære værktøj
  • Du skal have adgang til internettet
  • Du får gratis adgang til Office 365-pakken
  • Alle eksamener og prøver afholdes i Aabybro
  • Nogle fag vil foregå som en blanding af fremmøde og fjernundervisning

Du finder meget mere info om fjernundervisning på HF&VUC NORD her.