Har 17.000 følgere på Instagram: Nu udgiver gymnasielærer anderledes kogebog

Skrevet af: Michael Qureshi
Almedina Bajramović Boskailo med sin kogebog”Det Lette Valg – Glad og Sund uden Gluten og Sukker”.
Almedina Bajramović Boskailo med sin kogebog”Det Lette Valg – Glad og Sund uden Gluten og Sukker”.

Af Kathrine Larsen

Almedina Bajramović Boskailo fra Aalborg vil sætte fokus på noget, de færreste har lyst til at snakke højt om. Det er noget, hun selv har haft store problemer med, men nu har været i stand til at begrænse ved hjælp af sine spisevaner.

Det skal handle om noget så usexet som din tyktarm.

På fredag d. 28. oktober springer Almedina ud som forfatter. Hun har sammen med forlaget Mellemgaard udgivet sin første kogebog, ”Det Lette Valg – Glad og Sund uden Gluten og Sukker”.

For nogle år siden kontaktede Almedina sin læge, da hun længe havde haft problemer med sin mave, som viste sig i form af maveonde, oppustethed og andre ting, der besværliggjorde hendes hverdag. Men lægen kunne ikke fortælle hende, hvad der var galt, så Almedina tog sagen i egen hånd.

Hun begyndte med at skære gluten ud af sin kost, og hun fandt ud af, hun fik det meget bedre, hvis hun undlod at indtage mad, der indeholdte gluten. Derefter forsøgte hun det samme med sukker, og resultatet blev kun bedre.

”Men det var jo også frustrerende. Skulle jeg så leve resten af mit liv uden at spise gluten og sukker?”, fortæller Almedina.

Glutenfri pizza med bund af rødbede står på menuen i aften ??? Opskrift: 250 g rødbede 2 æg 100 g revet ost 2 tsk fiberhusk 1,5 tsk oregano 1 knivspids salt Fremgangsmåde: Start med at rive rødbeden. Rødbede, æg og ost blandes. Resten tilsættes massen. Bredes ud på en plade med bagepapir. Bages ved 200 grader varmluft i 15 minutters tid, indtil pizzaen er gylden. Tages ud af ovnen og fyldes med dit yndlingsfyld. Jeg valgte, tomatpasta, bresola, forårsløg, rød peberfrugt, frisk mozzarella og napolitana salat. Salaten kommes først ovenpå pizzaen når den har været i ovnen anden gang. Bages atter i ca. 5-10 min ved 200 grader varmluft. Voila ? #food #foodporn #fit #fitness #fitfamdk #aalborg #danmark #glutenfri #mad #sundhed #livsstil #workout #healthy #glutenfree #sugarfree #træning #lowcarb #sundmad #sund #protein #lowcarbdk #øko #økologi #organic #lchf #sukkerfri #pizza

Et billede slået op af Almedina Bajramović Boskailo (@sund_inspiration) den

Kogebogen er fyldt med opskrifter på sund og lækker mad uden gluten eller sukker. Det er madopskrifter, som Almedina har oplevet, hjælper hende til at leve en hverdag uden maveproblemer.

Det er overskuelige opskrifter på lette alternativer til traditionelle retter med hvedemel og sukker.

”Jeg var meget opmærksom på, at alle dagens måltider skulle være repræsenteret i bogen, så at hvis nogen skulle have lyst til at prøve at leve en måned uden gluten og sukker, skulle de kunne finde opskrifterne og inspiration i bogen”, fortæller Almedina om hendes tanker med bogen.



Til hverdag er Almedina gymnasielærer på Aalborghus Gymnasium, hvor hun underviser i tysk og samfundsfag.

Det kan også være, du kender hende bedre under hendes instagram-profil ”sund_inspiration”, hvor hun har næsten 17.000 følgere.

Det var også på instagram, det hele startede for Almedina.

Her begyndte hun at lægge billeder og opskrifter op af mad, som hun oplevede lettede hendes mavebesvær. Det var også her, hun blev inspireret til at lave kogebogen.

”Nogle af mine følgere skrev til mig: hvorfor laver du ikke en kogebog? Og jeg begyndte at tænke: ja, hvorfor ikke. Vi kender vist alle det der med, man står i køkkenet og følger en opskrift på telefonen eller Ipaden, og så går den ud, og man skal trykke på den igen med klistrede fingre. På den måde er en kogebog lettere at have med at gøre”, fortæller Almedina om tankerne bag bogen.

Frokost ? Proteinrig grøn linse pastasalat med tun, edamamebønner og hytteost ?? Opskrift: 200 g cherrytomater 100 g rød peberfrugt 200 g frosne edamamebønner 2 dåser tun 125 g kogt grøn linse pasta (@vitafood.dk) 150 g hytteost Saft af en halv citron Salt Fremgangsmåde: Start med at koge pastaen i 9-11 minutter. Hak tomater og peberfrugt meget små og kom dem i en skål. Kom edamamebønnerne i en si, og skyl med kogende vand indtil de er tøet op og kom dem også i samme skål. Når pastaen har kogt færdig, skylles den i koldt vand og blandes i skålen. Kom så de to dåser tun i og vend det hele sammen. Hytteosten blandes i til sidst og salaten piftes om med salt og citronsaft. Proteinrig salat med masser af vigtige vitaminer og mineraler og mætter utroligt meget. Tip: lav gerne lidt ekstra så der er til madpakken dagen efter ? Voila ? #food #foodporn #fit #fitness #fitfamdk #aalborg #danmark #glutenfri #mad #sundhed #livsstil #workout #healthy #glutenfree #sugarfree #træning #lowcarb #sundmad #sund #protein #lowcarbdk #øko #økologi #organic #lchf #sukkerfri #salad

Et billede slået op af Almedina Bajramović Boskailo (@sund_inspiration) den

Ifølge undersøgelser lider 20% af danskerne af irritabel tyktarm i mildere eller sværere grad end Almedinas eget tilfælde, og derfor er det også vigtig for hende at slå fast, hvad der virker for hende, virker måske ikke for andre på samme måde.

”Det handler om at prøve sig frem, at finde sin egen grænse. Det er meget vigtig for mig at slå fast, at denne bog ikke er en kur. Det er en guide, en inspiration, en håndsrækning til folk, der gerne vil leve sundere.

Det kan ikke skade at skære ned på indtaget af gluten og sukker. Vores tarme er ikke gearet til at klare så meget gluten og sukker, som vi indtager i Danmark i dag. Men den gode ting er, at hvis man bare skærer ned på ens gluten- og sukkerindtag, kan man genoprette værdien i ens tarme igen”, fortæller Almedina entusiastisk.

Almedina håber, at hendes bog kan være med til at nedbryde nogle tabuer omkring emnet, og at det ikke skal være flovt at lide af irritable tyktarm.

”Jeg oplever, at der er mange, der kontakter mig, og fortæller, at det er lige, hvad de har manglet, og at de er glade for, der endelig er nogen, der taler om det. Jeg håber, min bog kan være med til at hjælpe folk. Det er egentlig mit største ønske med den her bog; at hjælpe folk”, fortæller Almedina.

Kogebogen "”Det Lette Valg – Glad og Sund uden Gluten og Sukker”. som kan købes i Bog & Idé og Arnold Busck på fredag d. 28. oktober.
Kogebogen “”Det Lette Valg – Glad og Sund uden Gluten og Sukker”. som kan købes i Bog & Idé og Arnold Busck fra på fredag d. 28. oktober.

Almedinas drømme stopper ikke allerede ved bogen. Hun vil gerne nå længere ud og tale om sund mad, og hvordan den påvirker vores kroppe.

”Jeg vil gerne ud og tale mere om det; ud og holde foredrag, specielt på skoler. Sætte fokus på hvordan dårlige spisevaner også påvirker børn og derved hjælpe dem. Jeg vil gerne være med til at skabe en større bevidsthed omkring, hvad det kan gøre at undlade at spise sukker og gluten eller skære ned på indtaget.

Pas på din krop. Du skal leve med den resten af livet. Behandl den ordentligt, spis rigtigt og sundt, ellers vil det have konsekvenser senere i livet.”

Bogen kan købes i Bog & Idé på Boulevarden og Arnold Busck i Bispensgade fra fredag d. 28. oktober.

Almedina vil være at finde i Bog & Idé på fredag kl. 14.30-16.30, hvor hun vil svare på spørgsmål folk måtte have om bogen, eller bare til en snak om, hvor vigtigt det er med en sund livsstil.

Læste du artiklen om Almedina på Instagram?

Hun bruger #aalborg: Denne livsstil har givet hende 14.000 følgere

Almedina i Aalborg

Motion og socialt samvær under barsel: Mor og far kan komme i form i DGI Huset

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Mega hyggeligt.

Det lyder ikke umiddelbart som ord, man ville bruge til at beskrive et fitness hold, men hvis du spørger holdinstruktør og fitnesskoordinator Stine Rex er det netop, hvad Mor og Far i Form er.

Holdet, som udbydes i DGI Huset, er henvendt kvinder og mænd på barsel, og her vægters det sociale lige så højt som det fysiske udbytte.

”Da jeg selv var på barsel, fandtes der kun babysalmesang, så da jeg startede i DGI Huset, tænkte jeg med det samme, at vi skulle tilbyde noget mere til forældre på barsel.

Træningen giver masser af energi til forældrene og mig selv, og mange af dem på holdet bliver venner,” forklarer hun.

En ekstra mødregruppe

Den konstatering kan Mette Dyhrman Sørensen, der har været trofast holddeltager siden juli 2019, tilslutte sig uden tøven:

”Det er et super godt hold, og det er virkelig skønt at komme ud og få både motion og socialt samvær.

Det fungerer som en ekstra mødregruppe for mig.”

Mette Dyhrman Sørensen er mor til tre drenge og har haft to af dem med til træning – hvilket de har elsket, tilføjer hun.

I løbet af sit halve år på holdet er det ikke kun blevet til venskaber, men også en fysisk transformation, der siger spar to.

En gang om måneden måler Stine Rex holddeltagernes fedtprocent og muskelmasse for at finde deres såkaldte body age, der er et udtryk for en persons biologiske alder i kontrast til deres kronologiske alder.

Her er Mette Dyhrman Sørensen gået fra en kropsalder på 39 år til omkring 20 år.

”Jeg har fået meget mere energi,” fortæller hun.

Mette Dyhrman Sørensen med sin yngste dreng til Mor og Far i Form.

Tag baby med til træning

Holdet foregår hver tirsdag og torsdag fra kl. 10.00 til 11.00, og Stine Rex fremhæver at ”alt er tilladt” i deres time:

”Du er velkommen til at have dit barn med til træning, hvis du ønsker det, og du kan også holde en pause i hjørnet, hvis det er det, du trænger til.

Det vigtigste er at være social og komme ned blandt andre.”

Selve træningens indhold varierer fra gang til gang, og der tages hensyn til at mødrene har været igennem en fødsel.

Der laves bl.a. cardio og styrketræning, hvor babyerne også kan bruges som vægte – et syn, der kan smelte selv de mest kolde hjerter.

Vigtigst af alt er der ingen forventning om, at de nybagte forældre skal være med hele tiden – har man kun kræfter til 10 minutters træning, kan man stadig være med.

Det eneste krav for at deltage på holdet er, at du som mor skal have gennemgået den obligatoriske otte ugers lægeundersøgelse.

Læs mere om Mor og Far i Form og tilmeld dig her.

Hvad: Mor og Far i Form
Hvor: DGI Huset, Nordkraft, 9000 Aalborg
Hvornår: Hver tirsdag og torsdag, kl. 10.00-11.00

Spændende foredrag: Få et unikt indblik i uopklarede og genåbnede danske kriminalsager

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Arkivfoto
Arkivfoto

Hvis du elsker at høre om True crime, har du nok at glæde dig til i den kommende tid.

Torsdag den 2. april inviterer Asser Hedegård Thomsen til foredrag om sin dagligdag som retsmediciner, og han gennemgår de foreløbige fund i et større forskningsprojekt om drab i Danmark – det kan du læse mere om her.

Lørdag den 18. april er det så tid til at høre lidt mere om de mange uopklarede og genåbnede danske kriminalsager.

Foredraget er under kyndig ledelse af en af landets mest anerkendte eksperter inden for området.

Frederik Strand er museumsleder for Politimuseet i København og udannet cand. mag. i filosofi og historie samt ph.d. i politihistorie.

Han er forfatter til bøger om bl.a. uopklarede og genåbnede kriminalsager og om Rejseholdets historie.

Foredraget finder sted i Aalborg Universitets lokaler på Strandvejen og en billet koster 245 kr.

Det kan du se frem til

Folkeuniversitetet skriver følgende om foredraget:

“Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej, Højbjergdrabet, Conni-/Conny-drabene, Joachim-sagen og de seks kvindemord i Københavnsområdet omkring 1990.

Leder af Politimuseet Frederik Strand har igennem flere år beskæftiget sig med uopklarede drab og genåbnede danske kriminalsager, og denne dag dykker han ned i, hvorfor nogle drabssager er forblevet uopklarede, og hvordan henlagte kriminalsager er blevet genåbnet igennem nye efterforskningsmetoder, hidtil ukendte spor, nye forbrydelser og teknologiske fremskridt.

De uopklarede og genåbnede sager giver også et alternativt indblik i Danmarkshistorien, hvor samfundets randeksistenser kommer til orde, og hvor tidligere tiders livsvilkår og menneskesyn åbenbares gennem kriminalitet.”

Hvad: Foredrag – uopklarede og genåbnede danske kriminalsager.
Hvor: Aalborg Universitet, AAU (s12-14 / 315). Strandvejen 12-14, plan 2, lokale 315. 9000 Aalborg
Hvornår: Lørdag den 18. april kl. 10.00

Du finder billetinfo her.

Opfundet i Nordjylland: Tour de Grillbar er nomineret til en Zulu Award

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Hvert år hylder vi byen, når vi afholder Aalborg Awards. I 2020 finder det sted fredag d. 3. april, og det hører i snart MEGET mere om.

Men det er ikke kun til Aalborg Awards, at folk fra byen har mulighed for at vinde anerkendelse.

De nominerede til dette års Zulu Awards er blevet offentliggjort i dag, og der er aalborgensisk islæt i kategorien “Årets Webstar”.

Internetfænomenet Tour de Grillbar er nemlig nomineret til en Zulu Award i konkurrence med store stjerner som Ruben Søltoft, Ulrikke Falch, Elvira Pitzner og 2 x Mette (Statsministeren og hende som fik hacket sit navn).

Den helt store stjerne i Tour de Grillbar er selvfølgelig Dennis Okkerstrøm, Okker, men bag kameraet finder vi ingen ringere end aalborgenserne Thomas ‘Zjakalen’ Ridderholm og Sebastian Sander, som til dagligt også underholder med MigogAalborg TV.

“Vi er glade for, at et smadret koncept er gået så voldsomt viralt og er blevet nomineret til Danmarks største underholdningspris,” fortæller Zjakalen til MigogAalborg.

Tour de Grillbar går i al sin enkelhed ud på, at Okker smager sig igennem Danmarks mange grillbarer … og uddeler remouladeklatter i stedet for stjerner.

Sebastian Sander står bag kameraet, mens serien er produceret af Zjakalen og Henrik Jøj Jensen, der opfandt fænomenet tilbage i 2015. Musikken står Mathias Bjørnskov for.

Tour de Grillbar har også leveret unikt indhold til vores læsere i form af Tour de Nordjylland, hvor Okker og Zjakalen besøgte de mest legendariske steder i vores region.

Men hvordan skal en eventuel sejr så fejres i ægte Okker-stil?

“Det skal da selvfølgelig fejres med hotdogs og champagne,” afslører Zjakalen.

Tour de Grillbar har samlet set flere millioner visninger på YouTube.

Du kan selv afgive din stemme til ZULU AWARDS 2020 her.

Du kan se meget mere Tour de Grillbar på YouTube.