Test af byens gode steder: Her får du Aalborgs bedste smørrebrød
Vi elsker de nye digitale tider med smartphones, apps og sociale medier.
Vi hylder de nye innovative restauratører i byen, der ruller Aalborg i position til den første Michelin-stjerne nogensinde.
Men et godt gammeldags stykke smørrebrød går man stadig aldrig fejl af.
Det ligger så indgroet i den danske kultur, og unge som ældre elsker den smukke spise.
Her i Aalborg er der flere steder, som har speciale i smørrebrøds-kunsten.
Vi har endnu engang i læsernes tjeneste været på rundtur i Aalborg-området for at finde de bedste smørrebrødssteder.
Hos Henius, Slotsgade 33 i Aalborg
Indretningen er, som den skal være som den gamle hyggelige kro.
Der er tern på dugene, og tjenerne er klædt som på den slags beværtninger i de gode gamle dage.
Der mangler vel et eller andet sted kun et tykt lag røg, fra dengang rygeloven blot lød som en vittighed, for at tage os helt tilbage i tiden.
Men maden er naturligvis omdrejningspunktet.
Lad os bare konstatere, at man skal have en ualmindelig stor appetit og velvoksen mavesæk, hvis man kan klare mere end to stykker smørrebrød Hos Henius.
Når de lover smørstegt rødspættefilet, så er det som små himmelske bidder, når man spiser den. Og den knaser de helt rigtige steder med lækre sprøder kanter.
Alt tilbehør som remoulade og mayo er naturligvis hjemmelavet.
Der er alt på menukortet, som der skal være på en autentisk smørrebrødsrestaurant.
Et ekstra skud ud til kartoffelmaden, hvor de rå løg er lavet helt crunchy og lækre.
Priserne ligger i snit på 90-105 kr. per stykke
Den Bette Kro, Vingårdsgade 5 i Aalborg
På få år har Den Bette Kro formået at etablere sig som et af byens allerbedste frokoststeder.
Men i modsætning til eksempelvis Hos Henius, så har man også her åbent frem til 21.00 i hverdagene og kl. 17.00 om lørdagen.
Det er igen som at komme ind hos Kromutter med de rød-hvid ternede duge og Kandis i højtalerne.
Man mærker passionen for den klassiske smørrebrøds kunstart hos personalet, og ikke mindst når man får serveret maden.
Den gammeldags modnede sild er eksempelvis uovertruffen. De luner deller har masser af smag i sig, og Dyrelægens Natmad er præcis som den skal være.
Der er også den gode solide Pariserbøf, hvis man bevæger sig lidt væk fra det klassiske højtbelagte.
En lille pointe er måske, at stykkerne nærmest er for store. M
an vil helst gerne have følelsen af, at man får smagt på lidt af hvert, og derfor kan stykkerne godt virke omfattende.
Men hey, så længe det ikke er den modsatte kritik, så går det hele.
Priserne ligger i snit på 89-115 kr. for et stykke.
Se deres menukort her – hvor de bl.a. også har Onsdagsflæsk som koncept
Mortens Kro, Mølleå 4 i Aalborg
Navnet passer jo i realiteten perfekt til en smørrebrødsrestaurant.
Men kender man bare lidt til Aalborg, vil man vide, at vi har med en af byens bedste gourmetrestauranter at gøre.
Ikke desto mindre så har Mortens Kro i en årrække holdt fast i frokostkonceptet med fokus på det klassiske smørrebrøds håndværk med et moderne tvist.
Det kører under konceptet Mortens Lunch, og Børsens anmelder Ole Troelsø smed hele fem stjerner efter frokosten i oktober sidste år.
Han kaldte det blandt andet et nyt smørrebrødstempel.
Det kører fra tirsdag-lørdag fra 11-15, og priserne rammer samme niveau, som hvis man skulle have en café-burger med drikkelse et andet sted i byen.
Du har meget af det klassiske man forbinder med smørrebrød. Silden, rødspætten, leverpostej, æggemaden og så videre.
Alt sammen i en mere moderne udgave, hvor det hjemmelavede tilbehør har gourmetdelen over sig.
Det anbefales at tage de 3 stykker for 165 kr. til en god frokost.
Priserne ligger i snit på 69-89 kr. per stykke.
Lille Nyhavn, Strandgade 6 i Nørresundby
I Nørresundby, lige på den anden side af Limfjordsbroen, finder man den lille perle Lille Nyhavn, som har fokus på dansk smørrebrød.
Stedet emmer virkelig af dansk idyl og charme.
På musikanlægget spilles det ene dansktop-hit efter det andet, mens udsmykningen blandt andet indebærer en gammel dansk filmplakat – selvfølgelig med kultfilmen Nyhavns Glade Gutter.
På menukortet finder man alverdens danske frokostklassikere, og det sværeste er næsten at vælge.
Vi ankom, da restauranten åbnede kl 11.30, og der var personalet i fuld gang med at panere dagens fisk.
Hjemmepaneret fisk er altid lækkert, så da vi skulle bestille, faldt valget selvfølgelig på en stegt rødspættefilet med rejer, mayonnaise og citron.
Derudover fik vi også smagt på en med Æg og Rejer m/ citron og kaviar og en Roastbeef m/ spejlæg, pickles og bløde løg.
Lille Nyhavn har åbent tirsdag – lørdag fra 11.30 – 16.00. Man kan både nyde maden indendørs, på den overdækkede terrasse eller som take away.
Du finder mere info om Lille Nyhavn her.
Er du sulten?
Morgenmad, frokost eller aftensmad?
Få inspiration til hvor i kan spise i Aalborg i MigogAalborgs spiseguide. I spiseguiden finder du blandt andet nøje udvalgte restauranter, caféer, take-away steder der ligger i Aalborg. Tjek det ud lige her.