Guld værd: Det betyder disse nye prestige-projekter for Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi
Fremtidens Budolfi Plads. Med forbehold for justeringer. Kilde: Kjaer & Richter
Fremtidens Budolfi Plads. Med forbehold for justeringer. Kilde: Kjaer & Richter

I denne uge kom det frem, at et nyt prestige-byggeri ved Aalborg Havn er på vej.

Søren Enggaard A/S står bag projektet, der får navnet “Glashuset”. Det bliver et kontorbyggeri i fem etager. Grunden på Gasværksvej har tidligere huset det store glasværk i Aalborg.

Hvis alt går efter planen, så står det færdigt i 2018. Men det er blot det seneste i rækken af planlagte perler i byen, som kommer til at udvikle Aalborg til en moderne storby.

Uzton Centeret og Musikkens Hus har allerede ført Aalborg et stort skridt opad i udtrykket.

Eternitten er i rivende udvikling og er ved at blive en spændende oase i Aalborg med boliger og kontorbygninger.

Spritten er planlagt til at blive 20.000 kvm kultur-mekka med tilnavnet Cloud City, hvor verdens bedste arkitekt Bjarke Ingels er en væsentlig del af projektet.

Det samme er Ingels med det allerede nu meget omtalte BIG-hus i Gug Alper, som Aalborg iværksætteren Mads Peter Veiby har fået Ingels til at designe.

Budolfi Plads bliver et topmoderne og lækkert åndehul midt i hjertet af Aalborg, og kommer også til at gøre en masse ved centrum.

Hvis der er en i Aalborg som lige præcis kan ramme ind, hvad disse nye prestige byggerier med fokus på design og det visuelle betyder for byen, så er det Lasse Andersson.

Han er udstillingschef på Uzton Centeret og sad tidligere i en stilling som lektor og afdelingsleder på Institut for Arkitektur og Medieteknologi på Aalborg Universitet.

Utzon i Aalborg
Udstillingschef på Utzon Center Lasse Andersson

Om de mange nye udviklinger i Aalborg siger Lasse Andersson;

“Det er godt at se, hvordan bygherrerne i Aalborg har større og større fokus på den arkitektoniske kvalitet. Det bliver spændende at se, hvordan et byggeri som Glashuset på havnen tager form, da det endnu er sparsomt med materiale på det.

Det nye Vestre Fjordpark (tidligere Friluftsbadet), der åbner næste år og er tegnet af ADEPT arkitekter, ser jeg også frem til. Den internationale konkurrence for hele Stigsborg området på nordsiden af fjorden er også skudt i gang med bud på fremtidens by,” forklarer Lasse Andersson.

Han fornemmer helt klart, at der er kommet større ambitioner på det arkitektoniske plan, hvor det lidt startede med Utzon Center.

“Det er vigtigt, vi hele tiden sigter efter den højeste kvalitet, sådan som det startede med i 2008 med Utzon Center. Der er sket en bevægelse, hvor jeg i dag synes, der er et godt miks af lokale, nationale og internationale arkitekter om opgaverne i Aalborg. Men det kommer ikke af sig selv. Det kræver, at der hele tiden fra bygherrer, arkitekter og kommune er fokus på, at målet er at skabe en by, der vil være blandt de bedste!”

Vi har bedt Lasse Andersson kommentere på de forskellige prestige-projekter, som Aalborg kan se frem til.

Spritten 

Spritten i Aalborg
Spritten som den skal se ud set oppefra

“Et meget stærkt projekt der med BIG som arkitekter og forhåbentlig Thomas Sarasceno som kunstner og et nyt Aalborg Teater vil bygge videre på den flotte transformation af havnen, som er sket de sidste 10 år.

Det bliver spændende at se Bjarke Ingels transformere Spritten – hans museum i Helsingør er et stærkt eksempel på transformation af industri til kultur. Hele den høje arkitektoniske, kunstneriske, oplevelsesmæssige og kulinariske vinkel som Martin Nielsen lægger for dagen vil sammen med Kunsten, Utzon Center, Nordkraft og Musikkens Hus give Aalborg et helt andet gear, nationalt og internationalt.

Jeg glæder mig vildt til at se hotelkonceptet, som jeg blandt andet har anbefalet Martin. Det findes i dag i Amsterdam på Lloyds Hotel, hvor værelserne har fra 1-5 stjerner. Det giver et fedt miks af budgetrejsende og Rock stars, som giver en levende atmosfære. Det er designet af de hollandske verdensstjerner MVRD i en historisk bygning.

Thomas Sarasceno er virkelig også enestående, og noget jeg krydser fingrene for.”

GUG Alper

Sådan ser den oprindelige tegning på Villa Gug af Bjarke Ingels ud
Sådan ser den oprindelige tegning på Villa Gug af Bjarke Ingels ud

“Jeg synes, det er befriende at se en privat bygherre, der går ud med den ambition, som Mads Peter Veiby lægger for dagen. Hans egen villa tegnet af BIG og Bjarke Ingels skal nok blive interessant.

Men jeg hæfter mig særligt ved, at det også på landskabet bliver med skyhøjt niveau. Det er den verdenskendte danske tegnestue SLA, som vi på Utzon havde en stor udstilling med sidste år, som står bag landskabsplanen. Det er mødet mellem arkitektur og natur, som vi de kommende år vil se meget mere til i vores byer. Det handler om æstetik, klima og høj livskvalitet.”

Budolfi

Budolfi Aalborg
Budolfi Plads som det ser ud i dag og så om tre år.
Fotomontage

“Jeg har boet i Aalborg i 10 år og har ventet på, at Budolfi blev forandret. Jeg har haft kontor på Gl. Torv, og jeg kan se, hvor interessant midtbyen kan blive med en række pladser fra Nytorv over CW Obel og Gl Torv til det nye Budolfi.

Igen er det introduktionen af meget mere grønt i den centrale by i kombination med byrum. Det er virkelig noget jeg har savnet i Aalborg. Lidt færre biler på en af byens mest attraktive grunde og plads til både handel, byliv og mere grønt.

Jeg håber, at projektet formår at holde kvaliteten, som er vist i vinderprojektet, og at det grønne element fastholdes som stærkt og gennemgående sammen med en fin arkitektur hvor byrum og arkitektur skaber sammenhæng.”

Andelsboliger er hotte igen: Så hurtigt rives de væk

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Ejerlejlighedsmarkedet og lejeboligmarkedet er eksploderet med høje priser de sidste par år.

Det har medført at boligsøgende har søgt andre muligheder for at finde et tag over hovedet.

En ny opgørelse fra Boliga viser, at andelsboliger er blevet mere eftertragtet og flere boligsøgende har valgt at blive andelshavere.

Laveste antal af udbudte andelsboliger i 10 år

Schweiziske obligationer, renteswap og konkurs har ofte været sat i forbindelse med køb af en andelsbolig. Men de dage lader til at være talt.

Til trods for de skrækhistorier, som har gjort, at flere har holdt sig væk fra andelsboligforeningerne i adskillige år, så er udbuddet af andelsboligerne lavere end det sidste årti.

Opgørelsen viser, at fra perioden d. 1 april til 1. oktober 2018, har der været 2.716 andelsboliger offentlig til salg.

Det er ikke mange, hvis man kigger tilbage i samme periode i 2013 – der blev der sat 12.569 andelsboliger til salg.

En forskel på intet mindre end 9.853 andelsboliger.

Årsagen til at andelsboligerne er blevet så eftertragtet kan skyldes, at de økonomisk kan være mere tilgængelige end de tilsvarende ejerboliger, mener cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Reakredit Danmark.

”Det er en naturlig konsekvens af de senere års kraftige prisstigninger på ejerboligmarkedet, mens mange andelsboliger er bundet af maksimalpriser,” siger Christian Hilligsøe Heinig til Boliga.

Har du læst vores artikel om hvad forskellen på en andelsbolig og en ejerbolig er – klik her.

En andelsbolig kan kun sælges til den maksimalpris, som andelsboligforeningen har sat andelsværdien til.

Det betyder i praksis, at sælgeren af andelsboligen ikke frit kan bestemme, hvor stor en pose penge andelsboligen skal koste, når den udbydes til salg.

Derfor må boligen højst sælges til den beregnede maksimalpris.

Køberne skal være hurtige på aftrækkeren

Valgmulighederne for køberne har været meget færre end for fem år siden, og opgørelsen fra Boliga viser også, at køberne har skulle træffe en beslutning hurtigere.

Statistik fra Boliga.dk

For også liggetiderne har haft en betydning – de er dalende, hvilket viser hvor eftertragtet andelsboligerne har været i år.

I år nåede en andelsbolig en liggetid på 118 dage på landsplan i gennemsnit.

Sidste år var liggetiden 180 dage, altså et halvt år, og i 2012 på 261 dage. I øjeblikket er liggetiden i Aalborg  gennemsnitlig på 148 dage.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig forventes det økonomiske opsving at fortsætte, og det vil betyde, at der stadig er en efterspørgsel på andelsboliger.

”Det vil bevirke, at der stadig over det kommende års tid vil være stor rift om mange andelsboliger, og at de primært vil blive solgt uden om en ejendomsmægler,” siger han til Boliga.

Prøv Aalborgs nye søgeportal på ejer- og lejebolig

MigogAalborg Bolig har lanceret Boligswipe som er en ny og meget lettere måde at søge boliger på. Find de boliger der matcher dig inden for location og søgekrav – og nærstuder så de rigtige

Følg vores nye boligmedie MigogAalborg Bolig her – alt med ejendomme og de fedeste boliger i Aalborg

INFO:

På MigogAalborg Bolig skriver vi om de spændende boliger i Aalborg og omegn, som skiller sig ud på den ene eller anden måde. Vores artikler er ikke sponsoreret, medmindre det står tydeligt markeret.

Er du ejendomsmægler eller har en bolig til salg og mener MigogAalborg Bolig bør omtale en bolig eller projekt, så skriv til christine@migogaalborg.dk eller direkte på vores Facebook.

Den nye øl-is er på markedet: Her kan du købe den i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

De fleste er enige om, at en øl skal serveres iskold.

Der stopper sammenligningen mellem is og øl nok også for de fleste.

Men det vil de to Thy-virksomheder Premier Is og Thisted Bryghus gerne anfægte.

I slutningen af maj lancerede de nemlig en helt ny øl-is. Det gav genlyd i hele Norden, og således også her på MigogAalborg. Læs mere om det her.

Den kan købes i Aalborg

Nu er Thagaard-isen så på markedet.

“Vi har mærket en stor interesse for at få isen på markedet, og nu er vi klar,” siger Kommerciel Direktør Christian Brink, Premier Is/Mejerigaarden, i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at mange faktorer spiller ind, når man skal lancere en helt ny is i et nyt samarbejde.

“Da der er tale om en speciel is i forhold til normalen, har Thisted Bryghus skullet producere smagsingredienserne, isen har skullet produceres, produktet skal godkendes af fødevaremyndighederne og så videre.

Det er baggrunden for, at alle har måttet vente,” siger Christian Brink.

Thagaard-isen er baseret på smagene fra Thagaard-øllen, der er en del af Nationalpark-serien fra Thisted bryghus.

“Vi glæder os over samarbejdet med Premier Is, og en øl-is er et helt nyt marked for os. Vi glæder os til at se, hvad øl-isen måske fører med sig af andre projekter i fremtiden, siger Bryggeridirektør Aage Svenningsen, Thisted Bryghus.

Thagaard-isen kan købes i udvalgte MENY-butikker over hele landet. Her i Aalborg kan du altså finde den i Kennedy Arkaden og på Otto Mønsteds vej 1 ved City Syd.

Sådan smager den

Processen for at lave øl-issen er en meget omfattende og detaljerig proces.

I forsommeren plukkes de ny-udsprungne birkeblade og de lysegrønne granskud i skoven tæt på Nors Sø i Nationalpark Thy.

På Thisted Bryghus bliver de naturlige aromaer fra skoven indfanget, når man brygger den milde og friske Thagaard Øl.

Øllet udgør en særdeles spændende og sansebehagende smagsingrediens, og bidrager med lette aromaer af pebermynte og citrus i Thagaard Isen.

Smagsoplevelsen understreges af den cremede flødeis, der har sin oprindelse fra danske landmænd, hvis køer leverer fløden til de lækre og velsmagende flødeisvarianter fra Mejerigaarden og Premier Is i Thy.

MigogAalborg Shop

Har du i øvrigt set, at MigogAalborg lige har lanceret en webshop med lave priser på kvalitetsprodukter?

Tjek det ud her – eller klik på billedet

JØRN gentager succes: Julefrokost med udsigt over Limfjorden

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Hvis der er én restaurant i byen, som kan prale af den helt perfekte placering, kan det næsten kun være Restaurant JØRN.

Den er placeret i den arkitektoniske perle, Utzon Center, tæt ved både fjord og by.

I de helt unikke omgivelser serverer de dagligt elegante frokostretter, med sans for både detaljer og smag.

Om torsdagen har de stor succes med deres Wine & Dine, hvor de serverer lækker aftensmad til hverdagspris. Det kan du læse meget mere om her.

Sidste år lancerede Restaurant JØRN deres helt særlige form for julefrokost, som var yderst populær.

”Julefrokosten sidste år var en stor succes, så det vil vi selvfølgelig gerne gentage. Det bliver med mange af de samme elementer,” fortæller køkkenchef, Tina Jakobsen, til MigogAalborg.

Foto: Restaurant JØRN
Foto: Restaurant JØRN

God mad i godt selskab

De fleste har nok stiftet bekendtskab med den vilde julefrokost, hvor mad og drikke indtages i bizarre mængder, og skandalerne står i kø.

Hos JØRN vil man gerne tilbage til rødderne, hvor det handler om at hygge sig med god mad og socialt samvær.

”Med al respekt for de julefrokoster med fuld musik på anlægget og dans på bordene, holder vi det lidt mere low key og hyggeligt hernede. Der skal være plads til at snakke og nyde hinandens selskab, selvfølgelig med god mad og drikke involveret.”

Julefrokostmenuen kan deles af selskaber fra minimum otte personer, imens man i ro og mag kan nyde hinandens selskab i den hyggelige restaurant – og selvfølgelig udsigten udover den smukke Limfjord.

Uden trængsel og alarm

Som man kender det fra JØRN, er maden anrettet let og elegant, så man ikke bliver overmæt og oppustet bare ved synet af de mange julegodter.

”Vi vil gerne skabe en oplevelse, hvor alle sanser bliver forkælet. Maden er lavet fra bunden med de bedste råvarer, og de rammer vi serverer det hele i er jo en fryd for øjet,” siger Tina og fortsætter:

”Maden serveres ved bordet, som en slags siddende buffet. På den måde kan gæsterne holde samtalen kørende og koncentrere sig om at hygge sig, mens maden bliver serveret.”

Et besøg på Restaurant JØRN er altid karakteriseret ved de bedste råvarer, og det gælder også, når det kommer til dem med procenter i.

”Vores juleøl er fra Fur Bryghus, og vores snaps er fra Nordisk Brænderi, som virkelig leverer noget af den højeste kvalitet på markedet.”

Lokale råvarer af høj kvalitet

De lækre julespecialiteter kan nydes for 350 kr. pr. person (fra otte personer).

Julefrokost hos JØRN tager imod aftenreservation (fra otte personer) på fredag og lørdage fra 9. november til 15. december. Det er også muligt at bestille bord andre dage i ugen. Her dog min. 20 personer – eller alternativt til frokost, alle ugens dage fra 11-15.

Menuen består af otte retter, som alle er lavet på lokale råvarer af høj kvalitet:

Menu:

Stegt sild – æggecreme – løg

Gravad laks – sennepsdressing – dild

Bagt laks – håndpillede rejser – citron

Grov leverpostej – svampe – bacon – rødbede

Julemedister – sennep – æbleflæsk

Rosastegt andebryst – rødkål – andesauce

Braiseret svinenakke – kartofler – tyttebær

Risalamande – mandler – kirsebærsauce

Danske oste – chutney – oliven – kiks

Serveres med rugbrød og surdejsbrød

Du finder info om bordbestilling og mere info her.