Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Grønne ambitioner: Vil opsætte 240 nye ladestandere i kommunen

Af Emil Kjær Jørgensen

Aalborg Kommune sender opsætning af ladestandere til elbiler i udbud.

Det oplyser de i en pressemeddelelse.

Det kommunale udbud omfatter opsætning af 240 ladestandere fordelt på 66 forskellige adresser i kommunen.

Udbuddet, som blev offentliggjort den 12. december 2023, er udformet på en sådan måde, at der er mulighed for, at op til 10 forskellige ladeoperatører kan komme ind på markedet, idet udbuddet indeholder 10 forskellige udbudspakker.

Udbuddet har frist for indledende tilbud den 12. januar 2024 og endelig tilbudsgivning den 29. februar 2024 med en mellemliggende forhandlingsrunde.

“Det er vores forventning, at der kan indgås kontrakter ultimo april 2024, og at ladestanderne bliver klar til brug inden udgangen af 2024”, udtaler rådmand i By og Land, Jan Nymark Rose Thaysen og fortsætter:

“For at understøtte den grønne omstilling på transportområdet, er det vores mål, at det skal være nemt og tilgængeligt at oplade sin elbil i hele Aalborg Kommune. De nye ladestandere er primært tiltænkt elbilsejere bosat i kommunen, der ikke selv har mulighed for at etablere en ladeboks på egen grund, men pladserne er selvfølgelig også tilgængelige for besøgende i kommunen.”

Sådan skal det fungere

De 240 ladestandere, der skal opsættes, er såkaldte normalladere, der lader med 22 kW. Den enkelte ladeplads tillader 3 timers parkering, og der er et krav om opladning, mens bilen er parkeret.

Der er altså ikke tale om hurtigladere eller lynladere, der lader med henholdsvis 50 kW og over 150 kW – disse standere opsættes udelukkende af private operatører på markedet og vil oftest findes i tilknytning til større indkøbscentre, tankstationer eller andre knudepunkter.

De kommunale ladestanderne fordeles geografisk over hele kommunen og placeres i forbindelse med større parkeringsarealer som for eksempel ved skoler og haller eller på vejareal i de centrale dele af Aalborg og Nørresundby.

Fakta

Udbuddet er en udmøntning af ‘Politik og handlingsplan for ladeinfrastruktur i Aalborg Kommune’ fra 2022, og består af:

Ladestandere Aalborg Kommune er forpligtet til at sætte op som bygningsejere jævnfør ladestanderbekendtgørelsen.

Ladestandere, der skal sættes op for at imødekomme de af kommunens borgere, som ikke kan lade på egen grund. 

Der er for alle ladestandere tale om normalladere på 22 kW, da øvrige typer af ladestandere antages at være eller blive opsat af markedskræfter. 

Normallader – 22 kW

Hurtiglader – 50 kW

Lynlader – over 150 kW

Del artikel

Andre læser også