Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

En ny vej i livet: Bliv klar til en uddannelse på ét år på HF&VUC NORD

Af Emil Kjær Jørgensen

Hvis du har en fordom om, at man skal sidde på skolebænken i enten to eller tre år for at læse en hf, kan du godt tro om igen.

HF&VUC NORD tilbyder nemlig det helt særlige 1-årige hf-forløb, som er målrettet dig, der vil være pædagog, socialrådgiver, sygeplejerske eller ergoterapeut.

På uddannelsen læser du fire enkeltfag, som eksempelvis kan være Dansk A, engelsk B, samfundsfag C og valgfrit fag på C-niveau, som så kvalificerer dig til at læse videre på din drømmeuddannelse via kvote 2.

”På den 1-årige hf går der unge og voksne med forskellige baggrunde, mens ens for dem alle er, at de har valgt, at en (ny) uddannelse skal være en vej videre i deres liv.

Her er den 1-årige hf rigtig smart, fordi man målrettet og hurtigt kan gøre sig klar til bestemte videregående uddannelser,” siger rektor Lene Yding.

“Man skal gerne have noget erhvervserfaring med i bagagen for at kunne blive optaget på den 1-årige hf. Det kan eksempelvis være, hvis man har arbejdet som SOSU-assistent, frisør, pædagogmedhjælper, på et bosted eller lignende.

Uddannelsen er en rigtig god mulighed for dem, der ønsker at skifte spor, men måske ikke lige kan overskue flere år på skolebænken med en SU-økonomi osv.,”forklarer Dennis Filholm Ejstrup, der er studievejleder på HF&VUC NORD.

En ny vej i livet: Bliv klar til en uddannelse på ét år på HF&VUC NORD

Et intenst forløb – med venner for livet

En af dem, der har valgt at tage en 1-årig hf er Rikke, der gerne vil læse videre til socialrådgiver.

“Jeg er egentlig uddannet frisør, men på grund af sygdom var jeg nødt til at sadle om,” forklarer hun.

Selvom Rikke valgte uddannelsen på grund af det faglige aspekt, er hun alligevel blevet overrasket over de mange sociale relationer, som hun har fået undervejs.

“Det er helt sikkert en kæmpe bonus, at vi har haft så godt et sammenhold på skolen. Jeg troede egentlig ikke, at man kunne nå at få venner på kun et år og med så intenst et forløb, men det har jeg virkelig fået,” forklarer Rikke.

“Det er virkelig en fed måde at gå i skole på, og alle kommer jo med en masse forskellige ting i bagagen, som virkelig er brugbart, når vi eksempelvis laver gruppearbejde. Der er lige pludselig mange måder, man kan løse en opgave på.”

 

En ny vej i livet: Bliv klar til en uddannelse på ét år på HF&VUC NORD

Travl hverdag, men ingen forhastet undervisning

Rikke har generelt oplevet en undervisning, hvor der virkelig er styr på tingene.

“Undervisningen er meget blandt, og vi har både tavleundervisning, gruppearbejde og individuelle opgaver.”

Selvom uddannelsen er et intenst forløb, hvor eksempelvis Dansk på A-niveau er kogt ned fra at være et fag man normalt læser på to eller tre år, så mener Rikke ikke, at der slækker på kvaliteten af undervisningen.

“Jeg gik da ind i det her forløb og tænkte “Kan jeg virkelig klare det her på et år?”, men lærerne har virkelig været gode til at tilrettelægge vores tid. Selvom det hele kogt ned til en koncentreret bouillonterning, så er der ikke noget forhastet over undervisningen.

Selvom Rikke føler, hun lige er startet på uddannelsen, er hun inden længe færdig og klar til at tage springet videre i uddannelsessystemet.

“Jeg vil anbefale det til enhver, som føler de er kørt træt i det job, de er i lige nu. Det er meget overskueligt tilrettelagt, og man bliver en del af en mangfoldig uddannelse, hvor man virkelig lærer noget – både fagligt og personligt – undervejs,” siger Rikke.

Er du også blevet nysgerrig på den 1-årige, kan du læse mere lige her.

Del artikel

Andre læser også