Gode råd fra politiet: Undgå svindel med lejeboliger
Til september starter en ny studieperiode, og mange unge leder nu efter en ny bolig.
Som boligsøgende er der mange ting, man skal være særligt opmærksom på.
Lovens lange arm skal passe på os alle og lige nu vejleder politiet og giver forebyggende råd på deres hjemmeside om, hvordan man undgår svindel med lejeboliger, så man kan komme godt i mål med at finde tag over hovedet.
“I denne tid er der mange, der får besked om, hvor de skal læse efter sommerferien, hvilket lægger et stort pres på boligmarkedet. Det kan få nogle til at føle, at de skal skrive under på det første og bedste tilbud, hvis de vil være sikre på tag over hovedet inden studiestart.
Men selvom du føler dig presset, er det en god ide at forholde dig kritisk. Der findes svindlere, der vil udnytte situationen og forsøge at lokke desperate boligsøgende til at overføre penge for en bolig, de slet ikke ejer – for dernæst at lave en Houdini,” skriver Politiet blandt andet i et Facebook opslag.
Her er de gode råd fra Politiet
Politiet har opstillet en række gode råd som boligsøgende, der leder efter en lejebolig, skal være særligt opmærksomme på.
Ejerforhold
Hvis du skal leje gennem en privat udlejer, er det en god ide at kræve at se dokumentation for ejerskabet. Du kan se, hvem der ejer boligen på tinglysning.dk eller boligejer.dk.
Undersøg, om boligen er på markedet ved at kontakte ejeren gennem boligejer.dk.
Få en kopi af udlejers billedlegitimation i form af kørekort eller pas, og tjek, at billedet er vellignende.
Betaling
Vær kritisk, hvis udlejer vil have dig til at overføre penge til en udenlandsk konto
Vær påpasselig, hvis du bliver bedt om at overføre penge til en udenlandsk konto, Western Union eller Pay-Pal. Mange svindlere forsøger at gemme sig bag udenlandske konti eller udenlandske online betalingsløsninger.
Sørg for at overføre depositum, husleje eller forudbetalt leje til en dansk bankkonto, så du altid har dokumentation for, at du har overført pengene. Overfør først, når du har set lejligheden og vellignende gyldig legitimation fra udlejer.
Betal aldrig penge under bordet til udlejer. Det er ulovligt, og du har ikke nogen juridisk mulighed for at få dine penge retur.
Sund fornuft
Insister på at få lejligheden fremvist, og tjek ved samme lejlighed, at navn stemmer overens på kontaktperson, postkasse og hoveddør/dørtelefon. Du kan også spørge, om naboen kender udlejer. Er det ikke muligt at få fremvist lejligheden, bør du overveje, om der er tale om et reelt lejemål.
Få en lejekontrakt med udlejers underskrift og en fagperson til at kigge kontrakten igennem, før du selv skriver under. Det er vigtigt, at du har set boligen, inden du underskriver lejekontrakten eller overfører penge.
Vær på vagt, hvis udlejer vil have dig til at skrive under på kontrakten med det samme. Hvis udlejer forsøger at presse dig til at tage hurtige beslutninger, kan det være et tegn på, at der er noget galt.