Gastromands blog: Disse fem Aalborg-retter vandt guld ved NM

Skrevet af: Gastromand
Foto fra sidste års NM
Foto fra sidste års NM

”Ja, vores sommerkål kommer fra Kurt, vores lokale bondemand som har et lille stykke jord lige omkring Thy.”

Sådan kunne det lyde, når du sætter dig til bord ved en restaurant i Nordjylland. Sådan kunne det reelt også lyde resten af kongeriget over.

Fra ”Jord til Bord” er mere populært og efterspurgt end nogensinde. Forbrugerne, Foodierne, Bloggerne eller bare gæsterne som nyder et veltilberedt måltid går mere og mere op i hvor råvarerne er dyrket, og faktisk også hvordan og af hvem.

Men selv om en hærdet skare af bevidste restaurantbesøgende stiller krav, er markedet for de lokale hårdt presset, og hvis der ikke gribes ind, så vil flere dreje nøglen om og overgive sig til de store leverandører.

I et marked med konstant pressede priser er det svært at være den lokale bondemand Kurt fra Thy.

Heldigvis har en række ildsjæle ledet af Sara Kruse valgt at skabe opmærksomhed om de nordjyske lokale leverandører og dermed også de nordjyske restauranter.

En aktiv indsats som for en uges tid siden blev skudt igang med intet mindre end 7 restaurantbesøg med 5 udsøgte retter, der var begyndelsen på det første event om Nordjysk Mad også kaldet ”NM”.

På Gastromand støtter vi op om den slags – vi er total nede med det lokale og ser bestemt ingen grund til ikke at gøre opmærksom på tiltag som disse, og dermed støtte vores lokale producenter, mejerier, gårdbutikker og restauranter.

At vi så også måtte lege dommere for en dag og smage samtlige retter forringede bestemt heller ikke motivationen!

Gastromand Aalborg
Der skulle selvfølgelig tages gode billeder af alle de lækre retter.

Som madentusiast og selvudnævnt ambassadør for den nordjyske gastronomi, er det et privilegium at få lov til at besøge 7 af byens bedste restaruaranter på én dag og smage hvor vidt forskelligt de 5 temaer kunne fortolkes.

Og her er de så. De fem bedste retter fra NM afviklet i Aalborg.

Limfjorden

NMs mest kreative servering og et udtryk for den samlet set mest kreative menu

En servering der var delt i to, hvor specielt den første trak smilene frem hos dommerpanelet

På bordet lå de smukke østerskaller hvori vi fandt en smuk grøn kugle der gav minder om Rasmus Kofods Dillsten, som er en klassiker på Geranium

Der var syre, fedme, hav og ikke mindst madoplevelse for alle pengene

Vinderen:

Canblau Aalborg
Vinder Limfjorden

CANblau for Østers og Blåmuslinger

Vesterhavet

Hvor den første vinder var et eksempel på høj kreativitet og teknik er vi i den mere enkle afdeling

En smuk grøn ret med god udnyttelse af slethvaren – selvfølgelig kødet, men også en fond kogt på benet og rognene. Det eneste vi manglede var sådan set skindet

Det var enkelhed, duft og velsmag og et godt eksempel på fortolkning af det nordjyske tema uden at gå på kompromis med restaurantens stil

Vinderen:

Gastro Aalborg
Vinderen Vesterhavet

La Locanda for ærterissotto med slethvar

Den glade gris

For fanden hvor var hovedretterne gode – og viser at svin kan være mindst lige så godt som oksekød

Men en ret gav de andre seriøs baghjul

Den var smuk, kreativ, havde god udnyttelse af både svinekam og bryst, som havde fået selskab af adskillige andre nordjyske elementer

Ekstrem saftig, tonsvis af umami, men også syre fra rabarber. En lille genialitet af næsten Hestonske dimensioner

Vinderen: 

Gastro Aalborg
Vinderen den glade gris

RUSK for deres Svine-dumpling af kotelet, bryst og røget bacon fra Rosenbeck frilandsgris i Dronninglund med spinat og sauce gastrique med rabarber.

Nordjyske mejeri

Jeg er temmelig sikker på, at der var nogle gæster der fik sig en overraskelse for der var virkelig nogle kreative oste-serveringer imellem – der var emmentalerskum, der var rabarber i forskellige afskygninger, havtorn, fritteret mos og meget mere.

Generelt var det tydeligt at se, at der ikke findes den samme skabelon som for eksempelvis hovedret og dessert.

Vinder-retten formåede at gentænke ikke bare en men to klassikere, og der var noget trygt, næsten infantilt over den lækre fingermad. Igen formåede vinderen at overraske, samtidig med, at der var ostesmag for alle pengene. Så var dippen lavet på honning og sennep genial.

Vinderen

NM Aalborg
Vinderen Nordjyske Mejeri

Applaus for Vandbakkelser m ostecreme og forårsrulle med ramsløg og comandante

Dessert

Der var sødme, syre, noget bagt, noget sprødt, noget blødt og så var der friske bøgeblade.

Det var simpelthen en nordjysk skovtur en dag i maj

Er man vant til at komme på restauranten, kommer retten måske ikke som den store overraskelse, men måske netop derfor er de så gode til at lave den

Det perfekte punktum.

Vinderen: 

Gastro Aalborg
Vinderen dessert

Mortens Kro for Yougurt panne cotta – sorbet af skovsyre og hyldeblomst- pure af rabarber, tørret rabarber.

 

gastromandEt af de mest anerkendte brands inden for gastronomi i Danmark. På gastromand.dk har de siden 2010 haft over 12 mio. besøgende og mere end 22 mio. sidevisninger. Gastromand er en del af ejerkredsen i MigogAalborg. De er lokalt repræsenteret af Mads Schytte og Anders Damm Christensen, der begge bor i Aalborg.

Gastromand har over 23.000 følgere på Facebook, og over 20.000 på Instagram.

Lucia i Kajak gentages: Spektakulært syn i vente på Havnefronten

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: OnAdventure
Foto: OnAdventure

Julen er lig med traditioner, og en af de nyere af slagsen finder sted den 13. december i Limfjorden.

Ja, du læste rigtigt: i Limfjorden.

For femte gang er OnAdventure nemlig klar til at skabe et noget anderledes Lucia-optog i Aalborg, når havkajakker bliver pyntet med både lys, nisser, grantræer og glimmer, og så går turen ellers langs Limfjorden, hvor de lysende kajakker vil give et spektakulært syn.

Det kan måske umiddelbart lyde som en spøjs oplevelse, men efter at vi tog traveskoene på sidste år og stak i løb langs havnefronten, efter de lysende kajakker, er vi slet ikke i tvivl:

Det blev ikke sidste gang.

Derfor kan vi kun opfordre til, at du tager det varme tøj på og tager et smut forbi havnefronten den 13. december.

Nyt startområde i år

Men alt er dog ikke helt som det plejer.

Som noget nyt er startområdet flyttet til Limfjordsværftet, som byder på varm suppe og tænder op i grillen.

Plan A for ruten er at tage en tur rundt i havnen mellem 17 og 19.

“Den bliver små 6 kilometer lang, og bringer os forbi havnefronten i Aalborg hvor vi synger luciasang, ud til Østre Havn og retur – enten langs havnefronten i Aalborg, eller med et kryds over fjorden og hjem på  Nørresundby-siden,” skriver OnAdventure om optoget.

Så hvis man trækker ned mod Havnefronten mellem 17.30-18.00, så bør man have god mulighed for at opleve det ekstraordinære Lucia-optog.

“Ruten afhænger af vejret, og kan blive ændret i tilfælde af hårdt vejr. Endelig rute annonceres til alle tilmeldte den 13. december, samt ved startbriefing kl. 16:40 i skudehavnen.”

Sikkerhed frem for alt

Turen er for havkajakroere, og det er gratis at deltage.

Som deltager skal du selv stå for sikkerhed, udstyr og logistik, og have færdighederne og udstyret til at ro kajak i koldt vand.

“Hvis vi krydser fjorden, gøres det i organiserede, overskuelige grupper. Turen er forbeholdt havkajakker for at optimere sikkerheden. Arrangementet kan blive aflyst hvis vejret er for hårdt.

Som deltager er dit ansvar at holde dig sammen med gruppen. Det forventes at du melder klart ud hvis du vælger at ro væk fra gruppen, eller får brug for hjælp,” skriver de videre.

Foto: OnAdventure

Programmet for luciaoptog på Limfjorden

16:00-16:40 Klargøring af kajakker. Limfjords-værftet serverer varm suppe.

16:40-16:50 Sikkerhedsbriefing for alle deltagere

17:00-19:00 Rotur i Aalborg

19:00-20:00 Vi pakker sammen, og grillen er tændt, og vi ønsker god jul!

NB: Husk pandelampen: Solen går ned kl 15:38.

Hvad: Lucia i Kajak 2019
Hvor: Fra Limfjordsværftet og ind mod havnefronten
Hvornår: 13. december

Du finder mere info her.

Kæmpe fodboldfest på Gammeltorv: Alle EM-kampe bliver vist på storskærm

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Aalborg City
Foto: Aalborg City

Gennemsnitspulsen var formentlig noget højere end sædvanligt i de danske hjem mandag aften, da det skulle afgøres om Danmark kunne kvalificere sig til EM-slutrunden, som finder sted næste sommer.

Men ét sted i Aalborg var spændingen næsten ikke til at holde ud.

“Vi har lige afholdt vores årlige årsmøde, hvor over 150 detailbutikker deltog, og her præsenterede vi også aktivitetskalenderen for 2020.

Vi havde valgt at tage klaphatten på og skrevet “EM på storskærm” på fra 12. juni – 12. juli.

“Men vi havde gjort slettelakken klar, hvis det utænkelige skulle ske.

Så jeg var da noget nervøs, da Irland pludselig udlignede til 1-1 … Men nu kan vi ånde lettede op, og smide slettelakken i skraldespanden,” fortæller direktør for Aalborg City, Flemming Thingbak, til MigogAalborg.

Foto: Aalborg City
Foto: Aalborg City

Derfor er det officielt, at samtlige EM-kampe bliver vist på storskærm på Gammeltorv fra 12. juni – 12. juli.

Nu kan Aalborg City sammen med samarbejdsparterne for alvor trække i arbejdstøjet og få alle detaljerne på plads, men Flemming Thingbak kan allerede nu afsløre lidt af planerne over for MigogAalborg.

Kæmpe fanzone med storskærm, ansigtsmaling og fadøl

Under VM 2018 var Gammeltorv omdannet til én stor folkefest, hvor samtlige VM-kampe blev vist – med en stor fanzone, hvor der både var mulighed for at købe fadøl, lækkert mad og ikke mindst få fodboldstemningen helt ind under huden.

“Vi glæder os til at lave en endnu større folkefest til sommer.

Vi er lige nu i dialog med DBU, om man kan gøre Aalborg til en officiel fanzone, men uanset hvad bliver stemningen helt i top, og når man ankommer til Aalborg midtby, vil byen summe af fodboldfeber og hyggeligt samvær”, siger Flemming.

Endnu større storskærm?

Som det helt store trækplaster under storskærmsvisningen i 2018, havde man lejet en 30 kvadratmeter storskærm, som svarer til godt 620 tommer.

Foto: Aalborg City

“Storskærmen bliver mindst lige så stor til sommer, og måske endda endnu større.

Til VM var vi nødt til at sætte en ekstra storskærm op, da Danmark skulle møde Kroatien i ottendelsfinalen. Det vil vi gerne undgå i år,” siger Flemming.

Aalborg City var sidste sommer meget spændte på, hvordan stemningen ville være til de lidt mindre kampe, men der var fans til samtlige kampe, som skabte en fantastisk atmosfære.

Foto: Aalborg City

“Det vil vi gerne bygge videre på til EM, så vi viser selvfølgelig samtlige kampe. Vi kan kun opfordre til, at man venter med at holde ferie til efter 12. juli,” siger Flemming Thingbak.

Hvad: Storskærmsvisning af samtlige EM-kampe (med fanzone)
Hvor: Gammeltorv
Hvornår: 12. juni – 12. juli 2020

Bøger, kaffe og hjemmebag: Ny café er åbnet i Aalborgs midtby

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

“Stedet hvor mennesker mødes, bøger læses, kaffe nydes og sulten tilfredsstilles.”

Sådan lyder sloganet for Aalborgs helt nye café, Café Nørregade, som sjovt nok ligger i Nørregade i centrum af Aalborg.

Den har til huse i forlængelse af Hovedbiblioteket, hvor bl.a. KaffeFair tidligere har haft café.

Du træder direkte ind på caféen, hvis du benytter indgangen ud til Nørregade.

Bag den nye café står Charlotte Egelund, som også driver Den Blå Café i Lønstrup, der kun har åbent om sommeren.

Derfor er der nu plads i kalenderen til at åbne et helt nyt sted i Aalborg, og det er bestemt ikke café-erfaringen, der mangler.

“Jeg har nærmest ikke lavet andet hele mit liv,” fortæller Charlotte til MigogAalborg.

Hovedbiblioteket er et populært sted, for både læselystne og travle studerende, og derfor har Charlotte også lavet en aftale med biblioteket om, at alt mad og drikke må tages med videre op i læsesalen.

Derudover er man også velkommen til at fordybe sig i faglitteratur eller den sidste nye krimi i caféen, hvor der er næsten 40 siddepladser.

 

Masser af lækkerier på menuen

På caféen kan du naturligvis få alt inden for varme drikke; fra filterkaffe til en flad 20’er, diverse espresso-varianter, luksus te eller varm chokolade lavet på Callebaut-chokolade. Det hele fås selvfølgelig også to go.

Af den kølende slags byder menukortet på alt fra hjemmelavet saft, sodavand, økologisk juice, is-latte og øl.

Ifølge børnesangen bor der jo en bager i Nørregade, og det er faktisk også tilfældet i Café Nørregade.

Hoveddelen af brødet er nemlig hjemmebagt, og du kan sætte tænderne i surdejsboller med valgfrit pålæg, diverse sandwich og så vores favorit: lun panini, som jo altid er et sikkert hit på farten.

Caféen åbner allerede kl. 08.00, sammen med biblioteket, og de morgenfriske kan stifte bekendtskab med en morgentallerken med surdejsbolle med pålæg eller ost og økologisk skyr med kompot og hjemmelavet müsli for 59 kr.

Der er også frokosttallerken (110 kr.), månedens varme suppe og årstidens friske salat på menuen.

Caféen går ind for at stoppe madspild, og derfor kan du købe 6 boller to go for 35 kr. mellem kl. 17.00-18.00 – selvfølgelig efter først-til-mølle.

Hvad: Café Nørregade er åbnet
Hvor: Nørregade (ved Hovedbiblioteket)
Hvornår: Åbent fra kl. 08.00 – 18.00 (mandag-lørdag)

Du kan finde mere info om Café Nørregade her.