Gastromand besøger Rusk: Passion og kærlighed til Nordjylland i maden

Skrevet af: Gastromand

Af Mads Schytte, gastromand.dk

Restaurant Rusk ligger i Brandstrupsgade i hjertet af Aalborg og drives til daglig af den passionerede og ambitiøse Mikael Valentin.

Mange vil nok huske netop denne placering for restaurant MEST, der lavede fransk bistromad i høj klasse. I dag er det ikke fransk, der er på menuen. Det er meget andet og med inspiration fra både Frankrig, Italien og Danmark.

Samlingspunktet for retterne er råvarer fra Nordjylland og fra nordjyske madproducenter, som arbejder med bæredygtighed og økologi.

Gastromand har tidligere besøgt Rusk under sidste års konkurrence om NM – Nordjysk Mad hvor deres hovedret gjorde sig bemærket og løb med sejren. Nu er turen heldigvis også kommet til at besøge dem i migogaalborg-regi.

Sammen med Anders også fra Gastromand fandt vi et hul til en frokost-aftale – og det skulle selvfølgelig være på Rusk.

Veloplagt tjener er opmærksom

Jeg ankommer kl. 13.00 som aftalt og får et glas Cremant de Bourgogne fra Albert Sounit – en sprød lille sag at starte på.

Den venlige og veloplagte tjener spørger mig et par gange, om jeg spiser alene, hvor jeg må forklare, at min medspiser er lige på trapperne. Efter 20 minutter får jeg et opkald fra en lettere stresset gastromand nr 2, der bander højlydt over trafikken og sværger at han er lige på trapperne.

Efter yderligere 20 minutter ankommer han temmelig ophidset og undskyldende – jeg har imellem tiden bestilt en omgang Limfjordsøsters med karamelliseret citron og vinagrette.

Anders når lige et komme ind, da jeg hapser den første. De smager himmelsk, og min iver og passion for østers er virkelig begyndt at tage fra! Jeg er nået til det punkt, hvor 6 slet ikke er nok, jeg forestiller mig kun, at det bliver “værre”.

Råvarer kommer fra Nordjylland

Vi snakker lidt med Mikael, som forklarer lidt om Rusk og fortæller lidt omkring deres råvarer, som kommer fra Nordjylland.

Deres perlebyg kommer fra Hjørring og deres bisonbøffer fra Blokhus – jeg vidste ærlig talt ikke, at vi havde bisonokser i Nordjylland, men klogere blev jeg.

Jeg lytter særligt efter, da Mikael fortæller om en af deres producenter af kød, der faktisk går så langt, at deres kvæg nedlægges af en rigtig jæger fra afstand med en riffel – fakta er jo, at dyret skal nedlægges og på denne måde undgår man at stresse dyret og sikrer en meget human afsked herfra.

Som jæger løfter jeg på min hat i anerkendelse – det er god stil.

Men vi er jo ikke kommet for at danse eller snakke så der skal mad på bordet.

Jeg har, inden Anders magtede at indfinde sig, tænkt på månedens “Rusker” som er “Skibberlabskovs” af bisonkød, jordskokker, maltgrene, syltede rødløg og karse samt “Nordjysk Stjerneskud” med rødspætte fra Hirsthals, røget souffle, tørret blåbærtang, friske agurker og tomat-mayo var vejen frem.

Nordjysk pasta og muslinger fra Limfjorden

Anders mener dog, at lidt “Nordjysk Pasta” af ristet rugmel og ølandshvede samt røgede muslinger fra Limfjorden og en lille tatar af okse-inderlår fra Himmerland lige skal tilføjes. “Tak for kaffe” tænker jeg!

Rækkefølgen tunes heldigvis af vores tjener, så vi starter med tatar med pommes og ramsløgsmayo samt stjerneskud, som begge sidder lige i skabet – undskyld udtrykket, men det gjorde de altså!

Navnlig stjerneskuddet er jeg helt vild med – perfekt stegt, lækkert med tomat-mayo og ja tang er åbenbart en favoritspise hos mig fra nu af hvis det er tørret – thumps up!

Vinen spiller også – begge tysk hvor tataren komplimenteres af en spatburgunder med lidt gode taniner i eftersmagen.

En rigtig “Rusker”

Så skruer vi op for charmen og smagen, vi kommer nemlig til “Skibberlabskovs”, og det er sgu voldsomt – jeg vil faktisk udfordre en fuldvoksen mand, som virkelig mener han kan spise til, at nappe den ret samt en forret – hvis der efter den omgang er plads til mere, så giver jeg sgu!

Den er vild intens og smagsfuld og gud hvor er det fedt, at kokken på Rusk bare får lov til at folde sig ud! Mikael Valentin forklarer hertil, at de faktisk er helt efter bogen, at kokkene får lov til at eksperimentere, det er nemlig her, hvor de fede tiltag opstår.

Mangler lidt bid

Vores “sidste” hovedret er den “Nordjyske Pasta” som er lidt på prøvebasis, da Mikael gerne vil have lidt kritik.

Retten er faktisk godt tænkt, men der mangler noget bid i det ristede rugmel før det virker som “pasta” og så kunne nogle svampe og nødder være et godt indspark til at give retten noget kant og sprødhed, men med lidt justeringer så bliver det sikkert til en spændende og alternativ ret.

Vi slår over i de franske vine her både hvid og rød, som igen holder! Jeg føler, jeg er i gode hænder her! Desværre skal der køres senere, så vi må holde igen!

Til sidst vil vores gode tjener lige høre, om der er plads til dessert?

Vi kigger på hinanden og skal lige til at takke nej i kor, men da hun nævner, de har en fortolkning på “Gin/Tonic” er vi altså på alligevel.

Agurke-sorbet til dessert

Det er en mere frisk end en sød dessert, så hvis du er typen der ikke er “dessert-menneske” som Anders fx er, så er det lige noget for dig.

Det er en agurke-sorbet, enebær-creme, rosmarin og friskkværnet sort peber – jeg tager altså hatten af igen – det er innovativt og godt tænkt.

Afslutningsvis er vi enige om, at det er synd og skam at der er så forholdsvis få frokostgæster på en restaurant som Rusk en fredag til frokost? Folk skal vel have noget frokost ikke?

Retterne her ligger til 150 kr., hvilket næsten er det samme, som du må slippe for en burger.

Så hvad sker der? På Gastromand troede vi faktisk at “Caféburgeren” døde for flere år siden, men den må vi åbenbart trækkes med lidt endnu. Lige meget hvad vil vi gerne på Gastromand sende vores varmeste anbefaling til Rusk og Teamet for de gør det sgu godt! Så hop ud og spis nogle lækre frokoster kære læser!

Læste du?

Kræs for kendere: Her er 10 “hemmelige” madperler i Aalborg

La Bottega ligger midt inde i byen

Vin og tapas på Napa: Kom med til amerikansk vinsmagning

Skrevet af: Simone Vestergaard
Arkivfoto
Arkivfoto

Torsdag d. 8. november kl. 19. byder Napa Lounge indenfor til en spændende aften med amerikansk vinsmagning.

På aftenen skal gæsterne smage på i alt fem forskellige vine, og fælles for dem alle er, at de er fra Californien i USA.

Det er Napas restaurantchef Signe Rosa, i samarbejde med Thomas fra Avine, der står for at guide gæsterne igennem aftenens smagning.

Stor passion for amerikanske vine

Thomas vil også fortælle om amerikansk vinlov, de amerikanske vinområder samt de mest brugte druer.

“Vi har valgt at holde denne vinsmagning, fordi vi gerne vil give folk muligheden for at smage vores store udvalg af vine fra USA.

Vi har en stor passion omkring amerikanske vine, og jeg tror egentlig vi er de eneste, der har et overflod af vine fra netop Californien.

Det er faktisk også derfor, at restauranten hedder Napa Lounge.

Napa Valley er en stor vinregion i Californien, og et sted man ofte hører om i forbindelse med vin fra USA,” fortæller Restaurantchef Signe Rosa.

Udvider vinhorisonten op til jul

Hun fortsætter:

“Det er også snart jul, og i den forbindelse vil vi også gerne udvide folks vinhorisont lidt, og give dem nye muligheder til julemaden i stedet for de klassiske løsninger med eksempelvis en Ripasso eller en Châteauneuf-du-Pape.

Amerikanske vine egner sig nemlig rigtig godt til julemad.”

De fem vine som skal smages er:


Sparkling: Gloria Ferrer, Sonoma Brut
Hvidvin: Kendall-Jackson, Vintner’s Reserve Chardonnay
Rødvin: Plungerhead, Lodi Zinfandel
Rødvin: McPrice Myers, Right Hand Man Syrah
Rødvin: 689 Cellars, Submit Napa

Tilhørende vinsmagningen vil der være en let tapasanretning bestående af forskellige varianter af and.

Derudover kan gæsterne naturligvis bestille og købe vin med hjem til jul – eller andre festlige sammenkomster – til under vejledende udsalgspris.

Prisen er 350 kr. per person for hele aftenen.

MigogAalborg står for billetsalget til denne unikke vinaften – Du kan købe billetter til aftenen her.

Læs mere om begivenheden her.

Fri entré og masser af lir: Lørdag åbner Aalborgs første mandemesse

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

I morgen lørdag fra 14-17 kan vi her i Aalborg se frem til at få vores første mandemesse nogensinde, når 3G Mandemessen er klar med en adrenalinfyldt og spændende dag ved Aalborg Street Food.

“Vi har rigtig travlt for at få de sidste ting på plads, men vi tør godt love, at der bliver noget for enhver smag på lørdag,” fortæller Cecilia Pedersen, en af initiativtagerne bag, til MigogAalborg.

Fri entré og stort program

Der er fri entré hele dagen fra klokken 14-17, og i løbet af de tre timer bliver området i og omkring Street Food fyldt med mandehørm – alt sammen inden for temaerne Gear, gejl og gadgets.

“Vi synes virkelig, at vi har strikket et program sammen, som omfavner både nørder, bløde og hårde mænd. Vi har alt: retrocykler lavet i genbrugsmaterialer, en Formel 1-simulator, romsmagning, de fedeste motorcykler og biler, hudpleje, cigarer, et stort brætspilsområde, 3D-printere… Ja, jeg kunne blive ved,” siger Cecilie med et grin.

Der vil i alt være cirka 20 udstillere til 3G Mandemessen, og det inkluderer blandt andet følgende:

  • Formel 1 simulator
  • Cigarer
  • Rom
  • Hudpleje
  • Herreure
  • Brætspil
  • Biler
  • Motorcykler
  • Fjernstyrede biler
  • Metaldetektor
  • 3D-printere
  • E-sport
  • Droner
  • Custom Bikes
  • Gratis smagsprøver fra Royal specialøl

Udover en masse udstillinger af blandt andet fede biler fra NO Jensen og Nordic Leasing og vilde motorcykler fra Harley Davidson, kan man i løbet af dagen også se frem til en masse fede konkurrencer ved de forskellige stande.

“Vi har blandt andet en metaldetektor-skattejagt udenfor, hvor det gælder om at finde nogle nedgravede skatte” siger Cecilia.

Wrestling og masser af hestekræfter

Ingen mandemesse uden wrestling, og derfor vil der også være løbende shows med Bodyslam, der laver de vildeste wrestlingshows.

“Der kommer en stor boksering midt inde i Street Food, hvor de kommer til at vise fire wrestlingshows i løbet af dagen. Det er virkelig en stor oplevelse, og der bliver både fyret op for udklædning, lyde og ikke mindst masser af fede stunts.”

Men her stopper det ikke med shows.

“Udenfor afholdes der tre shows på en stor racerbane, hvor man kan opleve en helt ny form for fjernstyrede biler. De kører nemlig op mod 100 km/t,” siger Cecilia.

Hvis sulten trænger sig på undervejs, vil Aalborg Street Food som altid holde åbent.

Læs mere om mandemessen her.

Smag over 30 forskellige vine: Salling inviterer til italiensk vinfestival

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Efteråret er over os, og inden længe trænger de hyggelige vintermåneder sig også på. Det betyder også masser af hyggelige stunder, hvor et godt glas vin passer perfekt til.

Uanset om du mangler inspiration til hvad vinreolen skal fyldes op med, eller du bare leder efter et godt tilbud, så har Salling Super det helt ideelle arrangement til dig.

De tilbyder nemlig en rejse rundt til noget af verdens bedste italienske regioner – blandt andre Piemonte, Toscana og Veneto.

Vinglas er adgangsbillet

Det hele foregår i Salling Super på torsdag d. 25. oktober fra 13-18, hvor du kan nyde et væld af smagsprøver og få en masse gode tips fra de bedste i branchen.

Blandt de eksklusive vinhuse er blandt andre De Marie, Massimo Rattalino, Agricole Selvi og La Palazetta.

For at få adgang til festivalen skal du købe et vinglas til 100 kr., som er din adgangsbillet.

Derefter kan du smage på over 30 forskellige skønne vine – og glasset kan du tage med dig hjem bagefter.

Det er ikke muligt at bestille billet på forhånd, så du skal blot møde op i Salling Super, hvis du har lyst til at smage på en masser lækkert vin.

Derudover lover Salling Super også, at der vil være en masse gode tilbud på dagen.

Du kan se meget mere om arrangementet her.