Gastromands blog: Disse fem Aalborg-retter vandt guld ved NM

Skrevet af: Gastromand
Foto fra sidste års NM
Foto fra sidste års NM

”Ja, vores sommerkål kommer fra Kurt, vores lokale bondemand som har et lille stykke jord lige omkring Thy.”

Sådan kunne det lyde, når du sætter dig til bord ved en restaurant i Nordjylland. Sådan kunne det reelt også lyde resten af kongeriget over.

Fra ”Jord til Bord” er mere populært og efterspurgt end nogensinde. Forbrugerne, Foodierne, Bloggerne eller bare gæsterne som nyder et veltilberedt måltid går mere og mere op i hvor råvarerne er dyrket, og faktisk også hvordan og af hvem.

Men selv om en hærdet skare af bevidste restaurantbesøgende stiller krav, er markedet for de lokale hårdt presset, og hvis der ikke gribes ind, så vil flere dreje nøglen om og overgive sig til de store leverandører.

I et marked med konstant pressede priser er det svært at være den lokale bondemand Kurt fra Thy.

Heldigvis har en række ildsjæle ledet af Sara Kruse valgt at skabe opmærksomhed om de nordjyske lokale leverandører og dermed også de nordjyske restauranter.

En aktiv indsats som for en uges tid siden blev skudt igang med intet mindre end 7 restaurantbesøg med 5 udsøgte retter, der var begyndelsen på det første event om Nordjysk Mad også kaldet ”NM”.

På Gastromand støtter vi op om den slags – vi er total nede med det lokale og ser bestemt ingen grund til ikke at gøre opmærksom på tiltag som disse, og dermed støtte vores lokale producenter, mejerier, gårdbutikker og restauranter.

At vi så også måtte lege dommere for en dag og smage samtlige retter forringede bestemt heller ikke motivationen!

Gastromand Aalborg
Der skulle selvfølgelig tages gode billeder af alle de lækre retter.

Som madentusiast og selvudnævnt ambassadør for den nordjyske gastronomi, er det et privilegium at få lov til at besøge 7 af byens bedste restaruaranter på én dag og smage hvor vidt forskelligt de 5 temaer kunne fortolkes.

Og her er de så. De fem bedste retter fra NM afviklet i Aalborg.

Limfjorden

NMs mest kreative servering og et udtryk for den samlet set mest kreative menu

En servering der var delt i to, hvor specielt den første trak smilene frem hos dommerpanelet

På bordet lå de smukke østerskaller hvori vi fandt en smuk grøn kugle der gav minder om Rasmus Kofods Dillsten, som er en klassiker på Geranium

Der var syre, fedme, hav og ikke mindst madoplevelse for alle pengene

Vinderen:

Canblau Aalborg
Vinder Limfjorden

CANblau for Østers og Blåmuslinger

Vesterhavet

Hvor den første vinder var et eksempel på høj kreativitet og teknik er vi i den mere enkle afdeling

En smuk grøn ret med god udnyttelse af slethvaren – selvfølgelig kødet, men også en fond kogt på benet og rognene. Det eneste vi manglede var sådan set skindet

Det var enkelhed, duft og velsmag og et godt eksempel på fortolkning af det nordjyske tema uden at gå på kompromis med restaurantens stil

Vinderen:

Gastro Aalborg
Vinderen Vesterhavet

La Locanda for ærterissotto med slethvar

Den glade gris

For fanden hvor var hovedretterne gode – og viser at svin kan være mindst lige så godt som oksekød

Men en ret gav de andre seriøs baghjul

Den var smuk, kreativ, havde god udnyttelse af både svinekam og bryst, som havde fået selskab af adskillige andre nordjyske elementer

Ekstrem saftig, tonsvis af umami, men også syre fra rabarber. En lille genialitet af næsten Hestonske dimensioner

Vinderen: 

Gastro Aalborg
Vinderen den glade gris

RUSK for deres Svine-dumpling af kotelet, bryst og røget bacon fra Rosenbeck frilandsgris i Dronninglund med spinat og sauce gastrique med rabarber.

Nordjyske mejeri

Jeg er temmelig sikker på, at der var nogle gæster der fik sig en overraskelse for der var virkelig nogle kreative oste-serveringer imellem – der var emmentalerskum, der var rabarber i forskellige afskygninger, havtorn, fritteret mos og meget mere.

Generelt var det tydeligt at se, at der ikke findes den samme skabelon som for eksempelvis hovedret og dessert.

Vinder-retten formåede at gentænke ikke bare en men to klassikere, og der var noget trygt, næsten infantilt over den lækre fingermad. Igen formåede vinderen at overraske, samtidig med, at der var ostesmag for alle pengene. Så var dippen lavet på honning og sennep genial.

Vinderen

NM Aalborg
Vinderen Nordjyske Mejeri

Applaus for Vandbakkelser m ostecreme og forårsrulle med ramsløg og comandante

Dessert

Der var sødme, syre, noget bagt, noget sprødt, noget blødt og så var der friske bøgeblade.

Det var simpelthen en nordjysk skovtur en dag i maj

Er man vant til at komme på restauranten, kommer retten måske ikke som den store overraskelse, men måske netop derfor er de så gode til at lave den

Det perfekte punktum.

Vinderen: 

Gastro Aalborg
Vinderen dessert

Mortens Kro for Yougurt panne cotta – sorbet af skovsyre og hyldeblomst- pure af rabarber, tørret rabarber.

 

gastromandEt af de mest anerkendte brands inden for gastronomi i Danmark. På gastromand.dk har de siden 2010 haft over 12 mio. besøgende og mere end 22 mio. sidevisninger. Gastromand er en del af ejerkredsen i MigogAalborg. De er lokalt repræsenteret af Mads Schytte og Anders Damm Christensen, der begge bor i Aalborg.

Gastromand har over 23.000 følgere på Facebook, og over 20.000 på Instagram.

Kæmpe kæde flytter ind: 5000 kvm bowling- og oplevelsescenter åbner i Aalborg

Skrevet af: Redaktionen

Den store Metro-bygning i City Syd har efterhånden stået tom længe.

I juni måned overgik bygningen til investerings- og ejendomsfirmaet Hanssens, der ville renovere den 10.000 kvm. store bygning med henblik på at skabe et oplevelsescenter.

Nu er det omsider meldt ud, hvad den store metrobygning skal bruges til i fremtiden.

Danmarks største kæde rykker ind

Danmarks største kæde af bowling- og underholdningscentre, Bowl’n’Fun, huserer allerede i 15 byer på Fyn, i Jylland og på Sjælland – men i slutningen af 2019 kan vi altså også se frem til at byde dem velkommen i Nordjyllands hovedstad.

Her kan aalborgenserne glæde sig til hele 5.000 kvm. fyldt til randen med restauranten The Grill, bowling, legeland, laserbane, escaperoom, minigolf, virtual-reality univers og meget mere.

The Grill står kokkene klar ved den åbne grill i restauranten og tilbereder mad over åben ild.

The Grill tilbyder både aften- og brunchbuffeter, og centeret kan også bookes i forbindelse med bowling og spisning til eksempelvis børnefødselsdage, møder, konferencer, julefrokoster eller andre festlige lejligheder.

Du kan læse mere om åbningen i Aalborg her.

Lopper, opera og musikfestival: Her er din weekend i Aalborg

Skrevet af: Simone Vestergaard
Foto: Stine Kjølby Christensen
Foto: Stine Kjølby Christensen

Weekenden byder på en god blanding af både opera, stand up, musikfestival og familieværksted.

Derudover afholdes Nordjyllands største kræmmer- og loppemarked for ottende år i træk.

Traditionen tro sker det i Gigantium, og det er både lørdag og søndag fra klokken 10-16.

Men denne gang har arrangementet overgået sig selv.

Markedet er nemlig udvidet med 100 stande, og dermed kommer man op på hele 300 stande, som tilbyder unikke antikviteter, flotte loppefund, lækkert genbrug og en masse kræmmervarer.

Du kan læse mere om loppemarkedet her.

En musikfestival med mange år på bagen

Nordens største musikfestival for de unge finder sted lørdag og søndag i Nordkraft.

Omkring 180 bands fra ungdomsklubber, fritidsklubber og ungdomsskoler i hele Norden spiller på de i alt seks scener, som er placeret rundt omkring i Nordkraft.

Her kan man opleve alt fra hip hop til metal og popmusik.

Festivalen har faktisk været afholdt i Aalborg siden 1983, og løber i år af stablen for 36. år i træk.

Du kan læse mere om festivalen her.

Musik

18/1 Ungdomsringens Musikfestival 2019, Nordkraft kl. 19 (d. 18-19. jan.)
18/1 Scorpions Tribute, på Café Frederiksberg kl. 20
18/1 Groovebox på 100Fryd kl. 21
19/1 Tuba tryllerier, urfremførelse og operakvartetter, Musikkens Hus kl. 14

Events

18/1 Vinsmagning på en anderledes måde med tre retter lækker mad, hos Vin & Vin kl. 18.45
18/1 La Bohéme, AKKC kl. 20
19/1 Anden Bringer Ud, AKKC kl. 19 og kl. 21.30 (UDSOLGT)
19/1 Loppemarked i Gigantium kl. 10 (19.-20. jan.)
19/1 TeeShoppen åbner butik i Danmarksgade kl. 10
19/1 Kunsten for begyndere, på Kunsten kl. 11
20/1 Søndagstur på Kunsten kl. 14
20/1 Aalborg Vikings – Viby IF, kl. 15
20/1 Sunday Movie: The Heart is Deceitful above all things, på 1000Fryd kl. 20

Opsætninger

19/1 Format 4: ”Me Too, Nora!”, på Aalborg Teater kl. 19.30
19/1 ATT Dialog: Grænseløshed, på Aalborg Teater kl. 10.30
19/1 Hvordan Slipper Vi Af Med De Andre, Det Hem’lige Teater kl. 19.30

For børnefamilierne

18/1 Familieaften i Svømmeland Nørresundby kl. 17
19/1 Kom med til forpremiere på: ”Sådan træner du din drage 3”, Nordisk Film Biografer kl. 11.30
20/1 Sjov Søndagslegeland i DGI Huset Nordkraft kl. 12
20/1 Familieværksted – kreativitet for hele familien, på Kunsten kl. 11

Er du sulten?

Morgenmad, frokost eller aftensmad? Få inspiration til hvor i kan spise i Aalborg i MigogAalborgs spiseguide. I spiseguiden finder du blandt andet nøje udvalgte restauranter, caféer, take-away steder der ligger i Aalborg. Tjek det ud lige her.

Du kan hente spiseguiden ned på din telefon, så du altid har den lige ved hånden. Og den er helt gratis for dig at bruge.

Åbn din browser (Safari) -> gå ind på https://migogaalborg.dk/spiseguide/ -> Tryk på det midterste ikon i menulinjen i bunden -> Føj til hjemmeskærm

OG voilá! Så har I altid et stort overblik lige ved hånden, når der skal besluttes hvor I skal spise. 

Husk også at hente MigogAalborgs app, Eventmap, som samler alle begivenheder i Aalborg.

Download af app’en er gratis og ganske simpel:

Åbn din browser (Safari/Chrome) -> gå ind på eventmap.dk -> Følg guiden på skærmen – 10 sekunder senere har du EventMap på din telefon.

Første weekend i februar: Kæmpe fest foran Musikkens Hus for alle

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Der var også mange mennesker samlet på Musikkens Plads til hyldestkoncert for Kim Larsen
Der var også mange mennesker samlet på Musikkens Plads til hyldestkoncert for Kim Larsen

Når Musikkens Hus den 2. februar danner rammen om årets Danmarks Indsamling, bliver det med Mads Steffensen, Tine Gøtzsche og Sofie Østergaard som værter.

Aftenens overordnede mål er, traditionen tro, at samle ind til de mennesker, der har brug for det – og i år er det pigerne i verdens fattigste lande, der er i fokus.

Dagen kommer til at byde på det ene højdepunkt efter det andet, og hele Aalborg er blandt andet blevet inviteret med til en kæmpe lysparade, hvor man håber på op mod 30.000 deltagere.

Paraden starter på Nørresundby Torv og bevæger sig over Limfjordsbroen og langs havnen for at ende på Musikkens Plads med en storslået fællessang. Det kan du læse mere om her.

Folkefest på Musikkens Plads

Men lysparaden er bestemt ikke eneste højdepunkt denne dag.

Fra kl. 19 og frem til midnat vil der være fest på Musikkens Plads, foran Musikkens Hus med masser af forskellige aktiviteter, hvor der blandt andet vil være musik, dans, ild-show, børneområde, konkurrencer, mulighed for at lave din egen isskulptur samt mulighed for at købe streetfood og varme drikke.

Det skriver Musikkens Hus på Facebook.

På pladsen vil man kunne overvære, når ”Team Vild Med Dans”, ”Team Sussi & Leo” og ”Team Bedrag” dyster i Rickshaw-rally.

Man vil også kunne møde samtlige deltagere fra den seneste omgang af Bagedysten, som uddeler lækre smagsprøver, og i dagens anledning, ikke kæmper mod hinanden, men i stedet sammen skal løse én af aftenens mange underholdende udfordringer.

Burhan G, Søs Fenger og Oh Land på scenen

Danmarks største YouTube’ere: Rasmus Brohave, Kristine Sloth og Julia Sofia skal også arbejde sammen, og løse en opgave på tid.

Derudover vil man på den store udendørs tv-skærm blandt andre kunne se og opleve: Søs Fenger, Burhan G og Oh Land, når de indtager scenen i Musikkens Hus.

Lige som man vil kunne opleve callcentret samt interviews og konkurrencer med en række kendte danskere.

Flere informationer om arrangementet vil løbende blive meldt ud på Musikkens Hus Facebookside.

Hvad: Folkefest (i forbindelse med Danmarksindsamlingen)
Hvor: Musikkens Plads ved Musikkens Hus
Hvornår: Lørdag den 2. februar fra kl. 19