Spotter de fede ting: Janus er professionel genbrugsjæger

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I vores nye portrætserie i 2019 går MigogAalborg tæt på iværksættere, der enten driver virksomhed i Aalborg eller er fra Aalborg og omegn.

Interesserer man sig for boligindretning, så har man nok også fulgt trofast med strømmen, når den ene nye tendens efter den anden har sneget sig ind bag hjemmets fire vægge.

Vi har været vidner til, at alt fra minimalistiske plakater, stribede vaser og masseproducerede lysestager har krævet sin ret på de hvide Montana-hylder – dog ofte i en begrænset tidsperiode indtil et nyt brand tog over.

Heldigvis viser dagens tendenser dog, at flere og flere bevæger sig i den stik modsatte retning.

Charmerende genbrugsmøbler og retroguld fra fordoms tid er nemlig noget af det hotteste, man kan fylde dit hjem med.

Det gælder ikke længere om at have det nyeste og dyreste, men tværtimod om at finde små skatte med sjæl, der samtidigt kan få dit hjem til at afspejle din personlighed og skabe følelsen af hjem.

Lad genbrugsjagten begynde

Én af de aalborgensere, der kan nikke genkendende til den stigende interesse inden for netop denne kategori, er Janus Friis.

For 2½ år siden besluttede han sig for at undersøge – sammen med en kollega – om deres fritid i samspil med deres interesse for møbler og interiør måske kunne blive guld værd.

“Vi arbejdede kun to-tre dage om ugen, hvilket resulterede i mange cafébesøg og mange timer på sofaen.

Jeg havde i forvejen en lyst til at udskifte mine møbler hele tiden til noget bedre, så vi fik tanken, om disse to ting kunne kombineres,” fortæller Janus.

Janus og hans kollega begyndte herefter deres første professionelle genbrugsjagt med det formål at sælge det videre til retroglade aalborgensere – ligesom de ofte så folk gøre på tv.

“Jeg havde en idé om, at hvis de kunne gøre det i alverdens tv-programmer, så kunne jeg også.

Vi oprettede derfor Instagram-profilen @genbrugslopperneaalborg, åbnede en konto og begyndte at bruge en masse penge. Der gik heller ikke lang tid, før kontoen stod i plus,” fortæller Janus.

Kundeservice er altafgørende

I dag har @genbrugslopperneaalborg næsten 14.000 følgere på Instagram, og Janus har indrettet et helt rum i sin lejlighed kun til opbevaring af de mange loppefund.

De fleste fund får dog ikke lov at blive boende længe.

“Igennem mit tidligere job, har jeg lært at kodeordet er ’kundeservice’.

Jeg er vant til, at unge mennesker sidder med telefonen konstant. De har en forventning om, at de får et hurtigt svar, og det bestræber jeg mig også på at give dem.

Hvis nogen beder om mål på noget, når jeg ligger i sengen om aftenen, så rejser jeg mig og går ind og tager målet.

Det at blive bekræftet i at det man gør, er det rigtige, er den bedste følelse.

Der er jo heller ikke noget federe end at lægge noget op, og 10 minutter efter er varen solgt.” fortæller Janus.

“Vi havde engang en annonce, der nåede at være på i 40 sekunder – det vidner om, at man har købt de rigtige ting til den rigtige pris.”

Det rigtige billede sælger

Selvom Janus er både design- og interiørinteresseret, så udvælger han ikke kun varer efter sin egen smag – selvom den selvfølgelig ofte hjælper ham på vej.

“Hver gang jeg køber en ting, så tænker jeg altid først: Hvordan kan jeg stille det op på et billede?

Jeg er overbevist om, at hvis billedet er godt, så kan man sælge rigtig mange forskellige ting.

Omvendt betyder det også, at hvis jeg gennemsøger nettet efter gode køb, så kan jeg ofte finde dem til en god pris på eksempelvis DBA, hvis sælgeren har brugt et dårligt billede.

Det går hr. og fru Danmark nemlig hurtigt forbi.”

Takket være Janus er kapaciteten i Genbrugslopperne Aalborg altså stødt stigende – men det betyder ikke, at de har planer om at rykke handlen ud i en fysisk butik.

“Jeg ønsker ikke at være forpligtet bag kassen i en butik, når en vare kommer til salg; så skal jeg kunne hente den med det samme!

I og med vi ikke har en butik, betyder det også, at vi eksempelvis ikke kommer til at sælge store møbler.

Jeg køber ikke noget større, end at det kan slæbes op på fjerde sal!” siger han med et grin, mens han viser MigogAalborg rundt i sit imponerende pulterkammer.

Genbrugskollegaer er guld værd

Janus kommer ellers vidt omkring i sit arbejde med @genbrugslopperne.

Blandt andet er han flere gange om måneden ude ved samarbejdspartnere, der tømmer flytteboer/dødsboer, han tager på markeder i Sverige eller surfer gennem annoncer på DBA eller Facebook.

Senest har han været på marked i Tyskland med sin gode ven og genbrugskollega Klaus, der til dagligt driver Habengutt i Hjørring.

Klaus har været i gamet i 40 år og har vel nok, hvad jeg vil kalde Danmarks bedste vintage- og designbutik.

Det er vigtigt med god sparring, og vi bruger hinanden til alt fra udveksling af idéer, bytter varer og tager på markeder sammen.”

Gå efter loppefund med sjæl

I weekenden deler Genbrugslopperne Aalborg og Habengutt tilmed stand til det store marked i AKKC: Retroguld.

Her vil både Janus og Klaus hive det bedste fra tidens tendenser med – for Janus har nemlig helt styr på, hvad folk går efter.

“Lige nu vil folk have designere og dansk keramik som eksempelvis Saxbo og Arne Bang, som jeg personligt synes er en døgnflue, som har ramt sit top niveau.”

Dog står disse også på hylderne hos Janus, som udtaler, at han kun har det, fordi det er godt at bruge på salgsopslagene.

“Jeg er selv fortaler for, at folk skal købe det, de kan lide, og ikke fordi der står et bestemt navn på det. Hvis man ønsker kvalitet i sit hjem, så behøver der ikke at stå et navn bagpå.

Jeg håber i stedet, at folk vil gå efter noget, der kan tilføje noget sjæl til deres hjem og noget, man ikke ser alle vegne.”

Du kan følge Genbrugslopperne Aalborg lige her eller allerede i weekenden gøre et kup i deres stand til RETROGULD i AKKC.

Solskin og lummer stemning: Det sker til Kunsten Summer Lounge

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Der er mange gode grunde til (også) at elske Aalborg om sommeren: lige fra en afkølende dukkert i Vestre Fjordpark til fredagsfesterne i Karolinelund. 

En af de nyere sommertraditioner, som vi virkelig elsker her på MigogAalborg, er Kunsten Summer Lounge, som hver onsdag hele sommeren underholder aalborgenserne.

Her kan du opleve alt fra livemusik, interviews med kunstnere, musikere og artister og ikke mindst sommerhygge på plænen i Skulpturparken.

Du kan se det fulde program for Kunsten Summer Lounge her.

I morgen er det så tid igen, og der er alt mulig grund til at møde op; DMI lover nemlig op mod 21 grader og solskin i morgen, og så er programmet spækket med lækre ting.

Talk med sexprofessor Christian Graugaard

Klokken 17.00 kan man blive klogere på krop, køn og sex med sexprofessior Christan Graugaard.

Kunstnen beskriver talk’en således:

“Krop, køn og sex er blevet en kampplads, et statement, et symbol på overskud og kontrol.

Medielandskabet bugner af twerkende røve, maratonløbere og sixpacks, og skal man tro selvhjælpsbøgerne, er det livsvigtigt at dyrke energisk sex, til man fylder 100.

Vi lever på godt og ondt i en præstationskultur – men skulle vi ikke bare slappe lidt af og leve stille og roligt med alle vores fejl og mangler? Hvad blev der af glæden ved at grine af sig selv og sin ufuldkommenhed?

Er det ikke på høje tid at tilbageerobre stoltheden ved hængebryster og ølvom? At stå ved, at vi er mennesker og heldigvis er bygget til at mislykkes? Både i og uden for sengen.

Denne aften får vi besøg af forfatter, læge og sexologiprofessor på AAU, Christian Graugaard, der gør os klogere på perfektionskulturen og ser nærmere på kroppen, kønnet, kærligheden og seksualiteten før og nu. Og hvem ved – måske læser han også et digt eller to i aftensolens skær.”

Live croquis-tegning og kropskærlighed

Men temaet krop, køn og sex stopper bestemt ikke der.

Kropsaktivist Regina Fjendbo viser nemlig hele moletjavsen frem – lige fra appelsinhud, vom og vildtvoksende hår på tissekonen – med stor kærlighed til den helt normale, uperfekte krop.

Du har samtidig mulighed for at tegne alle de flotte deller og knuselskelige kurver, når Regina er nøgenmodel, og kunstner Nils Sloth hjælper dig med at få blyanten til at makke ret.

Heads up: Regina går rundt og hyggesnakker om nøgenhed med dem, der har lyst. Hvis det gør dig alt for genert, så opfordrer Kunstnen dig til at undgå Skulpturparken denne aften. 

Musik fra stjerneskuddet Hjalte Ross

Det fede ved Kunsten Summer Lounge er, at det hele er meget uformelt og hyggeligt.

Derfor er det helt oplagt at smide sig på plænen i det dejlige sommervejr, kigge op på himlen og drømme sig væk i det akustiske, melodiske univers, som den blot 22-årige sanger/sangskriver Hjalte Ross fra Aalborg fremfører.

Han har har allerede gjort sig gældende i musikbranchen, og i år optrådte han endda på Roskilde Festival.

Derudover samarbejdede han med Pink Floyds co-producer John Wood på albummet Embody fra 2018.

Program for onsdag den 17. juli:

Kl. 16.00       

Baren åbner. DJ TWA sætter lyd til sommeren

Kunsthal NORD med Kunstsatellitten

Café Aalto åbner for servering af mad (Okseflanksteak med marinerede kartofler, salater, aioli og brød (85 kroner). Salat med håndpillede rejer, agurk, fennikel, wasabi/peanuts og gomacreme (55 kroner).

Kl. 17.00   

Talk: Sexprofessor Christian Graugaard

Workshop: Kreativitariums familieværksted

Pop-up: Live croquis-tegning med Regina Fjendbo

Kl. 18.15 

Pop-up: Guidet tur i Skulpturparken med Kunstens Kreativitarium

Kl. 19.00 

Musik: Hjalte Ross

Kl. 20.30          

Tak for i aften. 

Hvad: Kunsten Summer Lounge: Hjalte Ross + sexprofessor Christian Graugaard
Hvor: Kunsten, Aalborg
Hvornår: Onsdag den 17. juli kl. 16.00-20.30
Pris: Du har fri adgang, når museumsentreen er betalt – derfor er det gratis for medlemmer af Klub Kunsten + Utzon.

Du kan finde mere info om Kunstnen Summer Lounge her.

Våd nyhed: Nu kan du leje SUP Boards i Vestre Fjordpark

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Vestre Fjordpark har i mange år været aalborgensernes foretrukne to-go sted, når sommervarmen omsider nåede Danmark.

I Fjordparken, eller Frieren, kan du både svømme dig træt i baner, slå vennerne i en omgang Kongespil eller bare nyde godt af solens stråler fra land.

Men nu er endnu en oplagt sommeraktivitet blevet tilføjet til familien.

Et utal af muligheder

Fra og med i dag kan du nemlig leje et såkaldt SUP (Stand Up Paddle) Board i Café SALT, der netop holder til i Vestre Fjordpark.

Det er Aalborg Outdoor, der udlejer de populære boards gennem SALT, så der er altså styr på både kvalitet og sikkerhed.

Et SUP Board giver dig et utal af muligheder til leg på vandet – og de erfarne “suppers” nyder endda fra tid til anden at dyrke alt fra yoga til forskellige boldspil på boardet.

Sjovt for alle

Udlejningen af SUP’s i Vestre Fjordpark giver dog måske især de uerfarne en fordel, da det store bassin jo ikke ligefrem er bundløst.

Der er altså ingen grund til at frygte en mulig druknedød, at blive ædt af en haj eller ustabile strømforhold, der trækker dig i retning mod Sverige.

Alt er under kontrol.

Der følger endda en skudsikker redningsvest med, når du lejer et board.

SUP og soft ice

Prisen er 150 kr. for 1 time: og timen kan selvfølgelig fordeles mellem så mange, man har lyst til.

“Udover at det er en sjov sommeraktivitet for både familier og venner, så er det også oplagt til en polterabend,” fortæller Katerina Komselis, indehaver af SALT.

“Og så kan man jo passende slutte af med en kold soft ice!”

SUP Boards kan lejes hver dag i hele SALT’s åbningstid: fra kl. 10 og til minimum kl. 20. 

Perfekt vejr i Aalborg: Oplev blodmånen i aften

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Er du typen, der måske har tendens til at gå med hovedet rettet mod jorden?

Så vil i aften i stedet anbefale, at du vender ansigtet opad. Her vil et spektakulært syn sandsynligvis vente dig.

I aften og nat kommer Jordens skygge til at dække en del af månen, hvilket betyder, at vi kan opleve en delvis måneformørkelse, hvor op mod 65 % af månen vil være dækket af Jordens skygge.

Det skriver TV2 Nyhederne.

Men selvom det syn jo er særligt nok i sig selv, så kan vi samtidigt også nyde synet af en særlig måne, der vil lyse aften- og nattehimlen op med et kobberrødt skær – også kaldet en blodmåne.

Sådan opstår blodmånen

Farven opstår, når det sollys, der når månen under formørkelsen, bliver afbøjet gennem Jordens atmosfære – og da rødt lys trænger lettere gennem atmosfæren, end det blå lys, får Månen altså den røde farve.

Modsat en solformørkelse, der max varer syv minutter, er måneformørkelsen en længere fornøjelse.

Faktisk varer den omkring typisk en times tid.

I følge TV2 Nyhederne står månen op mod sydøst kl. 21.37 og blot 24 minutter senere, kl. 22.01, begynder den delvise måneformørkelse.

Klokken 23.30 er den delvise formørkelse på sit højeste, hvor 65 procent af Månen er dækket af Jordens halvskygge, mens Månen først bevæger sig ud af Jordens skygge klokken 00.59 natten til onsdag – mens den vil befinde sig mod syd.

I hele formørkelsesperioden vil Månen stå lavt på himlen, blot mellem 2 og 12 grader over horisonten.

Rent vejrmæssigt skulle alle odds også være med os, når klokken rammer 23.30 i aften.

Nordjylland har perfekte vejrforhold i aften

Ifølge Mette Wagner, meterolog hos DMI, er Aalborg og Nordjylland et helt ideelt sted at opleve blodmånen fra.

“Det klarer rigtig flot op i den nordlige del af landet i løbet af dagen, og vi forventer et flot udsyn til måneformørkelsen i størstedelen af Nordjylland.

Der er dog kun relativt klart vejr med et lidt slørende, højtliggende skydække omkring vestkysten – men det vil sandsynligvis ikke blive genererende for formørkelsen i og omkring Aalborg,” fortæller Mette Wagner til MigogAalborg.

“Det kommer selvfølgelig helt an på skydækkets udvikling, men mest af alt tror jeg på, at himlen bliver klar nok og utrolig flot omkring Aalborg i aften,” slutter Mette Wagner.