Gastromands blog: Disse fem Aalborg-retter vandt guld ved NM

Skrevet af: Gastromand
Foto fra sidste års NM
Foto fra sidste års NM

”Ja, vores sommerkål kommer fra Kurt, vores lokale bondemand som har et lille stykke jord lige omkring Thy.”

Sådan kunne det lyde, når du sætter dig til bord ved en restaurant i Nordjylland. Sådan kunne det reelt også lyde resten af kongeriget over.

Fra ”Jord til Bord” er mere populært og efterspurgt end nogensinde. Forbrugerne, Foodierne, Bloggerne eller bare gæsterne som nyder et veltilberedt måltid går mere og mere op i hvor råvarerne er dyrket, og faktisk også hvordan og af hvem.

Men selv om en hærdet skare af bevidste restaurantbesøgende stiller krav, er markedet for de lokale hårdt presset, og hvis der ikke gribes ind, så vil flere dreje nøglen om og overgive sig til de store leverandører.

I et marked med konstant pressede priser er det svært at være den lokale bondemand Kurt fra Thy.

Heldigvis har en række ildsjæle ledet af Sara Kruse valgt at skabe opmærksomhed om de nordjyske lokale leverandører og dermed også de nordjyske restauranter.

En aktiv indsats som for en uges tid siden blev skudt igang med intet mindre end 7 restaurantbesøg med 5 udsøgte retter, der var begyndelsen på det første event om Nordjysk Mad også kaldet ”NM”.

På Gastromand støtter vi op om den slags – vi er total nede med det lokale og ser bestemt ingen grund til ikke at gøre opmærksom på tiltag som disse, og dermed støtte vores lokale producenter, mejerier, gårdbutikker og restauranter.

At vi så også måtte lege dommere for en dag og smage samtlige retter forringede bestemt heller ikke motivationen!

Gastromand Aalborg
Der skulle selvfølgelig tages gode billeder af alle de lækre retter.

Som madentusiast og selvudnævnt ambassadør for den nordjyske gastronomi, er det et privilegium at få lov til at besøge 7 af byens bedste restaruaranter på én dag og smage hvor vidt forskelligt de 5 temaer kunne fortolkes.

Og her er de så. De fem bedste retter fra NM afviklet i Aalborg.

Limfjorden

NMs mest kreative servering og et udtryk for den samlet set mest kreative menu

En servering der var delt i to, hvor specielt den første trak smilene frem hos dommerpanelet

På bordet lå de smukke østerskaller hvori vi fandt en smuk grøn kugle der gav minder om Rasmus Kofods Dillsten, som er en klassiker på Geranium

Der var syre, fedme, hav og ikke mindst madoplevelse for alle pengene

Vinderen:

Canblau Aalborg
Vinder Limfjorden

CANblau for Østers og Blåmuslinger

Vesterhavet

Hvor den første vinder var et eksempel på høj kreativitet og teknik er vi i den mere enkle afdeling

En smuk grøn ret med god udnyttelse af slethvaren – selvfølgelig kødet, men også en fond kogt på benet og rognene. Det eneste vi manglede var sådan set skindet

Det var enkelhed, duft og velsmag og et godt eksempel på fortolkning af det nordjyske tema uden at gå på kompromis med restaurantens stil

Vinderen:

Gastro Aalborg
Vinderen Vesterhavet

La Locanda for ærterissotto med slethvar

Den glade gris

For fanden hvor var hovedretterne gode – og viser at svin kan være mindst lige så godt som oksekød

Men en ret gav de andre seriøs baghjul

Den var smuk, kreativ, havde god udnyttelse af både svinekam og bryst, som havde fået selskab af adskillige andre nordjyske elementer

Ekstrem saftig, tonsvis af umami, men også syre fra rabarber. En lille genialitet af næsten Hestonske dimensioner

Vinderen: 

Gastro Aalborg
Vinderen den glade gris

RUSK for deres Svine-dumpling af kotelet, bryst og røget bacon fra Rosenbeck frilandsgris i Dronninglund med spinat og sauce gastrique med rabarber.

Nordjyske mejeri

Jeg er temmelig sikker på, at der var nogle gæster der fik sig en overraskelse for der var virkelig nogle kreative oste-serveringer imellem – der var emmentalerskum, der var rabarber i forskellige afskygninger, havtorn, fritteret mos og meget mere.

Generelt var det tydeligt at se, at der ikke findes den samme skabelon som for eksempelvis hovedret og dessert.

Vinder-retten formåede at gentænke ikke bare en men to klassikere, og der var noget trygt, næsten infantilt over den lækre fingermad. Igen formåede vinderen at overraske, samtidig med, at der var ostesmag for alle pengene. Så var dippen lavet på honning og sennep genial.

Vinderen

NM Aalborg
Vinderen Nordjyske Mejeri

Applaus for Vandbakkelser m ostecreme og forårsrulle med ramsløg og comandante

Dessert

Der var sødme, syre, noget bagt, noget sprødt, noget blødt og så var der friske bøgeblade.

Det var simpelthen en nordjysk skovtur en dag i maj

Er man vant til at komme på restauranten, kommer retten måske ikke som den store overraskelse, men måske netop derfor er de så gode til at lave den

Det perfekte punktum.

Vinderen: 

Gastro Aalborg
Vinderen dessert

Mortens Kro for Yougurt panne cotta – sorbet af skovsyre og hyldeblomst- pure af rabarber, tørret rabarber.

 

gastromandEt af de mest anerkendte brands inden for gastronomi i Danmark. På gastromand.dk har de siden 2010 haft over 12 mio. besøgende og mere end 22 mio. sidevisninger. Gastromand er en del af ejerkredsen i MigogAalborg. De er lokalt repræsenteret af Mads Schytte og Anders Damm Christensen, der begge bor i Aalborg.

Gastromand har over 23.000 følgere på Facebook, og over 20.000 på Instagram.