Spotter de fede ting: Janus er professionel genbrugsjæger

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I vores nye portrætserie i 2019 går MigogAalborg tæt på iværksættere, der enten driver virksomhed i Aalborg eller er fra Aalborg og omegn.

Interesserer man sig for boligindretning, så har man nok også fulgt trofast med strømmen, når den ene nye tendens efter den anden har sneget sig ind bag hjemmets fire vægge.

Vi har været vidner til, at alt fra minimalistiske plakater, stribede vaser og masseproducerede lysestager har krævet sin ret på de hvide Montana-hylder – dog ofte i en begrænset tidsperiode indtil et nyt brand tog over.

Heldigvis viser dagens tendenser dog, at flere og flere bevæger sig i den stik modsatte retning.

Charmerende genbrugsmøbler og retroguld fra fordoms tid er nemlig noget af det hotteste, man kan fylde dit hjem med.

Det gælder ikke længere om at have det nyeste og dyreste, men tværtimod om at finde små skatte med sjæl, der samtidigt kan få dit hjem til at afspejle din personlighed og skabe følelsen af hjem.

Lad genbrugsjagten begynde

Én af de aalborgensere, der kan nikke genkendende til den stigende interesse inden for netop denne kategori, er Janus Friis.

For 2½ år siden besluttede han sig for at undersøge – sammen med en kollega – om deres fritid i samspil med deres interesse for møbler og interiør måske kunne blive guld værd.

“Vi arbejdede kun to-tre dage om ugen, hvilket resulterede i mange cafébesøg og mange timer på sofaen.

Jeg havde i forvejen en lyst til at udskifte mine møbler hele tiden til noget bedre, så vi fik tanken, om disse to ting kunne kombineres,” fortæller Janus.

Janus og hans kollega begyndte herefter deres første professionelle genbrugsjagt med det formål at sælge det videre til retroglade aalborgensere – ligesom de ofte så folk gøre på tv.

“Jeg havde en idé om, at hvis de kunne gøre det i alverdens tv-programmer, så kunne jeg også.

Vi oprettede derfor Instagram-profilen @genbrugslopperneaalborg, åbnede en konto og begyndte at bruge en masse penge. Der gik heller ikke lang tid, før kontoen stod i plus,” fortæller Janus.

Kundeservice er altafgørende

I dag har @genbrugslopperneaalborg næsten 14.000 følgere på Instagram, og Janus har indrettet et helt rum i sin lejlighed kun til opbevaring af de mange loppefund.

De fleste fund får dog ikke lov at blive boende længe.

“Igennem mit tidligere job, har jeg lært at kodeordet er ’kundeservice’.

Jeg er vant til, at unge mennesker sidder med telefonen konstant. De har en forventning om, at de får et hurtigt svar, og det bestræber jeg mig også på at give dem.

Hvis nogen beder om mål på noget, når jeg ligger i sengen om aftenen, så rejser jeg mig og går ind og tager målet.

Det at blive bekræftet i at det man gør, er det rigtige, er den bedste følelse.

Der er jo heller ikke noget federe end at lægge noget op, og 10 minutter efter er varen solgt.” fortæller Janus.

“Vi havde engang en annonce, der nåede at være på i 40 sekunder – det vidner om, at man har købt de rigtige ting til den rigtige pris.”

Det rigtige billede sælger

Selvom Janus er både design- og interiørinteresseret, så udvælger han ikke kun varer efter sin egen smag – selvom den selvfølgelig ofte hjælper ham på vej.

“Hver gang jeg køber en ting, så tænker jeg altid først: Hvordan kan jeg stille det op på et billede?

Jeg er overbevist om, at hvis billedet er godt, så kan man sælge rigtig mange forskellige ting.

Omvendt betyder det også, at hvis jeg gennemsøger nettet efter gode køb, så kan jeg ofte finde dem til en god pris på eksempelvis DBA, hvis sælgeren har brugt et dårligt billede.

Det går hr. og fru Danmark nemlig hurtigt forbi.”

Takket være Janus er kapaciteten i Genbrugslopperne Aalborg altså stødt stigende – men det betyder ikke, at de har planer om at rykke handlen ud i en fysisk butik.

“Jeg ønsker ikke at være forpligtet bag kassen i en butik, når en vare kommer til salg; så skal jeg kunne hente den med det samme!

I og med vi ikke har en butik, betyder det også, at vi eksempelvis ikke kommer til at sælge store møbler.

Jeg køber ikke noget større, end at det kan slæbes op på fjerde sal!” siger han med et grin, mens han viser MigogAalborg rundt i sit imponerende pulterkammer.

Genbrugskollegaer er guld værd

Janus kommer ellers vidt omkring i sit arbejde med @genbrugslopperne.

Blandt andet er han flere gange om måneden ude ved samarbejdspartnere, der tømmer flytteboer/dødsboer, han tager på markeder i Sverige eller surfer gennem annoncer på DBA eller Facebook.

Senest har han været på marked i Tyskland med sin gode ven og genbrugskollega Klaus, der til dagligt driver Habengutt i Hjørring.

Klaus har været i gamet i 40 år og har vel nok, hvad jeg vil kalde Danmarks bedste vintage- og designbutik.

Det er vigtigt med god sparring, og vi bruger hinanden til alt fra udveksling af idéer, bytter varer og tager på markeder sammen.”

Gå efter loppefund med sjæl

I weekenden deler Genbrugslopperne Aalborg og Habengutt tilmed stand til det store marked i AKKC: Retroguld.

Her vil både Janus og Klaus hive det bedste fra tidens tendenser med – for Janus har nemlig helt styr på, hvad folk går efter.

“Lige nu vil folk have designere og dansk keramik som eksempelvis Saxbo og Arne Bang, som jeg personligt synes er en døgnflue, som har ramt sit top niveau.”

Dog står disse også på hylderne hos Janus, som udtaler, at han kun har det, fordi det er godt at bruge på salgsopslagene.

“Jeg er selv fortaler for, at folk skal købe det, de kan lide, og ikke fordi der står et bestemt navn på det. Hvis man ønsker kvalitet i sit hjem, så behøver der ikke at stå et navn bagpå.

Jeg håber i stedet, at folk vil gå efter noget, der kan tilføje noget sjæl til deres hjem og noget, man ikke ser alle vegne.”

Du kan følge Genbrugslopperne Aalborg lige her eller allerede i weekenden gøre et kup i deres stand til RETROGULD i AKKC.

Skaber ekstra tryghed: Politiet indfører videoovervågning til karneval

Skrevet af: Michael Qureshi

Nordjyllands Politi etablerer som en del af tryghedsindsatsen under lørdagens karneval i Aalborg 2019 midlertidig videoovervågning af Kildeparken samt relevante indfaldsveje for optogene, herunder særligt Vesterbro.

Politiinspektør fra Nordjyllands Politi, Ole Kristensen, der har ansvaret for politiets indsats under Aalborg Karneval, siger;

“Vores indsats handler om at skabe tryghed for alle karnevallets deltagere og tilskuere. hvorfor vi er massivt til stede under hele karnevallet med både uniformeret og civilt politi.”

En politihelikopter vil konstant hænge over Aalborg for at have overblikket. Derudover har man de seneste par år terrorsikret paraderne mod tungere køretøjer.

Sidste år blev store politi lastbiler brugt, men politiet vil ikke oplyse, hvad man gør i år.

En del af politiets tilstedeværelse er også videoovervågning.

Formålet med overvågningen er at sikre ro og orden i Aalborg samt forebygge lovovertrædelser og give politiet styrkede muligheder for at efterforske eventuelle forbrydelser.

Et efterforskningsredskab

”Vi kan benytte videodokumentation som en del af vores efterforskning, fx hvis der opstår en voldssag,” siger politiinspektør Ole Kristensen.

Politiets optagelser lagres i 30 dage, hvorefter de slettes, medmindre de skal bruges i en konkret sag.

Nordjyllands Politi bekræfter, at den omstridte politiker Rasmus Paludan vil få politibeskyttelse ved sin tilstedeværelse under Karneval. Men de understreger, at det ikke ændrer deres prioriteter på den festlige dag.

Aalborg Karneval kan i år slå deltagerrekord. Læs mere om det her

Karneval kan slå rekord: Det kan du glæde dig til i år

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Aalborg Karneval
Foto: Aalborg Karneval

I morgen sker det endelig: Nordeuropas største karneval er igen klar til at pakke Aalborg ind i fest, farver og masser af kærlighed.

Temaet i år er “De fire årstider”, som jo kan fortolkes helt frit.

Èn ting er dog sikkert; Vi får hverken besøg af årstiderne efterår og vinter, da vejret tegner til at blive helt perfekt med både tørvejr og fine temperaturer – læs mere om det her.

Sidste års karneval skrev sig ind i historiebøgerne med det højeste deltagerantal i paraden nogensinde, da hele 80.000 deltagere festede i Aalborgs gader.

“Det er altid svært at spå om, men vi regner med cirka samme antal i år,” fortæller Aalborg Karnevals daglige leder Kresten Thomsen.

Der er dog absolut mulighed for, at man overstiger rekordantallet fra 2018.

Kæmpe konfettitårn på Vesterbro

Deltagerne i paraden kan, udover en kæmpe folkefest, blandt andet se frem til et gigantisk konfettitårn ovenpå Cimbertyren, som bliver skudt af løbende.

“Vi har købt over 100 kg konfetti, så der bliver masser af fest og farver,” lover Kresten.

Aalborg Karneval har paradestart i Nørresundby kl. 10.00, fra Skat kl. 10.30 og fra Haraldslund kl. 11.00.

Fed musik i vente

Traditionen tro fortsætter festen inde i Kildeparken, hvor der allerede er underholdning fra klokken 11.00.

Musikprogrammet til dette års karneval byder på i alt otte headline-kunstnere.

Med to store svenske navne som AronChupa og Vigiland, og yderligere seks danske kunstnere som BroBrandon BealFaustixSnavs, Navid og Djämes Braun bliver 2019 et festfyrværkeri af populære kunstnere, hvor karnevalisterne både kan synge med og får ny musik i ørerne.

“Vi glæder os helt vildt til at feste med alle deltagerne, og så kan vi selvfølgelig kun opfordre folk til at bakke op om festen ved at opføre sig ordentligt, passe på hinanden og bakke om på karnevallet ved at købe et loyalitetsarmbånd,” siger Kresten.

Pas på hinanden

Nordjyllands politi er klar med 6 gode råd på Facebook, så alle får et sjovt og roligt karneval:

1) Få noget ordentlig morgenmad. Ja, det lyder da hyggeligt med et halvt rundstykke med pålægschokolade og 1-2-3-4 sidevogne til, men det er ikke en ordentlig bund. Tænk på, at dit næste måltid måske først er klokken 16.

2) Planlæg din brandert. Det lyder nederen og underligt og voksent, bevares, men det ér bare ikke fedt at blive smidt med en taxa hjem klokken 13, fordi man har drukket for meget morgenmad.

3) Drop stofferne. Et karneval med 100.000 mennesker er ikke dagen, hvor du har lyst til at få en psykose (det har man faktisk aldrig lyst til at få).

4) Hold fast i vennerne! Og snak endelig med dem. Sig til, hvis du skal over for at snakke med hende i Pikachu-kostumet, eller hvis du skal finde et sted at tisse, så de kan vente på dig.

5) Begrav stridsøksen (og karnevalsvognen)
Skal du i kilden, eller gider du ikke slæbe på din vogn mere, så husk, at du kan begrave den over for Kildeparken. Så bliver der kvitteret med en øl og en highfive.

6) Tømmermændene kommer i løbet af aftenen, så hvis du ikke kan holde til at smutte i byen efter 12 timer i sprit, så husk at have tanket op på chips, panodiler og Sex and the City derhjemme. Så er du klar igen søndag.

Du kan læse mere om Aalborg Karneval her.

Tall Ship Races markerer 20 års jubilæum i Aalborg: Sådan bliver det i år

Skrevet af: Michael Qureshi

Der er sket meget i Aalborg siden 1999.

Hvor Havnefronten bestod af slidte pakhuse, grusparkering og få visuelle oplevelser, så er det helt modsat her 20 år senere.

Havnefronten stråler med Utzon Center, Musikkens Hus og mange lækre bygninger langs kajen.

Rekreative oaser er placeret blandt kulturhuse, ungdomsboliger og ejerlejligheder. Studerende tager en pause fra bøgerne på en af de mange loungestole langs fjorden. Der indbydes til ophold og hygge.

Det er langt fra det billede af byen, der var første gang man var vært for Cutty Sark – der senere blev omdøbt til Tall Ship Races.

Sådan så det ud første gang i 1999

“Under Cutty Sark i 1999 blev det tydeligt, hvordan Limfjorden kan samle folk og binde Aalborg og Nørresundby sammen.

Alle tog The Tall Ships Races til sig, og mange fik øjnene op for mulighederne ved fjorden.

Herefter gik udviklingen af havnefronterne i gang, og det er lykkedes at skabe fantastisk flotte havnefronter, hvor vi nu har mulighed for at holde store koncerter med fjordkig, skabe en bred variation af aktiviteter i det store arrangementsområde kombineret med oplevelser ombord på skibene,” siger Søren Thorst, der er eventchef i Aalborg Kommune.

Vært for femte gang i juli

Aalborg er for femte gang værtshavn for The Tall Ships Races i dagene 3-6 juli 2019. Byen har tidligere været vært i 1999, 2004, 2010, 2015.

I år er faciliteterne endnu bedre og endnu flere end sidst.

“Vi har fået kulturbroen, der sammen med shuttlefærgerne gør det lettere for folk at opleve skibene på begge sider af fjorden.

Vi markerer, at Nørresundby Lystbådehavn er blevet færdig med musikscene, barområde og et af de store sejlskibe.

Østre Havn er også forvandlet siden sidst.

Det er blevet et lille paradis for vandsport, boliger, iværksættermiljø, café og supermarked. Her placerer vi de mindste skibe, så de ligger i læ derinde.

På pladsen foran Musikkens Hus laver vi et loungeområde,” fortæller Søren Thorst.

Binder en oplevelsessløjfe

Variationen af tilbud langs havnefronterne har været vigtig for forvandlingen og succesen, mener Henrik Jess Jensen, der er formand for Havne- og Teknikgruppen.

“The Tall Ships Races er en juvel for Aalborg og nordjyderne, for den har vist de udfoldelsesmulighederne, der er ved at være placeret lige ned til den smukke Limfjord.

Havnefronterne er indrettet rekreativt, så de besøgende kan tage en pause, en aktivitet og så en pause igen.

I både vest og øst er der skabt mulighed for at krydse Limfjorden med Egholm-færgen og Kulturbroen, og undervejs møder du et væld af oplevelser, så i år kan vi for første gang binde en oplevelsessløjfe hele vejen rundt om havnefronterne.,” siger Henrik Jess Jensen begejstret.

Det er første gang, at Aalborg er starthavn for The Tall Ships Races. Med et samlet besøgstal på over 3,1 mio. besøgende har The Tall Ships Races været de største begivenheder i Aalborgs historie.

I år har erhvervs-parret Eigild og Sonja Christensen doneret det der bliver Danmarkshistoriens største fyrværkerishow til Aalborg og Tall Ship Races.

Det er i øvrigt også dem, der står bag den gigantiske familiefestival Raise for Kids på Flyvestation Aalborg på søndag, hvor Mads Langer, Joey Moe, Onkel Reje og mange andre optræder. Læs mere om det her