ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Gratis entré: Aalborg Forsvars- og Garnisonsmueum inviterer til 20-års jubilæumsfest

Af Emil Kjær Jørgensen

22. juni 2002 var en stor dag i Aalborg.

Her åbnede et helt særligt museum nemlig på det historiske område i Vestbyen, hvor tyskerne i 1940 opførte en kæmpe hangar med tilhørende kommandobunker i forbindelse med etableringen af vandflyvepladsen ud for Egholm.

Navnet er Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum, og det ligger lige her i Danmarks største garnisonsby, og det er det eneste museum, som indeholder udstillinger fra alle grene af det danske totalforsvar.

Museet er et sandt slaraffenland for både store og små, og det har i dag over 10.000 kvm til rådighed med ca. 5000 kvm under tag, der inkluderer den tyske hangar og kommandobunker, som er de oprindelige bygninger fra besættelsestiden.

Gratis entré: Aalborg Forsvars- og Garnisonsmueum inviterer til 20-års jubilæumsfest

Gratis entré og spændende rundvisninger

Den opmærksomme læser kan regne ud, at den 22. juni 2022 (altså nu på onsdag) derfor er en særdeles stor dag i museets historie.

Her kan Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum fejre 20-års jubilæum, og det markeres mellem 1100 og 1400 med (mere end) et brag!

Aalborg Kanonlaug er nemlig til stede for at fyre en ordentlig kanonsalut af, og derudover fejres jubilæumsdagen med fri entré hele dagen og mulighed for en (gratis!) kort, spændende rundvisning.

“Vi er enormt stolte af, at vi nu kan fejre 20-års jubilæum. Vi er en selvejende institution der, bortset fra vores receptionist, bliver drevet af frivillige, der brænder for at fortælle om det danske forsvar fra 1945 og frem.

Vi er taknemmelige for, at mod 20.000 mennesker besøger os årligt,” siger museumsdirektør Flemming Larsen til MigogAalborg.

Første spadestik tages til nyt område på museet

Jubilæumsdagen starter klokken 11.00 med kanonsalut.

Der vil blive afholdt en lille reception med taler og en lille forfriskning.

Her vil museet også præsentere det helt nye jubilæumsskrift, og så sker der flere spændende ting på den store dag.

Der er udstillinger af køretøjer fra Forsvaret, Nordjyllands Beredskab og Politiet, og så kommer der også til at blive opstillet et vaskeægte F16-fly, som man kan komme helt tæt på.

Og så tages første spadestik til et helt nyt område af museet.

“På onsdag tager vi første spadestik til en ny flygtningebarak, der skal formidle historien om Danmark efter Anden Verdenskrig som vært for krigens flygtninge,” siger Flemming Larsen.

Gratis entré: Aalborg Forsvars- og Garnisonsmueum inviterer til 20-års jubilæumsfest

Ved slutningen af krigen ankom der op mod 250.000 tyske flygtninge til Danmark, hvoraf omkring 40.000 blev placeret i Aalborg-området.

Vandflyvepladsen blev derfor omdannet til flygtningelejr, der blev hjem for op mod 8000 tyske flygtninge. Lejren bestod indtil 1949, hvor den sidste flygtning forlod Danmark.

Den nye flygtningebarak vil give et unikt indblik i flygtningesituationen fra 1945-49, hvor man blandt andet vil skildre de menneskelige omkostninger, der er forbundet med en væbnet konflikt.

“Fortællingen om dette er jo desværre meget aktuel her i 2022 også,” forklarer Flemming.

Barakken er tegnet efter originale tegninger af en svensk flygtningebarak, og den bliver opført, så den opfylder størst grad af autenticitet.

Barakken forventes at stå færdig i slutningen af året, hvor man så flytter temaudstillingen om flygtningetiden til den nye flygtningebarak.

Gratis entré: Aalborg Forsvars- og Garnisonsmueum inviterer til 20-års jubilæumsfest
Aalborg garnisons forsvars museum

ALT kan udforskes og prøves

Har du endnu ikke besøgt det imponerende museum på Skydebanevej, så ligner onsdag en helt oplagt mulighed for at få stillet nysgerrigheden.

Vi har ved flere lejligheder besøgt museet, og det er svært ikke at blive begejstret, når man træder indenfor i den store originale flyhangar fra Anden Verdenskrig, hvor hovedudstillingen på museet holder til huse.

I en lang række udstillinger med uniformer, jagerfly, våben, kanoner og meget andet udstyr kan du få en masse viden om Hæren, Flyvevåbnet, Civilforsvaret, Nordjyllandsberedskab og Politiet samt mange andre grene inden for det danske forsvars historie.

Derudover er der også temaudstillinger om 1864, Besættelsestiden, Flygtningeperioden, Den Kolde Krig, Garnisonen og Politiet.

Gratis entré: Aalborg Forsvars- og Garnisonsmueum inviterer til 20-års jubilæumsfest

Der er virkelig mulighed for at få nørdet igennem i de mange udstillinger, men det allerfedeste er, at der er lagt vægt på, at du kan komme helt tæt på de udstillede genstande:

Du kan selv tage geværerne op i hånden, sætte dig på motorcyklen, “prøve” antiluftkanonerne, mens børnene kan udforske alt lige fra tanks, andre køretøjer og jagerfly.

Hvad: 20-års jubilæum på Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum
Hvor: Skydebanevej 22, 9000 Aalborg
Hvornår: Onsdag d. 22. juni fra kl. 11.00 – 1400
Pris: GRATIS – hele dagen

Du kan finde mere info her.

Del artikel