Gastromand besøger: Den “hemmelige” gourmet-restaurant Vesterbro

Skrevet af: Gastromand

Af Anders Damm Christensen, Gastromand.dk

Alle aalborgensere har en mening om Hotel Hvide Hus – nu Comwell Hvide Hus Aalborg.

Det markante vartegn, som siden 1969 har tårnet sig op når man ankommer til byen sydfra via Hobrovej, har ofte delt vandene og i mange år levet en lidt omtumlet tilværelse.

Men tingene har virkelig ændret sig i den positive retning for det stolte Aalborg-hotel.

Comwell-koncernen har overtaget driften af hotellet, og hotellets 16 etager har gennemgået en gennemgribende renovering, efter at Henrik Calum i 2013 overtog hotellet.

I forbindelse med renoveringen har hotellet ligeledes etableret en helt ny restaurant, og ikke så få gange har vi hørt positive rygter derfra.

Ikke desto mindre var det med en vis skeptis intakt (der er altså langt imellem de rigtig gode hotelrestauranter), at redaktøren, en torsdag aften, hev mig med på hotellet (for at spise that is…).

Læs videre for at se om skepsissen blev gjort til skamme.

Byens Bedste udsigt – men ingen Skybar

Hvis man aldrig har været på Hvide Hus, skylder man sig selv at tage turen til toppen – eller det vil sige lige under toppen.

På øverste etage har den nuværende ejer Henrik Calum nemlig sin private penthouse – der skal vel være visse fordele ved at eje sit eget hotel!

På den øverste tilgængelige etage er udsigten ikke desto mindre fremragende – den slags er dog ikke nemt at tage billeder af i mørke, så du må selv afsted.

Etagen indeholder en række selskabslokaler og en lækker pejsestue, som ligeledes kan lejes til møder, workshops – naturligvis med fuld forplejning.

Snakken gik og udsigten fik os til at drømme; hvorfor har Aalborg ikke en Skybar?

Selvom vi ikke er på 52. etage på Park Hyatt i Tokyo, virker det oplagt at Hvide Hus skulle have sin egen bar på toppen – vi vil i hvert fald være flittige gæster! Så hermed en opfordring.

Har du hørt om Restaurant Vesterbro

Al den snak om en potentiel Skybar fik tørsten til at melde sig, og vi bevægede os mod hotellets restaurant – Restaurant Vesterbro.

Jeg må indrømme, at jeg aldrig har hørt restauranten omtalt ved det navn og kan efterfølgende konstatere, at det kan skyldes, at de ikke gør meget væsen sig af sig på de sociale medier – det burde de, hvis du spørger mig.



Velankommet efter turen op af den brede vindeltrappe fra hotellets hall bliver vi modtaget af aftenens tjener Rene, som ikke var sen til at tilbyde os et glas champagne i form af Jean Veselle Reserve Brut – et lækkert glas med en del mere frugt end du normalt kender det fra champagne – men hey det var torsdag, og det passede perfekt til vores høje humør!

Vi lader os rive med, læner os tilbage i de bløde stole med udsigt til livet på Vesterbro; ”så stik os da den 5-retters med tilhørende vinmenu” kan vi høre os selv sige i kor.

Hurtigt kommer der snack på bordet. Carpacio af Dexterkvæg også kendt som som fattigmandskvæg.

Der er dog ikke noget fattigt over smagen, som sidder lige i skabet. Det samme gør de store, puffede kyllingeskind med tilhørende urtemayo. Det giver fedtede fingre. Det skåler vi på. Fornuftig start – tænker jeg.

Herefter kom der sprød Sancerre i glasset og brød på bordet. Brødserveringer er jo efterhånden en historie for sig, og ofte følger der længere udredninger med serveringen.

Den slap vi for. Fik blot konstateret, at der var tale om Cocotte-brød – altså brød bagt i gryde/stegeso/cocotte. Brødet lignede mest af alt de kridhvide franskbrød man får hos en god gammeldags bager. Skorpen var sprød, men ellers gjorde det ikke meget væsen af sig.

Videre til den egentlige servering: Carpacio af rimmet jomfruhummer med agurk, mayo og dild.

Hvis vi ser bort fra min evige kæphest om at hummer, uden undtagelse, altid bør steges, var der tale om en ren servering der ikke mindst tog sig særdeles flot ud på den smukke figgjo-tallerken (indrømmet, jeg er lidt af en nørd på det punkt og har længe haft et godt øje til flere af den norske producents tallerkener, så et ekstra + i min bog).

Jomfruhummertatar på toplækker tallerken! #migogaalborg #hotelhvidehus #restaurantvesterbro #figgjo

A photo posted by Gastromand.dk (@gastromanddk) on

Fuldfed vin og suppe

Efter den ferske start (det behøver ikke være noget negativt), bliver der hældt fuldfed chardonnay fra californiske Robert Mondavi i glasset – now we’re talking! Lækker chardonnay med duft af eksotiske frugter som ananas og mango med rigtig god balance mellem syre og sødme.

Det er en vin der indbyder til at blive drukket i store slurke – som sagt, så gjort!

Vinen sendte forhåbningerne i vejret, og de blev indfriet i form af en cremet jordskokkesuppe, der smagte lige præcis som sådan en skal smage, havde den helt rigtige konsistens og som fik modspil af sprød kyllingeskind, jordskokkechips og masser af karse.

En dejlig servering der er lige til at adoptere i hjemmekøkkenet.

Torsk og rødvin – kan man det?

Så kom der lidt overraskende rødvin i glasset. Overraskende fordi vi ifølge menukortet kunne forvente torsk på tallerkenen.

Det skulle dog vise sig, at der var tale om Beaujolais-Villages på den meget lette gamay-drue, og så gav det hele pludselig lidt mere mening.

På tallerkenen fik vi pankofriteret torskeryg med selleri og en grøn blanquette – igen på de flotte tallerkener. 30 sekunder mindre i frituren, og den havde siddet der, men vi var enige om, at det ikke var aftenens bedste servering eller vinmatch.

Vi nyder vores saftige Beaujolais og reflekterer over timingen i vores lancering af Migogaalborg og de mange nye restauranter og det stadig højere niveau på de aalborgensiske restauranter. Det kræver en ekstra skål!

Så skal der kød på tallerkenen, og jeg bevæger mig op til køkkenet for at følge lidt med i anretningen. Jeg tror, der vil være mange kokke rundt omkring, der ville være misundelige på køkkenet på Restaurant Vesterbro, der vel er ca. 10 gange større end et standard restaurantkøkken inde i byen.

Ud af køkkenet kommer min favoritudskæring onglet – på dansks nyretap.

De perfekt røde skiver onglet fik på tallerken selskab af smørstegt grønkål, bagt løg, revet trøffel og kraftig glace – det kan ikke rigtig gå galt vel? Jeg tror vi fik Ripasso til, men kødet optog ærlig talt al min opmærksomhed.

Tilbage var kun desserten og det nok meget godt, for på dette tidspunkt var vi ved at være godt mætte!

Jeg er ikke den store dessertspiser, men til gengæld går jeg ikke af vejen for et godt glas dessertVIN og såden et havde vores fremragende tjener heldigvis i ærmet – Pineau des Charentes med masser af æble og mandel, der lagde sig som et blødt tæppe rundt om den udmærkede dessert.

Lækre cocktails til at slutte af på

Vi slutter aftenen i hotellets bar og selvom den ikke ligger på 15. etage med udsigt over byen, er cocktailsene uovertrufne og blandt de bedste jeg har fået i byen. Igen skal der lyde en opfordring til marketing-afdelingen om at gøre lidt mere larm. Når man rent faktisk har noget at prale af, skal man ikke holde sig tilbage.

I Aalborg har vi ikke haft den store tradition for, at gå ud og spise på et hotel. Det hører derimod til mange andre storbyer blandt andet København og internationalt. Men Aalborg kan altså også være med, og det er værd at prøve.

Læs også: Vi har testet 16 Aalborg-steder: Her er de bedste restauranter og Take Away

Man får mere luksus end på flere af de andre gourmet-restauranter i byen og mere plads også.

Der er ofte god stemning, fordi mange af hotellets gæster spiser der, så man behøver ikke at frygte en “død” stemning. Vi var i hvert fald positivt overrasket over så meget liv på Restaurant Vesterbro.

Hermed en klar anbefaling på at prøve den lidt oversete restaurant, hvis man søger lidt ny gastronomisk inspiration i byen. Ikke mindst på grund af de lækre cocktails, man slutter af med i baren.

Gastromands seneste indlæg

Aalborgs “hemmelige” perle: Superponyhest er et skønt frirum i byen

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

“Jeg er lidt i tvivl om, hvad det her er. Er I en cafe?”

Det er ikke første gang, at søskendeparret (og ejerne) Rasmus og Heidi Toft får lige netop det spørgsmål, som en nysgerrig kunde stiller, da vi besøger en af Aalborgs mest originale steder.

For det er netop et sted. Hverken en cafe eller en butik.

Et sammensurium af sanseindtryk, hygge, nærvær, humor og retrofund.

Navnet er Superponyhest, adressen er Steen Blichers Gade 10, kaffen er klar, udvalget er mangfoldigt, alt er til salg, og hjertevarmen er ikke til at tage fejl af.

Bruger I mælk i kaffen?

I Superponyhest kan du både shoppe unikke retrofund, gå på cafe, læse en bog, kigge på lokal kunst, eller sætte den grammofonplade på, som du gerne vil høre.

“Vi plejer at sige, at vi er i evig proces, og vi har ikke noget decideret slutmål for konceptet,” forklarer Rasmus.

Søskendeparret kommer fra Lillevorde, lidt uden for Aalborg, og deres afslappede, umiddelbare og nordjyske “stille og rolige”-tilgang skinner igennem, når man besøger stedet.

Den uformelle og stressfrie stemning hersker over alt i de autentiske rammer.

“Bruger i mælk i kaffen? Jeg render lige i Meny og henter noget,” udbryder Heidi, da MigogAalborg besøger Superponyhest en helt almindelig hverdag.

Da en kunde senere køber nogle sommerfugle i en glasramme, bliver herlighederne pakket ind i nogle gamle boblekuverter, som jo fungerer ligeså godt som alt muligt andet.

Da vi har sat os tilrette ved et af de opstillede borde med tilhørende stole, som selvfølgelig også er til salg, for at snakke lidt med søskendeparret om Superponyhest, går pladespilleren i hak, og countrysangerens budskab om kærlighed, bliver gentaget igen og igen … og igen.

“Den går ALTID i stå der,” siger Rasmus, og så må han ellers i fuld galop ud i baglokalet for at skifte nummer.

Sådan er det at være på besøg i Superponyhest; intet er planlagt, og alt kan ske.

Sådan var det også, da det nye sted, skulle have sit navn.

“Vi troede egentlig først, at vi bare skulle hedde Super, men det navn var allerede taget.

Så blev vi enige om, at alle jo kan lide ponyer. Så udbrød Rasmus ‘Superponyhest’ en dag, og det navn var sjovt nok ikke taget endnu,” forklarer Heidi.

Mange unikke retrofund

Man skal dog ikke tage fejl af det lidt skæve koncept i Superponyhest.

Der er virkelig mange fede og unikke retrofund i “butikken”.

“95 % af det vi sælger, har vi selv opsøgt på diverse markeder og genbrugsforretninger, og vi leder efter det, som vi selv synes er fedt,” siger Rasmus.

Er du i tvivl om lampen eller stolen passer i lige netop dit hjem, er du mere end velkommen til at låne det med hjem inden købet.

“Og vi er jo i Nordjylland, så man er mere end velkommen til at prutte lidt om prisen.”

Udover lækre retrofund, udstiller Superponyhest også kunst fra lokale kunstnere, som – naturligvis – også er til salg.

Et sted hvor de lokale mødes

Superponyhest har godt et år på bagen, og det første leveår er også blevet brugt på at teste forskellige koncepter af.

Den sidste onsdag i måneden har de blandt andet dedikeret til konceptet Samtalesalon, for “Alle, der engang imellem gider at tale med dem de sidder på cafe med – og som vil inspirere og lade sig inspirere af et fælles tema.”

Emnerne varierer fra gang til gang, og de inviterer ofte en ekspert ind for at lave en kort intro om emnet, som eksempelvis kan være Klima.

Derudover har de også haft et par intime koncerter, hvor lokale musikere har brugt de hyggelige rammer til at brede kundskaben til deres musik.

Rasmus og Heidi drømmer om, at Superponyhest bliver et sted, hvor de lokale kan mødes – om man så er studerende, business man, arbejdsløs eller pensionist.

“Vi får stadig flere og flere stamkunder, som føler sig hjemme hernede.”

Byens studerende er også ved at få øjnene op for stedet, og mange sætter sig ned med en tung studiebog og får ny inspiration i de kreative rammer.

Der er næsten gået inflation i ord som “unikt” og “skjult perle”, men har du endnu ikke besøgt Superponyhest, foreslår vi, at du sadler hesten og kommer afsted.

Det er hvert fald ikke sidste gang, at vi lægger vejen forbi til en snak, eller en kop kaffe, eller et retrofund, eller lidt lækkert til øregangen … eller?

Åbningstider:

Mandag: LUKKET
Tirsdag: Typisk lukket
Onsdag: 10-17
Torsdag: 10-17
Fredag: 10-17
Lørdag: 10-15
Søndag: LUKKET

Du kan finde mere info om Superponyhest her.

Masser af julepynt i midtbyen: Julebutikker åbner op i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvis man er ikke særlig begejstret for jul, så skal man nok gå en lang bue udenom Aalborgs midtby de kommende to måneder.

Lige nu er man i fuld gang med at bygge det store julemarked på Gammeltorv, så det er klar til åbning 16. november. To julebutikker i hver sin størrelse og udtryk har også meldt sin ankomst.

Faktisk er Det Gamle Apotek allerede åbnet op i lokalerne, der tidligere husede en Fætter BR i Algade over for Butler og Richardt.

Det Gamle Apotek er en kæmpe pop up butik fyldt med alskens julepynt, som dem der elsker jul kan bruge timevis på at udforske.

Det Gamle Apotek åbner per tradition i mange byer rundt omkring i landet, og har flere gange også været i Aalborg. Men sidste år fandt man ikke de rette lokaler i Aalborg.

Derfor blev vi sprunget over, men i år er der heldigvis taget revanche, og den er åbnet tilpas tidligt, at man nok skal nå ind forbi butikken.

 

Nostalgisk julebutik åbner også

I dag meldte en anden slags julebutik sig så på banen. Aalborgs historiske museum åbner nemlig en nostalgisk julebutik med gammeldags julepynt.

Hvert år er der nye julefarver og nyt moderne julepynt i forretningerne, men i julebutikken på Aalborg Historiske Museum satses der anderledes. Her er der fokus på den gammeldags og traditionelle julepynt, der vækker nostalgiske minder om den gode, gamle jul.

Der er glaskugler, glanspapir til flettede hjerter og flagguirlander til juletræet, men man finder også ting som de klassiske julebukke af halm, gammeldags papjulekalendere og sprællemænd, Helligtrekongerlys og meget andet, som de ældre familiemedlemmer med garanti husker fra deres barndom.

Blandt de mest populære varer er blandt andet julekort med gammeldags motiv, englespil og ikke mindst Brammings klassiske kravlenisser, som blev udgivet første gang i 1947.

“Vi har de helt klassiske kravlenisser, som er blevet genoptrykt, men vi har også mange andre varer, hvor motivet er Brammings genkendelige nisser,” fortæller museets butiksansvarlige, Christina Flou Riise.

En anden yderst populær vare er glaspynt fra Brink Nordic.

“Det fås i mange forskellige udgaver, og folk er allerede begyndt at komme forbi for at se, om vi har noget, som de ikke har i forvejen. De er ganske enkelt blevet et samleobjekt,” siger Christina Flou Riise.

Man kan opleve den gamle, nostalgiske jul i museets julebutik fra tirsdag 5. november, og butikken ligger i Algade 48 ved den nye Budolfi Plads – kun ganske få meter fra det store julemarked på Gammeltorv.

Topper fornem liste: Aalborg Universitet er nummer et i Europa

Skrevet af: Michael Qureshi

Her i Aalborg har vi aldrig været i tvivl om, at vi har et af de bedste universiteter.

Men det er altså ikke bare den lokale stolthed, der løber af med os.

Aalborg Universitet (AAU) fastholder nemlig placeringen som Europas bedste og verdens fjerdebedste ingeniøruniversitet på listen Best Global Universities, som U.S. News & World Report netop har offentliggjort.

Den flotte placering er bl.a. et vidnesbyrd om universitetets højt kvalificerede internationale forskningsmiljøer, stærke samarbejdspartnere og en unik undervisningsmodel, som tager udgangspunkt i løsningen af virkelige problemer.

Stort potentiale fremadrettet

Ingeniørvidenskab er repræsenteret på tre af universitetets fem fakulteter: Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Det Tekniske Fakultet for IT og Design og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Dekan Mogens Rysholt Poulsen fra Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet glæder sig over universitetets konsolidering i verdenseliten inden for ingeniørvidenskab:

“Vi er selvfølgelig meget stolte over placeringen, der er en stor cadeau til vores dygtige forskere og øvrige medarbejdere.

Jeg er sikker på, at vi med vores position kan være med til at skabe synlighed omkring hele Danmark som en stærk nation på ingeniørområdet, og at det vil kunne tiltrække flere internationale topforskere i fremtiden,” siger han.

Sender et tydeligt signal

Henrik Pedersen, som er dekan på Det Tekniske Fakultet for IT og Design, ser naturligvis også med stor tilfredshed på universitetets fortsatte topplacering.

“Den flotte ranking sender et tydeligt signal til omverdenen om, at det er værd at vende blikket mod Aalborg – såvel internationalt som nationalt.

Det gælder for eksempel, når initiativer inden for forskning og innovation skal udmøntes i praksis, såsom nationale testcentre og pionercentre. Vi har alle forudsætninger for at levere varen,” siger Henrik Pedersen.

Også på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, hvor man uddanner civilingeniører i sundhedsteknologi, er der begejstring:

“På sundhedsområdet vil der blive mere og mere brug for ingeniører.

Vi har eksempelvis ingeniører, der udvikler robotteknologier til genoptræning efter operationer eller skader, og vi har forskere, der arbejder med AI (kunstig intelligens), som vi fremadrettet vil se anvendt inden for store dele af sundhedsvæsenet,” fortæller dekan Lars Hvilsted Rasmussen.

Nr. to i verden på Electrical and Electronic Engineering

Ud over den fornemme placering inden for ingeniørvidenskab generelt udmærker AAU sig også i en ny kategori på ranglisten, nemlig Electrical and Electronic Engineering, hvor universitetet indtager en andenplads på verdensplan.