Gastromand anmelder: Textur lever op til hypen

Skrevet af: Mads Schytte (Gastromand)

Adskillige af Aalborgs madelskere var ellevilde, da nyheden om, at Dennis Juhl ville åbne sin egen restaurant i hjertet af Aalborg i de gamle lokaler, hvor Kunst & Spaghetti tidligere havde ligget i adskillige år.

Dennis har tjent sin værnepligt på det anerkendte Ruths Hotel i Skagen, som kan bryste sig af at have et af de bedste køkkener i Nordjylland.

Men ét er, at man har stået i lære og drevet en restaurant, hvor tidligere store kokke har banet vejen for én –  noget helt andet er at stå på egne ben og drive et nyt sted frem – navnlig i Aalborg, hvor kritikken kan være hård, og folkets kærlighed svær at opnå.

Vanskeligt at drive restaurant

Hver eneste gang vi på Gastromand og MigogAalborg hører om nye tiltag i vores hjemby, jubler vi – men vi holder også vejret.

For mange er startet, og mange har måttet sande, at det at drive en restaurant er vanskeligt, udfordrende og tidkrævende.

Gennem de seneste år er konkurrencen også øget væsentligt, og nye stjerner som Michael “Miv” Pedersen fra Tabu og Mads Frølich Hyllested fra Applaus tordner frem og leverer mad, som nemt kunne hamle op med restauranter i København.

Så hvordan starter en ung og ambitiøs kok op i Nordens Paris? Svaret kommer her.

Først skal du have en skefuld erfaring, så tilsætter du en smule nøje afstemt viden, herefter en knivspids held, og til sidst smager du til med masser af ambition! Her har du den perfekte opskrift på succes, og det er netop, hvad Dennis Juhl og hans makker Frederik Østeraa har gjort.

Danmarks billigste gourmetrestaurant

Tidligere havde Euroman kåret Applaus til at have denne titel, men indtil Dennis og teamet forhåbentlig sætter priserne op, så løber de altså med æren! Lad os kigge på sagerne.

Jeg har taget en gammel veninde med under armen som min medspiser denne gang. Hun er benhård, møg uretfærdig og kritisk som bare fanden – lige indtil hun får lidt vin indenfor vesten, så begynder hun at tø op.

Det er fredag aften, og jeg har hyret barnepige til at passe the offspring. Vi er tidligt på restauranten og bliver budt pænt indenfor. Jeg fatter ikke, at dette er Kunst & Spaghettis gamle lokaler, for der er virkelig sket noget – minimalistisk stil men med træmøbler, som skaber varme.

3 retter inklusiv vinmenu koster 333 kr., 4 retter inklusiv vin bliver på 444 kr., 5 retter inklusiv vin til 555 kr. Og så kan du få Texturen, hvor den får noget mere gas til 1111 kr. Med 7 retter, snacks, bobler og petit fours – lidt af et spring – for der mangler vel lige 666 – årh okay – nu er jeg med – bad luck of alt det der – godt ord igen!

Den danske tun er vendt hjem igen!

Vi napper fem retter, hvor den står på Bonito – Skagenfisk – “Høns og Asparges”, Gris og “Umodnet Korn”. På vanlig vis skriver jeg normalt om alle retterne og gerne temmelig detaljeret, men lige præcis denne gang vil jeg faktisk undlade det og i stedet opfordre dig til at besøge Textur.

Lad os derfor kigge kort på retterne, så noget af spændingen forbliver. Bonito er en tunart, som for mange år siden herskede i de danske farvande, men pludselig var den væk! Nu efter 20 år er den vendt tilbage, og naturligvis skulle den finde vej til Textur – perfekt eksekveret med en kold sauce af kærnemælk fra Aabybro Mejeri!

“Der skal være plads til uenighed!”

Næste ret var “Skagenfisk”, og for pokker jeg har glemt det – det kunne være skinstegt kulmule – tilgiv mig Dennis – vinen forførte mig! Speaking of which!

Château de la Mulonière på Chenin Blanc – en sprød og delikat sag – som jeg desværre ikke kunne finde på kortet.

Til den næste ret havde min medspiser en lille note – hun mente, at de fermenterede asparges til den skindstegte kylling, som mest af alt fik mig til at tænke på de sommeraftener, hvor min far lavede grydestegt kylling med skilt sovs, ikke passede ind i retten.

Her må jeg lige trække overdommerkortet og sige, jo det gjorde de altså – der skulle nemlig være noget syre til fedmen. Men der skal være plads til uenighed.

Vores hovedret var “gris” og hermed rosastegt svinemørbrad, som heldigvis var sprængt – ellers er det faktisk noget af det mest uinteressante kød, der findes.

Hvis vi skal finde noget kritik, så var det nok aftenens “svageste” ret, men her snakker vi kun detaljer og virkelig på det niveau, hvor den dygtige elev har sikret sig en topkarakter, og censor lige vil se, om vi kan nå et endnu højere niveau.

Jeg kan ikke komme med kritik om anretning eller tilberedning, men retten havde ikke helt den samme dybde og smagsoplevelse som de andre.

Crazy In love!

Det var der til gengæld ved desserten! Hvis jeg var sort, kvinde og verdenskendt sanger, ville jeg synge “You got me so crazy in love!” Det var nemlig total mundorgasme! Det var “is af umodnes korn med syltede solbær og sprød malt” – Hvordan det umodnede korn kommer i spil, aner jeg ikke – men det tilførte et nyt og for mig helt ukendt lag til isen – smukt!

Nu vil jeg ikke skrive hvis – jeg vælger i stedet at skrive når jeg kommer igen, så bliver det for at fyre den af med “Texturen” og give den hele armen! Jeg har svært ved at finde noget kritik, men du skal vide, at de fem retter med fem vine er ret nøje afstemte, så du går ikke plørefuld derfra – det er forhåbentlig heller ikke din hensigt – men blot så du forstår, at du ikke kan få både i pose og sæk.

Hvis du har trang til en lille brandert har de glimrende cocktails og gode whiskys i baren – så forslår jeg, du starter og slutter med sådan en! Dennis Juhl og Frederik Østeraa har lige gjort Aalborg til en endnu mere attraktiv by at spise ude i!

International triumf: 17-årige Valdemar vinder kæmpe Formel 4-løb

Skrevet af: Michael Qureshi

17-årige Valdemar Eriksen, der har sin skolegang i Aalborg, kørte i weekenden tredje afdeling af det spanske F4-mesterskab på den 4,4 km lange Formel 1-bane Circuito de Jerez i Spanien.

Valdemar startede P6, men kørte et fejlfrit løb med en super start og gode overhalinger, og kunne dermed køre over stregen som vinder.

Det spanske Formel 4-mesterskab er ét af de største og hårdeste i verden med 20 kørere og top-10 kørte i dagens løb alle deres hurtigste omgang indenfor en tiendedel af et sekund af hinanden, hvilket bevidner, at konkurrencen er vanvittig tæt.

Var uheldig lørdag – men kørte sig til tops søndag

Valdemar fik en kanonstart på Løb 1 lørdag eftermiddag og lå P5 efter kun 2 omgange, men da en forankørende bremsede uventet tidligt, ramte Valdemar ham desværre og endte i gruset.

I løb 2 søndag eftermiddag startede Valdemar P6, fik en god start igen, og overhalede sig stille og roligt gennem feltet indtil han 2 omgange før det ternede flag overhalede sig til P1 og opbyggede et forspring på et sekund inden han krydsede stregen som vinder.

MP Motorsport har siddet på stor set alt denne sæson, og med 7 kørere i feltet, har det været svært. Valdemar viste dog i dag, at når teamet og ham selv rammer det hele rigtigt, er de ikke urørlige.

En fantastisk sejr

“Jeg er så glad, at jeg næsten ikke kan være i mig selv.

Jeg har været ramt af så meget uheld denne sæson, ikke mindst i sidste weekend, hvor jeg blev kørt af banen fra en sikker sejr kun én omgang før slutflaget, til jeg igen endte i gruset i går.

Så er det bare ekstra fedt at kunne give drengene, teamet og mine sponsorer sådan en fantastisk sejr,” lyder det fra Valdemar Eriksen, der har en masse lokale sponsorer i Aalborg og omegn.”

Han fortsætter

“Jeg har været på podiet en del gange i MRF Challenge, men det her er min første internationale sejr.

Det var en hel speciel følelse at køre først over stregen med mit team hængende udover banen og juble og selvfølgelig at høre ”Der er et yndigt land” fra øverste trin på podiet og med Dannebrog ved min side, er noget jeg aldrig glemmer.”

Tak til dem der støtter

Han slutter af med en stor tak til dem, der støtter ham hele vejen rundt.

“Jeg vil gerne sige en stor tak til mine sponsorer i VER Business Club, stor tak til min drivers coach Benjamin Bailly, til min race engineer Edgar Pastrana, Torben Keller min fysiske træner, Carsten Oldengaard min mentaltræner og hele Team DRIVEX.”

Der bliver ikke tid til at hvile på laurbærrene for Valdemar, for allerede i næste weekend køres 4. afdeling af mesterskabet i Valencia.

Politiet varsler: Stor hastighedskontrol over hele landet

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Niclas Jessen
Foto: Niclas Jessen

Politiet landet over gennemfører fra i dag, mandag den 21. september, til søndag den 27. september 2020 en målrettet indsats mod hastighedsovertrædelser.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

For høj fart øger risikoen for en ulykke markant og skaber utryghed hos andre trafikanter, og selv en lille overskridelse kan få fatale følger.

Det er både de store og de mindre hastighedsoverskridelser, som politiet vil notere. I 62 procent af de dødsulykker, hvor farten spiller en rolle, er det nemlig en mindre hastighedsoverskridelse, der er en medvirkende årsag.

”Hvert år bliver politiet kaldt ud til utallige trafikulykker, der kunne have været undgået, hvis trafikanterne havde overholdt fartgrænserne. Trafikulykker, der i nogle tilfælde får en tragisk udgang og i andre tilfælde mærkes de implicerede for livet.

Derfor er hastighed et meget vigtigt indsatsområde, og vi prioriterer fartkontrol på vejene for at redde liv og skabe tryghed for dem, der færdes i trafikken”, siger Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter og fortsætter:

”Selv en lille hastighedsoverskridelse har stor betydning for bremselængden.”

Hvorfor indsats mod hastighed?

  • Der er en klar sammenhæng mellem farten på vejene og antallet af dræbte og tilskadekomne.
  • For høj hastighed vurderes at være den hyppigste årsag til færdselsulykker med alvorlig tilskadekomst og dødsfald.
  • 2013 – 2018 omkom 403 personer i en trafikulykke, hvor mindst en af de involverede parter kørte for stærkt i forhold til hastighedsgrænsen eller forholdene. I 72% af ulykkerne var farten en medvirkende årsag til, at ulykken opstod. I de sidste 28% var farten årsag til, at ulykken blev med dødelig udgang. (kilde: Rådet for Sikker Trafik)
  • Ved 80 km/t. kører du ca. 33 meter mens du reagerer, og efter ca. 64 meter holder du stille. Kører du 95 km/t. bruger du yderligere 19 meter på at holde stille ved maksimal bremsning af køretøjet.
  • Hvis 2 bilister kolliderer med 80 km/t., vil ulykken i 30% af tilfældene have dødelig udgang. Risikoen fordobles til 60% ved en hastighed på 90 km/t. (kilde: Rådet for Sikker Trafik)
  • Hvis en bilist rammer en fodgænger med 80 km/t. vil ulykken være fatal i 60% af tilfældene. Risikoen stiger til 80% ved 90 km/t. (kilde: Rådet for Sikker Trafik)
  • De fleste dødsulykker i trafikken sker på landeveje. 62% af dødsulykkerne på disse veje sker med en hastighedsoverskridelse på mindre end 20 km/t. 38% af dødsulykkerne sker med en overskridelse på mere end 20 km/t. (kilde: Rådet for Sikker Trafik)

 

 

Tæt tåge på vej: Pas på i morgentrafikken

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Vi kender alle den ultimative mandag morgen: Lidt forsinkede, lidt stressede, måske lidt uoplagte til en ny uge.

Og er du én af dem, der i forvejen ikke er den helt store mandagsfan, så burde du nok allerede du sætte vækkeuret en anelse tidligere end normalt; en tæt tåge rammer nemlig det meste af landet i morgen, og kan muligvis skabe problemer i mandagstrafikken.

I hvert fald har DMI udsendt et varsel, der advarer mod tågen, der forventes at give en sigtbarhed på under 100 meter. Tågen starter allerede i nat og ventes at ophøre mandag inden kl. 9.

“Fra sted til sted vil det være forskelligt, hvornår tågen kommer, og hvornår den letter. Desuden vil tætheden af tågen variere i løbet af natten.

Tæt tåge kan give problemer i trafikken, så kør forsigtigt.” skriver DMI.