Har 17.000 følgere på Instagram: Nu udgiver gymnasielærer anderledes kogebog

Skrevet af: Michael Qureshi
Almedina Bajramović Boskailo med sin kogebog”Det Lette Valg – Glad og Sund uden Gluten og Sukker”.
Almedina Bajramović Boskailo med sin kogebog”Det Lette Valg – Glad og Sund uden Gluten og Sukker”.

Af Kathrine Larsen

Almedina Bajramović Boskailo fra Aalborg vil sætte fokus på noget, de færreste har lyst til at snakke højt om. Det er noget, hun selv har haft store problemer med, men nu har været i stand til at begrænse ved hjælp af sine spisevaner.

Det skal handle om noget så usexet som din tyktarm.

På fredag d. 28. oktober springer Almedina ud som forfatter. Hun har sammen med forlaget Mellemgaard udgivet sin første kogebog, ”Det Lette Valg – Glad og Sund uden Gluten og Sukker”.

For nogle år siden kontaktede Almedina sin læge, da hun længe havde haft problemer med sin mave, som viste sig i form af maveonde, oppustethed og andre ting, der besværliggjorde hendes hverdag. Men lægen kunne ikke fortælle hende, hvad der var galt, så Almedina tog sagen i egen hånd.

Hun begyndte med at skære gluten ud af sin kost, og hun fandt ud af, hun fik det meget bedre, hvis hun undlod at indtage mad, der indeholdte gluten. Derefter forsøgte hun det samme med sukker, og resultatet blev kun bedre.

”Men det var jo også frustrerende. Skulle jeg så leve resten af mit liv uden at spise gluten og sukker?”, fortæller Almedina.

Glutenfri pizza med bund af rødbede står på menuen i aften ??? Opskrift: 250 g rødbede 2 æg 100 g revet ost 2 tsk fiberhusk 1,5 tsk oregano 1 knivspids salt Fremgangsmåde: Start med at rive rødbeden. Rødbede, æg og ost blandes. Resten tilsættes massen. Bredes ud på en plade med bagepapir. Bages ved 200 grader varmluft i 15 minutters tid, indtil pizzaen er gylden. Tages ud af ovnen og fyldes med dit yndlingsfyld. Jeg valgte, tomatpasta, bresola, forårsløg, rød peberfrugt, frisk mozzarella og napolitana salat. Salaten kommes først ovenpå pizzaen når den har været i ovnen anden gang. Bages atter i ca. 5-10 min ved 200 grader varmluft. Voila ? #food #foodporn #fit #fitness #fitfamdk #aalborg #danmark #glutenfri #mad #sundhed #livsstil #workout #healthy #glutenfree #sugarfree #træning #lowcarb #sundmad #sund #protein #lowcarbdk #øko #økologi #organic #lchf #sukkerfri #pizza

Et billede slået op af Almedina Bajramović Boskailo (@sund_inspiration) den

Kogebogen er fyldt med opskrifter på sund og lækker mad uden gluten eller sukker. Det er madopskrifter, som Almedina har oplevet, hjælper hende til at leve en hverdag uden maveproblemer.

Det er overskuelige opskrifter på lette alternativer til traditionelle retter med hvedemel og sukker.

”Jeg var meget opmærksom på, at alle dagens måltider skulle være repræsenteret i bogen, så at hvis nogen skulle have lyst til at prøve at leve en måned uden gluten og sukker, skulle de kunne finde opskrifterne og inspiration i bogen”, fortæller Almedina om hendes tanker med bogen.



Til hverdag er Almedina gymnasielærer på Aalborghus Gymnasium, hvor hun underviser i tysk og samfundsfag.

Det kan også være, du kender hende bedre under hendes instagram-profil ”sund_inspiration”, hvor hun har næsten 17.000 følgere.

Det var også på instagram, det hele startede for Almedina.

Her begyndte hun at lægge billeder og opskrifter op af mad, som hun oplevede lettede hendes mavebesvær. Det var også her, hun blev inspireret til at lave kogebogen.

”Nogle af mine følgere skrev til mig: hvorfor laver du ikke en kogebog? Og jeg begyndte at tænke: ja, hvorfor ikke. Vi kender vist alle det der med, man står i køkkenet og følger en opskrift på telefonen eller Ipaden, og så går den ud, og man skal trykke på den igen med klistrede fingre. På den måde er en kogebog lettere at have med at gøre”, fortæller Almedina om tankerne bag bogen.

Frokost ? Proteinrig grøn linse pastasalat med tun, edamamebønner og hytteost ?? Opskrift: 200 g cherrytomater 100 g rød peberfrugt 200 g frosne edamamebønner 2 dåser tun 125 g kogt grøn linse pasta (@vitafood.dk) 150 g hytteost Saft af en halv citron Salt Fremgangsmåde: Start med at koge pastaen i 9-11 minutter. Hak tomater og peberfrugt meget små og kom dem i en skål. Kom edamamebønnerne i en si, og skyl med kogende vand indtil de er tøet op og kom dem også i samme skål. Når pastaen har kogt færdig, skylles den i koldt vand og blandes i skålen. Kom så de to dåser tun i og vend det hele sammen. Hytteosten blandes i til sidst og salaten piftes om med salt og citronsaft. Proteinrig salat med masser af vigtige vitaminer og mineraler og mætter utroligt meget. Tip: lav gerne lidt ekstra så der er til madpakken dagen efter ? Voila ? #food #foodporn #fit #fitness #fitfamdk #aalborg #danmark #glutenfri #mad #sundhed #livsstil #workout #healthy #glutenfree #sugarfree #træning #lowcarb #sundmad #sund #protein #lowcarbdk #øko #økologi #organic #lchf #sukkerfri #salad

Et billede slået op af Almedina Bajramović Boskailo (@sund_inspiration) den

Ifølge undersøgelser lider 20% af danskerne af irritabel tyktarm i mildere eller sværere grad end Almedinas eget tilfælde, og derfor er det også vigtig for hende at slå fast, hvad der virker for hende, virker måske ikke for andre på samme måde.

”Det handler om at prøve sig frem, at finde sin egen grænse. Det er meget vigtig for mig at slå fast, at denne bog ikke er en kur. Det er en guide, en inspiration, en håndsrækning til folk, der gerne vil leve sundere.

Det kan ikke skade at skære ned på indtaget af gluten og sukker. Vores tarme er ikke gearet til at klare så meget gluten og sukker, som vi indtager i Danmark i dag. Men den gode ting er, at hvis man bare skærer ned på ens gluten- og sukkerindtag, kan man genoprette værdien i ens tarme igen”, fortæller Almedina entusiastisk.

Almedina håber, at hendes bog kan være med til at nedbryde nogle tabuer omkring emnet, og at det ikke skal være flovt at lide af irritable tyktarm.

”Jeg oplever, at der er mange, der kontakter mig, og fortæller, at det er lige, hvad de har manglet, og at de er glade for, der endelig er nogen, der taler om det. Jeg håber, min bog kan være med til at hjælpe folk. Det er egentlig mit største ønske med den her bog; at hjælpe folk”, fortæller Almedina.

Kogebogen "”Det Lette Valg – Glad og Sund uden Gluten og Sukker”. som kan købes i Bog & Idé og Arnold Busck på fredag d. 28. oktober.
Kogebogen “”Det Lette Valg – Glad og Sund uden Gluten og Sukker”. som kan købes i Bog & Idé og Arnold Busck fra på fredag d. 28. oktober.

Almedinas drømme stopper ikke allerede ved bogen. Hun vil gerne nå længere ud og tale om sund mad, og hvordan den påvirker vores kroppe.

”Jeg vil gerne ud og tale mere om det; ud og holde foredrag, specielt på skoler. Sætte fokus på hvordan dårlige spisevaner også påvirker børn og derved hjælpe dem. Jeg vil gerne være med til at skabe en større bevidsthed omkring, hvad det kan gøre at undlade at spise sukker og gluten eller skære ned på indtaget.

Pas på din krop. Du skal leve med den resten af livet. Behandl den ordentligt, spis rigtigt og sundt, ellers vil det have konsekvenser senere i livet.”

Bogen kan købes i Bog & Idé på Boulevarden og Arnold Busck i Bispensgade fra fredag d. 28. oktober.

Almedina vil være at finde i Bog & Idé på fredag kl. 14.30-16.30, hvor hun vil svare på spørgsmål folk måtte have om bogen, eller bare til en snak om, hvor vigtigt det er med en sund livsstil.

Læste du artiklen om Almedina på Instagram?

Hun bruger #aalborg: Denne livsstil har givet hende 14.000 følgere

Almedina i Aalborg

Andelsboliger er hotte igen: Så hurtigt rives de væk

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Ejerlejlighedsmarkedet og lejeboligmarkedet er eksploderet med høje priser de sidste par år.

Det har medført at boligsøgende har søgt andre muligheder for at finde et tag over hovedet.

En ny opgørelse fra Boliga viser, at andelsboliger er blevet mere eftertragtet og flere boligsøgende har valgt at blive andelshavere.

Laveste antal af udbudte andelsboliger i 10 år

Schweiziske obligationer, renteswap og konkurs har ofte været sat i forbindelse med køb af en andelsbolig. Men de dage lader til at være talt.

Til trods for de skrækhistorier, som har gjort, at flere har holdt sig væk fra andelsboligforeningerne i adskillige år, så er udbuddet af andelsboligerne lavere end det sidste årti.

Opgørelsen viser, at fra perioden d. 1 april til 1. oktober 2018, har der været 2.716 andelsboliger offentlig til salg.

Det er ikke mange, hvis man kigger tilbage i samme periode i 2013 – der blev der sat 12.569 andelsboliger til salg.

En forskel på intet mindre end 9.853 andelsboliger.

Årsagen til at andelsboligerne er blevet så eftertragtet kan skyldes, at de økonomisk kan være mere tilgængelige end de tilsvarende ejerboliger, mener cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Reakredit Danmark.

”Det er en naturlig konsekvens af de senere års kraftige prisstigninger på ejerboligmarkedet, mens mange andelsboliger er bundet af maksimalpriser,” siger Christian Hilligsøe Heinig til Boliga.

Har du læst vores artikel om hvad forskellen på en andelsbolig og en ejerbolig er – klik her.

En andelsbolig kan kun sælges til den maksimalpris, som andelsboligforeningen har sat andelsværdien til.

Det betyder i praksis, at sælgeren af andelsboligen ikke frit kan bestemme, hvor stor en pose penge andelsboligen skal koste, når den udbydes til salg.

Derfor må boligen højst sælges til den beregnede maksimalpris.

Køberne skal være hurtige på aftrækkeren

Valgmulighederne for køberne har været meget færre end for fem år siden, og opgørelsen fra Boliga viser også, at køberne har skulle træffe en beslutning hurtigere.

Statistik fra Boliga.dk

For også liggetiderne har haft en betydning – de er dalende, hvilket viser hvor eftertragtet andelsboligerne har været i år.

I år nåede en andelsbolig en liggetid på 118 dage på landsplan i gennemsnit.

Sidste år var liggetiden 180 dage, altså et halvt år, og i 2012 på 261 dage. I øjeblikket er liggetiden i Aalborg  gennemsnitlig på 148 dage.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig forventes det økonomiske opsving at fortsætte, og det vil betyde, at der stadig er en efterspørgsel på andelsboliger.

”Det vil bevirke, at der stadig over det kommende års tid vil være stor rift om mange andelsboliger, og at de primært vil blive solgt uden om en ejendomsmægler,” siger han til Boliga.

Prøv Aalborgs nye søgeportal på ejer- og lejebolig

MigogAalborg Bolig har lanceret Boligswipe som er en ny og meget lettere måde at søge boliger på. Find de boliger der matcher dig inden for location og søgekrav – og nærstuder så de rigtige

Følg vores nye boligmedie MigogAalborg Bolig her – alt med ejendomme og de fedeste boliger i Aalborg

INFO:

På MigogAalborg Bolig skriver vi om de spændende boliger i Aalborg og omegn, som skiller sig ud på den ene eller anden måde. Vores artikler er ikke sponsoreret, medmindre det står tydeligt markeret.

Er du ejendomsmægler eller har en bolig til salg og mener MigogAalborg Bolig bør omtale en bolig eller projekt, så skriv til christine@migogaalborg.dk eller direkte på vores Facebook.

Den nye øl-is er på markedet: Her kan du købe den i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

De fleste er enige om, at en øl skal serveres iskold.

Der stopper sammenligningen mellem is og øl nok også for de fleste.

Men det vil de to Thy-virksomheder Premier Is og Thisted Bryghus gerne anfægte.

I slutningen af maj lancerede de nemlig en helt ny øl-is. Det gav genlyd i hele Norden, og således også her på MigogAalborg. Læs mere om det her.

Den kan købes i Aalborg

Nu er Thagaard-isen så på markedet.

“Vi har mærket en stor interesse for at få isen på markedet, og nu er vi klar,” siger Kommerciel Direktør Christian Brink, Premier Is/Mejerigaarden, i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at mange faktorer spiller ind, når man skal lancere en helt ny is i et nyt samarbejde.

“Da der er tale om en speciel is i forhold til normalen, har Thisted Bryghus skullet producere smagsingredienserne, isen har skullet produceres, produktet skal godkendes af fødevaremyndighederne og så videre.

Det er baggrunden for, at alle har måttet vente,” siger Christian Brink.

Thagaard-isen er baseret på smagene fra Thagaard-øllen, der er en del af Nationalpark-serien fra Thisted bryghus.

“Vi glæder os over samarbejdet med Premier Is, og en øl-is er et helt nyt marked for os. Vi glæder os til at se, hvad øl-isen måske fører med sig af andre projekter i fremtiden, siger Bryggeridirektør Aage Svenningsen, Thisted Bryghus.

Thagaard-isen kan købes i udvalgte MENY-butikker over hele landet. Her i Aalborg kan du altså finde den i Kennedy Arkaden og på Otto Mønsteds vej 1 ved City Syd.

Sådan smager den

Processen for at lave øl-issen er en meget omfattende og detaljerig proces.

I forsommeren plukkes de ny-udsprungne birkeblade og de lysegrønne granskud i skoven tæt på Nors Sø i Nationalpark Thy.

På Thisted Bryghus bliver de naturlige aromaer fra skoven indfanget, når man brygger den milde og friske Thagaard Øl.

Øllet udgør en særdeles spændende og sansebehagende smagsingrediens, og bidrager med lette aromaer af pebermynte og citrus i Thagaard Isen.

Smagsoplevelsen understreges af den cremede flødeis, der har sin oprindelse fra danske landmænd, hvis køer leverer fløden til de lækre og velsmagende flødeisvarianter fra Mejerigaarden og Premier Is i Thy.

MigogAalborg Shop

Har du i øvrigt set, at MigogAalborg lige har lanceret en webshop med lave priser på kvalitetsprodukter?

Tjek det ud her – eller klik på billedet

JØRN gentager succes: Julefrokost med udsigt over Limfjorden

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Hvis der er én restaurant i byen, som kan prale af den helt perfekte placering, kan det næsten kun være Restaurant JØRN.

Den er placeret i den arkitektoniske perle, Utzon Center, tæt ved både fjord og by.

I de helt unikke omgivelser serverer de dagligt elegante frokostretter, med sans for både detaljer og smag.

Om torsdagen har de stor succes med deres Wine & Dine, hvor de serverer lækker aftensmad til hverdagspris. Det kan du læse meget mere om her.

Sidste år lancerede Restaurant JØRN deres helt særlige form for julefrokost, som var yderst populær.

”Julefrokosten sidste år var en stor succes, så det vil vi selvfølgelig gerne gentage. Det bliver med mange af de samme elementer,” fortæller køkkenchef, Tina Jakobsen, til MigogAalborg.

Foto: Restaurant JØRN
Foto: Restaurant JØRN

God mad i godt selskab

De fleste har nok stiftet bekendtskab med den vilde julefrokost, hvor mad og drikke indtages i bizarre mængder, og skandalerne står i kø.

Hos JØRN vil man gerne tilbage til rødderne, hvor det handler om at hygge sig med god mad og socialt samvær.

”Med al respekt for de julefrokoster med fuld musik på anlægget og dans på bordene, holder vi det lidt mere low key og hyggeligt hernede. Der skal være plads til at snakke og nyde hinandens selskab, selvfølgelig med god mad og drikke involveret.”

Julefrokostmenuen kan deles af selskaber fra minimum otte personer, imens man i ro og mag kan nyde hinandens selskab i den hyggelige restaurant – og selvfølgelig udsigten udover den smukke Limfjord.

Uden trængsel og alarm

Som man kender det fra JØRN, er maden anrettet let og elegant, så man ikke bliver overmæt og oppustet bare ved synet af de mange julegodter.

”Vi vil gerne skabe en oplevelse, hvor alle sanser bliver forkælet. Maden er lavet fra bunden med de bedste råvarer, og de rammer vi serverer det hele i er jo en fryd for øjet,” siger Tina og fortsætter:

”Maden serveres ved bordet, som en slags siddende buffet. På den måde kan gæsterne holde samtalen kørende og koncentrere sig om at hygge sig, mens maden bliver serveret.”

Et besøg på Restaurant JØRN er altid karakteriseret ved de bedste råvarer, og det gælder også, når det kommer til dem med procenter i.

”Vores juleøl er fra Fur Bryghus, og vores snaps er fra Nordisk Brænderi, som virkelig leverer noget af den højeste kvalitet på markedet.”

Lokale råvarer af høj kvalitet

De lækre julespecialiteter kan nydes for 350 kr. pr. person (fra otte personer).

Julefrokost hos JØRN tager imod aftenreservation (fra otte personer) på fredag og lørdage fra 9. november til 15. december. Det er også muligt at bestille bord andre dage i ugen. Her dog min. 20 personer – eller alternativt til frokost, alle ugens dage fra 11-15.

Menuen består af otte retter, som alle er lavet på lokale råvarer af høj kvalitet:

Menu:

Stegt sild – æggecreme – løg

Gravad laks – sennepsdressing – dild

Bagt laks – håndpillede rejser – citron

Grov leverpostej – svampe – bacon – rødbede

Julemedister – sennep – æbleflæsk

Rosastegt andebryst – rødkål – andesauce

Braiseret svinenakke – kartofler – tyttebær

Risalamande – mandler – kirsebærsauce

Danske oste – chutney – oliven – kiks

Serveres med rugbrød og surdejsbrød

Du finder info om bordbestilling og mere info her.