ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Spotter de fede ting: Janus er professionel genbrugsjæger

Af Stine Kjølby Christensen

I vores nye portrætserie i 2019 går MigogAalborg tæt på iværksættere, der enten driver virksomhed i Aalborg eller er fra Aalborg og omegn.

Interesserer man sig for boligindretning, så har man nok også fulgt trofast med strømmen, når den ene nye tendens efter den anden har sneget sig ind bag hjemmets fire vægge.

Vi har været vidner til, at alt fra minimalistiske plakater, stribede vaser og masseproducerede lysestager har krævet sin ret på de hvide Montana-hylder – dog ofte i en begrænset tidsperiode indtil et nyt brand tog over.

Heldigvis viser dagens tendenser dog, at flere og flere bevæger sig i den stik modsatte retning.

Spotter de fede ting: Janus er professionel genbrugsjæger

Charmerende genbrugsmøbler og retroguld fra fordoms tid er nemlig noget af det hotteste, man kan fylde dit hjem med.

Det gælder ikke længere om at have det nyeste og dyreste, men tværtimod om at finde små skatte med sjæl, der samtidigt kan få dit hjem til at afspejle din personlighed og skabe følelsen af hjem.

Lad genbrugsjagten begynde

Én af de aalborgensere, der kan nikke genkendende til den stigende interesse inden for netop denne kategori, er Janus Friis.

For 2½ år siden besluttede han sig for at undersøge – sammen med en kollega – om deres fritid i samspil med deres interesse for møbler og interiør måske kunne blive guld værd.

“Vi arbejdede kun to-tre dage om ugen, hvilket resulterede i mange cafébesøg og mange timer på sofaen.

Jeg havde i forvejen en lyst til at udskifte mine møbler hele tiden til noget bedre, så vi fik tanken, om disse to ting kunne kombineres,” fortæller Janus.

Spotter de fede ting: Janus er professionel genbrugsjæger

Janus og hans kollega begyndte herefter deres første professionelle genbrugsjagt med det formål at sælge det videre til retroglade aalborgensere – ligesom de ofte så folk gøre på tv.

“Jeg havde en idé om, at hvis de kunne gøre det i alverdens tv-programmer, så kunne jeg også.

Vi oprettede derfor Instagram-profilen @genbrugslopperneaalborg, åbnede en konto og begyndte at bruge en masse penge. Der gik heller ikke lang tid, før kontoen stod i plus,” fortæller Janus.

Kundeservice er altafgørende

I dag har @genbrugslopperneaalborg næsten 14.000 følgere på Instagram, og Janus har indrettet et helt rum i sin lejlighed kun til opbevaring af de mange loppefund.

De fleste fund får dog ikke lov at blive boende længe.

“Igennem mit tidligere job, har jeg lært at kodeordet er ’kundeservice’.

Jeg er vant til, at unge mennesker sidder med telefonen konstant. De har en forventning om, at de får et hurtigt svar, og det bestræber jeg mig også på at give dem.

Hvis nogen beder om mål på noget, når jeg ligger i sengen om aftenen, så rejser jeg mig og går ind og tager målet.

Det at blive bekræftet i at det man gør, er det rigtige, er den bedste følelse.

Der er jo heller ikke noget federe end at lægge noget op, og 10 minutter efter er varen solgt.” fortæller Janus.

“Vi havde engang en annonce, der nåede at være på i 40 sekunder – det vidner om, at man har købt de rigtige ting til den rigtige pris.”

Spotter de fede ting: Janus er professionel genbrugsjæger

Det rigtige billede sælger

Selvom Janus er både design- og interiørinteresseret, så udvælger han ikke kun varer efter sin egen smag – selvom den selvfølgelig ofte hjælper ham på vej.

“Hver gang jeg køber en ting, så tænker jeg altid først: Hvordan kan jeg stille det op på et billede?

Jeg er overbevist om, at hvis billedet er godt, så kan man sælge rigtig mange forskellige ting.

Omvendt betyder det også, at hvis jeg gennemsøger nettet efter gode køb, så kan jeg ofte finde dem til en god pris på eksempelvis DBA, hvis sælgeren har brugt et dårligt billede.

Det går hr. og fru Danmark nemlig hurtigt forbi.”

Takket være Janus er kapaciteten i Genbrugslopperne Aalborg altså stødt stigende – men det betyder ikke, at de har planer om at rykke handlen ud i en fysisk butik.

“Jeg ønsker ikke at være forpligtet bag kassen i en butik, når en vare kommer til salg; så skal jeg kunne hente den med det samme!

I og med vi ikke har en butik, betyder det også, at vi eksempelvis ikke kommer til at sælge store møbler.

Jeg køber ikke noget større, end at det kan slæbes op på fjerde sal!” siger han med et grin, mens han viser MigogAalborg rundt i sit imponerende pulterkammer.

Spotter de fede ting: Janus er professionel genbrugsjæger

Genbrugskollegaer er guld værd

Janus kommer ellers vidt omkring i sit arbejde med @genbrugslopperne.

Blandt andet er han flere gange om måneden ude ved samarbejdspartnere, der tømmer flytteboer/dødsboer, han tager på markeder i Sverige eller surfer gennem annoncer på DBA eller Facebook.

Senest har han været på marked i Tyskland med sin gode ven og genbrugskollega Klaus, der til dagligt driver Habengutt i Hjørring.

Klaus har været i gamet i 40 år og har vel nok, hvad jeg vil kalde Danmarks bedste vintage- og designbutik.

Det er vigtigt med god sparring, og vi bruger hinanden til alt fra udveksling af idéer, bytter varer og tager på markeder sammen.”

Gå efter loppefund med sjæl

I weekenden deler Genbrugslopperne Aalborg og Habengutt tilmed stand til det store marked i AKKC: Retroguld.

Her vil både Janus og Klaus hive det bedste fra tidens tendenser med – for Janus har nemlig helt styr på, hvad folk går efter.

“Lige nu vil folk have designere og dansk keramik som eksempelvis Saxbo og Arne Bang, som jeg personligt synes er en døgnflue, som har ramt sit top niveau.”

Dog står disse også på hylderne hos Janus, som udtaler, at han kun har det, fordi det er godt at bruge på salgsopslagene.

“Jeg er selv fortaler for, at folk skal købe det, de kan lide, og ikke fordi der står et bestemt navn på det. Hvis man ønsker kvalitet i sit hjem, så behøver der ikke at stå et navn bagpå.

Jeg håber i stedet, at folk vil gå efter noget, der kan tilføje noget sjæl til deres hjem og noget, man ikke ser alle vegne.”

Du kan følge Genbrugslopperne Aalborg lige her eller allerede i weekenden gøre et kup i deres stand til RETROGULD i AKKC.

Del artikel