Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Helt særlig teknologi: Aalborg-firma vinder stor national pris

Af Emil Kjær Jørgensen

Aalborg-firmaet Lyras, hvis teknologi sparer 60 til 90 procent energi og 60 til 80 procent vand i forhold til gammeldags pasteurisering, vinder FINANS IMPACT Tech Award 2024.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

Det sker samme dag som virksomheden holder oplæg i Holland sammen med en af verdens største mejerier, Friesland Campina.

“Vi er jublende glade for at vinde FINANS IMPACT Tech Award 2024. Det er et skulderklap, som giver opmærksomhed og medvind til at nå vores mål om at spare klimaet for mindst en million tons CO2 inden 2030.

Prisen giver os endnu mere tro på, at vi lykkes med globalt at erstatte gammeldags energi- og vandkrævende pasteurisering med raslysering,” siger Mark Kalhøj Andersen, CEO i Lyras A/S.

FINANS IMPACT Tech Award uddeles til en virksomhed, der demonstrerer innovative måder at bruge teknologi til at forbedre miljømæssige, sociale og forvaltningsmæssige aspekter.

Der lægges særligt fokus på bl.a. løsningens skalerbarhed og på bredden af løsningens gennemslagskraft.

På international scene med mejerigigant

Samme dag som Lyras blev udråbt som vinder foran bl.a. PFA og Atea i København, stod virksomhedens hollandske repræsentant på scenen i Amsterdam sammen med en af verdens største mejerier, Friesland Campina.

Sammen holdt de oplægget “Bæredygtig fremtid for mikrobiel inaktivering” på messen The Food Tech Event 2024 i Amsterdam.

Lyras’ teknologi, raslysering, inaktiverer skånsomt mikroorganismer i uigennemsigtige væsker som valle, juice, saltlage, læskedrikke, sirupper, bryggeriprodukter og industriel fermentering med UV-lys.

Ud over at spare vand og energi giver raslysering højere produktudbytte og opretholder fuld mikrobiel kontrol med lavere driftsomkostninger.

Fordi opvarmning af produktet undgås, bevares flere værdifulde vitaminer og proteiner så der opnås høj produktkvalitet og bedre udbytte.

Når raslysering anvendes til erstatning af dybdefiltrering, sikres højere udbytte og øget automatiseringsgrad i produktionsprocessen. 

Lyras’ anlæg er indtil videre installeret hos bl.a. Arla, Friesland Campina, enzymgiganten Novonesis og på flere andre virksomheder i europæiske lande, Australien og USA.

Lyras’ mål er at implementere raslysering i fødevareindustrien over hele verden og dermed bidrage til at reducere den samlede CO2-udledning og til at øge fødevaresikkerheden markant globalt.

Del artikel

Andre læser også