Gastromand besøger Applaus: 10 retter som du ikke har fået det før i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi
Applaus
Applaus

Af Anders Damm Christensen, gastromand.dk

Der gik ikke mange dage, fra Applaus første gang havde slået dørene op, til jeg første gang sad på de ikke alt for komfortable stole i det rå restaurantlokale, der kæmpede noget med akustikken.

Trods de omstændigheder var jeg stadig fan, og Applaus er måske den restaurant, jeg har spist flest gange på i Aalborg det seneste års tid.

Stolene er stadig de samme, men de har fået en tiltrængt pude til at forkæle dine baller. Akustikken er der ligeledes gjort noget ved, idet der er blevet installeret akustiklofter i det rå rum, og hvis jeg ikke taget meget fejl, er bestikket også blevet opgraderet – thumbs up herfra!

Hvad der ikke er ændret på, er det koncept, der er lige så stringent og gennemført, som det er simpelt.

10 serveringer for 395 kr. plus fem glas drikkevarer (hvorfor Applaus skriver drikkevarer fremfor vine, vender vi tilbage til) for yderligere 375 kr. – foruden et stærkt begrænset a la carte og vinkort.

Gastromands Aarhusianer har sat Teslaen på autopilot og joiner Redaktøren og undertegnede.

Vi hopper naturligvis ombord i de 10 retter og med hele to chauffører, er der vist ingen grund til at gå udenom menuen med de alkoholiske drikkevarer.

Gin & Tonic burde være obligatorisk på en ”vinmenu”

Kort efter bliver der stillet en mere end gennemsnitlig G&T på Mikkeller gin og Ørbæks tonic, som jeg aldrig tidligere har smagt, toppet med appelsin og enebær. Så er vi ligesom i gang, ik?!

G&T’en fik hurtigt selskab af små lune kuvertbrød, hotwings, grøntsager i tempura og en luftig marvskum. Hvor bønner i dej måske er lige på grænsen til letkøbt og manglede et lidt syre i marvskummen, er de hotwings fedtede, søde og stærke – præcis som de skal være.

Herefter kom der Cava i glasset, og hvis G&T er en suveræn starter, er et glas bobler en mindst lige så suveræn efterfølger – specielt når de er tørre som her.

På tallerkenen var der forårsbudbringere i form af kartofler – både konfiterede og fritterede og stenbiderrogn.

Hvis man har fulgt lidt med på Gastromands instagramprofil, ved man også, at jeg er kæmpe fan af nordens lyserøde guld, så der er billige point til køkkenet og så glemmer vi hurtigt, at retten godt kunne have haft lidt mere salt.

3 højdepunkter: Grillet brød, kalvetunge og kejserhatte

Så var det allerede tid til aftenens bedste ret og det, lidt overraskende, med et stykke grillet brød som stjernen på tallerkenen! Det lyder som en joke, men akkompagneret af artiskokcreme, sprødt hønseskind og en skum på høost.

Mads fortæller, at retten stammer fra hans tid på Søllerød Kro.

Vi er bare glade for at han har taget den med, den lange vej, til Nordjylland.

Aarhusianeren ævler et eller andet om at de altså kan deres shit på Søllerød – mest af alt tror jeg, han vil blære sig med lige at have spist der, fordi jeg aldrig har besøgt kroen i Nordsjælland.

Retten ryger så hurtigt ned, at jeg slet ikke når at smage den sammen med den tilhørende Chianti, men begge dele fungerer heldigvis fremragende hver for sig, og Chiantien ryger næsten lige så hurtigt ned i store slurke!

Applaus er naturligvis også på instagram og umiddelbart før besøget, havde jeg fået et glimt af en kalvetunge i Applaus’ story, så det var et glædeligt gensyn, da den entrerede i form af hvad der vel bedst kan beskrives som en grillet durum på speed.

Der var rigeligt af det sprængte kød, som (selvfølgelig fristes man til at sige, hvis man kender sine danske klassikere) fik modspil af peberrod – endnu et af aftenens højdepunkter!

Jeg er pjattet med kejserhatte – den seje svamp med det blærede navn!

Igen viste chefkok Mads Hyllested’s originalitet sig – jeg har i hvert fald aldrig fået serveret en flækket kejserhat som en art bruchetta med svampefyld på toppen – det var ikke kun kreativt – det spillede også max!

Chocolate overload!

Det var efterhånden blevet dessert-tid, og den skulle vise sig at stå i chokoladens tegn, og skal vi ikke bare blive enige om en gang for alle at på trods af de mange hæderlige alternativer, er der intet der slår en vellavet omgang chokolade i forskellige afskygninger som punktum på en god middag?

Og så snakker vi ikke om vinen

På Applaus serverer Mads Hyllested fransk/nordisk fattigmandsgourmet i streetfood-klæder, der på en gang udfordrer og samtidig virker trygt og velkendt.

Durummen (det velkendte) med sprængt kalvetunge (det udfordrende) er et godt eksempel på det.

Applaus er med i vores nye fordelsklub ClubAalborg. I marts måned får du en cocktail på vores regning, når du har spist derinde. 

Tilmeld dig med intropris 10 kr. og uden binding her

 

Lyser Aalborg op: Salling holder stor lystændingsfest i næste uge

Skrevet af: Michael Qureshi

Man ved, at julen nærmer sig med hastige skridt, når Sallings gigantiske julebelysning lyser en stor del af Aalborgs midtby op.

Traditionen tro inviterer Salling hele byen til lystænding af de funklende julelys på stormagasinets kæmpemæssige facade.

Det sker i næste uge fredag d. 1. november kl. 17.00.

I år giver stormagasinet de fremmødte en julegave ud over det sædvanlige, når en af landets største artister Kesi indtager scenen på Nytorv.

Julen er først for alvor skudt i gang efter Sallings traditionsrige lystændingsfest.

Her stimler tusindvis af forventningsfulde mennesker hvert år op foran Salling, hvor de i fællesskab tæller ned, inden Sallings stormagasin bliver forvandlet til en kæmpe, funklende julegave.

Igen i år bliver der julestemning foran Salling, når stormagasinet inviterer til lystænding og livemusik fredag den 1. november kl. 17.00.

“Vi glæder os hele året til denne særlige dag, hvor vi inviterer byen til julefest.

Vi er meget stolte over, at vi hvert år kan give alle i hele byen en oplevelse ud over det sædvanlige, og det er en stor fornøjelse, at vi i år kan præsentere et af landets største navne på den danske musikscene,” siger Sallings direktør Marianne Bedsted.

Intimkoncert med hitmageren Kesi

Årets kunstner på scenen foran Salling er i år ingen ringere end hitmageren Kesi, der netop er udråbt til årets danske solist ved Danish Music Awards.

Siden 2014 har den danske rapper toppet hitlisterne med singler som ”Mamacita”, ”Følelsen” og ”Søvnløs”, og 65 mio. streaminger på Spotify taler sit eget tydelige sprog.

Der er derfor lagt op til en koncertoplevelse ud over det sædvanlige, når Kesi indtager scenen og giver en intim minikoncert.

Kesi giver desuden koncert på Skråen i Aalborg den 15. november og Train i Aarhus den 23. november.

Kesi

Det summer af jul på alle etager

Stormagasinet vil hele dagen være pyntet op til jul, og når lysene funkler på Strøget og koncerten er slut, inviterer Salling indenfor til julefest.

Alle etager vil emme af julestemning med hyggelig musik, smagsprøver og små serveringer.

I Salling Bageren kan du smage årets første brunkager, og Salling Super byder på lækre, lune æbleskiver og hjemmelavet gløgg. I den store juletombola kan du prøve lykken og vinde lækre præmier for over 30.000 kr., og som noget ganske særligt får alle modtagere af Sallings nyhedsbrev et gavekort på 125 kr., som man kan indløse hver gang, man handler for 500 kr. (dette gælder fra torsdag den 31. oktober til søndag den 3. november).

Alle har mulighed for at melde sig til nyhedsbrevet på salling.dk eller i Salling i løbet af weekenden.

Program

Det er en god idé at komme i god tid til lystændingen, da der forventes mange mennesker.

Stormagasinet holder i dagens anledning åbent helt frem til kl. 22.

Kl. 10-17: Vi varmer op til julehyggen i Salling

Kl. 17: Karin Salling tænder julelysene

Kl. 17.10: Minikoncert med Kesi

Kl. 17.35-22: Salling byder indenfor i julevarmen

Fakta om julelysene

  • Det koster 12 kr. i timen at have julelysene tændt, da juleudsmykningen består af LED-lys
  • Julelysene er designet af lysfirmaet Sirius, der også er kendt for deres julebelysning på Hotel D´Angleterre
  • Det tager to uger at sætte julebelysningen op – Julebelysningen er tændt i to måneder og bliver dermed taget ned d. 2. januar

 

Kæmpe overraskelse: Allan Gaarde færdig i AaB

Skrevet af: Michael Qureshi

AaBs sportsdirektør Allan Gaarde er færdig i AaB.

Klubben stopper samarbejdet med Gaarde med øjeblikkelig virkning.

Det oplyser AaB i en Fondsbørsmeddelelse.

“Efter drøftelser mellem bestyrelsen og direktionen omkring den fremtidige struktur i vores sportslige afdeling er vi imidlertid enige om, at revurdere vores sportslige setup.

Bestyrelsen vil snarest sætte sig sammen og beslutte den fremtidige struktur,” oplyser AaBs bestyrelsesformand Torben Fristrup i en pressemeddelelse.

Han fortsætter;

“Allan Gaarde skal blandt andet huskes for sin medvirken til vores historiske The Double i 2014 med såvel et dansk mesterskab og en pokaltitel samt AaB’s største spillersalg nogensinde i form af Christian Bassogog i 2017, og vi har været glade for at have Allan som sportsdirektør.”

Tid til nye udfordringer

Allan Gaarde takker selv for en god tid i AaB, hvor han nåede at være sportsdirektør i seks år efter han overtog sædet fra Lynge Jakobsen.

“Jeg har haft en fantastisk tid i AaB med mange unikke udfordringer og oplevelser, men tiden er kommet til at søge nye udfordringer, og jeg ønsker kun klubben alt det bedste fremover,” siger Gaarde.

I første omgang fordeles Allan Gaardes opgaver imellem administrerende direktør Thomas Bælum og cheftræner Jacob Friis.

Opdateres

Et stærkt makkerpar: Louisiana og Kunsten indgår unikt partnerskab

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Igennem de seneste år har der været et udstillingssamarbejde mellem Kunsten og Louisiana, der har betydet, at publikum har kunnet opleve store internationale kunstnere på Kunsten.

Aktuelt viser Kunsten udstillingen Twilight Zone, hvor Kunsten har udvalgt en række stærke værker fra Louisianas verdensberømte samling af samtidskunst.

Tidligere har der været en større udstilling med den sydafrikanske kunstner William Kentridge.

Glade direktører

De to institutioner har nu i lyset af de gode erfaringer, besluttet at bringe samarbejdet et afgørende skridt videre ved at udvide og formalisere det kunstfaglige samarbejde til at omfatte hele udstillingsprogrammet.

Louisianas direktør, Poul Erik Tøjner, siger:

“På Louisiana har vi altid følt et slægtskab med kunstmuseet i Aalborg, fordi det er det andet moderne arkitektoniske hovedværk på museumsfronten i Danmark.

Kunsten og Louisiana klæder hinanden. Vi glæder os til et partnerskab, en nydannelse i dansk museumsliv, hvor Kunstens kommende direktør og kuratoriske stab bliver en del af det faglige miljø på Louisiana.

Kunsten får glæde af Louisianas store internationale netværk, af Louisianas kompetencer og ikke mindst af Louisianas efterhånden store internationale samling af samtidskunst.

Louisiana får glæde af at samarbejde med et velfungerende museum med en fornem samling, men også af at tage et større ansvar i samarbejde med en regional institution.

Kulturel vækst er på dagsordenen i Aalborg, hvor der findes en offentlighed, som ikke kommer forbi Louisiana med samme selvfølgelighed som de mennesker der bor, hvor vi ligger.

Jeg ser frem til samarbejdet med stor nysgerrighed og forventning.”

Stillingen som ny direktør for Kunsten genopslås derfor på nye forudsætninger, men Kunsten fortsætter som en selvstændig og selvejende institution.

Bestyrelsesformand på Kunsten, Christen Obel siger:

”Kunsten har igennem en lang periode været i en rigtig positiv udvikling, men med adgangen til Louisianas ressourcer og brand forventer vi at kunne accelerere denne udvikling yderligere.

Derfor har vi også – trods mange stærke ansøgninger til det oprindelige direktøropslag – besluttet at genopslå stillingen, så kandidaterne er fuldt bekendt med forudsætningerne, selvom det grundlæggende er den samme selvstændige og markante profil, vi leder efter.”

Formelt vil Louisianas direktør have det overordnede ansvar for det kunstfaglige program.

Det kunstfaglige miljø skal styrkes

I samme forbindelse vil Kunsten i langt større omfang kunne lade Louisianas samling og netværk indgå i sit udstillings- og aktivitetsprogram i Aalborg, ligesom det kunstfaglige miljø kan styrkes gennem samarbejdet.

Der er enighed om, at den klare ambition er, at dette skal styrke niveauet for udstillingerne yderligere, og at ambitionen er fuldt forenelig med at forblive en stærkt lokalt forankret kulturinstitution i Aaltos smukke rammer.

Et museum, der skaber udstillinger af høj kvalitet og som appellerer både til det lokale publikum og det nationale og internationale. Mulighederne bliver blot større gennem det tætte samarbejde mellem de to institutioner.

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen siger: ”Aalborg Kommune bakker naturligvis op, når bestyrelsen på Kunsten er positive overfor at udvide samarbejdet.

Det er meget glædeligt, og vi ser det som et stort skulderklap til Kunsten, når en stor internationalt respekteret og succesfuld institution, som Louisiana, på denne måde anerkender den position som Kunsten gennem en målrettet indsats har bragt sig i.”

Aftalen træder i kraft ved årsskiftet, og den nye direktør skal være drivkraften bag en opdateret strategi for Kunsten.

Aftalen skal have lejlighed til at virke i 2-3 år, før man endegyldigt vurderer samarbejdets succes.