Har 17.000 følgere på Instagram: Nu udgiver gymnasielærer anderledes kogebog

Skrevet af: Michael Qureshi
Almedina Bajramović Boskailo med sin kogebog”Det Lette Valg – Glad og Sund uden Gluten og Sukker”.
Almedina Bajramović Boskailo med sin kogebog”Det Lette Valg – Glad og Sund uden Gluten og Sukker”.

Af Kathrine Larsen

Almedina Bajramović Boskailo fra Aalborg vil sætte fokus på noget, de færreste har lyst til at snakke højt om. Det er noget, hun selv har haft store problemer med, men nu har været i stand til at begrænse ved hjælp af sine spisevaner.

Det skal handle om noget så usexet som din tyktarm.

På fredag d. 28. oktober springer Almedina ud som forfatter. Hun har sammen med forlaget Mellemgaard udgivet sin første kogebog, ”Det Lette Valg – Glad og Sund uden Gluten og Sukker”.

For nogle år siden kontaktede Almedina sin læge, da hun længe havde haft problemer med sin mave, som viste sig i form af maveonde, oppustethed og andre ting, der besværliggjorde hendes hverdag. Men lægen kunne ikke fortælle hende, hvad der var galt, så Almedina tog sagen i egen hånd.

Hun begyndte med at skære gluten ud af sin kost, og hun fandt ud af, hun fik det meget bedre, hvis hun undlod at indtage mad, der indeholdte gluten. Derefter forsøgte hun det samme med sukker, og resultatet blev kun bedre.

”Men det var jo også frustrerende. Skulle jeg så leve resten af mit liv uden at spise gluten og sukker?”, fortæller Almedina.

Glutenfri pizza med bund af rødbede står på menuen i aften ??? Opskrift: 250 g rødbede 2 æg 100 g revet ost 2 tsk fiberhusk 1,5 tsk oregano 1 knivspids salt Fremgangsmåde: Start med at rive rødbeden. Rødbede, æg og ost blandes. Resten tilsættes massen. Bredes ud på en plade med bagepapir. Bages ved 200 grader varmluft i 15 minutters tid, indtil pizzaen er gylden. Tages ud af ovnen og fyldes med dit yndlingsfyld. Jeg valgte, tomatpasta, bresola, forårsløg, rød peberfrugt, frisk mozzarella og napolitana salat. Salaten kommes først ovenpå pizzaen når den har været i ovnen anden gang. Bages atter i ca. 5-10 min ved 200 grader varmluft. Voila ? #food #foodporn #fit #fitness #fitfamdk #aalborg #danmark #glutenfri #mad #sundhed #livsstil #workout #healthy #glutenfree #sugarfree #træning #lowcarb #sundmad #sund #protein #lowcarbdk #øko #økologi #organic #lchf #sukkerfri #pizza

Et billede slået op af Almedina Bajramović Boskailo (@sund_inspiration) den

Kogebogen er fyldt med opskrifter på sund og lækker mad uden gluten eller sukker. Det er madopskrifter, som Almedina har oplevet, hjælper hende til at leve en hverdag uden maveproblemer.

Det er overskuelige opskrifter på lette alternativer til traditionelle retter med hvedemel og sukker.

”Jeg var meget opmærksom på, at alle dagens måltider skulle være repræsenteret i bogen, så at hvis nogen skulle have lyst til at prøve at leve en måned uden gluten og sukker, skulle de kunne finde opskrifterne og inspiration i bogen”, fortæller Almedina om hendes tanker med bogen.



Til hverdag er Almedina gymnasielærer på Aalborghus Gymnasium, hvor hun underviser i tysk og samfundsfag.

Det kan også være, du kender hende bedre under hendes instagram-profil ”sund_inspiration”, hvor hun har næsten 17.000 følgere.

Det var også på instagram, det hele startede for Almedina.

Her begyndte hun at lægge billeder og opskrifter op af mad, som hun oplevede lettede hendes mavebesvær. Det var også her, hun blev inspireret til at lave kogebogen.

”Nogle af mine følgere skrev til mig: hvorfor laver du ikke en kogebog? Og jeg begyndte at tænke: ja, hvorfor ikke. Vi kender vist alle det der med, man står i køkkenet og følger en opskrift på telefonen eller Ipaden, og så går den ud, og man skal trykke på den igen med klistrede fingre. På den måde er en kogebog lettere at have med at gøre”, fortæller Almedina om tankerne bag bogen.

Frokost ? Proteinrig grøn linse pastasalat med tun, edamamebønner og hytteost ?? Opskrift: 200 g cherrytomater 100 g rød peberfrugt 200 g frosne edamamebønner 2 dåser tun 125 g kogt grøn linse pasta (@vitafood.dk) 150 g hytteost Saft af en halv citron Salt Fremgangsmåde: Start med at koge pastaen i 9-11 minutter. Hak tomater og peberfrugt meget små og kom dem i en skål. Kom edamamebønnerne i en si, og skyl med kogende vand indtil de er tøet op og kom dem også i samme skål. Når pastaen har kogt færdig, skylles den i koldt vand og blandes i skålen. Kom så de to dåser tun i og vend det hele sammen. Hytteosten blandes i til sidst og salaten piftes om med salt og citronsaft. Proteinrig salat med masser af vigtige vitaminer og mineraler og mætter utroligt meget. Tip: lav gerne lidt ekstra så der er til madpakken dagen efter ? Voila ? #food #foodporn #fit #fitness #fitfamdk #aalborg #danmark #glutenfri #mad #sundhed #livsstil #workout #healthy #glutenfree #sugarfree #træning #lowcarb #sundmad #sund #protein #lowcarbdk #øko #økologi #organic #lchf #sukkerfri #salad

Et billede slået op af Almedina Bajramović Boskailo (@sund_inspiration) den

Ifølge undersøgelser lider 20% af danskerne af irritabel tyktarm i mildere eller sværere grad end Almedinas eget tilfælde, og derfor er det også vigtig for hende at slå fast, hvad der virker for hende, virker måske ikke for andre på samme måde.

”Det handler om at prøve sig frem, at finde sin egen grænse. Det er meget vigtig for mig at slå fast, at denne bog ikke er en kur. Det er en guide, en inspiration, en håndsrækning til folk, der gerne vil leve sundere.

Det kan ikke skade at skære ned på indtaget af gluten og sukker. Vores tarme er ikke gearet til at klare så meget gluten og sukker, som vi indtager i Danmark i dag. Men den gode ting er, at hvis man bare skærer ned på ens gluten- og sukkerindtag, kan man genoprette værdien i ens tarme igen”, fortæller Almedina entusiastisk.

Almedina håber, at hendes bog kan være med til at nedbryde nogle tabuer omkring emnet, og at det ikke skal være flovt at lide af irritable tyktarm.

”Jeg oplever, at der er mange, der kontakter mig, og fortæller, at det er lige, hvad de har manglet, og at de er glade for, der endelig er nogen, der taler om det. Jeg håber, min bog kan være med til at hjælpe folk. Det er egentlig mit største ønske med den her bog; at hjælpe folk”, fortæller Almedina.

Kogebogen "”Det Lette Valg – Glad og Sund uden Gluten og Sukker”. som kan købes i Bog & Idé og Arnold Busck på fredag d. 28. oktober.
Kogebogen “”Det Lette Valg – Glad og Sund uden Gluten og Sukker”. som kan købes i Bog & Idé og Arnold Busck fra på fredag d. 28. oktober.

Almedinas drømme stopper ikke allerede ved bogen. Hun vil gerne nå længere ud og tale om sund mad, og hvordan den påvirker vores kroppe.

”Jeg vil gerne ud og tale mere om det; ud og holde foredrag, specielt på skoler. Sætte fokus på hvordan dårlige spisevaner også påvirker børn og derved hjælpe dem. Jeg vil gerne være med til at skabe en større bevidsthed omkring, hvad det kan gøre at undlade at spise sukker og gluten eller skære ned på indtaget.

Pas på din krop. Du skal leve med den resten af livet. Behandl den ordentligt, spis rigtigt og sundt, ellers vil det have konsekvenser senere i livet.”

Bogen kan købes i Bog & Idé på Boulevarden og Arnold Busck i Bispensgade fra fredag d. 28. oktober.

Almedina vil være at finde i Bog & Idé på fredag kl. 14.30-16.30, hvor hun vil svare på spørgsmål folk måtte have om bogen, eller bare til en snak om, hvor vigtigt det er med en sund livsstil.

Læste du artiklen om Almedina på Instagram?

Hun bruger #aalborg: Denne livsstil har givet hende 14.000 følgere

Almedina i Aalborg

Eneste sommerkoncert i Danmark: Deep Purple kommer til Skovrock

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Pressefoto
Pressefoto

De fem rock’n’roll veteraner fra Deep Purple står klar til at ryste bladene på bøgetræerne i Skovdalen til Skovrock 2020.

Det bliver torsdag 25. juni, når Deep Purple indtager udendørsscenen, som eneste sommerkoncert i Danmark, i forbindelse med deres Live In Concert-turné.

Det skriver Open Air i en pressemeddelelse.

Smooooke on the water

Det kan godt være, at Deep Purple har en del år på bagen, men spille det kan de endnu. Bandet, der blev dannet tilbage i 1968, var blandt pionererne inden for heavy metal og moderne hård rock, og var på et tidspunkt registreret i Guiness Book of World Records som klodens højest spillende band.

Bandet har været aktivt siden da, både live og turnémæssigt, og har gennem årene spyttet flere af rockmusikkens største evergreens ud som “Smoke on the Water”, “Highway Star”, “Space Truckin” og “Lazy”.

I 2017 udgav bandet deres 20. studiealbum, ”Infinite”, der efterfølgende høstede flotte anmeldelser i både danske og internationale medier. Der er således lagt i kakkelovnen til en sand aften i rock’n’rollens tegn, når Deep Purple går på scenen i Skovdalen!

Bandet, der har eksisteret i mere end 50 år, har haft en del udskiftning af musikere gennem årene, men Deep Purple består i dag af sangeren Ian Gillan, bassisten Roger Clover og trommeslageren Ian Paice, som alle har været med siden den gyldne periode i begyndelsen af 1970’erne, samt guitaristen Steve Morse (med siden 1994) og keyboardspilleren Don Airey (med siden 2001).

Sidst Deep Purple besøgte Aalborg var i 2013, hvor de spillede en udsolgt koncert i Skovdalen. Nu står de igen klar til at levere den ene guitarklassiker efter den anden til Skovrock 2020.

Skovscenen har plads til 5.000 publikummer, og som regel skabes der en helt speciel musikalsk stemning i bøgeskovens musikrum.

Billetter til Deep Purple torsdag 25. juni 2020 kl. 19 i Skovdalen sættes i salg fredag 15. november kl. 10 og kan købes i AKKC’s billetkontor, tlf. 99 35 55 66, på akkc.dk og via billetlugen.dk. Billetpris: 395 kr. (ståplads). Arrangør af koncerten: Open Air

Sender en million kroner i vigtig pulje: Vil gøre Aalborg Regatta endnu større

Skrevet af: Michael Qureshi

Aalborgs Havnefront er i forvejen blevet en af Danmarks smukkeste havnestrækninger.

Men det bliver bedre endnu.

Hedegaard Agro og Aalborg Havn donerer nu en million kroner til foreningen Aalborg Waterfront.

Pengene skal blandt andet anvendes til at udbygge konceptet for Aalborg Regatta, som foreningen står bag, og som vender tilbage til Aalborg i juni 2020.

Afholdes næste år for syvende gang

Næste år vil Aalborg Havnefront for 7. gang danne rammen om Aalborg Regatta, hvor smukke skibe, musikalsk underholdning, et væld af vandaktiviteter, et legeland og meget andet indtager havnefronten.

Det sker i dagene fra den 18.-21. juni 2020 og er blevet en realitet i forlængelse af en donation fra Aalborg Havn A/S og Hedegaard A/S på en million kroner til foreningen Aalborg Waterfront, der har til formål at støtte og udvikle forskellige formål med fokus på fjord og kultur:

“Det har længe været vores ambition, at Aalborg Regatta skal vokse sig større og blive en fast årlig begivenhed i Aalborg.

Nu har vi via vores samarbejde med Hedegaard Agro fået mulighed for at allokere et større beløb til Aalborg Waterfront – herunder til udviklingen af Aalborg Regatta med blandt andet større musiknavne, flere skibe og et øget antal aktiviteter i forhold til de tidligere år,” siger Claus Holstein, der er formand for Aalborg Waterfront.

Begivenhed skal samle alle i Aalborg

Donationen fra Hedegaard Agro og Aalborg Havn er den sidste i en række af donationer fra en pulje af midler, der blev etableret i forbindelse med Projekt MurMal i Nørresundby.

For adm. direktør Søren Rathcke fra Hedegaard Agro rummer Aalborg Regatta et solidt potentiale til at blive en begivenhed, der både kan aktivere aalborgensere, nordjyderne og turister fra både Danmark og udlandet:

Limfjorden og havnefronterne i Aalborg og Nørresundby er nogle af Aalborgs største aktiver.

Det har vi flere gange set ved afviklingen af The Tall Ships Races i Aalborg.

Med Aalborg Regatta kan vi det samme – nemlig indfri en del af fjordens og havnens potentiale, og vi mener derfor, at det er helt oplagt at udbygge regattaen i de kommende år,” fortæller han.

The Tall Ships Races vender tilbage til Aalborg i 2022, og for Claus Holstein og Søren Rathcke er det ambitionen, at Aalborg Regatta skal bygges op til at være en event på højde med The Tall Ships Race i Aalborg.

Aalborg Waterfront så for første gang dagens lys som forening i 2010, og det er otte år siden, at Aalborg Regatta løb af stablen for første gang.

Det er Aalborg Kommunes eventafdeling, Aalborg Event, der er arrangør af Aalborg Regatta.

Fakta om Aalborg Waterfront

Bag foreningen står A. Enggaard, Nordjyske Bank, OKTAN 8, Hedegaard Agro, Stigsborg Havnefront, DC Supply, COWI, TN Udvikling, Jyske Bank, Himmerland Boligforening, Haugaard Braad, Aalborg Havn A/S og SIFA.

Lysshow og gratis æbleskiver: Budolfi Plads åbner med fuldt program

Skrevet af: Michael Qureshi

Engang var det en parkeringsplads og et stort gråt betonelement lige midt i Aalborg.

På lørdag skrives der historie i Aalborg, når Budolfi Plads åbner med et grønt område omgivet af butikslokaler, boliger og den nye hotte café Aktuel.

Nysgerrigheden og interessen omkring åbningen af Budolfi Plads i hjertet af Aalborg er gigantisk. 2,5 tusind har allerede markeret sig som interesseret eller deltager, og det er absolut værd at kigge forbi fra klokken 13.00.

Gratis nissehuer, æbleskiver og musik

Gratis nissehuer og balloner til de mindste og barnlige sjæle, musik fra den lokale kunstner Gregers Løvendahl Mogstad og Aalborg Garden, samt lidt lækkert til ganen.

Kom ned og få gratis æbleskiver og gløgg/varm kakao til dig og din familie.

I forbindelse med åbningen har Budolfi Plads indgået et samarbejde med den nye REMA 1000 Budolfi Plads, som sponsorerer 2000 gratis æbleskiver med tilbehør, samt Sparkassen Vendsyssel Aalborg står klar med gløgg og varm kakao.

Når det bliver mørkere i løbet af lørdagen vil der også være et helt særligt lysshow. Det er virksomheden Profox, der har speciale i at lave lysshow på bygninger, og det kommer de til at demonstrere på lørdag.

Efterfølgende når mørket i hverdagen sænker sig over den smukke nye plads, så vil den være oplyst af et helt særligt farverigt lys – dog ikke med et lysshow af samme kaliber.

Man har ønsket at det smukke lys skal kendetegne Budolfi Plads, og det falder godt i tråd med, at mange byrum i Aalborg skal defineres af noget særligt aftenlys.

Allerede på fredag d. 15. november åbner Lars Helmuth sin nye café og take away sted, så man kan få et sneak peek på Budolfi Plads allerede der.

Aktuel som stedet kommer til at hedde har nu afsløret menukortet, hvor man bl.a. kan få frokost- og aftensmad for 150 kr. og så starter de et nyt koncept som ikke er set før i restaurationsbranchen i Aalborg. Læs mere om det her.