Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Gode odds på om Danmark kvalificerer sig til EM i 2024

Af Annoncør
Arkivfoto. 
Andreas Skov Olsen, Danmark og Jacob Rasmussen, Danmark, jubler efter en scoring.
Foto-kredit: Aalborg Event
Arkivfoto. Andreas Skov Olsen, Danmark og Jacob Rasmussen, Danmark, jubler efter en scoring. Foto-kredit: Aalborg Event

I 2024 skal den 17. udgave af EM i fodbold afvikles i Tyskland. Danmark har gode chancer for at kvalificere sig til slutrunden, der skal spilles den 14. juni til 14. juli. Det vil i givet fald blive tiende gang at det danske herrelandshold deltager ved en EM-slutrunde.

Danmarks kvalifikationspulje


53 nationer er med i kampen om at blive europamester i fodbold 2024. Rusland er dog blevet udelukket. Danmark er i pulje H i kvalifikationen til EM-slutrunden i Tyskland. Et pulje der på papiret ser overkommelig ud for det rød/hvide landshold. Det er indtil nu blevet til sejre over Nordirland, San Marino og Finland (to gange), uafgjort på udebane mod Slovenien samt et nederlag i Astana til Kasakhstan på 3-2 efter Danmark førte 2-0 på to mål af kometen Rasmus Højlund. Noget der virkelig overraskede hos mange bettingvirsomheder, hvor Danmark var favorit. Men hos blandt andre bet365 anmeldelse er Danmark fortsat favorit til at hente point nok til at komme til EM. Det er dog fortsat meget tæt i puljen mellem Danmark, Slovenien, Finland og Kasakstan om, hvem, der får de to øverste pladser, der giver direkte kvalifikation til slutrunden. Danmark har dog den fordel at de skal møde konkurrenterne Kasakhstan og Slovenien i Parken i København.

Tredje gang med kampe i Tyskland


2024 EM-slutrunden bliver den 17. af slagsen. Det bliver tredje gang, der spille EM-slutrunde i Tyskland. Første gange var i 1988, hvor det daværende Vesttyskland var værter, og i 2021 blev EM spillet i en række forskellige europæiske lande, heriblandt fire kampe i København og altså fire kampe i München. Første gang der blev kåret europamestre i fodbold var i 1960. Først i 1980 blev der dog tale om en decideret slutrunde, med otte deltagende lande. Fra 1996 kom 16 lande med ved EM-slutrunden i fodbold, og fra 2016 blev antallet af deltagende lande sat op til det nuværende antal.
I Tyskland skal der deltage 24 nationer, og der skal spilles i ti forskellige byer. Tyskland er selvskrevet deltager, 20 lande komme med som nr. et og to i deres kvalifikationsgruppe, mens resten kvalificere sig via Nations Cup turneringen. EM finalen skal spilles på det olympiske stadion i Berlin, hvor der plads til næste 75.000 tilskuere, den 14. juli

Tyskland og Spanien er bedst


Det europæiske fodboldforbund (UEFA) blev grundlagt i 1958. Den første europæiske mesterskab blev afviklet i 1960, hvor det daværende Sovjetunionen slog det daværende Yugoslavien i finalen på Parc des Princes i Paris. Fire år efter slog værtsnationen Spanien Sovjetunionen i finalen på Santiago Bernabéu i Madrid. Tyskland vandt EM for første gang i 1972, og har i alt været i finalen seks gange. Spanien og Italien har hver fire gange været i finalen. De mest overraskende sejre står Danmark og Grækenland for i henholdsvis 1992 og 2004. Danmark slog Tyskland i Göteborg. Grækerne slog værtsnationen Portugal i finalen på deres hjemmebane i Lissabon. En så stor fodboldnationer som England har aldrig vundet EM. De tabte finalen i 2021 på hjemmebane på Wembley i London til Italien.

Landene med flest EM-sejre:
Tyskland 3 (tre andenpladser)
Spanien 3 (en andenplads)
Italien 2 (to andenpladser)
Frankrig 2 (en andeplads)

Rusland, Tjekkoslovakiet, Portugal, Holland, Danmark og Grækenland har hver en sejr.

Danmark med fire semifinalepladser


I 1964 spillede Danmark sig blandt de fire bedste nations ved EM, men tabte semifinalen i Spanien til Sovjetunionen. I 1984 kvalificerede Danmark sig til slutrunden i Frankrig, hvor det blev til sejre over Belgien og Jugoslavien, men et nederlag til Spanien i semifinalen. Danmark deltog også i 1988, dog uden at komme videre fra puljen. I 1992 kom Danmark med på et afbud, da der var udbrudt borgerkrig i det daværende Jugoslavien. Og Danmark vandt sensationelt slutrunden i Sverige. Det danske landshold har også deltage i EM i 1996, 2000 og 2004. I sidstnævnte slutrunde blev det til en kvartfinaleplads. I 2012 kom Danmark ikke videre fra indledende pulje i slutrunden, der blev spillet i Polen og Ukraine. I 2016 deltog Danmark ikke i slutrunden, men i Euro 2020, der blev spillet i 2021, imponerede Danmark med en semifinaleplads.

Del artikel

Andre læser også