Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Giv en hånd med på søndag: Aalborg holder Clean Up Day

Af Simone Vestergaard
OBS: Arkivfoto
OBS: Arkivfoto

Søndag d. 3. juni afvikler United Nations Youth Association i samarbejde med Greenpeace Aalborg et event, der har til formål at gøre Aalborg fri for skrald.

Der bliver fjernet al ikke nedbrydeligt affald i Aalborgs gader og grønne områder, og alle er velkommen til at deltage. Det starter i International House Northern Denmark kl 13.

UNYA står for at udbrede værdier fra FNs 17 verdensmål, og Greenpeace er en miljøorganisation der arbejder imod klimaforandringerne.

Det primære fokus med initiativet er at gøre folk opmærksomme på, hvor meget skrald der ligger rundt omkring i Aalborg, samt hvad man selv kan gøre for at få et renere Aalborg og en sundere natur.Giv en hånd med på søndag: Aalborg holder Clean Up DayIda Amalie Rahbek Lund, meddarrangør og frivillig hos UNYA Aalborg vil gerne være med til, at skabe opmærksomhed omkring emnet og præge folks holdning til deres eget skrald.

”Jeg var ude at gå i vestbyen en dag og så, hvor meget plastik der flyder overalt. Jeg blev trist over at se, at folk ikke kan rydde op efter sig selv. At de er ligeglade med naturen.

Jeg har et håb om, at hvis vi er en gruppe unge mennesker der viser engagement, så må det give en eller anden form for afkast. Skrald avler skrald, og hvis der er rent, så håber jeg at folk tænker en ekstra gang, før de smider noget.” fortæller Ida Amalie til MigogAalborg.

Pas også på dyrene

”Når eksempelvis et cigaretskod bliver nedbrudt, så kommer der skadelige kemikalier ud i naturen – ellers kommer der en fugl og spiser det. Fugle ved ikke bedre, og de ved ikke om det er mad eller skrald de har fat i, de bliver bare forgiftet.

Jeg er ligeglad med, om folk vil ryge og forgifte sig selv, men jeg synes det er så trist når det går ud over vores natur, og dyrene der desværre bliver ramt af disse meget skadelige kemikalier.

En anden ting er, at mange desværre tænker, at hvis de smider det i kloakristene, så skader det ikke, fordi man ikke kan se det i gadebilletdet. Hvis man har lidt fornuft, så ved man godt, at det skader mindst ligeså meget.

Hvis det kommer i vandvejene, så ender det ude i naturen alligevel. Det skader fiskene og livet i havet. Det samme gælder plastik og andet skrald,” forklarer Ida Amalie.

Giv en hånd med på søndag: Aalborg holder Clean Up DaySe det store perspektiv

Det er rigtig svært som enkeltperson at se, hvordan man kan gøre en forskel. Sagen er bare den, at hvis vi alle tænker sådan, så sker der slet ikke noget.

”Vi håber på, at dem der kommer d. 3. juni får gode værktøjer til hvordan de kan mindske deres forbrug. I det store hele betyder de små ændringer meget.

Hvis man aktivt tager stilling og ændrer små ting, og dernæst formidler det videre, så løber kæden pludseligt hurtigt. Hvis først man kan inspirere andre, så har man allerede gjort en stor forskel i det store perspektiv.

Vi skal jo huske, at alt vi gør, rammer os selv i sidste ende,” fortæller Ida Amalie, til MigogAalborg.

Aalborg Kommune deler samme tanker som Ida Amalie, og opfordrer folk til at ændre indstilling:

Det ser ikke altid sådan ud, men du bor et af de grønneste steder i verden. Et sted, hvor vi er blandt de bedste til at være bæredygtige. 

Vi taler ikke bare om grøn omstilling, men om grøn indstilling. Om at få en bæredygtighed ind i bevidstheden og ind i hverdagen. Til glæde for os, for dem, for nu og for fremtiden.

Hvis man gerne selv vil gøre en forskel og ændre på nogle vaner, så har MigogAalborg samlet nogle små råd til, hvad man kan ændre på:

Køb ikke sugerør og andet engangsservice.

Tag din egen plastikflaske med (BPA free).

Drop de farverige karklude. De indeholder 20 procent mikroplast. Køb i stedet bomuldskarklude.

Tjek varedeklarationen. Der må ikke være tilsat polyætylen (PE) eller PMMA og PET.

Brug muleposer eller andre indkøbsnet når der handles ind.

Skal man købe plastik, så køb genanvendelig plast.

Køb vatpinde lavet af træ i stedet for plastik.

Skaf App’en Beat the microbead. Den viser om produkterne indeholder mikroplast.

Brug mærkerne Svanen eller Blomsten, som ikke indeholder mikroplast.

Efter et par timer i Aalborgs gader vil der, som en tak, være kaffe og kage til de frivillige der har samlet skrald.

Hvis man er blevet nysgerrig, så har UNYA flere kommende arrangementer.

Del artikel

Andre læser også