Gastromand besøger: Den “hemmelige” gourmet-restaurant Vesterbro

Skrevet af: Gastromand

Af Anders Damm Christensen, Gastromand.dk

Alle aalborgensere har en mening om Hotel Hvide Hus – nu Comwell Hvide Hus Aalborg.

Det markante vartegn, som siden 1969 har tårnet sig op når man ankommer til byen sydfra via Hobrovej, har ofte delt vandene og i mange år levet en lidt omtumlet tilværelse.

Men tingene har virkelig ændret sig i den positive retning for det stolte Aalborg-hotel.

Comwell-koncernen har overtaget driften af hotellet, og hotellets 16 etager har gennemgået en gennemgribende renovering, efter at Henrik Calum i 2013 overtog hotellet.

I forbindelse med renoveringen har hotellet ligeledes etableret en helt ny restaurant, og ikke så få gange har vi hørt positive rygter derfra.

Ikke desto mindre var det med en vis skeptis intakt (der er altså langt imellem de rigtig gode hotelrestauranter), at redaktøren, en torsdag aften, hev mig med på hotellet (for at spise that is…).

Læs videre for at se om skepsissen blev gjort til skamme.

Byens Bedste udsigt – men ingen Skybar

Hvis man aldrig har været på Hvide Hus, skylder man sig selv at tage turen til toppen – eller det vil sige lige under toppen.

På øverste etage har den nuværende ejer Henrik Calum nemlig sin private penthouse – der skal vel være visse fordele ved at eje sit eget hotel!

På den øverste tilgængelige etage er udsigten ikke desto mindre fremragende – den slags er dog ikke nemt at tage billeder af i mørke, så du må selv afsted.

Etagen indeholder en række selskabslokaler og en lækker pejsestue, som ligeledes kan lejes til møder, workshops – naturligvis med fuld forplejning.

Snakken gik og udsigten fik os til at drømme; hvorfor har Aalborg ikke en Skybar?

Selvom vi ikke er på 52. etage på Park Hyatt i Tokyo, virker det oplagt at Hvide Hus skulle have sin egen bar på toppen – vi vil i hvert fald være flittige gæster! Så hermed en opfordring.

Har du hørt om Restaurant Vesterbro

Al den snak om en potentiel Skybar fik tørsten til at melde sig, og vi bevægede os mod hotellets restaurant – Restaurant Vesterbro.

Jeg må indrømme, at jeg aldrig har hørt restauranten omtalt ved det navn og kan efterfølgende konstatere, at det kan skyldes, at de ikke gør meget væsen sig af sig på de sociale medier – det burde de, hvis du spørger mig.



Velankommet efter turen op af den brede vindeltrappe fra hotellets hall bliver vi modtaget af aftenens tjener Rene, som ikke var sen til at tilbyde os et glas champagne i form af Jean Veselle Reserve Brut – et lækkert glas med en del mere frugt end du normalt kender det fra champagne – men hey det var torsdag, og det passede perfekt til vores høje humør!

Vi lader os rive med, læner os tilbage i de bløde stole med udsigt til livet på Vesterbro; ”så stik os da den 5-retters med tilhørende vinmenu” kan vi høre os selv sige i kor.

Hurtigt kommer der snack på bordet. Carpacio af Dexterkvæg også kendt som som fattigmandskvæg.

Der er dog ikke noget fattigt over smagen, som sidder lige i skabet. Det samme gør de store, puffede kyllingeskind med tilhørende urtemayo. Det giver fedtede fingre. Det skåler vi på. Fornuftig start – tænker jeg.

Herefter kom der sprød Sancerre i glasset og brød på bordet. Brødserveringer er jo efterhånden en historie for sig, og ofte følger der længere udredninger med serveringen.

Den slap vi for. Fik blot konstateret, at der var tale om Cocotte-brød – altså brød bagt i gryde/stegeso/cocotte. Brødet lignede mest af alt de kridhvide franskbrød man får hos en god gammeldags bager. Skorpen var sprød, men ellers gjorde det ikke meget væsen af sig.

Videre til den egentlige servering: Carpacio af rimmet jomfruhummer med agurk, mayo og dild.

Hvis vi ser bort fra min evige kæphest om at hummer, uden undtagelse, altid bør steges, var der tale om en ren servering der ikke mindst tog sig særdeles flot ud på den smukke figgjo-tallerken (indrømmet, jeg er lidt af en nørd på det punkt og har længe haft et godt øje til flere af den norske producents tallerkener, så et ekstra + i min bog).

Jomfruhummertatar på toplækker tallerken! #migogaalborg #hotelhvidehus #restaurantvesterbro #figgjo

A photo posted by Gastromand.dk (@gastromanddk) on

Fuldfed vin og suppe

Efter den ferske start (det behøver ikke være noget negativt), bliver der hældt fuldfed chardonnay fra californiske Robert Mondavi i glasset – now we’re talking! Lækker chardonnay med duft af eksotiske frugter som ananas og mango med rigtig god balance mellem syre og sødme.

Det er en vin der indbyder til at blive drukket i store slurke – som sagt, så gjort!

Vinen sendte forhåbningerne i vejret, og de blev indfriet i form af en cremet jordskokkesuppe, der smagte lige præcis som sådan en skal smage, havde den helt rigtige konsistens og som fik modspil af sprød kyllingeskind, jordskokkechips og masser af karse.

En dejlig servering der er lige til at adoptere i hjemmekøkkenet.

Torsk og rødvin – kan man det?

Så kom der lidt overraskende rødvin i glasset. Overraskende fordi vi ifølge menukortet kunne forvente torsk på tallerkenen.

Det skulle dog vise sig, at der var tale om Beaujolais-Villages på den meget lette gamay-drue, og så gav det hele pludselig lidt mere mening.

På tallerkenen fik vi pankofriteret torskeryg med selleri og en grøn blanquette – igen på de flotte tallerkener. 30 sekunder mindre i frituren, og den havde siddet der, men vi var enige om, at det ikke var aftenens bedste servering eller vinmatch.

Vi nyder vores saftige Beaujolais og reflekterer over timingen i vores lancering af Migogaalborg og de mange nye restauranter og det stadig højere niveau på de aalborgensiske restauranter. Det kræver en ekstra skål!

Så skal der kød på tallerkenen, og jeg bevæger mig op til køkkenet for at følge lidt med i anretningen. Jeg tror, der vil være mange kokke rundt omkring, der ville være misundelige på køkkenet på Restaurant Vesterbro, der vel er ca. 10 gange større end et standard restaurantkøkken inde i byen.

Ud af køkkenet kommer min favoritudskæring onglet – på dansks nyretap.

De perfekt røde skiver onglet fik på tallerken selskab af smørstegt grønkål, bagt løg, revet trøffel og kraftig glace – det kan ikke rigtig gå galt vel? Jeg tror vi fik Ripasso til, men kødet optog ærlig talt al min opmærksomhed.

Tilbage var kun desserten og det nok meget godt, for på dette tidspunkt var vi ved at være godt mætte!

Jeg er ikke den store dessertspiser, men til gengæld går jeg ikke af vejen for et godt glas dessertVIN og såden et havde vores fremragende tjener heldigvis i ærmet – Pineau des Charentes med masser af æble og mandel, der lagde sig som et blødt tæppe rundt om den udmærkede dessert.

Lækre cocktails til at slutte af på

Vi slutter aftenen i hotellets bar og selvom den ikke ligger på 15. etage med udsigt over byen, er cocktailsene uovertrufne og blandt de bedste jeg har fået i byen. Igen skal der lyde en opfordring til marketing-afdelingen om at gøre lidt mere larm. Når man rent faktisk har noget at prale af, skal man ikke holde sig tilbage.

I Aalborg har vi ikke haft den store tradition for, at gå ud og spise på et hotel. Det hører derimod til mange andre storbyer blandt andet København og internationalt. Men Aalborg kan altså også være med, og det er værd at prøve.

Læs også: Vi har testet 16 Aalborg-steder: Her er de bedste restauranter og Take Away

Man får mere luksus end på flere af de andre gourmet-restauranter i byen og mere plads også.

Der er ofte god stemning, fordi mange af hotellets gæster spiser der, så man behøver ikke at frygte en “død” stemning. Vi var i hvert fald positivt overrasket over så meget liv på Restaurant Vesterbro.

Hermed en klar anbefaling på at prøve den lidt oversete restaurant, hvis man søger lidt ny gastronomisk inspiration i byen. Ikke mindst på grund af de lækre cocktails, man slutter af med i baren.

Gastromands seneste indlæg

Halv pris på entréen: Springeren tilbyder maritime oplevelser for hele familien

Skrevet af: Aske Bisgaard Pedersen

Ude godt, men hjemme bedst.

Sådan lyder den famøse talemåde, som aldrig har været mere aktuel end nu.

I kølvandet på coronakrisen er ferien sydpå for mange aflyst, og sommeren skal i stedet nydes hjemme i skønne Danmark.

Men det betyder ikke, at sommeren er ødelagt. Tværtimod. Aalborg tilbyder nemlig masser af spændende aktiviteter for alle aldre.

Eksempelvis det maritime oplevelsescenter, Springeren, der lige nu byder på et hav af gode oplevelser.

Maritim oplevelse for hele familien

Om du er på udkig efter en spændende tur med hele familien, en lærerig voksentur eller de ideelle rammer for en børnefødselsdag… Ja, så er Springeren noget for dig.

Dyk ned i Aalborgs og Danmarks maritime historie – eller kom på dybt vand og test dine evner som kaptajn:

”Vi har sørget for en lang række sjove tiltag, så der er en masse for både store og små.

Med vores sejlsimulator kan du få en realistisk og udfordrende oplevelse som skipper, mens du prøver at navigere skuden helskindet gennem Limfjorden”, fortæller event- og administrationsansvarlig, Susi Bolander, og fortsætter:

”Vi har også sørget for et bassin med fjernstyrede modelskibe, en interaktiv piratquiz, hvor I skal på jagt efter svarene, og en masse andre sjove ting.”

De mange tiltag garanterer utallige timers sjov for børn og voksne legebørn. Er du også interesseret i en kulturel oplevelse og at lære mere om en af historiens største søfartsnationer, er der også rig mulighed for det.

På oplevelsescentrets imponerende 15.000 kvadratmeter kan du dykke helt ned i Aalborgs og Danmarks maritime historie:

”Der er mulighed for at udforske ubåden Springeren indefra, der har været en del af den danske flåde, eller tage på en historisk rejse tilbage til 1700-tallet i værftshallen.” fortæller Susi Bolander.

Rundt omkring på centret er der placeret en lang række forklarende skilte, der kan gøre dig klogere på historien – men der er også mulighed for at forudbestille en guidet tur.

Flere af guiderne har endda selv sejlet med ubåden Springeren.

Halv pris hele sommeren – og gratis matrosskole

Skulle pengene fra den aflyste charterrejse til den sydlandske hede endnu ikke være havnet på kontoen, er der ingen grund til frygt.

Springeren åbner sluserne fra kl. 10-20 hver dag i hele juli, og der er gode penge at spare.

”Vi er så heldige at være kommet med i Kulturministeriets sommerpakke, så vi kan tilbyde 50 % på entré. Det vil sige, at det hele sommeren kun koster 45 kr. for voksne og 25 kr. for børn – og børn under 6 år er gratis”, siger Susi Bolander.

Der er altså ingen undskyldning for ikke at smøre madpakken og tage hele familien med på tur.

Har du en spirende matros derhjemme, afholdes der desuden matrosskole mandag, onsdag og fredag i sommerferien fra 10-12:

”Matrosskolen er gratis og for børn fra 5-17 år, hvor man lærer at gebærde sig på et skib.

Her får man en hurtig rundvisning og sit helt eget matrosnavn. Ligesom en ægte matros skal man også lære at lave knob, prøve kræfter med tovtrækning, bygge sin egen båd … og bare have det supersjovt”, forklarer Susi Bolander.

Yo, ho og en hal… HEL flaske rom

Mens børnene render rundt i butikken og kigger på legetøj, piratting og magneter, kan de voksne på ægte sørøvermanér tage et kig – eller en smagsprøve – i spiritusafdelingen.

Butikken kan blandt andet byde på den eksklusive Royal Danish Navy rom eller et bredt udvalg af A.H. Riise.

Afdelingen byder desuden på gin, likør og andre lækre våde varer til familiens øverstkommanderende… Og er du vild med Baileys, vil du elske A.H. Riises cremelikør.

Bliver du også helt søsyg ved tanken om ikke at skulle afsted? Læs meget mere om alle de gode oplevelser hos Springeren her.

Gratis kajaktur på fjorden: Saml affald og hjælp havnemiljøet

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Foråret 2020 gav i den grad stof (og tid) til eftertanke.

Mange etablerede nye, sunde vaner og interesser – og lige præcis de to ting kan kombineres, nu hvor konceptet GreenKayak er tilbage i Aalborg.

Grundet covid-19 har GreenKayak, hvor du kvit og frit kan leje en kajak mod at samle affald i havnen, nemlig været sat på stand-by. Nu er der igen åbnet for booking.

Foreningen, der blev etableret i 2017, sigter mod at reducere mængden af affaldet verdens farvande, og ønsker at tilbyde som mange mennesker som muligt chancen for at tage aktiv del i bekæmpelsen af miljøforurening.

Heriblandt aalborgenserne.

Derfor er konceptet også henvendt til enhver, der har lyst til at være med.

Ingen erfaring nødvendig

Er du over 18 år, kan du – helt gratis – leje en kajak i to timer; på den betingelse, at du i løbet af sejlturen indsamler det affald, du støder på i havnen.

Den grønne kajak har plads til to personer, og dens stabilitet gør, at tidligere kajakerfaring ikke er nødvendig. Samtidigt er kajakken meget fleksibel, hvilket betyder, at du kan bevæge dig tæt på områder, der ellers er svære at komme ind i.

På kajakken er der placeret en affaldsspand, hvor passagererne med en gribetang kan smide det indsamlede skrald i løbende.

Tre tons affald indsamlet på én sæson

GreenKayak blev etableret i 2017 i København, og allerede i den første sæson indsamlede cirka 1000 frivillige i alt tre tons affald i de hovedstadens kanaler.

Og der er ingen tvivl om, at denne slags initiativer er nødvendige, hvis vi vil sikre en sund fremtid på vores klode.

Ifølge FN’s Miljøprogram UNEP udledes der hvert år omkring 6,4 mio. tons affald i verdens have – og heraf havner de 20.000 tons i Nordsøen.

En stor del af det affald, der flyder i havene og langs kysterne, er plastaffald, for eksempel flasker, dunke, kapsler, reb, fiskenet og poser.

Da plast flyder i vandoverfladen, er det også uden tvivl det mest synlige affald – hvorfor der også er meget fokus på netop dette.

Dog anslår kommunernes internationale miljøorganisation, KIMO, at 70 % af det dumpede affald i Nordsøen synker til bunds.

Ifølge Miljø- og Fødevarestyrelsen er 85 % af danskerne bekymrede over mængden af affald i havene og udviser bred opbakning for at gøre noget ved det.

En opbakning, der nu er mulig og lettilgængelig gennem GreenKayak.

GreenKayak udlejes gennem Aalborg Cable Park og er altså som udgangspunkt i to timer ad gangen.

Efter turen, hvor du forhåbentlig også tager dig tid til at nyde fjorden, fragter du affaldet tilbage til Kabelparken, får det vejet og registreret.

Du lejer din GreenKayak lige her.

Uheld ved Hobrovej: Fører kørte direkte ind i trafiklys

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Nordjyllands Politi
Foto: Nordjyllands Politi

Det blev ikke ligefrem en stille og rolig start på morgentrafikken i Aalborg.

Klokken 9.15 skete der nemlig et uheld på Hobrovej/Ny Nibevej på “toppen” i Skalborg. Det skriver Nordjyllands Politi på Twitter.

En fører kørte – på daværende tidspunkt af ukendte årsager – direkte ind i en lysmast samt trafiklys.

Masterne blev helt nedkørt og alt lys i trafiksignalerne er gået ud. Nordjyllands Politi fortæller, at det en reperatør er tilkaldt, men tidshorisonten er endnu ukendt.

Trafikken på Hobrovej har vigepligt når man kommer til krydset til info, som det fremgår af tavler på stedet.

De nyeste oplysninger fra politiet viser, at den 36-årige fører af ulykkesbilen var uskadt, men stak af fra bilen efter uheldet.

Med vidners hjælp blev han udfundet på nærliggende K. Christensens vej hvor han gemte sig bag en forretning.

Han er nu anholdt og sigtes for sprit og narkokørsel.

Aalborg Sushi Festival er tilbage

Prøv 22 stykker fra nyåbnede Yummi for 115 kr. eller gourmetmenuen fra Karma Sushi på 20 stk. for 210 kr. Se alle steder der er med og deres menuer lige her