Gratis adgang hele weekenden: Kom til Stenalderdage på Lindholm Høje

Denne weekend – 30. april og 1. maj – er der Historisk Festival På Nordjyske Museer med gratis entré for alle – heriblandt Vikingemuseet Lindholm Høje i Nørresundby.
Her er der ikke kun vikinger, men også bondestenalderfolk.
I weekenden kan du komme helt tæt på stenaldermenneskene og se, hvordan de for tusinder af år siden fremstillede de fine genstande og redskaber, som vi i dag kender fra arkæologiske fund.
På området ved museet viser en gruppe af bondestenalderfolk forskelligt håndværk, og det vil blandt andet være muligt at se, hvordan man sliber stenøkser, omdanner brændeældefibre til tekstiler, nålebinder, fremstiller maling med jordpigmenter samt forarbejder rav.
Bondestenalderfolket fortæller og svarer også på spørgsmål om, hvordan stenaldermennesket garvede læder, fremstillede keramik og lavede tjære af birkebark.
De besøgende kan desuden møde museets egne flintsmede, Rasmus og vennen Frans, der viser, hvordan flintsmeden arbejdede.
Vis os dit stenalderfund
Arrangementet er en del af et større stenalder-tema på museet denne weekend, hvor du også kan få vurderet dine egne stenalderfund.
Så står du med en sten eller en flintesten i hænderne og tænker, er det mon et redskab fra stenalderen (ca. 13.000-1.700 f.Kr.), så er der hjælp at hente.
I forbindelse med Historisk Festival kan du tage stenredskaber med til Vikingemuseet Lindholm Høje, hvor en arkæolog med ekspertise i stenalderen sidder klar til at vurdere, hvad det er, du har med.
For det kan væres svært at afgøre for en lægmand, om det bare er en sten, eller om der er tale om et flere tusind år gammelt menneskeskabt redskab.
Arkæologen kan blandt andet fortælle, hvor gammelt et eventuelt redskab er, og hvad det sandsynligvis har været brugt til. Har du supplerende oplysninger om fx findested, kan fundet måske endda sættes ind i en større kontekst, hvis der er kendte stenalderbopladser i området.
Om arkæologerne med ekspertise i stenalderen
Lørdag 30. april kan du møde arkæolog Karen Povlsen, der bl.a. har forestået udgravningen af en større kystboplads fra ældre stenalder i Klarup, en rituel plads fra tidlig yngre stenalder ved Gug og hustomter fra sen yngre stenalder i Nibe.
Hun har udgivet flere artikler om emner i både ældre- og yngre stenalder.
Søndag 1. maj vurderer arkæolog Torben Sarauw, der er ph.d. og leder af arkæologi på Nordjyske Museer, de fund, som publikum medbringer.
Han har blandt andet skrevet en afhandling om flintdolke og bopladsen Bejsebakken (Sorthøj) fra yngre stenalder – begge dele indgår i udstillingen på Vikingemuseet Lindholm Høje, som Torben har været med til at lave. Han har desuden skrevet talrige artikler med fokus på yngre stenalder.
Læs mere på Nordjyske Museers hjemmeside.