Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nye studerende til byen: Her er de mest populære uddannelser på Aalborg Universitet

Af Emil Kjær Jørgensen
Arkivfoto / Foto: AAU
Arkivfoto / Foto: AAU

Natten til fredag har 3.801 ansøgere fået tilbudt en studieplads på Aalborg Universitet (AAU). I år kan AAU bl.a. tilbyde flere studiepladser på civilingeniøruddannelserne.

Antallet af tilbudte pladser på civilingeniøruddannelserne er steget med 5,0 procent. Det er særligt positivt, da arbejdsmarkedet efterspørger specialistkompetencer inden for ingeniørfaget.

Det skriver Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.

”Jeg er rigtig stolt over, at vi i år kan tilbyde endnu flere ansøgere en studieplads på en af vores mange civilingeniøruddannelser.

Samfundet, og Nordjylland, mangler ingeniører i stor stil, og derfor er det glædeligt, at vi kan være med til at imødekomme efterspørgslen”, siger prorektor Anne Marie Kanstrup og tilføjer, at Aalborg Universitet de seneste seks år er kåret som Europas bedste ingeniøruniversitet af den internationale rangliste ’Best Global Universities’.

Årets optagelsestal viser desuden, at næsten halvdelen af alle ansøgere, der får tilbudt en studieplads, bliver tilbudt en plads på én af AAUs 54 STEM-uddannelser, der omfatter uddannelser inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik.

I alt tilbydes 1.794 ansøgere en STEM-studieplads, hvilket svarer til 47,2 procent af det samlede antal, der får tilbud om en studieplads på AAU. Det er en lille stigning sammenlignet med sidste år.

Ansøgerne har opdaget nye uddannelser

Udover en positiv udvikling på civilingeniøruddannelserne, viser årets opgørelser over tilbudte studiepladser, at ansøgerne har fået øje på nye uddannelser ud over de populære, etablerede uddannelser.

Især AAUs nye diplomingeniøruddannelse i Design og Anvendelse af Kunstig Intelligens er kommet godt fra start med 25 tilbudte studiepladser ud af 45.

Derudover oplever uddannelserne Bæredygtige Byggeprocesser og Cyber- og Computerteknologi også fremgang i antal tilbudte pladser.

”Det gør mig rigtig glad, at vores nye uddannelser er kommet godt fra start. Vi tilpasser løbende vores uddannelsesportefølje ift. samfundets behov, og årets optagelsestal viser, at ansøgerne interesserer sig for at finde løsninger på nogle af verdens store udfordringer som eksempelvis klimakrisen, energikrisen og IT-sikkerhed”, siger Anne Marie Kanstrup.

Ledige studiepladser på beslægtede uddannelser

Igen i år må AAU afvise rigtig mange kvalificerede ansøgere, og i år får mere end 2.400 afslag i årets optagelsesrunde. For de afviste ansøgere er der stadig mulighed for at søge om optagelse på andre studier med ledige studiepladser.

”Vi har ledige studiepladser, og derfor opfordrer jeg afviste ansøgere til at kigge på beslægtede uddannelser. Fx bliver vi nødt til at afvise mange ansøgere til medicinstudiet, men vi har ledige pladser på sundhedsteknologi og bioteknologi.

Vi har dygtige vejledere, som sidder klar ved telefonen til at hjælpe ansøgerne med at se de mange relevante og spændende, alternative muligheder”, fortæller Anne Marie Kanstrup.

Det er muligt at finde information om ledige studiepladser samt kontaktoplysninger til studievejlederne på forsiden af universitetets hjemmeside.

Medicin og psykologi er stadig populære

Igen i år er medicin og psykologi de mest populære uddannelser blandt ansøgerne på Aalborg Universitet. I år har 1.990 søgt om plads på medicinstudiet, mens 1528 har søgt om optagelse på psykologi.

Top 3 mest søgte uddannelser

• Medicin: 1990 (tilbudt optag til 188)

• Psykologi: 1528 (tilbudt optag til 197)

• Jura: 948 (tilbudt optag til 168)

For at komme ind på Medicin på via kvote 1 kræver det er snit på 10,1, Psykologi kræver et snit på 10, mens Jura kræver et snit på 8,3.

På landsplan har 84.078 personer i år ansøgt om at komme ind på en videregående uddannelse. De uddannelser, som kræver det højeste snit i hele Danmark er:

  • Designer, Det Kongelige Akademi, København, sommerstart: 11,5
  • Designer, Designskolen Kolding, sommerstart: 11,5
  • International Business, CBS, sommerstart: 11,4

Del artikel

Andre læser også