Gustav Giese hitter: Billetter revet væk til Den Unge Werthers Lidelser

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Lars Horn / Baghuset
Foto: Lars Horn / Baghuset

De fleste af os har vel før eller siden stiftet bekendtskab med den ulykkelige kærlighed.

Ikke desto mindre kom den først rigtigt til live, da den unge Goethe i 1774 udgav Den unge Werthers lidelser – verdens første, rene kærlighedsroman.

Historien går på, at de følelser romanen vakte, udløste en bølge af selvmord i Europa, og blev faktisk gjort forbudt i mange lande – herunder også Danmark.

I dag er tiden en anden, og Den unge Werthers lidelser behøver ikke længere at blive læst i hemmelighed.

I dag, d. 9. november, får historien tilmed premiere på Aalborg Teater, hvor fremadstormende Gustav Giese er at finde i hovedrollen som den ulykkelige Werther.

I sin søgen på idyl og frihed i livet, stikker Werther af fra byen og søger i stedet mod et landsted. Roen finder Werther hurtigt: Han forelsker sig nemlig hovedkulds i Lotte.

Billetterne er revet væk

I et øjeblik fortaber Werther sig til kærligheden, oplever glæden og glemmer både tid og sted – præcis, som han havde drømt om.

Desværre for Werther er Lotte allerede gift og kan derfor ikke give Werther det tilbage, som han så inderligt ønsker sig.

Den unge Werthers lidelser spiller frem til d. 3. december, og billetterne er allerede revet væk. Teateret har dog netop offentliggjort, at de grundet efterspørgslen genopsætter forestillingen i foråret.

Du kan sikre dig din billet her.

Ung instruktør står bag

Det er den unge instruktør Jennifer Vedsted Christiansen, der har haft til opgave at iscenesætte dette skæbnesvangre og nervepirrende kærlighedsdrama.

En opgave, som Jennifer har taget imod med åbne arme.

”Denne forestilling bliver min sidste, inden jeg er færdiguddannet instruktør,” fortæller Jennifer til MigogAalborg.

Historien om Werthers flugt fra strukturen og det larmende liv i storbyen ligger også Jennifer meget på sinde personligt.

For selvom hun er bosat i København, så drømmer hun – ligesom Werther – alligevel om at få lov at leve det simple liv.

”Jeg tror faktisk, at de fleste mennesker har en drøm om at slippe strukturen og hverdagen, slippe for at arbejde, finde sin egen mad og bare fokusere på kærligheden.

Strukturen er svær at leve i – men den er også tryg, og vi ved, hvad vi har.” siger Jennifer.

Mødet mellem mennesker i fokus

Werthers ønske om at flygte fra strukturen, understøttes blandt andet i forestillingen af scenografien.

Scenen smelter sammen med publikumsrækkerne, og man tvinges til at forholde sig til den 245 år gamle historie.

Dette er dog også et element, som Jennifer finder enormt aktuelt i samtiden.

”Jeg interesserer mig meget for, hvad der sker mellem mennesker, når vi mødes.

Det er blevet et stort behov for mig, da envejskommunikationen efterhånden fylder så meget i alle menneskers liv.

Dem vi kommunikerer med, er sjældent i det samme rum som én selv,” forklarer Jennifer og henviser eksempelvis til samtidens store forbrug af SoMe-kanaler, mails etc.

Som konsekvens heraf har Jennifer selv fravalgt at have en Facebook-profil.

Scenografien spiller en stor rolle

Som publikum til Den unge Werthers lidelser får du ikke noget valg: Rummet, som forestillingen opsættes i, er smalt og fyldt med spejle.

Foto: Lars Horn / Baghuset

Du er ganske få meter fra skuespillerne, der insisterer på at fortælle dig deres historie. Du kan ikke flygte. Du kan ikke se den anden vej.

”Jeg oplever jo, at vi lever i en verden, hvor vi er ekstremt optagede af at tage billeder af os selv.

Vi er så opsat på at kommunikere vores egen historie, at vi ofte glemmer at lytte til andres. Derfor opstår konflikter, når vi ikke længere interesserer os for mødet,” forklarer Jennifer.

”Selv når vi kigger ud, kigger vi ind. Og den pointe skal rummet med spejlene være med til at understrege.”

Kærlighed overvinder alt

Udover at tvinge publikummet ind i rummet så bliver det også samtidigt benyttet til at fortolke den unge Werthers store følelser.

”Der er ikke noget struktur over ens liv, når man er forelsket – eller ulykkelig forelsket. Det er en psykisk sygdom, der ikke passer ind i vores samfund.

Werther tør at lægge sine følelser ud i rummet, og vi får lov at mærke dem helt tæt på. Rummet bliver ligesom en forlængelse af ham,” forklarer Jennifer.

Den store, men ulykkelige kærlighed ender for Werther i et ensomt selvmord, der som tidligere nævnt blev grobunden for en lang række selvmord i 1700-tallets Europa.

For overvinder kærlighed virkelig alt? Også livet?

”Werther søger efter det ultimative, og når han ikke kan få det, så ser han ingen anden udvej.

Forestillingen er ikke en hyldest til selvmordet, men diskuterer i stedet med Werther, hvad der gør livet værd at leve.

Han vælger så også bare den ultimative handling for at bevise, hvad der har værdi for ham.” slutter Jennifer.

Den unge Werthers lidelser spiller til og med 6. december og igen fra 15.–24. april 2020.

Køb din billet her. 

Stor sommerpulje til fritidscentrene: Børn og unge har vilde oplevelser i vente

Skrevet af: Aske Bisgaard Pedersen

Efter adskillige måneder med nedlukning og begrænset social kontakt, er der endelig begyndt at blive åbnet op igen. Mange vælger dog at droppe ferien sydpå og i stedet nyde sommeren i Danmark.

I den anledning har vi allerede kunnet fortælle om et hav af sommeraktiviteter i Aalborg Kommune, der har modtaget flere millioner kroner til at lave aktiviteter og tilbud til børn og unge.

Udover en masse fede sports- og kulturaktiviteter, har man også samarbejdet med kommunens fritidscentre, hvor fokus er på at skabe sunde fællesskaber for børn og unge.

Fritidscentrene inviterer indenfor

Corona-krisen har været svær for en del børn og unge, der er blevet hevet ud af deres hverdagsrytmer og sociale fællesskaber som for eksempel at komme i fritidsklubben.

Derfor har man hos Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen med den særlige sommerpulje valgt at sætte fokus på denne gruppe med en række relationsskabende såvel som kriminalpræventive tiltag.

Det har resulteret i en hel masse fede aktiviteter hos fritidscentrene, der er arrangeret i samarbejde med lokale organisationer og foreninger.

Ét af disse steder er Fri-Stedet i Aalborg SØ, der allerede er i fuld gang med sommeraktiviteter for fritidscentrets mere end 350 medlemmer:

“Det har været så fedt pludselig at kunne give børnene og de unge muligheder og oplevelser, som vi ellers aldrig kan tilbyde med vores budget.

Da vi fik de ekstra midler, lod vi børnene bestemme, hvad de skulle bruges på. Det var skønt at se, hvor ellevilde de blev, og det ender med, at vi blandt andet skal ud og køre gokart,” fortæller Ulla Severin, Centerleder hos Fri-Stedet.

Stort medansvar hos medlemmerne

Hos Fri-Stedet er det vigtigt, at de unge er medbestemmende og tovholdere, når der skal arrangeres ture og andre aktiviteter.

Det er også tilfældet, når Fri-Stedet slår dørene op til en endags-festival den 5. september i samarbejde med GAME Streetmekka Aalborg:

“Vi fik sammen idéen om festivalen, hvor det primært har været børnene, der har været tovholdere på hver deres områder alt lige fra at ansøge om økonomi, planlægge aktiviteter, logistik, opsætning og alt andet.

Vi har blot været med for at hjælpe til med at realisere deres drømme om den her festival”, forklarer Ulla Severin.

Endagsfestivalen er blot en af mange fede aktiviteter hos Fri-stedet, der også har dans, sport og mange andre spændende ting på menuen:
“Vi har generelt et rigtig godt samarbejde med GAME. Vi uddanner blandt nogle af vores unge til det, vi kalder playmakere, hvor man eksempelvis kan blive ansvarlig for at facilitere to ugentlige aktiviteter.

Vi har også et tæt samarbejde med Black Top Team, der sammen med vores medlemmer breakdancer, har debatter og en masse andet. Mottoet er, at alle er ligeværdige, men alle er forskellige,” fortæller Ulla Severin.

Hos Fri-Stedet har man nemlig medlemmer med vidt forskellige etniske og sociale baggrunde – men fællesnævneren er, at der er plads til alle.

Fællesspisning og stærke sociale fællesskaber

Hos Fri-Stedet er fokus på at skabe sunde relationer og fællesskaber på tværs af aldre og kulturer. Derfor har man et fokus, der hedder ung-til-ung:

“Ung-til-ung-metoden betyder, at vi forsøger at lære de unge de nødvendige kompetencer for at være rollemodeller for andre unge, når vi for eksempel har aktiviteter, men lige så meget når de færdes i Sydøst uden for fritidscentret”, forklarer Ulla Severin.

Ung-til-ung-metode er også en metode, der praktiseres hos de øvrige fritidscentre i Aalborg, såsom Legepatruljen i Nord og Lommepengejobbere i Øst.

Hos Fri-Stedet er der også flere begivenheder ude af huset, hvor fritidscentrets medlemmer kan prøve kræfter med en masse alsidige aktiviteter.

Der er blandt andet regelmæssige ture i GAME, hvor der kan prøves kræfter med klatring og andre grene af gadeidrætten – eller fodboldskole i løbet af sommeren:

“Man kan komme med på fodboldskole i B52, hvor der er mulighed for at lege med bolde og hygge sig med de andre børn og unge,” forklarer Ulla Severin.

Fodboldskolen finder sted hver torsdag hele sommerferien fra kl. 16-18. Der er desuden fællesspisning hver eneste dag, hvor medlemmerne selv er med til at lave lækker mad.

Kontakt dit lokale fritidscenter

Der er et stort udvalg af aktiviteter i Aalborgs fritidscentre i både Nord, Centrum, Sydvest, Øst og Sydøst for børn og unge i alderen 6-17 år.

Kunne gadeidræt, dans og et stærkt fællesskab være noget for dig eller dit barn, kan du kontakte dit lokale fritidscenter eller følge med i aktiviteterne på centrets Facebookside.

Gæsterne strømmer til Aalborg Zoo: Var tæt på at lukke indgangene

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Sommerferien er skudt i gang – og for manges vedkommende bliver det inden for landets grænser.

Især Nordjylland er en populær feriedestination, og her i byen er Aalborg Zoo uden tvivl et af de helt store trækplastre.

Alle disse ting tilsammen gjorde, at Aalborg Zoo i går var meget tæt på at ramme sit absolutte maximum for det antal af gæster, det er forsvarligt at samle i parken.

“Der var allerede virkelig run på fra morgenstunden, så vi overvejede tidligt på dagen at lukke igen i en periode. Det blev heldigvis ikke nødvendigt,” fortæller Søren Sørensen, der er salgs- og kommunikationschef hos Aalborg Zoo.

“I stedet skyndte vi os at lave et facebookopslag, der opfordrede folk til at vente med at komme til efter klokken 14 – og det var som om, at det tog luften af det værste.”

I alt var 6.000 gæster forbi Aalborg Zoo i går – fordelt over hele åbningstiden, der lyder 10-19. 4.000 af disse var i parken samtidigt mellem kl. 13 og 14.

Vurderer løbende

Som følge af corona-situationen er det de enkelte kultursteders antal af kvadratmeter, der afgør, hvor mange mennesker der må samles. Disse tal er dog ikke nogen, som Aalborg Zoo opererer ud fra.

“Vi har rigtig mange kvadratmeter at gøre godt med, så der er umiddelbart plads til rigtig mange mennesker.

Derfor giver det ikke nogen mening at gå ud fra det præcise tal, for hos os afhænger det mere af, hvilken adfærd folk har, hvor tæt de samles og hvorhenne,” forklarer Søren Sørensen.

“Vi oplever især, at der er stor tilstrømning til legepladserne, grillpladserne og ved spisestederne. Derfor holder vi ekstra øje med disse områder og tager en løbende vurdering om, hvornår der er for mange inde samtidigt.”

Arkivfoto

Søren Sørensen fortæller også, at det kan være en god idé at købe billet hjemmefra, da det både mindsker tiden i køen og giver Aalborg Zoo en mulighed for at holde øje med, hvor mange der planlægger et besøg i parken.

Odense Zoo har indført krav om, at gæster køber billet på forhånd inden besøget, men det er ikke noget, som Aalborg Zoo endnu har haft brug for at gøre .

Gode råd til en god dag

Modsat mandag har dagen i dag – tirsdag 14. juli – været en stille dag i Aalborg Zoo, hvilket nok primært skyldes det kedelige og våde vejr. Fra i morgen forventer Søren Sørensen dog, at der igen kommer fart over feltet.

Derfor har han også et par gode råd og opfordringer til dem, der overvejer en solskinsdag i haven.

“For os er det allervigtigste, at vores gæster har en god og tryg oplevelse, så det skal vi have fokus på.

Gæsterne kan selv hjælpe det på vej ved ikke at lægge sine besøg på tirsdage, onsdage og torsdage, hvor der generelt er flere gæster end de andre dage. Derudover er det en god idé at komme efter kl. 14, uanset dagen,” siger han og fortsætter:

“Når man på forhånd ved, at der er rigtig mange på spisestederne, så kan man jo overveje at tage mad med hjemmefra. Generelt skal man bare overveje at holde sig fra de områder, hvor der er mange mennesker.

Måske skal børnene ikke lige på legepladsen den dag eller have en is, når alle de andre børn skal have en is. Det ville være superfint, hvis sådanne ting kan spredes mere ud over dagen.”

Foruden disse råd er det naturligvis også altafgørende, at man følger de generelle råd om god afstand og at blive hjemme, hvis man har symptomer på sygdom.

Heldigvis mener Søren Sørensen, at gæsterne har rigtig godt styr på adfærden og giver god plads til hinanden. Han forventer dog også, at de kommende dage bliver travle.

“Vi ser frem til i morgen med spænding, skal vi ikke bare sige det sådan?” slutter han med et grin.

Vi Elsker Sommer Tour indtager Blokhus i næste uge, hvor du kan glæde dig til at opleve kunstnere som Burhan G, Sanne Salomonsen, Rasmus Bjerg med John Mogensen show, Mick Øgendahl samt stor underholdning til de mindste med Hr. Skæg og MGP stjerner.

Med vores eksklusive MigogAalborg-rabat kan du komme meget billigt afsted. Læs mere her.

Aalborg Sushi Festival er tilbage

Prøv 22 stykker fra nyåbnede Yummi for 115 kr. eller gourmetmenuen fra Karma Sushi på 20 stk. for 210 kr. Se alle steder der er med og deres menuer lige her

På jagt efter den eneste ene: Heidi’s holder kæmpe singlefest med fri bar

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Vi er bedst når vi er to
Så ved jeg alting nok skal gå

Hvis der var noget, som corona-nedlukningen fik slået fast med syvtommersøm, så var det da, at den sandsynligvis havde været lidt sjovere at komme igennem, hvis man ikke var single.

Derfor vil vi anbefale, at du, inden en ny krise eventuelt rammer, sørger for at sikre dig en partner – og hvorfor ikke skifte de akavede Tinder-dates ud med fri bar, dans og masser af god stemning?

Det er i hvert fald netop, hvad Heidi’s tilbyder, når de på fredag afholder deres populære singlefest.

Fri bar og masser af singler

Der er i den grad noget at komme efter ud over, at man kan få øvet scorereplikker.

For Heidi’s har et vaskeægte godt tilbud til singlefesten.

Festen koster som altid 150 kr., og for den pris får du både gratis garderobe og ikke mindst fri bar i Tuborg fadøl og husets sjusser i tre timer.

Det hele starter kl. 18.00, hvor baren åbner og så kan du mingle med alle de smukke kvinder og flotte mænd, lige så meget du vil.

Klokken 21.00 åbner man baren for alle andre.

Til den seneste Singlefest måtte man melde alt udsolgt, så du skal nok til at skynde dig, hvis du skal finde din eneste ene … eller bare vil have en sjov aften i byen.

Hvad: Singlefest
Hvor: Heidi’s, Jomfru Ane Gade
Hvornår: Fredag d. 17. juli, kl. 18.00

Du kan finde mere info om Singlefest her.

Vi Elsker Sommer Tour indtager Blokhus i næste uge, hvor du kan glæde dig til at opleve kunstnere som Burhan G, Sanne Salomonsen, Rasmus Bjerg med John Mogensen show, Mick Øgendahl samt stor underholdning til de mindste med Hr. Skæg og MGP stjerner.

Med vores eksklusive MigogAalborg-rabat kan du komme meget billigt afsted. Læs mere her.

Aalborg Sushi Festival er tilbage

Prøv 22 stykker fra nyåbnede Yummi for 115 kr. eller gourmetmenuen fra Karma Sushi på 20 stk. for 210 kr. Se alle steder der er med og deres menuer lige her