Gastromands blog: Disse fem Aalborg-retter vandt guld ved NM

Skrevet af: Gastromand
Foto fra sidste års NM
Foto fra sidste års NM

”Ja, vores sommerkål kommer fra Kurt, vores lokale bondemand som har et lille stykke jord lige omkring Thy.”

Sådan kunne det lyde, når du sætter dig til bord ved en restaurant i Nordjylland. Sådan kunne det reelt også lyde resten af kongeriget over.

Fra ”Jord til Bord” er mere populært og efterspurgt end nogensinde. Forbrugerne, Foodierne, Bloggerne eller bare gæsterne som nyder et veltilberedt måltid går mere og mere op i hvor råvarerne er dyrket, og faktisk også hvordan og af hvem.

Men selv om en hærdet skare af bevidste restaurantbesøgende stiller krav, er markedet for de lokale hårdt presset, og hvis der ikke gribes ind, så vil flere dreje nøglen om og overgive sig til de store leverandører.

I et marked med konstant pressede priser er det svært at være den lokale bondemand Kurt fra Thy.

Heldigvis har en række ildsjæle ledet af Sara Kruse valgt at skabe opmærksomhed om de nordjyske lokale leverandører og dermed også de nordjyske restauranter.

En aktiv indsats som for en uges tid siden blev skudt igang med intet mindre end 7 restaurantbesøg med 5 udsøgte retter, der var begyndelsen på det første event om Nordjysk Mad også kaldet ”NM”.

På Gastromand støtter vi op om den slags – vi er total nede med det lokale og ser bestemt ingen grund til ikke at gøre opmærksom på tiltag som disse, og dermed støtte vores lokale producenter, mejerier, gårdbutikker og restauranter.

At vi så også måtte lege dommere for en dag og smage samtlige retter forringede bestemt heller ikke motivationen!

Gastromand Aalborg
Der skulle selvfølgelig tages gode billeder af alle de lækre retter.

Som madentusiast og selvudnævnt ambassadør for den nordjyske gastronomi, er det et privilegium at få lov til at besøge 7 af byens bedste restaruaranter på én dag og smage hvor vidt forskelligt de 5 temaer kunne fortolkes.

Og her er de så. De fem bedste retter fra NM afviklet i Aalborg.

Limfjorden

NMs mest kreative servering og et udtryk for den samlet set mest kreative menu

En servering der var delt i to, hvor specielt den første trak smilene frem hos dommerpanelet

På bordet lå de smukke østerskaller hvori vi fandt en smuk grøn kugle der gav minder om Rasmus Kofods Dillsten, som er en klassiker på Geranium

Der var syre, fedme, hav og ikke mindst madoplevelse for alle pengene

Vinderen:

Canblau Aalborg
Vinder Limfjorden

CANblau for Østers og Blåmuslinger

Vesterhavet

Hvor den første vinder var et eksempel på høj kreativitet og teknik er vi i den mere enkle afdeling

En smuk grøn ret med god udnyttelse af slethvaren – selvfølgelig kødet, men også en fond kogt på benet og rognene. Det eneste vi manglede var sådan set skindet

Det var enkelhed, duft og velsmag og et godt eksempel på fortolkning af det nordjyske tema uden at gå på kompromis med restaurantens stil

Vinderen:

Gastro Aalborg
Vinderen Vesterhavet

La Locanda for ærterissotto med slethvar

Den glade gris

For fanden hvor var hovedretterne gode – og viser at svin kan være mindst lige så godt som oksekød

Men en ret gav de andre seriøs baghjul

Den var smuk, kreativ, havde god udnyttelse af både svinekam og bryst, som havde fået selskab af adskillige andre nordjyske elementer

Ekstrem saftig, tonsvis af umami, men også syre fra rabarber. En lille genialitet af næsten Hestonske dimensioner

Vinderen: 

Gastro Aalborg
Vinderen den glade gris

RUSK for deres Svine-dumpling af kotelet, bryst og røget bacon fra Rosenbeck frilandsgris i Dronninglund med spinat og sauce gastrique med rabarber.

Nordjyske mejeri

Jeg er temmelig sikker på, at der var nogle gæster der fik sig en overraskelse for der var virkelig nogle kreative oste-serveringer imellem – der var emmentalerskum, der var rabarber i forskellige afskygninger, havtorn, fritteret mos og meget mere.

Generelt var det tydeligt at se, at der ikke findes den samme skabelon som for eksempelvis hovedret og dessert.

Vinder-retten formåede at gentænke ikke bare en men to klassikere, og der var noget trygt, næsten infantilt over den lækre fingermad. Igen formåede vinderen at overraske, samtidig med, at der var ostesmag for alle pengene. Så var dippen lavet på honning og sennep genial.

Vinderen

NM Aalborg
Vinderen Nordjyske Mejeri

Applaus for Vandbakkelser m ostecreme og forårsrulle med ramsløg og comandante

Dessert

Der var sødme, syre, noget bagt, noget sprødt, noget blødt og så var der friske bøgeblade.

Det var simpelthen en nordjysk skovtur en dag i maj

Er man vant til at komme på restauranten, kommer retten måske ikke som den store overraskelse, men måske netop derfor er de så gode til at lave den

Det perfekte punktum.

Vinderen: 

Gastro Aalborg
Vinderen dessert

Mortens Kro for Yougurt panne cotta – sorbet af skovsyre og hyldeblomst- pure af rabarber, tørret rabarber.

 

gastromandEt af de mest anerkendte brands inden for gastronomi i Danmark. På gastromand.dk har de siden 2010 haft over 12 mio. besøgende og mere end 22 mio. sidevisninger. Gastromand er en del af ejerkredsen i MigogAalborg. De er lokalt repræsenteret af Mads Schytte og Anders Damm Christensen, der begge bor i Aalborg.

Gastromand har over 23.000 følgere på Facebook, og over 20.000 på Instagram.

Karneval kan slå rekord: Det kan du glæde dig til i år

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Aalborg Karneval
Foto: Aalborg Karneval

I morgen sker det endelig: Nordeuropas største karneval er igen klar til at pakke Aalborg ind i fest, farver og masser af kærlighed.

Temaet i år er “De fire årstider”, som jo kan fortolkes helt frit.

Èn ting er dog sikkert; Vi får hverken besøg af årstiderne efterår og vinter, da vejret tegner til at blive helt perfekt med både tørvejr og fine temperaturer – læs mere om det her.

Sidste års karneval skrev sig ind i historiebøgerne med det højeste deltagerantal i paraden nogensinde, da hele 80.000 deltagere festede i Aalborgs gader.

“Det er altid svært at spå om, men vi regner med cirka samme antal i år,” fortæller Aalborg Karnevals daglige leder Kresten Thomsen.

Der er dog absolut mulighed for, at man overstiger rekordantallet fra 2018.

Kæmpe konfettitårn på Vesterbro

Deltagerne i paraden kan, udover en kæmpe folkefest, blandt andet se frem til et gigantisk konfettitårn ovenpå Cimbertyren, som bliver skudt af løbende.

“Vi har købt over 100 kg konfetti, så der bliver masser af fest og farver,” lover Kresten.

Aalborg Karneval har paradestart i Nørresundby kl. 10.00, fra Skat kl. 10.30 og fra Haraldslund kl. 11.00.

Fed musik i vente

Traditionen tro fortsætter festen inde i Kildeparken, hvor der allerede er underholdning fra klokken 11.00.

Musikprogrammet til dette års karneval byder på i alt otte headline-kunstnere.

Med to store svenske navne som AronChupa og Vigiland, og yderligere seks danske kunstnere som BroBrandon BealFaustixSnavs, Navid og Djämes Braun bliver 2019 et festfyrværkeri af populære kunstnere, hvor karnevalisterne både kan synge med og får ny musik i ørerne.

“Vi glæder os helt vildt til at feste med alle deltagerne, og så kan vi selvfølgelig kun opfordre folk til at bakke op om festen ved at opføre sig ordentligt, passe på hinanden og bakke om på karnevallet ved at købe et loyalitetsarmbånd,” siger Kresten.

Pas på hinanden

Nordjyllands politi er klar med 6 gode råd på Facebook, så alle får et sjovt og roligt karneval:

1) Få noget ordentlig morgenmad. Ja, det lyder da hyggeligt med et halvt rundstykke med pålægschokolade og 1-2-3-4 sidevogne til, men det er ikke en ordentlig bund. Tænk på, at dit næste måltid måske først er klokken 16.

2) Planlæg din brandert. Det lyder nederen og underligt og voksent, bevares, men det ér bare ikke fedt at blive smidt med en taxa hjem klokken 13, fordi man har drukket for meget morgenmad.

3) Drop stofferne. Et karneval med 100.000 mennesker er ikke dagen, hvor du har lyst til at få en psykose (det har man faktisk aldrig lyst til at få).

4) Hold fast i vennerne! Og snak endelig med dem. Sig til, hvis du skal over for at snakke med hende i Pikachu-kostumet, eller hvis du skal finde et sted at tisse, så de kan vente på dig.

5) Begrav stridsøksen (og karnevalsvognen)
Skal du i kilden, eller gider du ikke slæbe på din vogn mere, så husk, at du kan begrave den over for Kildeparken. Så bliver der kvitteret med en øl og en highfive.

6) Tømmermændene kommer i løbet af aftenen, så hvis du ikke kan holde til at smutte i byen efter 12 timer i sprit, så husk at have tanket op på chips, panodiler og Sex and the City derhjemme. Så er du klar igen søndag.

Du kan læse mere om Aalborg Karneval her.

Tall Ship Races markerer 20 års jubilæum i Aalborg: Sådan bliver det i år

Skrevet af: Michael Qureshi

Der er sket meget i Aalborg siden 1999.

Hvor Havnefronten bestod af slidte pakhuse, grusparkering og få visuelle oplevelser, så er det helt modsat her 20 år senere.

Havnefronten stråler med Utzon Center, Musikkens Hus og mange lækre bygninger langs kajen.

Rekreative oaser er placeret blandt kulturhuse, ungdomsboliger og ejerlejligheder. Studerende tager en pause fra bøgerne på en af de mange loungestole langs fjorden. Der indbydes til ophold og hygge.

Det er langt fra det billede af byen, der var første gang man var vært for Cutty Sark – der senere blev omdøbt til Tall Ship Races.

Sådan så det ud første gang i 1999

“Under Cutty Sark i 1999 blev det tydeligt, hvordan Limfjorden kan samle folk og binde Aalborg og Nørresundby sammen.

Alle tog The Tall Ships Races til sig, og mange fik øjnene op for mulighederne ved fjorden.

Herefter gik udviklingen af havnefronterne i gang, og det er lykkedes at skabe fantastisk flotte havnefronter, hvor vi nu har mulighed for at holde store koncerter med fjordkig, skabe en bred variation af aktiviteter i det store arrangementsområde kombineret med oplevelser ombord på skibene,” siger Søren Thorst, der er eventchef i Aalborg Kommune.

Vært for femte gang i juli

Aalborg er for femte gang værtshavn for The Tall Ships Races i dagene 3-6 juli 2019. Byen har tidligere været vært i 1999, 2004, 2010, 2015.

I år er faciliteterne endnu bedre og endnu flere end sidst.

“Vi har fået kulturbroen, der sammen med shuttlefærgerne gør det lettere for folk at opleve skibene på begge sider af fjorden.

Vi markerer, at Nørresundby Lystbådehavn er blevet færdig med musikscene, barområde og et af de store sejlskibe.

Østre Havn er også forvandlet siden sidst.

Det er blevet et lille paradis for vandsport, boliger, iværksættermiljø, café og supermarked. Her placerer vi de mindste skibe, så de ligger i læ derinde.

På pladsen foran Musikkens Hus laver vi et loungeområde,” fortæller Søren Thorst.

Binder en oplevelsessløjfe

Variationen af tilbud langs havnefronterne har været vigtig for forvandlingen og succesen, mener Henrik Jess Jensen, der er formand for Havne- og Teknikgruppen.

“The Tall Ships Races er en juvel for Aalborg og nordjyderne, for den har vist de udfoldelsesmulighederne, der er ved at være placeret lige ned til den smukke Limfjord.

Havnefronterne er indrettet rekreativt, så de besøgende kan tage en pause, en aktivitet og så en pause igen.

I både vest og øst er der skabt mulighed for at krydse Limfjorden med Egholm-færgen og Kulturbroen, og undervejs møder du et væld af oplevelser, så i år kan vi for første gang binde en oplevelsessløjfe hele vejen rundt om havnefronterne.,” siger Henrik Jess Jensen begejstret.

Det er første gang, at Aalborg er starthavn for The Tall Ships Races. Med et samlet besøgstal på over 3,1 mio. besøgende har The Tall Ships Races været de største begivenheder i Aalborgs historie.

I år har erhvervs-parret Eigild og Sonja Christensen doneret det der bliver Danmarkshistoriens største fyrværkerishow til Aalborg og Tall Ship Races.

Det er i øvrigt også dem, der står bag den gigantiske familiefestival Raise for Kids på Flyvestation Aalborg på søndag, hvor Mads Langer, Joey Moe, Onkel Reje og mange andre optræder. Læs mere om det her

James Robertson er karnevalsklar: De første 50 udklædte får halv pris på menuen

Skrevet af: Redaktionen

Byens nye store kebab-restaurant James Robertson har for alvor erobret aalborgensernes hjerter.

Kebab-restauranten åbnede i slutningen af februar i de gamle Sunset Boulevard lokaler på Boulevarden/Østerågade, og har fået en forrygende start på tilværelsen i Aalborg.

James Robertson skiller sig markant ud fra byens øvrige kebabsteder ved at være mere som McDonalds og Burger King i deres koncept.

Derudover bruger de specialopskrifter på deres kød og brød, hvilket har gjort dem populære i byen.

Nu er man så klar til restaurantens første karneval, og det ønsker man at markere på en helt særlig måde. Således får de første 50 kunder, som er udklædt, en menu til halv pris.

Derudover har James Robertson som sædvanlig også sent åbent i weekenderne, og det gælder også karneval, hvor man har åbent frem til klokken 05.00.

Så hvis du ikke når derind i løbet af dagen, så kan du få en pita, durum eller sandwich med hjem.

Krydret efter legendariske opskrifter
Der er stort fokus på kødet, som kæden nøje udvælger ud fra høje kvalitetskriterier. Man kan vælge imellem lammekød, oksekød og kylling.

Kødet er krydret efter opskrifter, som nogle af Tysklands allerstørste kebabkæder har kæmpe succes med.

Blandt andet har den tidligere tyske landsholdsstjerne Lukas Podolski kastet sig ud i et kebab-eventyr, der godt kan minde lidt om konceptet, som James Robertson har introduceret til danskerne.

KONKURRENCE
Vind 5 pitamenuer

I samarbejde med James Robertson udlodder vi 5 pitamenuer, som du kan dele med venner/veninder/familie.

Sådan vinder du;
Like opslaget  (lagt på MigogAalborgs Facebook-side fredag kl. 16.40)
Skriv mindst en du vil dele præmien med

Du kan følge James Robertson på Facebook her

Vi trækker en vinder på søndag d. 26. maj.