Gastromand anmelder: Textur lever op til hypen

Skrevet af: Mads Schytte (Gastromand)

Adskillige af Aalborgs madelskere var ellevilde, da nyheden om, at Dennis Juhl ville åbne sin egen restaurant i hjertet af Aalborg i de gamle lokaler, hvor Kunst & Spaghetti tidligere havde ligget i adskillige år.

Dennis har tjent sin værnepligt på det anerkendte Ruths Hotel i Skagen, som kan bryste sig af at have et af de bedste køkkener i Nordjylland.

Men ét er, at man har stået i lære og drevet en restaurant, hvor tidligere store kokke har banet vejen for én –  noget helt andet er at stå på egne ben og drive et nyt sted frem – navnlig i Aalborg, hvor kritikken kan være hård, og folkets kærlighed svær at opnå.

Vanskeligt at drive restaurant

Hver eneste gang vi på Gastromand og MigogAalborg hører om nye tiltag i vores hjemby, jubler vi – men vi holder også vejret.

For mange er startet, og mange har måttet sande, at det at drive en restaurant er vanskeligt, udfordrende og tidkrævende.

Gennem de seneste år er konkurrencen også øget væsentligt, og nye stjerner som Michael “Miv” Pedersen fra Tabu og Mads Frølich Hyllested fra Applaus tordner frem og leverer mad, som nemt kunne hamle op med restauranter i København.

Så hvordan starter en ung og ambitiøs kok op i Nordens Paris? Svaret kommer her.

Først skal du have en skefuld erfaring, så tilsætter du en smule nøje afstemt viden, herefter en knivspids held, og til sidst smager du til med masser af ambition! Her har du den perfekte opskrift på succes, og det er netop, hvad Dennis Juhl og hans makker Frederik Østeraa har gjort.

Danmarks billigste gourmetrestaurant

Tidligere havde Euroman kåret Applaus til at have denne titel, men indtil Dennis og teamet forhåbentlig sætter priserne op, så løber de altså med æren! Lad os kigge på sagerne.

Jeg har taget en gammel veninde med under armen som min medspiser denne gang. Hun er benhård, møg uretfærdig og kritisk som bare fanden – lige indtil hun får lidt vin indenfor vesten, så begynder hun at tø op.

Det er fredag aften, og jeg har hyret barnepige til at passe the offspring. Vi er tidligt på restauranten og bliver budt pænt indenfor. Jeg fatter ikke, at dette er Kunst & Spaghettis gamle lokaler, for der er virkelig sket noget – minimalistisk stil men med træmøbler, som skaber varme.

3 retter inklusiv vinmenu koster 333 kr., 4 retter inklusiv vin bliver på 444 kr., 5 retter inklusiv vin til 555 kr. Og så kan du få Texturen, hvor den får noget mere gas til 1111 kr. Med 7 retter, snacks, bobler og petit fours – lidt af et spring – for der mangler vel lige 666 – årh okay – nu er jeg med – bad luck of alt det der – godt ord igen!

Den danske tun er vendt hjem igen!

Vi napper fem retter, hvor den står på Bonito – Skagenfisk – “Høns og Asparges”, Gris og “Umodnet Korn”. På vanlig vis skriver jeg normalt om alle retterne og gerne temmelig detaljeret, men lige præcis denne gang vil jeg faktisk undlade det og i stedet opfordre dig til at besøge Textur.

Lad os derfor kigge kort på retterne, så noget af spændingen forbliver. Bonito er en tunart, som for mange år siden herskede i de danske farvande, men pludselig var den væk! Nu efter 20 år er den vendt tilbage, og naturligvis skulle den finde vej til Textur – perfekt eksekveret med en kold sauce af kærnemælk fra Aabybro Mejeri!

“Der skal være plads til uenighed!”

Næste ret var “Skagenfisk”, og for pokker jeg har glemt det – det kunne være skinstegt kulmule – tilgiv mig Dennis – vinen forførte mig! Speaking of which!

Château de la Mulonière på Chenin Blanc – en sprød og delikat sag – som jeg desværre ikke kunne finde på kortet.

Til den næste ret havde min medspiser en lille note – hun mente, at de fermenterede asparges til den skindstegte kylling, som mest af alt fik mig til at tænke på de sommeraftener, hvor min far lavede grydestegt kylling med skilt sovs, ikke passede ind i retten.

Her må jeg lige trække overdommerkortet og sige, jo det gjorde de altså – der skulle nemlig være noget syre til fedmen. Men der skal være plads til uenighed.

Vores hovedret var “gris” og hermed rosastegt svinemørbrad, som heldigvis var sprængt – ellers er det faktisk noget af det mest uinteressante kød, der findes.

Hvis vi skal finde noget kritik, så var det nok aftenens “svageste” ret, men her snakker vi kun detaljer og virkelig på det niveau, hvor den dygtige elev har sikret sig en topkarakter, og censor lige vil se, om vi kan nå et endnu højere niveau.

Jeg kan ikke komme med kritik om anretning eller tilberedning, men retten havde ikke helt den samme dybde og smagsoplevelse som de andre.

Crazy In love!

Det var der til gengæld ved desserten! Hvis jeg var sort, kvinde og verdenskendt sanger, ville jeg synge “You got me so crazy in love!” Det var nemlig total mundorgasme! Det var “is af umodnes korn med syltede solbær og sprød malt” – Hvordan det umodnede korn kommer i spil, aner jeg ikke – men det tilførte et nyt og for mig helt ukendt lag til isen – smukt!

Nu vil jeg ikke skrive hvis – jeg vælger i stedet at skrive når jeg kommer igen, så bliver det for at fyre den af med “Texturen” og give den hele armen! Jeg har svært ved at finde noget kritik, men du skal vide, at de fem retter med fem vine er ret nøje afstemte, så du går ikke plørefuld derfra – det er forhåbentlig heller ikke din hensigt – men blot så du forstår, at du ikke kan få både i pose og sæk.

Hvis du har trang til en lille brandert har de glimrende cocktails og gode whiskys i baren – så forslår jeg, du starter og slutter med sådan en! Dennis Juhl og Frederik Østeraa har lige gjort Aalborg til en endnu mere attraktiv by at spise ude i!

Andelsboliger er hotte igen: Så hurtigt rives de væk

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Ejerlejlighedsmarkedet og lejeboligmarkedet er eksploderet med høje priser de sidste par år.

Det har medført at boligsøgende har søgt andre muligheder for at finde et tag over hovedet.

En ny opgørelse fra Boliga viser, at andelsboliger er blevet mere eftertragtet og flere boligsøgende har valgt at blive andelshavere.

Laveste antal af udbudte andelsboliger i 10 år

Schweiziske obligationer, renteswap og konkurs har ofte været sat i forbindelse med køb af en andelsbolig. Men de dage lader til at være talt.

Til trods for de skrækhistorier, som har gjort, at flere har holdt sig væk fra andelsboligforeningerne i adskillige år, så er udbuddet af andelsboligerne lavere end det sidste årti.

Opgørelsen viser, at fra perioden d. 1 april til 1. oktober 2018, har der været 2.716 andelsboliger offentlig til salg.

Det er ikke mange, hvis man kigger tilbage i samme periode i 2013 – der blev der sat 12.569 andelsboliger til salg.

En forskel på intet mindre end 9.853 andelsboliger.

Årsagen til at andelsboligerne er blevet så eftertragtet kan skyldes, at de økonomisk kan være mere tilgængelige end de tilsvarende ejerboliger, mener cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Reakredit Danmark.

”Det er en naturlig konsekvens af de senere års kraftige prisstigninger på ejerboligmarkedet, mens mange andelsboliger er bundet af maksimalpriser,” siger Christian Hilligsøe Heinig til Boliga.

Har du læst vores artikel om hvad forskellen på en andelsbolig og en ejerbolig er – klik her.

En andelsbolig kan kun sælges til den maksimalpris, som andelsboligforeningen har sat andelsværdien til.

Det betyder i praksis, at sælgeren af andelsboligen ikke frit kan bestemme, hvor stor en pose penge andelsboligen skal koste, når den udbydes til salg.

Derfor må boligen højst sælges til den beregnede maksimalpris.

Køberne skal være hurtige på aftrækkeren

Valgmulighederne for køberne har været meget færre end for fem år siden, og opgørelsen fra Boliga viser også, at køberne har skulle træffe en beslutning hurtigere.

Statistik fra Boliga.dk

For også liggetiderne har haft en betydning – de er dalende, hvilket viser hvor eftertragtet andelsboligerne har været i år.

I år nåede en andelsbolig en liggetid på 118 dage på landsplan i gennemsnit.

Sidste år var liggetiden 180 dage, altså et halvt år, og i 2012 på 261 dage. I øjeblikket er liggetiden i Aalborg  gennemsnitlig på 148 dage.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig forventes det økonomiske opsving at fortsætte, og det vil betyde, at der stadig er en efterspørgsel på andelsboliger.

”Det vil bevirke, at der stadig over det kommende års tid vil være stor rift om mange andelsboliger, og at de primært vil blive solgt uden om en ejendomsmægler,” siger han til Boliga.

Prøv Aalborgs nye søgeportal på ejer- og lejebolig

MigogAalborg Bolig har lanceret Boligswipe som er en ny og meget lettere måde at søge boliger på. Find de boliger der matcher dig inden for location og søgekrav – og nærstuder så de rigtige

Følg vores nye boligmedie MigogAalborg Bolig her – alt med ejendomme og de fedeste boliger i Aalborg

INFO:

På MigogAalborg Bolig skriver vi om de spændende boliger i Aalborg og omegn, som skiller sig ud på den ene eller anden måde. Vores artikler er ikke sponsoreret, medmindre det står tydeligt markeret.

Er du ejendomsmægler eller har en bolig til salg og mener MigogAalborg Bolig bør omtale en bolig eller projekt, så skriv til christine@migogaalborg.dk eller direkte på vores Facebook.

Den nye øl-is er på markedet: Her kan du købe den i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

De fleste er enige om, at en øl skal serveres iskold.

Der stopper sammenligningen mellem is og øl nok også for de fleste.

Men det vil de to Thy-virksomheder Premier Is og Thisted Bryghus gerne anfægte.

I slutningen af maj lancerede de nemlig en helt ny øl-is. Det gav genlyd i hele Norden, og således også her på MigogAalborg. Læs mere om det her.

Den kan købes i Aalborg

Nu er Thagaard-isen så på markedet.

“Vi har mærket en stor interesse for at få isen på markedet, og nu er vi klar,” siger Kommerciel Direktør Christian Brink, Premier Is/Mejerigaarden, i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at mange faktorer spiller ind, når man skal lancere en helt ny is i et nyt samarbejde.

“Da der er tale om en speciel is i forhold til normalen, har Thisted Bryghus skullet producere smagsingredienserne, isen har skullet produceres, produktet skal godkendes af fødevaremyndighederne og så videre.

Det er baggrunden for, at alle har måttet vente,” siger Christian Brink.

Thagaard-isen er baseret på smagene fra Thagaard-øllen, der er en del af Nationalpark-serien fra Thisted bryghus.

“Vi glæder os over samarbejdet med Premier Is, og en øl-is er et helt nyt marked for os. Vi glæder os til at se, hvad øl-isen måske fører med sig af andre projekter i fremtiden, siger Bryggeridirektør Aage Svenningsen, Thisted Bryghus.

Thagaard-isen kan købes i udvalgte MENY-butikker over hele landet. Her i Aalborg kan du altså finde den i Kennedy Arkaden og på Otto Mønsteds vej 1 ved City Syd.

Sådan smager den

Processen for at lave øl-issen er en meget omfattende og detaljerig proces.

I forsommeren plukkes de ny-udsprungne birkeblade og de lysegrønne granskud i skoven tæt på Nors Sø i Nationalpark Thy.

På Thisted Bryghus bliver de naturlige aromaer fra skoven indfanget, når man brygger den milde og friske Thagaard Øl.

Øllet udgør en særdeles spændende og sansebehagende smagsingrediens, og bidrager med lette aromaer af pebermynte og citrus i Thagaard Isen.

Smagsoplevelsen understreges af den cremede flødeis, der har sin oprindelse fra danske landmænd, hvis køer leverer fløden til de lækre og velsmagende flødeisvarianter fra Mejerigaarden og Premier Is i Thy.

MigogAalborg Shop

Har du i øvrigt set, at MigogAalborg lige har lanceret en webshop med lave priser på kvalitetsprodukter?

Tjek det ud her – eller klik på billedet

JØRN gentager succes: Julefrokost med udsigt over Limfjorden

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Hvis der er én restaurant i byen, som kan prale af den helt perfekte placering, kan det næsten kun være Restaurant JØRN.

Den er placeret i den arkitektoniske perle, Utzon Center, tæt ved både fjord og by.

I de helt unikke omgivelser serverer de dagligt elegante frokostretter, med sans for både detaljer og smag.

Om torsdagen har de stor succes med deres Wine & Dine, hvor de serverer lækker aftensmad til hverdagspris. Det kan du læse meget mere om her.

Sidste år lancerede Restaurant JØRN deres helt særlige form for julefrokost, som var yderst populær.

”Julefrokosten sidste år var en stor succes, så det vil vi selvfølgelig gerne gentage. Det bliver med mange af de samme elementer,” fortæller køkkenchef, Tina Jakobsen, til MigogAalborg.

Foto: Restaurant JØRN
Foto: Restaurant JØRN

God mad i godt selskab

De fleste har nok stiftet bekendtskab med den vilde julefrokost, hvor mad og drikke indtages i bizarre mængder, og skandalerne står i kø.

Hos JØRN vil man gerne tilbage til rødderne, hvor det handler om at hygge sig med god mad og socialt samvær.

”Med al respekt for de julefrokoster med fuld musik på anlægget og dans på bordene, holder vi det lidt mere low key og hyggeligt hernede. Der skal være plads til at snakke og nyde hinandens selskab, selvfølgelig med god mad og drikke involveret.”

Julefrokostmenuen kan deles af selskaber fra minimum otte personer, imens man i ro og mag kan nyde hinandens selskab i den hyggelige restaurant – og selvfølgelig udsigten udover den smukke Limfjord.

Uden trængsel og alarm

Som man kender det fra JØRN, er maden anrettet let og elegant, så man ikke bliver overmæt og oppustet bare ved synet af de mange julegodter.

”Vi vil gerne skabe en oplevelse, hvor alle sanser bliver forkælet. Maden er lavet fra bunden med de bedste råvarer, og de rammer vi serverer det hele i er jo en fryd for øjet,” siger Tina og fortsætter:

”Maden serveres ved bordet, som en slags siddende buffet. På den måde kan gæsterne holde samtalen kørende og koncentrere sig om at hygge sig, mens maden bliver serveret.”

Et besøg på Restaurant JØRN er altid karakteriseret ved de bedste råvarer, og det gælder også, når det kommer til dem med procenter i.

”Vores juleøl er fra Fur Bryghus, og vores snaps er fra Nordisk Brænderi, som virkelig leverer noget af den højeste kvalitet på markedet.”

Lokale råvarer af høj kvalitet

De lækre julespecialiteter kan nydes for 350 kr. pr. person (fra otte personer).

Julefrokost hos JØRN tager imod aftenreservation (fra otte personer) på fredag og lørdage fra 9. november til 15. december. Det er også muligt at bestille bord andre dage i ugen. Her dog min. 20 personer – eller alternativt til frokost, alle ugens dage fra 11-15.

Menuen består af otte retter, som alle er lavet på lokale råvarer af høj kvalitet:

Menu:

Stegt sild – æggecreme – løg

Gravad laks – sennepsdressing – dild

Bagt laks – håndpillede rejser – citron

Grov leverpostej – svampe – bacon – rødbede

Julemedister – sennep – æbleflæsk

Rosastegt andebryst – rødkål – andesauce

Braiseret svinenakke – kartofler – tyttebær

Risalamande – mandler – kirsebærsauce

Danske oste – chutney – oliven – kiks

Serveres med rugbrød og surdejsbrød

Du finder info om bordbestilling og mere info her.