Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Helt unik byvandring: Kom indenfor i Sprittens gamle fabriksbygninger

Af Emil Kjær Jørgensen
Foto: Rasmus Hjortshøj for Kunsthal Spritten
Foto: Rasmus Hjortshøj for Kunsthal Spritten

Et spritnyt samarbejde mellem Aalborg Historiske Museum og Kunsthal Spritten forener fortid og fremtid i Aalborg Vestby.

Det sker på en speciel byvandring, der dels fortæller bydelens industrihistorie med gamle fabrikker og de mange arbejdere, og dels fortæller om fremtidsplanerne for den kommende kunsthal på det gamle Spritten-industriområde – ikke mindst den omfattende skulptur Cloud City.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

Det kan du glæde dig til

Byvandringen begynder i 1800-tallet i det gamle industriområde i midtbyen ved Vesterå, som var kendetegnet ved mange mindre fabrikker.

Selvom de er forsvundet i dag, så ligger den gamle industrihistorie stadig lige for øjnene af os, for man kan nemlig stadig se nogle af de tidligere fabriksbygninger i gadebilledet, hvis man kigger godt efter.

I sidst halvdel af 1800-tallet begyndte Aalborg at vokse ud over sine gamle købstadsgrænser.

Den gamle købmandsby ændrede sig på ganske få år ret markant og var pludselig blevet til en moderne industriby med masser af rygende fabriksskorstene og tusindvis af nye arbejdere indvandret fra landet.

Helt unik byvandring: Kom indenfor i Sprittens gamle fabriksbygninger
Foto: Rasmus Hjortshøj for Kunsthal Spritten

I løbet af ganske få år mere end fordobledes byens indbyggertal fra omkring 14.000 til 31.500, og i første halvdel af 1900-tallet vokser byen for alvor mod vest.

Efter at have genopdaget den gamle industri i midtbyen bevæger publikum sig derfor efterhånden ud til de nye fabrikker og arbejdere i Vestbyen.

Her er et af højdepunkterne C. W. Obels Tobaksfabrik, der var en af byens største arbejdspladser i det 20. århundrede.

Den lå oprindeligt i midtbyen ved den nuværende C. W. Obels Plads, men publikum møder den på Strandvejen i Vestbyen, hvor den senere flyttede ud. Her havde mere end 2000 mennesker deres daglige gang i midten af det 20. århundrede.

Byvandringer afholdes

Onsdag 1. maj 2024 kl. 15.00

Lørdag 4. maj 2024 kl. 14.00 og 15.00

Onsdag 8. maj 2024 kl. 15.00

Onsdag 15. maj 2024 kl. 15.00

Onsdag 22. maj 2024 kl. 15.00

Onsdag 29. maj 2024 kl. 15.00

Lørdag 1. juni 2024 kl. 13.00, 14.00 og 15.00

Onsdag 5. juni 2024 kl. 15.00

Onsdag 19. juni 2024 kl. 15.00

Onsdag den 26. juni 2024 kl. 15.00

Kunst rykker ind i den gamle kedelhal

Lige overfor den gamle tobaksfabrik lå en anden af Aalborgs store arbejdspladser – Spritten – og anden halvdel af byvandringen foregår inde på selve fabriksområdet, som stadig er bevaret.

Fabriksbygningerne er opført i årene 1929-31 og er tegnet af Alf Cock-Clausen, og på byvandringen kommer man ind i de to gamle kedelhaller og tidligere værkstedsbygning.

Her fortælles historien om fabrikken, der med Aalborg Taffel Akvavit – også kendt som Rød Aalborg – i den grad har sat Aalborg på verdenskortet som snapsens hjemby.

Herefter vendes blikket mod fremtiden, og man kommer til at høre mere om fremtidsplanerne for Kunsthal Spritten, som er en del af det store Spritten-industriområde. For det er netop i de gamle kedelhaller, at Kunsthal Spritten i 2026 åbner som kunsthal for samtidskunst.

Helt unik byvandring: Kom indenfor i Sprittens gamle fabriksbygninger
Illustration: Studio Tomás Saraceno

En del af kunsthallen bliver det nye og meget store kunstværk Cloud City af den verdenskendte argentinske kunstner Tomás Saraceno. Et kunstværk, som forventes at kunne blive et nyt varemærke og kendetegn for Aalborg nationalt såvel som internationalt.

Spritfabrikken lukkede i 2015 og i dag er det samlede fabriksanlæg Danmarks største industrifredning.

Den betegnes som et af de 25 umistelige industriminder vi har her i landet, og byvandringen er en af de sidste chancer i denne omgang for at se området, inden transformationen til nyt kulturområde begynder og for en stund omdanner området til en byggeplads.

Byvandringen afholdes flere gange i maj og juni, og billetter kan købes her.

Del artikel

Andre læser også