Gastromand anmelder: Vin i særklasse – men Napa kan meget mere

Skrevet af: Michael Qureshi

Skrevet Mads Schytte, gastromand.dk

I hjertet af Aalborg finder du Vesterå, som er ved at være fyldt med gode spisesteder.

Her finder du den eksklusive Restaurant Tabu, MEAT, Café Vesterå og nu også Napa som åbnede i september.

Napa har promoveret sig på cocktails, god amerikansk vin og lækker mad både til frokost og aften. Så det skulle selvfølgelig testes.

Kursen blev derfor sat mod Vesterå.

Vi bliver budt pænt indenfor og mødt af en oplagt vært. På bordet står en tom flaske vin, hvor vores reservation står skrevet med hvid whiteboard maker – meget kreativt.

Menukortet kan være en kende svært at overskue. Der er traditionelt stjerneskud, karrysuppe med kylling og porre, forskellige salater, to forskellige burgere, en oste tallerken, tapas, pasta med tigerrejer, pariserbøf og steak.

Restauranten er godt fyldt

Det ligner meget traditionelle retter fra et frokostkort, der er lavet om til et aftenkort, og der havde jeg måske forventet lidt mere i forhold til den kvalitet, Napa eksempelvis lægger på vinkortet.

Restauranten er dog godt fyldt, og flere gæster kommer til og bestiller netop ostetallerkenen og tapas, så helt skidt er det selvfølgelig ikke.

Inden vores mad vælger vi et par cocktails, som vi starter ud på.

Kort efter kommer deres bartender og serverer en hjemmelavet cocktail kaldet “Storm Cloud” bestående af creme de cacao blanc, vodka og som toppes med skum af line, lavendelsirup og æggehvide.

Den smager glimrende.

Er ikke for sød men god og syrlig, hvilket er god til at starte på – eller som her; den anden cocktail inden maden.

Forretten er faktisk for stor

Så er det tid til første ret, som er jordskokkesuppe med torsk og sprød bacon.

Det er noget af en mandeportion, og er faktisk for stor (det kan godt lade sig gøre), også selv om vi er i Aalborg, hvor store portioner er velanset.

Suppen er ganske udmærket, men torsken har desværre fået alt for meget, og bliver hård i stedet for delikat. Det er synd, for det er en god efterårsret.

Heldigvis får vi en enestående Bourgogne – “Meursault Les Meix Chavaux” fra 2014 som er helt fantastisk – fuldfed og olieret at få i munden – duft af smør, citrus og ristet brød – den fejer benene væk under mig!

Den koster også 649,- på kortet, men hånden på hjertet – for denne kvalitet og fra Bourgogne er den alle pengene værd.

Vores gode tjener har godt styr på vin, område, drue og fanger endda lynhurtigt, at vi også interesser os for vin og deler lystigt af sin viden.

Cocktail blev svitset med gasbrænder

Efter vinen får vi endnu en spændende cocktail serveret, som bartenderen kalder Meditarania”.

Den består at pink gin, grenadine, grapesaft, havsalt og toppes med svitset salvie som bartenderen svitser let med en gasbrænder ved bordet.

Det er ikke dumt, og faktisk bliver jeg lidt imponeret over kreativiteten her.

Nu kommer jeg en del i København, hvor det at være bartender er et håndværk og noget mere udbredt – så der oplever jeg oftere, at bartendere har deres egne signaturcocktails, og virkelig har lagt noget liv og sjæl i dem.

Der er vi ikke i Aalborg endnu, hvilket er helt okay – det skal nok komme. Pointen er, at denne bartender faktisk har fat i noget af det rigtige og med øvelse og omhu, så skal Napa nok blive en af de mere velansete cocktailbars i Aalborg.

Skørt billigt for en god vin

Til hovedretten kommer en af mine absolut favorit vine “Hitching Post’s” “Highliner”, som nok er bedst kendt fra filmen “Sideways”.

Den er på 100% Pinor Noir, og er helt fantastisk.

Endnu bedre er, at vinen koster 425 kr. på deres kort og lillebroren “Hometown” – også på Pinot Noir – koster 349 kr. Det er helt skørt og alt for billigt – men hatten af for det!

Helt generelt er det noget af det billigste vin, jeg har set på en restaurant – hvilket betyder, at du kan drikke store vine med en meget diskret avance. Uden at vide det 100% er mit bud max 150 kr. pr. flaske, hvilket må siges at være yderst rimeligt.

Hovedretten er en kæmpe kalvesteak med brombær og hindbær (sidste er ikke i sæson – leave ’em out), dertil kål og masser af kartofler og en god sauce på kalvefond.

Under hovedretten forslår vores tjener, at vi smager en Syrah for at mærke forskellen i druerne – god ide og fedt, at hun er opmærksom på den slags.

Desserten var mest kreativ

Vi smager en producent, som er ny for mig – “Black Sheep Finds” og en “Hocus Pocus”. Den er voldsom og på trods af, at vi drikker oversøisk Pinot Noir som har masser af fylde, så er denne en bulderbasse af karakter – dyb, mørk og en intensitet som for mig er for overvældende – men med garanti en rigtig crow pleaser!

Vi smager også deres Pinot Noir fra samme producent, som jeg er ret vild med – men intet overgår Highliner.

Vi slutter med en champagne sorbet, som overhældes med – ja champagne. Så den er lidt som en voksen champagne-brus, hvilket er en fin afslutning, og egentlig den af retterne, som var mest kreativ.

Størrelsen var fin og det friske element i den var også tilpas efter en stor forret og en endnu større hovedret.

Mange gode ting i støbeskeen

Napa har afgjort nogle gode ting i støbeskeen såsom deres ambitioner med cocktails, en god bartender, et billigt og inspirerende vinkort og ikke mindst en kyndig og tilsyneladende uddannet vintjener.

Maden skal der arbejdes lidt mere med på selve eksekveringen. Der er flere gode elementer, men der er ingen tvivl om, at Napa kan meget mere, end hvor de er lige nu.

Vores tre retter kostede 420 kr, som i forhold til konkurrenter faktisk er meget efterhånden.

Vi er bestemt ikke på 3 retter for 99 kr. Men konkurrencen er skærpet i Aalborg, og mange leverer virkelig value for money.

Jeg ville lave et mere overskueligt menukort med retter inspireret af Napa-området med flere tapas-lignende småretter på kortet.

Så var der noget i de enkelte retter, som der kunne arbejdes mere med, uden at det dog var kriminelt.

Men Napa bør investere i at sikre et højere niveau på madfronten, som de har gjort det på vine, cocktails og ikke mindst indretning.

Men jeg besøger helt sikkert Napa igen til en flaske oversøisk Pinot og en omgang snacks inden turen går videre ud i Aalborgs natteliv – på gensyn.

Perfekt start på mandagen: Gratis kaffe i Lagkagehuset

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

I slutningen af september kunne vi her på MigogAalborg afsløre, at Lagkagehuset åbner i midtbyen i det nye år.

Det kan du læse mere om her.

Lagkagehuset har dog allerede en yderst populær lokation her i byen; nemlig drive-in på Otto Mønstedsvej 1 ved Meny.

Her holder mange bilister i kø hver morgen for at få det lækre brød og ikke mindst en tiltrængt kop kaffe.

Men i morgen giver Lagkagehuset det sorte guld. Frem til kl. 10 kan du nyde gratis kaffe i alle Lagkagehusets butikker i landet.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

Lagkagehuset på Otto Mønstedsvej åbner allerede kl 6.00 mandag morgen, så der er masser af muligheder for at komme forbi og få den perfekte start på en ny uge.

Fejrer nye bønner

Årsagen til den gratis kaffe er, at Lagkagehuset tager yderligere et par trin op ad kvalitets-trappen ved at investere i et af Englands førende risterier, Modern Standard.

Det er netop fra i morgen, mandag d. 10. december, at danskerne kan smage de nye bønner.

“Alle skal se, smage og opleve, at vi gør os umage med kaffen, og vores kaffemestre i hver eneste Lagkagehuset i Danmark har været på træningslejr for at sikre, at kaffen ved servering giver gæsterne smil på læben,” skriver Lagkagehuset blandt andet i pressemeddelelsen.

De fortsætter:

“Når du drikker kaffe fra Modern Standard i Lagkagehuset, drikker du Specialty Coffee, der dækker over kaffe af særlig høj kvalitet, og et indgående kendskab til hvilken farm bønnen kommer fra, og hvordan den er blevet behandlet i alle led i kaffens rejse.

Vores kaffe er brygget på arabicabønner fra Brasilien og Colombia, og er etisk handlet direkte mellem risteri og kaffefarm, hvilket indebærer at kaffefarmen er betalt 30 % over Fair Trade prisen.”

Foto: Lagkagehuset

De nye bønner i Lagkagehuset beskrives således:

Filterkaffe fra Colombia:

“Vores colombianske filterkaffe er fyldig og har en afbalanceret sødme, med noter af karamel. Kaffen er brygget på arabicabønner fra farmen El Porvenir, der breder sig over områderne La Castilla og Pitalito i regionen Huila.”

Espresso fra Colombia og Brasilien:

“Vores espressoblend består af 30% bønner fra samme farm El Porvenir i Colombia og 70% bønner fra farmen Santa Luzia, der ligger i området Sul de Minas, Minas Gerais i Brasilien.

Således kombinerer vi fylden fra den brasilianske bønne med kompleksiteten fra den colombianske bønne. Det giver en fyldig, rund og afbalanceret espresso med noter af chokolade og karamel.”

Hvad: Gratis kaffe
Hvor: Lagkagehuset over hele landet
Hvornår: Mandag den 10. december frem til kl. 10

HiFi Klubben har stor succes i Slotsgade: Alt kan testes i butikken

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

1. maj var dagen, hvor HiFi Klubben endegyldigt kunne vinke farvel til de gamle og forældede lokaler på Vesterbro i Aalborg.

De har nu til huse i Slotsgade 7 i centrum af Aalborg, og selvom kæden består af 30 butikker fordelt i hele landet, betragtes butikken i Aalborg centrum som en af kædens allerflotteste.

Vi tog en tur forbi den lækre butik til en lille snak med med butikschef, Lars Bo Pedersen, om hvorvidt det også var lykkes at rykke succesen med sig.

Her fik vi en sludder om alt lige fra perfekt lyd, æstetik og ikke mindst et lille, men meget vigtigt spejl …

Husfreden kan sikres med det rette udstyr

Vi starter rundturen i tv-afdelingen, for når det er tid til at skifte fjernsynet, er det ofte en jungle at finde rundt i og mulighederne synes uendelige.

Men hos HiFI Klubben har de gjort det meste af arbejdet for én.

Der er nemlig kun et helt skarpt og håndplukket udvalg med garanti for det bedste af det bedste.

“Vi har eksempelvis ingen 2017-modeller i vores udvalg. Alt er med den nyeste teknologi,” uddyber Lars Bo.

Men de fleste har nok opdaget, at lyden i fladskærmen er alt andet end lækker. Det er der heldigvis råd for.

HiFi Klubben oplever især en stor efterspørgsel efter de såkaldte Soundbars. De løfter lydniveauet betragteligt, og stjæler ikke ret meget plads under fjernsynet.

“Vi hører ofte, at de er en direkte grund til, at husfreden er sikret derhjemme. En Soundbar er meget æstetisk og fylder ikke meget, så det er et fint kompromis, hvis man både vil have et stilfuldt hjem og en god lydoplevelse.”

Sonos er stadig et af mest populære mærker inden for Soundbars, men mærket som canadiske Bluesound er ifølge Lars Bo, et endnu bedre valg, hvis man går efter den bedste lydoplevelse.

Jyllands største udvalg inden for lyd til hjemmet

Hvis man vil gå skridtet videre i den samlede lydoplevelse, er indbygningshøjtalere i væg eller loft det helt rigtige valg.

Hi Fi Klubben i Aalborg har med den nylige flytning til Slotsgade, faktisk Jyllands største udvalg i indbygningshøjtalere, som er lækker lyd, der nemt kan skjules i hjemmet.

Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan med indbygningshøjtalerne. Det kan både indbygges i køkkenet, soveværelset – eller som mange vælger – i stuen, hvor det både kan fungere som en lydopgradering til fjernsynsoplevelsen eller som prikken over i’et, når der skal holdes fest.

“Vi oplever en større og større efterspørgsel efter det. Vi har mange forskellige løsninger, og noget for enhver prisklasse. En god tommelfingerregel er, at man for 6-10.000 kr. pr. rum, kan få rigtig lækker indbygningslyd i hjemmet,” fortæller Lars Bo.

HiFi Klubben står som altid klar med de helt rigtige råd, til lige netop dit behov. De kommer gerne hjem og tjekker mulighederne hjemme hos dig, inden de foreslår en løsning.

“Mange vælger at tage os med på råd i starten af en byggeproces, hvor vi i fællesskab med håndværkerne kan sikre, at man får den fedeste indbygningslyd, uden at gå på kompromis med indretningen i hjemmet.”

Hvis man tilmelder sig HiFi Klubbens kundeklub, vil man løbende modtage invitationer til diverse events og demoaftener. Du kan også følge med på Facebook lige her.

ALT kan testes i butikken

Inden man tager beslutningen om enten fjernsynet, indbygningshøjtalerne eller de helt rigtige høretelefoner, kan de testes i butikken.

“Jeg talte lige op her den anden dag, og der havde vi over 240 højtalere sat til! Vores mantra er, at der skal komme lyd ud af alting herinde. Uanset kombinationen, kan vi afspille det, så man kan høre, om det er den helt rigtige løsning,” fortæller Lars Bo

I Slotsgade har de også et seperat lytterum, hvor akustikken er lavet, så den er så tæt som muligt på den, man oplever hjemme i sin egen stue.

“Vi lever af tilfredse kunder, så vi vil være helt sikre på, at man får den rigtige lyd med hjem. Vi oplever en stor tilfredshed med, at man lige kan teste det af her, inden man siger endeligt ja.”

Når man har taget den svære beslutning, er der ingen tvang om køb. Medarbejderen taster blot ens valg ind i systemet, og så bliver det sendt videre til ens e-mail.

Der kan man så finde online links til de påfølgende produkter, og når beslutningen er taget trykker man blot “Godkend” og vælger om man vil have sendt alt hjem, eller hente det i en af HiFi Klubbens 30 butikker på landsplan.

Lille spejl på væggen der …

Her seks måneder efter åbningen, er Lars Bo og resten af staben utrolig glad for den modtagelse, de har fået.

Men selvom HiFi Klubben er de førende eksperter inden for lyd og billede, var der alligevel noget, som de var nødt til at ændre efter ganske kort tid.

“Vores udvalg af høretelefoner er en af byens største, men kunderne efterspurgte hele tiden et spejl; de skulle jo se, om de så cool ud med dem på,” siger Lars Bo med et smil og fortsætter:

“Så nu har vi hængt et fint spejl op ved siden af vores mange høretelefoner, så både lyd og look kan tjekkes ud.”

Gælder også Aalborg: Politiet varsler stor aktion i næste uge

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Rigspolitiet
Foto: Rigspolitiet

Julefrokostsæsonen er over os.

Alle ved, at man skal lade bilen stå, når mængden af snaps, vin og juleøl blevet for stor til at man kan sætte sig bag rattet.

Men for nogen er fristelsen til at tage egen bil, frem for at vente på en taxi eller bussen, altså for tillokkende.

Derfor er samtlige politikredse er på stikkerne den næste uge i jagten på spritbilister.

Det skriver eb.dk fredag.

“Vi lægger et massivt tryk, så der er mange flere betjente på gaden end normalt til at lave de her spritkontroller.

Det er både betjente på motorcykler, i civile biler med videoudstyr, og kantstenskontrol, hvor man for eksempel stopper samtlige bilister,” siger Jens Henrik Jensen, vagtchef ved Østjyllands Politi, til eb.dk

Ekstra kontrol i hele landet

Vagtchef ved Østjyllands Politi, Jens Henrik Jensen, fortæller, at den øgede indsats er en del af en national indsats.

“Fra i går (torsdag 6. dec red.) til og med 16. december løber denne nationale kontrol, hvor vi har særligt fokus på spiritus- og narkokørsel.

Også i hverdagene er vi mere opmærksomme, men det er klart, at indsatsen er særligt koncentreret omkring weekenderne,” fortæller han til eb.dk

Jens Henrik Jensen opfordrer i stedet folk til at lade bilen stå og tage en taxi, men her skal man være opmærksomhed på at tage en rigtig taxi og ikke pirat-taxi, hvor dem der samler dig, ikke altid vil dig det bedste.

I Aalborg skal du derudover være særligt opmærksom på prisen, når du sætter dig ind i en taxi. Det kan du læse mere om her.