Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Gode råd om at lave mad til mange gæster

Af Annoncør
Elegant Dinner Setting Abstract Macro Background
Elegant Dinner Setting Abstract Macro Background

Engang imellem har vi brug for at lave mad til mange gæster, og så er det rart at have nogle gode råd – og nogle gode opskrifter – at støtte sig til.

Faktisk er det ikke så meget sværere at lave mad til mange som at lave mad til 2 eller 4 mennesker. Det hele handler om planlægning.

Selskabsmad eller gæstemad til mange er først og fremmest et spørgsmål om anledningen. Man serverer ikke de samme retter til en børnefødselsdag hjemme i haven som til et bryllup i lejede selskabslokaler. En onsdagsmiddag med vennerne og deres små babyer er selvfølgelig også noget andet end at planlægge menuen til en konfirmation.

Start derfor med at tænke over, hvad gæsterne vil synes er lækkert. Her nøjes vi med at fokusere på hovedretterne…

Skal det være rødt kød? Skal det være laks? Skal det være begge dele? Skal det være en omgang pulled pork med de helt rigtige boller, coleslaw og BBQ-sauce? Skal det være en god gammeldags gryderet som bøf stroganoff med mos – eller skal det tværtimod være en krydret, indisk kyllingegryde? Eller hvad med et par fade med lasagne? Og en skålfuld sprød råkost?

Hvor meget spiser dine gæster?

Når du har fundet ud af, HVAD du vil servere, er det tid til at regne ud, HVOR MEGET du skal købe ind. Vi mennesker er jo forskellige, og vores appetit er vidt forskellig.

En flok cykelryttere på 18-20 år guffer naturligvis en hel del mere end et frokostselskab for pensionerede skolelærerinder i 80-årsalderen.

Heldigvis findes der tommelfingerregler for, hvor meget vi mennesker spiser i gennemsnit. Det er sådan, kokke beregner, hvor meget mad de skal lave til større selskaber.

Her er et par fakta, du trygt kan tage udgangspunkt i:

 

  • Hver person spiser i gennemsnit 6-800 gram mad alt i alt i løbet af et helt måltid, heraf:
  • En forret på 150 gram
  • En hovedret med 175 gram kød + 250 gram tilbehør + 1 dl sovs
  • En dessert inkl. ost på max. 250 gram

 

Men som sagt. Nogen spiser mere, andre mindre – og at beregne mængden af mad til mange er netop en gennemsnitsbetragtning.

10 gode retter at servere for mange gæster

For lige at vende tilbage til maden og lidt inspiration til, hvad du kan servere. Nedenfor kan du se en liste på 10 hovedretter, som ofte gør lykke ved større selskaber. Som du bemærker, findes der retter til vidt forskellige anledninger og lejligheder.

Men du kan jo ikke nøjes med inspirationen. Du får også brug for at vide præcis, hvordan du selv laver maden, og hvor meget du skal bruge af de forskellige ingredienser. Værsgo: Gode gennemprøvede opskrifter på mad til mange gæster.

NB: Over listen med ingredienser i hver opskrift står et felt, hvor du kan angive, hvor mange personer du vil lave retten til. Tryk på ’+’ eller ’-’, indtil du får det rigtige antal personer. Hvor svært kan det være?