Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fra lækre kager til frisk fisk og kød: Det kan du få på Grønttorvet i Aalborg

Af Stine Kjølby Christensen

I gamle dage var der torvedage i de fleste byer, og det var det faste sted, man gik hen, når man skulle handle ind.

I dag er torvedagene skiftet ud med supermarkeder proppet med varer, som (lad os være ærlige …) ingen af os rigtig ved, hvor kommer fra, før de ender i indkøbskurven.

I Aalborg er torvedagene dog ikke forsvundet, fordi hver onsdag og lørdag kan du stadig kaste dig over lokale råvarer og spændende specialiteter, når Grønttorvet indtager Frederikstorv i midtbyen.

Om fredagen kan du møde dem på Nørresundby Torv.

Fra lækre kager til frisk fisk og kød: Det kan du få på Grønttorvet i Aalborg

Her står de nordjyske producenter klar med personlige historier om lige præcis de varer, de har taget med sig.

De garanterer dig lige præcis den rådgivning og personlige service, du har behov for – og så er du altid sikret høj kvalitet hele vejen rundt på torvet.

Peters Fisk

Det første, du bliver mødt af, når du onsdag eller lørdag træder ind på torvet, er duften af nystegte fiskefrikadeller.

Duften kommer fra Peters Fisk, der drives af fiskemanden Claus.

Foruden de populære fiskefrikadeller, der ofte er udsolgt på 0,5, sælger Claus ud af friskfangede fisk fra Nordjylland.

Udvalget skifter løbende, men du er altid garanteret et bredt sortiment af fisk fra Nordjylland og naturligvis vejledning til, hvordan du tilbereder de varer, som du beslutter dig for at tage med dig hjem den pågældende dag.

Annettes Torvehandel

Lige overfor Claus’ fiskebil bliver du mødt af den smilende Annette, der har overtaget grønthandlerboden efter sin far og bedstefar.

Annette har drevet boden i intet mindre end 25 år, og for hende er kvalitetsvarer og den gode service altafgørende for at kunne drive netop denne slags torvehandel.

Fra lækre kager til frisk fisk og kød: Det kan du få på Grønttorvet i Aalborg

I Annettes bod finder du et bredt (og friskt) sortiment af frugt og grønt. Varerne er plukket ud fra den overbevisning, at det meste gerne skal være dansk – og så arbejder man også løbende på at etablere endnu mere økologi.

Udvalget skifter (selvfølgelig) efter sæson, men i sommermånederne kan du altså være heldig at finde alt fra rabarber til grønne asparges, blommer, æbler, økologiske jordbær og nyopgravede kartofler.

Fra lækre kager til frisk fisk og kød: Det kan du få på Grønttorvet i AalborgFra lækre kager til frisk fisk og kød: Det kan du få på Grønttorvet i Aalborg

De fleste grøntsager købes i løsvægt, så du kan være helt sikker på, at du kommer hjem med den perfekte mængde.

På Fjorden

Fortsætter du ganske få meter ned ad Frederikstorv bliver du mødt af noget, der gør det næsten umuligt ikke at stoppe op.

Torvets nye pige i klassen er nemlig Git Becker, der til daglig driver “På Fjorden”, der er beliggende i BoShop.

Fra lækre kager til frisk fisk og kød: Det kan du få på Grønttorvet i Aalborg

 

Med sit fantastiske bagværk og store fokus på kvalitet og smag, er Git blevet en del af Grønttorvet – med varer, der dog befinder sig i den lidt mere dejede ende af skalaen.

Hos Git finder du nemlig alt fra nybagte (og nytænkte) croissanter til friskt surdejs- og rugbrød, der to gange i løbet af torvedagen leveres af Gits dygtige bager, Siggi, fra Det Danske Bagerlandshold.

Git glæder sig til at vise sit bagværk frem for aalborgenserne og deler gerne smagsprøver ud.

Udvalget skifter fra gang til gang, så der altid er noget nyt at lade sig friste af … og det bliver man med garanti.

Fra lækre kager til frisk fisk og kød: Det kan du få på Grønttorvet i Aalborg

De glade gartnere

Den næste bod på torvet tilhører ægteparret Bente og Trevor Mott – også kendt som De Glade Gartnere.

Til torvedagene kører Bente og Trevor ind med frisk usprøjtet høst fra deres eget frilandsgartneri i Himmerland, og her er intet overladt til tilfældighederne.

Fra lækre kager til frisk fisk og kød: Det kan du få på Grønttorvet i Aalborg

De Glade Gartnere har gjort en dyd ud af at avle sorter med særlig god og intens smag, hvilket også har gjort dem til grøntleverandører for forskellige restauratører; heriblandt Svinkløv Badehotel, Applaus, Bistro Dejavu, Fandanko og Surdejsbageren.

Til torvedagene kan du hos Bente og Trevor finde alt fra søde og sprøde gulerødder, grønne asparges, danske kartofler gravet op hver torvemorgen hele sommeren, tomater, majs, persille, dild, mikrogrønt, asier og en lang række kåltyper.

Fra lækre kager til frisk fisk og kød: Det kan du få på Grønttorvet i AalborgFra lækre kager til frisk fisk og kød: Det kan du få på Grønttorvet i Aalborg

Derudover har parret også en frugtplantage med alt fra æbler og pærer til kirsebær, blommer og blåbær, ligesom de også sælger pyntegrønt og juletræer fra egen plantage ved juletid.

I vintermånederne er de i øvrigt også leveringsdygtige i tulipaner fra eget gartneri.

Udplantningsplanter (krydderurter og grøntsager) og sommerblomster er også en fast del af boden i løbet af foråret.

Ostemanden fra Vindblæs

Intet marked uden en god, gammeldags ostehandler!

Hos Ostemanden fra Vindblæs møder vi ostedamen Betina, der i dag står bag det store ostelager i byen Vindblæs.

Ostene, der sælges fra ostebilen, modnes på et klassisk ostelager, hvor de også lagres. På den måde kan Betina hele tiden sikre sig, at hendes oste får den gode smag og kvalitet, der er kendetegnet for Ostemanden fra Vindblæs.

Fra lækre kager til frisk fisk og kød: Det kan du få på Grønttorvet i Aalborg I dag spænder varesortimentet bredt med mere end 200 forskellige oste – så uanset om du er til dansk, fransk, ko, ged eller får – så kan du få det hos Betina.

Noget andet særligt ved netop Betinas stand er, at du altid har mulighed for at smage ostene, før du beslutter dig.

Udover ost er Betina også eneforhandler af de populære Bender Tærter, der altid kan bestilles på forhånd til torvedagene. Det samme gør sig gældende med RYÅ-islagkagerne, der også kan købes med hjem som en lille dessert til ostebordet.

Rosenbeck Frilandskød

Sidste stop på ruten bliver hos Rosenbeck Frilandskød, der ligesom de andre sælger friske varer direkte fra vognen.

Rosenbeck Frilandskød drives fra en gårdbutik i Dronninglund, hvor fokus er på dyrevelfærd, smag, kvalitet og gamle dyder.

Fra lækre kager til frisk fisk og kød: Det kan du få på Grønttorvet i Aalborg

Alt hvad Peter Rosenbeck, der står bag virksomheden, gør i det daglige er netop for at ramme disse fokuspunkter. Specielt dyrevelfærden er vigtig for Peter, der hele sit liv har haft med dyr og kød at gøre.

Dyrenes liv, før de når til den lille vogn, har været så naturligt, det overhovedet kan lade sig gøre – og de levevilkår kan i den grad smages i det færdige produkt, hvor alt er produceret fra bunden og uden fosfater og unødige tilsætningsstoffer.

Flere aalborgensiske virksomheder har ligeledes fået øjnene op for Peters kød, hvilket i dag gør ham til leverandør af kød hos blandt andre Tabu, La Locanda, Rusk og KaffeFair.

Fra lækre kager til frisk fisk og kød: Det kan du få på Grønttorvet i AalborgFra lækre kager til frisk fisk og kød: Det kan du få på Grønttorvet i Aalborg

Hos Rosenbeck Frilandskøds vogn på Frederikstorv kan du få stykker af alt fra frilandsgrise, kalve, kyllinger og ænder. Dette bliver f.eks. til spegepølser, skinke, leverpostej, røgvarer og alt, hvad et sultent hjerte kan begære.