Gastromand besøger Applaus: 10 retter som du ikke har fået det før i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi
Applaus
Applaus

Af Anders Damm Christensen, gastromand.dk

Der gik ikke mange dage, fra Applaus første gang havde slået dørene op, til jeg første gang sad på de ikke alt for komfortable stole i det rå restaurantlokale, der kæmpede noget med akustikken.

Trods de omstændigheder var jeg stadig fan, og Applaus er måske den restaurant, jeg har spist flest gange på i Aalborg det seneste års tid.

Stolene er stadig de samme, men de har fået en tiltrængt pude til at forkæle dine baller. Akustikken er der ligeledes gjort noget ved, idet der er blevet installeret akustiklofter i det rå rum, og hvis jeg ikke taget meget fejl, er bestikket også blevet opgraderet – thumbs up herfra!

Hvad der ikke er ændret på, er det koncept, der er lige så stringent og gennemført, som det er simpelt.

10 serveringer for 395 kr. plus fem glas drikkevarer (hvorfor Applaus skriver drikkevarer fremfor vine, vender vi tilbage til) for yderligere 375 kr. – foruden et stærkt begrænset a la carte og vinkort.

Gastromands Aarhusianer har sat Teslaen på autopilot og joiner Redaktøren og undertegnede.

Vi hopper naturligvis ombord i de 10 retter og med hele to chauffører, er der vist ingen grund til at gå udenom menuen med de alkoholiske drikkevarer.

Gin & Tonic burde være obligatorisk på en ”vinmenu”

Kort efter bliver der stillet en mere end gennemsnitlig G&T på Mikkeller gin og Ørbæks tonic, som jeg aldrig tidligere har smagt, toppet med appelsin og enebær. Så er vi ligesom i gang, ik?!

G&T’en fik hurtigt selskab af små lune kuvertbrød, hotwings, grøntsager i tempura og en luftig marvskum. Hvor bønner i dej måske er lige på grænsen til letkøbt og manglede et lidt syre i marvskummen, er de hotwings fedtede, søde og stærke – præcis som de skal være.

Herefter kom der Cava i glasset, og hvis G&T er en suveræn starter, er et glas bobler en mindst lige så suveræn efterfølger – specielt når de er tørre som her.

På tallerkenen var der forårsbudbringere i form af kartofler – både konfiterede og fritterede og stenbiderrogn.

Hvis man har fulgt lidt med på Gastromands instagramprofil, ved man også, at jeg er kæmpe fan af nordens lyserøde guld, så der er billige point til køkkenet og så glemmer vi hurtigt, at retten godt kunne have haft lidt mere salt.

3 højdepunkter: Grillet brød, kalvetunge og kejserhatte

Så var det allerede tid til aftenens bedste ret og det, lidt overraskende, med et stykke grillet brød som stjernen på tallerkenen! Det lyder som en joke, men akkompagneret af artiskokcreme, sprødt hønseskind og en skum på høost.

Mads fortæller, at retten stammer fra hans tid på Søllerød Kro.

Vi er bare glade for at han har taget den med, den lange vej, til Nordjylland.

Aarhusianeren ævler et eller andet om at de altså kan deres shit på Søllerød – mest af alt tror jeg, han vil blære sig med lige at have spist der, fordi jeg aldrig har besøgt kroen i Nordsjælland.

Retten ryger så hurtigt ned, at jeg slet ikke når at smage den sammen med den tilhørende Chianti, men begge dele fungerer heldigvis fremragende hver for sig, og Chiantien ryger næsten lige så hurtigt ned i store slurke!

Applaus er naturligvis også på instagram og umiddelbart før besøget, havde jeg fået et glimt af en kalvetunge i Applaus’ story, så det var et glædeligt gensyn, da den entrerede i form af hvad der vel bedst kan beskrives som en grillet durum på speed.

Der var rigeligt af det sprængte kød, som (selvfølgelig fristes man til at sige, hvis man kender sine danske klassikere) fik modspil af peberrod – endnu et af aftenens højdepunkter!

Jeg er pjattet med kejserhatte – den seje svamp med det blærede navn!

Igen viste chefkok Mads Hyllested’s originalitet sig – jeg har i hvert fald aldrig fået serveret en flækket kejserhat som en art bruchetta med svampefyld på toppen – det var ikke kun kreativt – det spillede også max!

Chocolate overload!

Det var efterhånden blevet dessert-tid, og den skulle vise sig at stå i chokoladens tegn, og skal vi ikke bare blive enige om en gang for alle at på trods af de mange hæderlige alternativer, er der intet der slår en vellavet omgang chokolade i forskellige afskygninger som punktum på en god middag?

Og så snakker vi ikke om vinen

På Applaus serverer Mads Hyllested fransk/nordisk fattigmandsgourmet i streetfood-klæder, der på en gang udfordrer og samtidig virker trygt og velkendt.

Durummen (det velkendte) med sprængt kalvetunge (det udfordrende) er et godt eksempel på det.

Applaus er med i vores nye fordelsklub ClubAalborg. I marts måned får du en cocktail på vores regning, når du har spist derinde. 

Tilmeld dig med intropris 10 kr. og uden binding her